GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

5 överraskande orsaker till dålig andedräkt

1 av 4 av oss har problem med dålig andedräkt så det är ett väldigt vanligt problem som inte bara beror på dålig munhygien. Om du regelbundet borstar tänderna och fortfarande undrar; vad kan man göra mot dålig andedräkt? Då är vi här för att hjälpa dig! Här är en lista på 5 överraskande orsaker och anledningar till dålig andedräkt som du bör vara medveten om för att ta reda på vad som orsakar din dåliga andedräkt trots att du borstar tänderna.

1. Rökning

Både rökning och snus kan efterlämna envisa kemikalier i munnen som kan vara svåra att få bort med enbart tandborstning. Om du röker eller snusar regelbundet kan det på sikt leda till tobakslukt i andedräkten. Ett långvarigt tobaksbruk kan också leda till olika hälsoproblem som ger dålig andedräkt, till exempel tandköttsinflammation.

2. Mat

Den huvudsakliga anledningen till att vi får dålig andedräkt är maten vi äter. Vissa livsmedel kan ge särskilt dålig andedräkt, till exempel vitlök, ost, fisk och vissa kryddor. Mat som fastnar mellan tänderna kan leda till att bakterier och plack bildas vilket kan ge upphov till otrevlig lukt i munnen.

3. Allergier

Visste du att vissa allergier kan orsaka dålig andedräkt? Om dina bihålor blir täppta på grund av allergi kan det få dig att andas genom munnen. Det kan ge dig torr mun, också kallat xerostomi, då din mun inte producerar tillräckligt med saliv och det ger dålig andedräkt. Vissa allergimediciner kan också orsaka torr mun.

4. Graviditet

En av de mest överraskande orsakerna till dålig andedräkt är graviditetssymptom. Graviditeten i sig ger inte dålig andedräkt, men saker som illamående, morgonkräkningar, hormonförändringar, konstiga matsug och uttorkning är alla vanliga problem vid graviditet och kan ge dig dålig andedräkt.

5. Tandställningar & tandproteser

Om du har eller har haft tandställning eller tandprotes så vet du hur lätta det är att mat fastnar i dem. Mat som fastnar någonstans i munnen kan leda till bakterietillväxt som kan ge upphov till dålig lukt tills det avlägsnas. Om din tandprotes sitter dåligt kan det också leda till små sår och irritationer i munnen som kan påverka din andedräkt.

Sammanfattning

Om du undrar hur du kan bota dålig andedräkt så är första steget att ta itu med de bakomliggande orsakerna till den. Till exempel kan du sluta röka och undvika starkt luktande mat och se till att hålla dina tänder och din mun fräsch. En del orsaker kan man inte undvika, som exempelvis graviditet, men du kan fortfarande försöka hålla en god munhygien. Många av de bästa typerna av botemedel mot dålig andedräkt handlar om att ta hand om sin mun, och en ren mun luktar fräscht!

För att ta hand om din mun ska du se till att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd. Om du vill ta din munhygien och din tandvård till nästa nivå kan du prova produkter med aktivt kol. Aktivt kol är en fantastisk ingrediens som absorberar toxiner och orenheter som kan orsaka dålig andedräkt. Det bästa, och enklaste sättet, att använda aktivt kol är att borsta tänderna med ett aktivt kolpulver eller använda en tandkräm med aktivt kol. Men kom ihåg att leta efter en som är naturlig och har en fräsch doft av mint!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med