GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Varför får du akne och vilken akne behandling passar bäst?

Akne är något som många män och kvinnor besväras av vid någon tidpunkt i livet. Blemmor och finnar orsakas oftast av hormonernas obalans i kroppen och framkommer oftast vid ansikte och nacke. Om du drabbas av akne eller finnar behöver du inte oroa dig. Idag finns det många produkter som kan förhindra och reducera dina symptom utan att lämna ärr på huden.

Vad är akne?

En finne är liten hudinfektion eller inflammation i huden. Ofta är denna hudinfektion orsakad av bakterier i talgkörteln, vilket gör att området svullnar och blir rött. Denna bakterietillväxt kan orsakas av både inre och yttre faktorer.

De vanligaste områden på kroppen där finnar uppstår är på rygg, bröst, axlar, hårbotten, hals och ansikte. Men blemmor kan uppstå överallt på kroppen där det finns talgkörtlar alltså överallt utom på handflator och fotsulor. Men det finns fler och större talgkörtlar i ansiktet och hårbotten, därför är dessa områden särskilt utsatta.

Varför får vi finnar och akne?

Det finns flera orsaker till att en finne uppstår är bland annat, tilltäppta porer, irriterade eller överbelastade talgkörtlar. Överbelastade talgkörtlar utsöndrar för mycket talg – vilket ger en oljig, fet substans i huden. Talg kan överproduceras av vissa typer av fet mat och söt vätska. Irriterade hårsäckar och talgkörtlar kan också orsakas av vissa typer av krämer, stylingprodukter och smink.

Finnar kan även bildas om porerna är blockerade. Porer kan blockeras av yttre faktorer såsom luftföroreningar och partiklar i luften, smuts och bakterier, make-up rester eller döda hudceller som fastnar på en oljig och fet hud. Det är även viktigt att ta hand om huden efter din hudtyp.

Akne kan även vara ärftligt och kan vara smärtsamt om det inte behandlas. Det är viktigt att aknebehandlingen är mild och skonsam mot huden för att minimera risken för att framtida ärr och sår.

Olika typer av akne och finnar

  • Papler – En papler kan likna en böld eller ett utslag. Den kan vara upp till en halv centimeter och är ofta en avgränsad upphöjning i huden.
  • Svarta pormaskar – Dessa är synliga svarta prickar på hudens yta. Svarta pormaskar påminner om små fläckar av smuts till utseende och är en mild och vanlig form av akne.
  • Whiteheads – Små vita, fula eller hudfärgade knölar som syns på hudytan. De är ofta inte speciellt stora och ses som en mild form av akne.
  • Cysta – En cysta har en hinna av bindväv och innehåller talg, keratin och vätska. Detta är en allvarligare form av akne som kan leda till mycket smärta och stora knölar i huden. Den här sortens finnar är särskilt vanliga vid hormonell akne.
  • Nodulus – Detta är en större papler, det vill säga en ännu större varbildning. Den är ofta större än 5 mm och kan hålla sig kvar i flera månader. Med denna typ av akne är risken för ärrbildning störst.
  • Pustler – En pustel är en form av varblåsa. Den kan se irriterad och röd ut på ytan medan innehållet är gulaktigt/vitt.

Hur kan man behandla finnar och akne?

Produktionen av talg kan hållas lägre genom att äta en hälsosam och balanserad kost. Det rekommenderas också att rengöra huden morgon och kväll för att effektivt ta bort döda hudceller och smuts från hudens yta. Genom att ta bort döda hudceller kan du minimera sannolikheten för att täppa till porerna och hårsäckar.

På ShytoBuy erbjuder vi endast naturliga produkter och aknebehandlingar utan parfym eller skadliga kemikalier, så du skonsamt men effektivt kan behandla din akne utan att få ärr efteråt. Våra produkter är gemensamt utvalda av erfarna kosmetologer och kliniska tester.

Vatten botar inte akne

Tyvärr är inte vatten den magiska aknebehandlingen som kommer att lösa alla dina akneutbrott. Däremot kan H2O vara till hjälp för att främja flödet av näringsämnen och vitaminer till din hud och det kan även frigöra kroppen från gifter och avfall. Detta gör i sin tur att din hud får bättre motstånd och lättare kan bekämpa aknebakterier.

Socker och mejeriprodukter är inte beprövade orsaker

Även om det hävdas att sockerrika livsmedel och mejeriprodukter kan leda till finnar så finns inga konkreta bevis som stöder detta faktum. Det är däremot säkert att säga att dessa två grupper av livsmedel inte gör något för att gynna din hud och beroende på din huds känslighet så intaget kan utlösa negativa reaktioner. Vitaminfyllda livsmedel som istället har visat sig vara bra för din kropp och hud är: blåbär, spenat och mandlar.

