måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
 • Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

  Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

 • Alltid säker betalning

  Välj mellan många olika betalningsmetoder

Vilken fotsvamp och nagelsvamp behandling är bäst för dig?

Ungefär 16% av alla svenskar drabbas någon gång av fotsvamp. Den som drabbas av en svampinfektion på fötterna får symptom som klåda, rodnad och blåsor. Dessa symptom kan vara smärtsamma och hindra en i vardagen. Om man inte behandlar fotsvampen kan den sprida sig som nagelsvamp eller till andra delar av kroppen. Som tur är finns det naturliga behandlingar som kan ge effektiv lindring och motverka svampinfektionen. Här nedanför kan du se vilken produkt som bäst...

Vad är fotsvamp?

Det mediciniska eller latinska namnet för fotsvamp är tinea pedis. Fotsvamp är en typ av utslag på fötterna som orsakas av en svampinfektion. Det kan leda till huden på foten rodnar, får blåsor eller sprickor. Huden blir ofta väldigt torr och det kan även hända att den börjar fjälla och klia.

Obehandlad kan svampinfektionen med lätthet sprida sig över foten och in under nageln och därmed ge upphov till nagelsvamp. Särskilt allvarliga obehandlade fall kan leda till att huden, som efter en fotsvampsinfektion är torrare och skörare än vanligt, blir infekterad av bakterier. I värsta fall kan detta leda till ett sjukdomstillstånd som heter cellulit infektion som till slut kan resulterar i utbredd rodnad, feber och trötthet.

Symptom

Huden på fötterna eller runt tårna blir mycket torr. Den som frabbas av fotsvamp kan också uppleva rodnad av huden på fötterna samt att huden håller på att flagna.
Den drabbade huden kan spricka och plötsligt få ett mer vitaktigt och degigt utseende. Om svampinfektionen återfinns på fotsulorna eller vid tårna kan huden emellan tårna och / eller huden på fotsulorna ofta få en mjukare konsistens och få en vitare färg.
För den som drabbas av fotsvamp så brukar problemområdena ofta klia. Det är viktigt att försöka att inte klia tillbaka då detta kan öka risken av att svampinfektionen sprider sig till andra kroppsdelar eller människor. Ett annat skäl att stå emot instinkten av att klia är att det kan uppstå sår som kan bli infekterade vilket man alltid bör undvika.
Den som drabbas av fotsvamp kan uppleva en ömhet i fötterna, ofta på fotsulorna och in emellan tårna. För att inte förvärra denna obekväma ömhet kan det hjälpa att bära bekväma skor i naturmaterial som också tillåter fötterna att andas.
Det infekterade området på fötterna kan täckas av små blåser. Dessa blåser kan också klian men återigen försök att inte klia på dem då det kan leda till att blåsorna spricker eller att området blir mer infekterat. Det kan hjälpa att sätta plåster på blåsorna så att det blir svårare att klia direkt på dem. Plåster förhindrar också att strumpor och skor skaver på blåsorna.

Fotsvamp sprider sig lätt både till andra delar på fötterna, som till exempel vid nagelsvamp, men kan även sprida sig till andra delar av kroppen. Undvik därför att ta på andra delar av din kropp efter att du har rört eller kliat på din fotsvamp då det kan leda till att du sprider infektionen. Ta inte heller på någon annan efter att du har rört det infekterade området, utan tvätta alltid händerna efter kontakt med fotsvamp.

Vad orsakar fotsvamp?

Fotsvamp orsakas av en svampinfektion som växer i storlek och kan sprida sig om den lämnas obehandlad.

Faktorer som ökar risken att drabbas

 • att gå med otvättade och fuktiga fötter.
 • bära skor som inte andas vilket leder till att fötterna blir varma och svettiga.
 • gå runt barfota på ställen där risken för spridningen av fotsvamp är stor till exempel på gym och badhus.
 • dela eller låna handdukar, strumpor och skor med andra.
 • den som redan har ett försvagat immunförsvar löper en ökad risk att drabbas av svampinfektioner.
 • att lida av andra försvårande hälsotillstånd kan öka risken att man drabbas av fotsvamp.

