GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Vilken fotsvamp och nagelsvamp behandling är bäst för dig?

Fotsvamp, eller tinea pedis som det också kan kallas, är både en vanlig och smittsam svampinfektion som oftast förekommer på huden mellan tårna. Om man inte behandlar fotsvampen kan den sprida sig som nagelsvamp eller till andra delar av kroppen. Det finns många naturliga fotsvamp behandlingar som kan ge effektiv lindring och motverka svampinfektionen.

Vad är fotsvamp?

otsvamp symptom, orsaker och behandling

Fotsvamp är en typ av utslag på fötterna som orsakas av en svampinfektion. Det kan leda till huden på foten rodnar, får blåsor eller sprickor. Huden blir ofta torr och det kan börja fjälla och klia.

Svampen trivs speciellt i varma och fuktiga miljöer, såsom i till exempel varma och svettiga skor. Det är därför särskilt vanligt att drabbas av en fotsvamp mellan tårna.

Obehandlad kan svampinfektionen med lätthet sprida sig över foten och in under nageln och därmed ge upphov till nagelsvamp. Särskilt allvarliga obehandlade fall kan leda till att huden, som efter en fotsvampsinfektion är torrare och skörare än vanligt, blir infekterad av bakterier.

Fotsvamp symptom

Klåda: Ett vanligt fotsvamp symtom är att fötterna kliar. Klådan förekommer oftast mellan tårna eller under fotsulan. Men både infektionen och symptomen förvärras oftast över tid och i de allra flesta krävs det en fotsvamp behandling.

Torr & flagnande hud: Vanliga symptom på fotsvamp är en torr, röd och flagnande hud på fötterna. Huden på fötterna kan även kännas tjockare när du har fotsvamp

Huden spricker och kan upplevas degigt: Den drabbade huden kan även spricka och plötsligt få ett mer vitaktigt och degigt utseende. Om svampinfektionen återfinns på fotsulorna eller vid tårna kan huden mellan tårna och / eller huden på fotsulorna ofta få en mjukare konsistens och få en vitare färg.

Ömhet i fötterna: Den som drabbas av fotsvamp kan uppleva en ömhet i fötterna, ofta på fotsulorna och in mellan tårna. För att inte förvärra denna obekväma ömhet kan det hjälpa att bära bekväma skor i naturmaterial som också tillåter fötterna att andas.

Fotsvamp & blåsor: Det infekterade området på fötterna kan täckas av små blåsor. Dessa blåsor kan också klia men försök återigen att inte klia på dem då det kan leda till att blåsorna spricker eller att området blir mer infekterat. Det kan hjälpa att sätta plåster på blåsorna så att det blir svårare att klia direkt på dem. Plåster förhindrar också att strumpor och skor skaver på blåsorna.

Vad orsakar fotsvamp?

Behandla och förebygga fotsvamp smitta

Fotsvamp är en hudinfektion som orsakas av hudsvampen dermatofyter. Svampen gillar speciellt varma och fuktiga miljöer och är därför särskilt vanliga på fötterna. Hudinfektionen kan snabbt sprida sig om den lämnas obehandlad och utveckla både nagelsvamp och ringorm. Faktorer som kan öka risken att drabbas av fotsvamp:

 • Gå med otvättade och fuktiga fötter.
 • Bära skor som inte andas vilket leder till att fötterna blir varma och svettiga.
 • Gå runt barfota på ställen där risken för spridningen av fotsvamp är stor till exempel på gym och badhus.
 • Dela eller låna handdukar, strumpor och skor med andra.
 • Personer som redan har ett försvagat immunförsvar löper en ökad risk att drabbas av svampinfektioner.
 • Personer som lider av andra försvårande hälsotillstånd kan öka risken att man drabbas av fotsvamp.

Fotsvamp liksom svamp i naturen trivs bäst under varma, fuktiga och mörka förhållanden. För att infektionen ska gå över när man börjar sin fotsvamp behandling bör man vara noga med att ha rena och torra fötter.

Fotsvamp smitta

Fotsvamp sprider sig lätt både till andra delar på fötterna, som till exempel vid nagelsvamp, men kan även sprida sig till andra delar av kroppen eller till andra människor. Du kan läsa mer om relationen mellan fotsvamp och nagelsvamp längre ner på sidan. Undvik att ta på andra delar av din kropp efter att du har rört eller kliat på din fotsvamp då det kan leda till att du sprider infektionen. Ta inte heller på någon annan efter att du har rört det infekterade området, utan tvätta alltid händerna efter kontakt med fotsvamp.

 • Sprids ofta i varma, fuktiga och instängda områden som till exempel simhallar, allmänna träningslokaler och trånga skor.
 • Fotsvamp sprids genom kontakt med svampsporer från någon annan smittad individ.
 • Behöver inte komma i direktkontakt med en smittad person för att drabbas. Det räcker att komma i kontakt med avflagnande svampsporer i mattor, skor och golv.
 • Skor som inte andas och som ofta blir varma och leder till fotsvamp skapar de ultimata förutsättningarna för att svampinfektionen ska växa och gro på fötterna.
 • Fotsvamp kan även spridas via husdjur.
 • Måste behandla fotsvamp för att bli av med besvären och infektionen kan komma tillbaka trots behandling.
 • Män brukare oftare få fotsvamp än kvinnor.

Förebygga fotsvamp smitta

Även om det är lätt att behandla fotsvamp, så är det bästa att försöka undvika och förebygga fotsvamp smitta. Några av de främsta metoderna för att minska smittorisken är att:

 • Tvätta fötterna ofta och håll dem torra genom att alltid torka av fötterna noggrant efter du har duschat.
 • Använd strumpor i bomull eller ett annat naturmaterial som andas för att minimera fotsvett.
 • Undvik att gå barfota i allmänna utrymmen såsom till exempel gym eller gemensamma duschutrymmen. Använd alltid badtofflor eller badskor istället för att gå barfota i allmänna utrymmen.
 • Byt strumpor varje dag och tvätta alla strumpor i minst 60 grader för att ta död på fotsvamp.
 • Använd skor som inte blir för varma och fuktiga eftersom de ökar risken för fotsvamp.
 • Använd inte en handduk, skor eller strumpor som någon annan har använt..
 • Undvik att använda hudkräm eller fotkräm mellan tårna.

Naturlig fotsvamp behandling

För att bli av med symptomen så måste du i de allra flesta fall använda dig av en fotsvamp behandling. Det enda sättet för att bli av med infektionen är genom att död på den orsakade hudsvampen. Annars finns det en väldigt stor risk att svampen kommer att fortsätta föröka sig och så småningom sprida sig till andra delar av kroppen.

Det är som tur är, oftast väldigt lätt att behandla fotsvamp naturligt hemma med hjälp av ingredienser med kraftfulla anti-svamp egenskaper.

Det finns en mängd olika produkter att använda sig av som en fotsvamp behandling; allt från oljor till hudkräm och tvålar.

Behandla fotsvamp naturligt med Manukaolja

Behandla och förebygga fotsvamp smitta

Fotsvamp kan effektivt behandlas naturligt med hjälp av manukaolja. Manukaolja är en naturlig olja från Nya Zeeland som ofta används för sina höga antibakteriella och anti-svamp egenskaper. Oljan lämpar sig särskilt bra för att använda som en naturlig fotsvamp behandling eftersom den kan ta död på svampen utan behöva använda kemikalier. Den används även för att behandla flera andra hudproblem och infektioner, såsom insektsbett, mindre sår, svampinfektioner (fotsvamp, nagelsvamp, ringorm etc.), mjäll och dålig kroppslukt.

 • Naturlig produkt som kan effektivt ta död på hudsvampen som orsakar bland annat fotsvamp.
 • Bli av med fotsvamp snabbt och enkelt
 • Går att använda för att behandla liknande svampinfektioner på andra delar av kroppen såsom nagelsvamp och ringorm. Om infektionen har spridit sig till andra delar av kroppen, så kan du alltså i många fall använda samma behandling oberoende var på kroppen hudinfektionen befinner sig.

I de flesta fall rekommenderas av att kombinera en fotsvamp behandling med olika förebyggande åtgärder för att kunna undvika att smittan sprids under behandlingstiden. För att försäkra sig om att fotsvampen är helt botad bör du fortsätta behandla en tid även efter det att utslaget har gått ned.

