GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Sexlust

Det är därför kvinnor saknar sexlust – och 6 tips för att vilja ha sex igen

Det är därför kvinnor saknar sexlust – och 6 tips för att vilja ha sex igen

Brist på sexlust hos kvinnor är ett helt normalt och inte ovanligt, men ofta ett tabubelagt problem. Det visar sig att kvinnors sexlust inte är lägre än vad mäns är, däremot så bör det snarare sökas till det psyko-sociala fältet där många forskare vill fortsätta att studera vad skillnaderna mellan män och kvinnors minskade sexlust kan vara.

Vad vi därför önskar att ge dig i denna artikel är att ge dig information om några vanliga anledningar till att kvinnor kan tappa lusten och även 6 tips på vad man kan göra för att öka ens sexlust igen.

Vad är sexuell dysfunktion hos kvinnor?

Många svenska kvinnor lider av låg eller ingen sexlust eller har problem med att få orgasm under samlag. Det är helt normalt problem för många kvinnor, och kan visa sig vara ”Hypoactive sexual desire disorder (HSDD)” eller ”Sexual aversion discord”. Sexuell dysfunktion hos kvinnor kan yttra sig på många olika sätt, men generellt sett upplever de flesta kvinnor en nedsatt sexlust som kan visas som:

  • Låg eller obefintlig sexlust
  • Problem att bli upphetsad
  • Problem att få orgasm
  • Smärta under samlag
  • Lågt intresse för att ha ett sexliv
  • Brist på sexuella fantasier

Om du som kvinna har någon eller flera av dessa symptom som nämnts ovan, och upplever sexuell dysfunktion eller bristande sexlust, kan det i längden leda till en permanent sexlust. Detta är varför det är rekommenderas att kontakta en läkare eller sexolog om problemet eller minskad sexlust har varit längre än 6 månader.

Brist på sexlust är något som påverkar många kvinnor, och det finns många som upplever det som problematiskt.

Orsaker till bristande sexlust hos kvinnor

Brist på sexlust är ett komplext problem som kan orsakas av både fysiska och psykiska orsaker. Det kan bero på att din partner, oavsett om du älskar honom eller henne, kan vara relaterad till en graviditet där du inte längre känner dig sexig eller kan uppstå som ett resultat av hormonell obalans. Dessutom kan bristande sexlust också bero på receptbelagda läkemedel, dynamiken i ditt förhållande, stress, depression, svartsjuka, upplevelser av dåligt sex eller trauma – ja, som du säkert har märkt, listan över möjliga orsaker till sexuell dysfunktion är lång.

Effekten av bristande sexlust

Sexuell dysfunktion kan påverka kvinnor både fysiskt och psykiskt, och kan även ha en negativ effekt på relationen. Fysiska problem kan vara en torr slida, tunna slidväggar och smärta vid samlag, vilket kan leda till en negativ spiral som bara förvärrar problemet och får dig att inte vilja ha sex. Kort sagt, dåliga upplevelser i sängen kan förvärra sexuell dysfunktion. Psykiska/mentala problem på grund av bristande sexlust kan innefatta låg självkänsla, osäkerhet, att du känner dig otillräcklig, deprimerad och skäms över att du inte längre vill ha något så naturligt som sex. Alla dessa faktorer kan också ha en negativ inverkan på relationen då det kan leda till spänningar på grund av minskad sexuell lust och intimitet.

Vad kan du göra åt bristande sexlust? 6 tips

Många tror felaktigt att lust är en konstant och att det inte finns något du kan göra åt bristen på sexlust. Eftersom din sexlust påverkas av både psykiska och fysiska orsaker är det viktigt att först och främst ta reda på den premiär orsaken till din bristande sexlust. Nedan ger vi dig 6 bra tips på vad du som kvinna kan göra om du upplever problem med bristande sexlust och vill göra något åt problemet.

1) Bryt tabut - prata om det: Stäng inte ute din partner från dina tankar och berätta istället för honom eller henne att du har problem med en minskad sexlust och att det stör dig. Ibland kan något så enkelt som att prata om problemet hjälpa dig långt, Vid behov kan du överväga terapi, antingen ensam eller tillsammans med dina partners, så att du öppet och fördomsfritt kan prata om problemet och få hjälp att vårda relationen, vilket förhoppningsvis hjälpa dig att återfå din sexlust.

2) Livsstilsförändringar: Vissa kvinnor tycker att en hälsosam kroppsvikt, hälsosam kost, träning, rökavvänjning och tillräckligt med sömn bidrar till att öka deras sexlust. Eftersom bristande sexlust i många fall beror på psykologiska faktorer kan du försöka lägga några av de dåliga vanorna på hyllan och börja leva ett hälsosammare liv. För om du är gladare, i mental balans och generellt sett nöjdare med livet kommer du i många fall att uppleva en positiv effekt på din sexlust. Gör något som gör dig glad och inspirera din partner med din glädje lönar det sig. Inte bara i sängen, utan generellt för ditt psykiska välbefinnande.

Det finns manga saker du kan göra själv om du upplever minskad sexlust.

3) Naturliga kosttillskott/potenser för kvinnor: Om du har problem med din sexuella lust kan du använda naturliga potensmedel formulerade för att ge lusten en boost. Och idag kan man faktiskt få potensprodukter specifikt för kvinnor, ett bra exempel är ViaHer Pro som är ett kosttillskott för minskad sexlust hos kvinnor. Tillägget innehåller gingko biloba, ingära, humle och vitamin B2, och kan hjälpa dig att återfå din kvinnlighet och sensuella sida genom att ge din libido och mentala överskott en naturlig boost. Ett annat bra alternative är HerSolution Gel som även innehåller naturliga ingredienser för att ge din sexlust en boost om du får problem med minskad sexlust.

4) Östrogen för hormonell obalans: På grund av hormonell obalans kan många kvinnor uppleva vaginal torrhet och smärta under samlag. Östrogenbehandling kan råda bot på detta. Men om du inte vill få någon medicinsk behandling kan du överväga Proferia Progesterone Kräm, som hjälper till att upprätthålla en normal hormonbalans på grund av krämens naturliga innehåll av fytoöstrogener.

5) Sexleksaker: Sexleksaker kan hjälpa till med upphetsning genom att öka blodflödet till underlivet och öka känslan samt göra dig blöt. Därför kan vissa kvinnor ah nytta av att använda sexleksaker – antingen ensamma eller som en del av ett förspel med en partner – eftersom det kan bidra till att främja sexlusten. Dessutom kan du eventuellt testa att sova nära, kramas i sängen och ha ett riktigt långt förspel med fokus på intimitet. Det leder inte nödvändigtvis till sex – men intimitet kan bidra till mer sexlust.

6) Medicin: Vissa receptbelagda läkemedel kan leda till bristande sexlust. Så prata med din läkare om problemet, eftersom läkaren ofta kan ändra ditt recept och gitta ett annat alternativ. Alternativt kan din läkare ordna en annan typ av medicin som kan hjälpa till med minskad sexlust om problemet är fysiskt

Minskad sexlust kan kräva ett besök hos läkaren

Det finns mycket du själv kan göra för att ge din sexlust en naturlig boost. Men om problemet kvarstår och går ut över din relation eller självkänsla är det en riktigt bra idé att gå till en läkare för att bli undersökt. Tillsammans kan ni hitta den behandlingsmetod som fungerar bäst för dig, så att du kan få hjälp att hitta din kvinnlighet och sexlust igen.

Andra intressanta artiklar