Fotsvamp liksom svamp i naturen trivs bäst under fuktiga och mörka förhållanden helst ska det även vara varmt. För att infektionen ska gå över när man börjar sin fotsvamp behandling bör man vara noga med att ha rena och torra fötter. Detta kan också motverka att fotsvampen kommer tillbaka.

Nagelsvamp?

En fotsvampsinfektion som tillåts att härja fritt kan sprida sig först som svamp mellan tårna och sedan utvecklas till nagelsvamp. En svampinfektion på nageln får den att ändra färg, ofta till en mer gulaktig ton. Naglarna riskerar dessutom att tjockna och bli missformade av en svampinfektion.

Nagelsvamp kan också drabba fingernaglarna men det är betydligt ovanligare eftersom svamp på händerna inte alls är fullt så vanligt förekommande som på fötterna.

För att förhindra att man får nagelsvamp gäller samma förhållningssätt som för fotsvamp. Foten bör vara torr och man bör undvika kontakt med platser eller saker som kan föra över fot-och nagelsvampen. Ser du till att sköta din fotsvamp behandling minskar risken för att du överhuvudtaget drabbas av nagelsvamp.

Vad finns det för behandling

Lider du särskilt illa av klåda på grund av din svamp mellan tårna eller på fötterna kan din apotekare rekommendera dig att använda kortisolkräm i kombination med din fotsvamp behandling. Kortisolkrämen kan lindra klådan och smärtan något under tiden antisvampbehandlingen verkar och därför minska risken av spridning till andra kroppsdelar eller människor i din närhet. Du måste även själv försöka att undvika frestelsen av att klia då detta endast riskerar att förvärra ditt tillstånd.

Eftersom det finns en risk att fotsvampen både sprider sig och förvärras är det viktigt att man behandlar i ett så tidigt skede som möjlig. Inte bara minskar man då smittorisk och risken att sprida svampinfektionen till andra delar av kroppen men behandlingen går snabbare och och kan vara lindrigare. Till skillnad mot vad somliga säger så går inte fotsvamp över av sig själv utan bör behandlas. Det är även viktigt att man fortsätter med behandlingen så länge som rekommenderat då det faktum att symptomen har försvunnit inte nödvändigtvis innebär att infektionen har försvunnit, vilket kan leda till att svampinfektionen snabbt kommer tillbaka.

Antisvampmedel

Antisvampmedel är ett effektivt sätt att behandla svamp mellan tårna och på fötterna. Det finns en mängd olika varianter av antisvampbehandling, allt från oljor till sprayer. Vilken typ av fotsvamp behandling man föredrar är främst en smaksak dock är det viktigt att man är noga med att tvätta och torka det berörda området innan man applicerar sin fotsvamp behandling, oavsett vilken typ av medel man använder. Om man lider av svamp mellan tårna kan man behöva vara extra försiktig efter att man har applicerat antisvampmedlet så att det inte skavs av innan det har hunnit börja verka.

Under fotsvamp behandling med antisvampmedel bör man också tänka på att medlet ska appliceras direkt och i riklig mängd på det infekterade området för bästa effekt. För att försäkra sig om att fotsvampen är helt botad bör du fortsätta behandla en tid även efter det att utslaget har gått ned. Att fortsätta behandlingen har även en förebyggande effekt eftersom huden då har möjlighet att återuppbygga sig. Hur länge du bör fortsätta med din behandling varierar mellan olika typer av fotsvamp behandling varför du alltid bör läsa anvisningarna i bipackssedeln.

När bör man söka vård?

I hyfsat ovanliga fall då receptfria typer av fotsvamp behandling inte fungerar kan man behöva besöka läkare för att få starkare receptbelagd antisvamp medicin. Innan du uppsöker läkarvård är det en god ide att fullfölja en receptfri behandling då dessa överlag är mer skonsamma mot dig och dina fötter. För att få bästa möjliga effekt av något antisvampbehandlingsmedel bör du fullfölja kuren, detta oavsett om du anser att symptomen har försvunnit eller avtagit eftersom det annars lätt kan komma tillbaka samt att du fortfarande kan smitta andra.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden