GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Extrema svettningar: Varför svettas jag så mycket?

Svett, hur illaluktande och obehagligt det än må vara, är en naturlig och hälsosam del av livet, som hjälper till att kyla kroppen. Men överdriven svettning kan skapa problem i ditt sociala liv och dina relationer, och kanske till och med påverka din emotionella hälsa. Frågan är, hur vet du om du svettas utöver kroppens normala behov.

Svettningar: Vad är normalt, vad är inte?

Mängden svett anses normalt vara ganska varierande och beror på kroppens behov. Människor kan svettas mindre än en liter, eller upp till flera liter per dag, baserat på vad de gör. Om du tränar eller gör kroppsarbete i ett varmt klimat, kan du räkna med att svettas mycket. Det är normalt.

Vad är överdriven svettning?

överdrivna svettningar även kallat hyperhidros, innebär att du svettas mycket mer än din kropp behöver svettas. Till exempel, om du svettas när du sitter lugnt vid skrivbordet bör det klassas som en överdriven svettning.

Vid hyperhidros är kroppens kylningsmekanism så aktiv att den producerar fyra eller fem gånger så mycket svett som du behöver. Cirka 3 % av befolkningen har överdriven svettning.

Eftersom människor har olika "svett behov", säger läkarna att de inte kan sätta ett fast nummer på frågan: hur mycket svett ska du producera för att få diagnosen överdriven svettning?

Eftersom att det är så individuellt och till stor del beror på klimat och aktivitetsnivå är det svårt att definiera. Men om du tror att du svettas mer än alla andra, eller mer än du gjort tidigare, kan det vara bra att prata med din läkare om det.

Vad orsakar överdriven svettning?

Oftast går det att hitta någon orsak till överdriven svettning, men inte alltid. Läkarna kallar det idiopatisk - vilket innebär att orsaken är okänd eller oklar. Dock kan det finnas genetiska tendenser. Om 50 % av personer med primär [driven svettning] har en känd familjehistoria av överdrivna svettningar. Denna typ av överdriven svettning börjar vanligtvis efter puberteten. Svettningar bara på händer och fötter börjar ofta i ännu yngre, kanske i barndomen eller under småbarnsåren.

En mängd andra faktorer kan orsaka överdriven svettning, inklusive underliggande medicinska tillstånd och mediciner.

Till exempel:

-Freys syndrom är ett tillstånd där svettning sker från bara ena sidan av ansiktet, när vissa livsmedel äts.

-Mediciner som tas för endokrina problem, diabetes och sköldkörtelsjukdom kan också utlösa överdriven svettning. Så kan vissa mediciner för högt blodtryck, samt några antidepressiva läkemedel.

-Dessutom kan kraftig svettning orsakas av infektioner, vissa cancerformer, hjärt- eller lungsjukdom, klimakteriet, och ibland även en stroke.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med