GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Kan betakaroten hjälpa din solbränna?

Betakaroten kan göra underverk för din hälsa genom sin höga produktion av vitamin A, men visste du att betakaroten även kan ge dig en gyllene hudton utan solning? Läs mer om dosering och studier om betakaroten här.

Vad är betakaroten?

Karoten härstammar från det latinska ordet för morot och avser organiska föreningar som ger växter och grönsaker deras gul/orange pigment. Det finns cirka 60 karotenoider som finns i livsmedel. Betakaroten anses mest avgörande för hälsan eftersom det är ett pro vitamin. Detta innebär att kroppen kan omvandla den till vitamin A, vilket är viktigt för många biologiska processer och kan bidra till att stärka immunförsvaret. Sötpotatis, morötter och spenat är rika källor till betakaroten.

Betakaroten producerar de högsta nivåerna av vitamin A jämfört med alla andra former av karotener. De antioxidativa egenskaper av detta vitamin hjälper till att skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler och molekyler. En studie på äldre patienter som publicerats av American Journal of Clinical Nutrition visade att ett regelbundet intag av betakaroten kosttillskott kan stimulera immunförsvaret och hjälper till att bekämpa infektioner.

Enligt Maryland University Medical Center kan ett intag av betakaroten också stödja nervceller i ögon och förebygga åldersrelaterade sjukdomar som makuladegeneration och grå starr. En studie med 976 deltagare visade att de antioxidativa egenskaperna som betakaroten bidragit med skyddade ögats celler och kan bromsade utvecklingen av makuladegeneration.

Symtom på kognitiv försämring, såsom minnesförlust, humörsvängningar och depression, kan också förebyggas genom en dos av betakaroten. En studie på 5,956 män över 65 års ålder visade att långsiktiga betakaroten tillskott kan minska nivåerna av oxidativ stress i samband med kognitiv försämring.

Betakaroten har inte bara hälsoeffekter, den används även inom skönhet och hudvård. Studier visar att ett intag av betakaroten kan hjälpa dig att bli brun utan sol .

Så kan betakaroten kopplas till en gyllene hudton

Betakaroten och andra karotenoider – är en grupp av röda, orange och gula pigment och antioxidanter som hjälper kroppen att göra sig av med skadliga gifter. De tillför även en stor del av vitamin A som behövs i en hälsosam diet.Betakaroten finns i frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Dess antioxidant aktivitet hjälper till att skydda kroppens celler från skador och kroppen omvandlar den till vitamin A.Långsamma karotenoider, såsom beta-karoten, har kopplats till en mer solbränd hudton

Vissa menar på att det är betakarotens lätt bruna färg som letar sig in i fettcellerna och på så vis ökar chansen att bli brun. Även tillförseln av A-vitamin gör att huden får ett bättre skydd mot solen och istället för rodnad blir huden snabbare brun. Betakaroten stimulerar även melaninproduktionen i huden. Melanin är pigmentet som ger huden en brun ton och fungerar som ett solfilter för huden. Vilket fungerar som ett skydd mot ultravioletta strålar. En mörkare hud kan producera mer melanin än en ljusare hy.

Det finns flera brun utan sol produkter som använder sig av detta. Med hjälp av kosttillskott, så kan du därför påverka din hudfärg. De flesta vet hur skadlig solens strålar kan vara för huden, och brun-utan-sol är därför ett bra alternativ för att få en solkysst hudton utan solning.

Ät dig solbränd

En studie som publicerades i Journal of Nutrition har fastställt att karotenoider bidrar till en märkbar förändring i hudfärg hos människor. Nottingham University har i en studie 2011 kommit fram till att äta en hälsosam kost rik på frukt och grönsaker gav människor ett sundare och mer gyllene lyster än de fick av solen.Bara en hälsosam frisk hy kan få en fin solbränna därför är det viktigt att du tänker på vad du äter och tillför kroppen så att din hud kan må bra. Här är några exempel på mat som kan ge din hud en gyllenbrun ton:

  • Aprikoser
  • Morot
  • Pumpa
  • Sötpotatis
  • Kale
  • Persilja
  • Plommon
  • Spenat
  • Vattenkrasse
  • Zucchini

Även frukt som mango, vattenmelon, papaya och passionsfrukt innehåller betakaroten. Det går även att använda sig av kosttillskott som kan hjälpa dig att få en snygg solbränna, med bland annat betakaroten.