Under en fotsvamp behandling med antisvampmedel bör man också tänka på att medlet ska appliceras direkt och i riklig mängd på det infekterade området för bästa effekt. För att försäkra sig om att fotsvampen är helt botad bör du fortsätta behandla en tid även efter det att utslaget har gått ned. Att fortsätta behandlingen har även en förebyggande effekt eftersom huden då har möjlighet att återuppbygga sig. Hur länge du bör fortsätta med din behandling varierar mellan olika typer av fotsvamp behandling varför du alltid bör läsa anvisningarna i bipackssedeln.

 1. Viktigt att tänka på vid en fotsvamp behandling:

  Receptfri och Naturlig Fotsvamp behandling
  • Det är viktigt att tvätta och torka det berörda området innan man använder en fotsvamp behandling, oavsett vilken typ av medel som man använder.
  • Du bör genomgå en fotsvamp behandling i ett så tidigt skede som möjligt för att undvika att fotsvampen sprider sig och förvärras. En snabb fotsvamp behandling minskar även risken att smitta andra och en tidig behandling gör att behandlingen inte behöver pågå under en lika lång tid.
  • Det är även viktigt att man fortsätter med behandlingen så länge som rekommenderat då det faktum att symptomen har försvunnit inte nödvändigtvis innebär att infektionen har försvunnit, vilket kan leda till att svampinfektionen snabbt kommer tillbaka.
  • Om man lider av svamp mellan tårna kan man behöva vara extra försiktig efter att man har applicerat behandlingen så att det inte skavs av innan det har hunnit börja verka.

Fotsvamp & nagelsvamp

En fotsvampsinfektion som tillåts att härja fritt kan sprida sig först som svamp mellan tårna och sedan utvecklas till nagelsvamp . En svampinfektion på nageln får den att ändra färg, ofta till en mer gulaktig ton. Naglarna riskerar dessutom att tjockna och bli missformade av en svampinfektion. Det beror på att det är samma typ av hudsvamp dermatofyter, som orsakar andra hudinfektioner såsom till exempel revorm och nagelsvamp.

Nagelsvamp kan också drabba fingernaglarna men det är betydligt ovanligare eftersom svamp på händerna inte alls är fullt så vanligt förekommande som på fötterna.

För att förhindra att man får nagelsvamp gäller samma förhållningssätt som för fotsvamp. Foten bör vara torr och man bör undvika kontakt med platser eller saker som kan föra över fot-och nagelsvampen. Ser du till att sköta din fotsvamp behandling minskar risken för att du överhuvudtaget drabbas av nagelsvamp.

Fotsvamp orsakas av samma typ av hudsvamp dermatofyter, som orsakar andra hudinfektioner såsom till exempel nagelsvamp och revorm. Det stora skillnaden mellan dessa svampinfektioner är var på kroppen som är infekterad. Skillnaden mellan fotsvamp och nagelsvamp, är så enkelt som att fotsvamp befinner sig på fötterna och nagelsvamp är en infektion på naglarna.

När bör man söka vård?

I hyfsat ovanliga fall då receptfria typer av fotsvamp behandling inte fungerar kan man behöva besöka läkare för att få starkare receptbelagd antisvamp medicin. Innan du uppsöker läkarvård är det en god ide att fullfölja en receptfri behandling då dessa överlag är mer skonsamma mot dig och dina fötter. För att få bästa möjliga effekt av något antisvampbehandlingsmedel bör du fullfölja kuren, detta oavsett om du anser att symptomen har försvunnit eller avtagit eftersom det annars lätt kan komma tillbaka samt att du fortfarande kan smitta andra.

Lider du särskilt illa av klåda på grund av din svamp mellan tårna eller på fötterna kan din apotekare rekommendera dig att använda kortisolkräm i kombination med din fotsvamp behandling. Kortisolkrämen kan lindra klådan och smärtan något under tiden antisvampbehandlingen verkar och därför minska risken av spridning till andra kroppsdelar eller människor i din närhet. Du måste även själv försöka att undvika frestelsen av att klia då detta endast riskerar att förvärra ditt tillstånd.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med