Solexponering kan göra akne värre

Du har säkert hört myten om att lite tid i solen kommer att hjälpa dig att torka ut dina finnar. Nja, du hörde fel. Vad som egentligen händer är att solen gör din hud mörkare och därför minskas rodnaden som kan uppstå runt akne. Solexponering i sig kan faktiskt göra akne värre för dem som är benägna att få finnar. UV-strålar försvagar hudens barriär och gör att den förlorar fukt. För att motverka denna fuktförlust, producerar din hud sedan överflödig olja, vilket leder till igentäppta porer och finnar. Sensmoralen i denna historia? Se till att alltid använda solkräm!

Återfuktning är fortfarande ett måste när du har akne

De som har fet hy och akneproblem tenderar att använda sig av endast starka akne och bakteriedödande produkter och minska ner på användandet med fuktgivande krämer, i rädsla för att trigga fler utbrott. Ett säkert råd från oss är dock att inte hoppa över fuktkrämen! Akneprodukter innehåller ingredienser som kan torka ut huden. I likhet med reaktionen på solexponering kommer din hud att reagerar på bristen på fukt och producera överflödig olja, vilket leder till fler finnar. Gör dig själv en tjänst och använd en oljefri fuktkräm för att hålla huden återfuktad och frisk.

Dina tvättrutiner kan ligga bakom dina akneproblem

De saker du kommer i kontakt med på daglig basis kan mycket väl vara orsaken till akneutbrott. Till exempel, ditt örngott som du borrar in ansiktet i varje kväll, hur många döda hudceller och bakterier finns det inte där? Se därför till att tvätta örngottet i varmt vatten en gång i veckan för att hindra bakterier att täppa till dina porer. Se till att du har samma rutin med dina handdukar. Använd olika handdukar till kroppen och till ansiktet och tvätta dem minst en gång i veckan för att hindra akneutbrott.

Svavel för behandling av infektioner

Svavel har använts som ett naturligt desinfektionsmedel och för att bekämpa sjukdomar sedan antiken. Gult svavel släppte ifrån sig skadliga ångor som kunde döda bakterier och parasiter på människor. Redan för 5000 år sedan började de gamla egyptierna att använda en salva gjord med svavel för att behandla både akne och eksem. Även traditionell kinesisk medicin använde svavel i hudvård för cirka 2200 år sedan.

Svavel används fortfarande som akne behandling Sedan 1950-talet har svavel funnits i form av ett svavelskum som appliceras direkt på skadad hud. Skummet innehåller även medel som gör att produkten mjukar upp utan att täppa till porerna och samtidigt återfuktat huden. Produkter som denna dödar aknebakterier därmed aknebakterier snabbt och ger dig en len och mjuk hy.

Nackdelen med svavelskum är att det luktar illa. När de blandas med doftämnen för att göra produkten lite trevligare är ofta resultatet rodnad och irritation i både frisk hud och aknedrabbade hud.

Så kan du nyttja svavel mot akne

Idag används svavel främst i tvålar. En högkvalitativ svaveltvål kan hjälpa dig att motverka akne genom att rengöra tilltäppta porer, upprätthålla hudens balans och fuktnivåer. Eco Masters svaveltvål är en lättanvänd och mångsidig hudvårdsprodukt.

Akneärr

Även om du blir av med din akne kan du lägga märke till att du fått akneärr. Idag effektiva behandlingar mot akneärr som laser behandlingar, injektioner och krämer.

Först och främst bör du dock försöka undvika att få ärr av akne genom att hålla dig borta från solen. Att utsätta ärr för solljus kan få dem att mörkna och bromsa läkningsprocessen. Använd gärna en solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller högre när du vistas utomhus.

Peta och kläm inte heller på finnar. Att peta leder till mer inflammation och skada i huden, som ökar missfärgningen och ärrbildningen. Att försöka klämma en finne gör att bakterierna kan tränga djupare in i huden.

För att hantera redan befintliga acneärr kan du använda en uppljusande kräm eller en dermaroller, eller skinroller. Med en dermaroller kan du prova microneedling hemma, för att snabba på hudens förnyelse, för ett jämnare utseende.

Fråga oss

Här på ShytoBuy har vi över 10 års erfarenhet av lösningar för pinsamma och obehagliga problem, som t.ex. finnar. Vi håller oss alltid uppdaterade med de bästa produkterna och senaste tekniken så att vi kan erbjuda dig den mest effektiva behandlingen för just dina problem. Vi har en bra kundtjänst som är redo att hjälpa dig med alla frågor du kan tänkas ha angående våra produkter, leveransmetoder eller tjänster. Gör något åt din akne idag och skicka ett mail, ring oss eller skriv till oss på chatten.

Andra intressanta artiklar