Proto-Col Bronze är ett 100% naturligt kosttillskott som kan göra dig brun utan sol. Till skillnad från att använda sig av en brun-utan-sol kräm eller spray, så blir det inte kladdigt att använda sig av ett kosttillskott. Det finns inte heller någon risk att få fläckar på kläderna som du ibland kan få av andra brun-utan-sol produkter. Allt du behöver gör är att ta tillskottet enligt anvisningarna och njut av en brunare hud.

För att få en fin solbränna är det också viktigt att du dricker mycket vatten och äter rätt sorts fetter som är bra för huden. Fetter som finns i olivolja, nötter, frön och kakao. Sammantaget kan man säga att viktiga vitaminer för en frisk gyllenbrun hud är vitamin A, E och C. Vilket alla dess livsmedel innehåller.

Vitala vitaminer för en gyllenbrun hud

Vitamin A är bra för syn, hud och slemhinnor samt immunförsvaret. Kroppen förvandlar själv betakaroten till vitamin A. Vitamin A förvaras sedan som en depå i levern och är inte ett vitamin vi behöver fylla på med dagligen som C-vitamin.

Vitamin E blockerar fria radikaler i vår kropp och är därför ett bra skydd för vår hud eftersom det hjälper till att fördröja åldringsprocessen som rynkor och även hjälper till att läka sår.

Vitamin C är ett annat bra vitamin som läker sår på huden och har antioxidant effekt på kroppens celler och blockerar fri radikaler.

Alla dessa vitaminer kan du hitta i grönsakerna och frukten listade ovanför. Däremot kan du kanske behöva en extra dos av C-vitamin. Det är grundläggande med en näringsrik kost för att få en hud med lyster och färg. Är du medveten om vilka vitaminer och livsmedel du kan äta för att påverka din huds hälsa kommer du också få ett fint resultat när du exponerar din hud för solen. Eftersom du inte vill utsätta din hud för allt för mycket UV-strålning kan kosten hjälpa dig att få en fin gyllenbrun ton. Med rätt vitaminbalans och tillskott i kosten kan du även få ut bästa möjliga solbränna utan att spendera för mycket tid i solen.

Betakaroten dosering

Genom att äta fem portioner frukt och grönsaker per dag bör du få i dig 6-8 mg betakaroten. Det finns även två typer av tillägg: ett är vattenbaserat och det andra är oljebaserat. Den vattenbaserade versionen är tänkt att absorberas bättre. Department of Health rekommenderar en högsta gräns på 7 mg av betakaroten per dag. Eftersom betakaroten är fettlöslig, rekommenderas det att du tar den tillsammans med måltider som innehåller minst 3 g fett för att säkerställa att den absorberas ordentligt. Du bör även kontakta din läkare innan du börjar ta något tillägg.

Biverkningar av betakaroten

Rapporterade biverkningar från en betakaroten överdos är diarré och en gulaktig nyans på händer och fötter. Dessa symtom bör försvinna när du slutar att ta betakaroten eller minskar doseringen. På grund av detta bör du därför alltid se till att hålla dig till den dagliga rekommenderade dosen. Studier har visat att långvarig användning av betakaroten kosttillskott, särskilt när doserna överstiger det som rekommenderas, kan bidra till en något ökad risk för hjärtsjukdomar. Stora doser av beta-karoten tillskott rekommenderas inte för allmän användning under graviditet och amning

Sammanfattning

Betakaroten är en organisk förening som ger frukt och grönsaker deras gul/orangea pigment och ett pro-vitamin. Ett pro-vitamin betyder att kroppen kan omvandla, i det här fallet, betakaroten till vitamin A. Betakaroten har antioxidantiska egenskaper, kan stärka immunförsvaret och stödja nervceller i ögonen.

De kan även förebygga minnesförlust, depression och humörsvängningar. Betakaroten är även hälsosam för din hud och kan ge dig en frisk hy med lyster och härlig gyllenbrun ton. Äter du en kost rik på betakaroten kan du stärka pigmentet i hudcellerna och frambringa en brunare ton på din hud. Även exponering i sol kan ge dig en fin solbränna utan att spendera allt för många timmar i starkt UV-ljus.

Dock ska du ha i åtanke att det inte fungerar som ett solskydd du behöver fortfarande solkräm om du ska vistas i solen en längre tid. Det är också viktigt att du håller dig till den rekommenderade dosen om du tar betakaroten som tillskott. En överdos kan leda till diarré och en gulaktig nyans på händer och fötter.

Andra intressanta artiklar