ShytoBuy.se

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 499 kr
Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Extrema svettningar: Varför svettas jag så mycket?

Svett, hur illaluktande och obehagligt det än må vara, är en naturlig och hälsosam del av livet, som hjälper till att kyla kroppen. Men överdriven svettning kan skapa problem i ditt sociala liv och relationer, och kanske till och med påverka din emotionella hälsa. Frågan är, hur vet du om du svettas utöver kroppens normala behov

Svettningar: Vad är normalt, vad är inte?

"Mängden svett anses normalt vara ganska varierande och beror på kraven från kroppen", säger Dee Anna Glaser, MD, professor i dermatologi vid St Louis University, i St Louis, Mo., och ordföranden för Internationella Hyperhidros Society.

Människor kan svettas mindre än en liter, eller upp till flera liter per dag, baserat på vad de gör. Om du tränar eller gör kroppsarbete i ett varmt klimat, räkna med att svettas mycket. Det är normalt.

"Det beror på om du är en kontorist i en klimat-kontrollerade byggnad, eller en vägkant arbetare i Alabama," säger Glaser.

Vad är överdriven svettning?

överdrivna svettningar även kallat hyperhidros, innebär att du svettas mycket mer än din kropp behöver svettas. Till exempel, om du svettas när du sitter lugnt vid skrivbordet bör det klassas som en överdriven svettning.

Vid hyperhidros är kroppens kylningsmekanism så aktiv att den producerar fyra eller fem gånger så mycket svett som du behöver. Cirka 3 % av befolkningen har överdriven svettning.

Eftersom människor har olika "svett behov", säger läkarna att de inte kan sätta ett fast nummer på frågan: hur mycket svett ska du producera för att få diagnosen överdriven svettning?

"Det är väldigt svårt att kvantifiera, men de flesta människor förstår själva när de svettas för mycket," säger Glaser.

'' Om du tror att du svettas mer än alla andra, eller mer än du brukade, är det värt att gå vidare med det ", säger hon.

Patienterna är väldigt bra på att veta hur mycket som är för mycket, instämmer Schweiger. "Ganska många av dem som kommer till mig berättar om ökade svettningar jämfört med tidigare", säger han.

Med undantag för kvinnor under klimakteriets övergång, finns det ingen "normal" ökning av svettningar med åldern, säger Glaser. En kontrolledtråd att dina svettningar kan vara onormala, är om du svettas överdrivet från bara ett specifikt område på kroppen. (Observera att det även kan vara ett fall av onormala svettningar om du svettas från flera områden av kroppen.)

Ett exempel på överdriven svettning på ett specifikt område: De med överdriven svettning på fötterna kan producera så mycket svett att de glider ut ur sina skor, säger Glaser.

Vad orsakar överdriven svettning?

Oftast går det att hitta någon orsak till överdriven svettning, men inte alltid. Läkarna kallar det idiopatisk - vilket innebär att orsaken är okänd eller oklar. Dock kan det finnas genetiska influenser. Om 50 % av personer med primär [driven svettning] har en känd familj historia av överdrivna svettningar. Denna typ av överdriven svettning börjar vanligtvis efter puberteten. Svettningar bara på händer och fötter börjar ofta i ännu yngre, kanske i barndomen eller under småbarnsåren.

En mängd andra faktorer kan orsaka överdriven svettning, inklusive underliggande medicinska tillstånd och mediciner.

Till exempel:

Freys syndrom är ett tillstånd där svettning sker från bara ena sidan av ansiktet, när vissa livsmedel äts.

Mediciner som tas för endokrina problem, diabetes och sköldkörtelsjukdom kan också utlösa överdriven svettning. Så kan vissa mediciner för högt blodtryck, samt några antidepressiva läkemedel.

Dessutom kan kraftig svettning orsakas av infektioner, vissa cancerformer, hjärt- eller lungsjukdom, klimakteriet, och ibland även en stroke.

Hur ställs diagnosen överdriven svettning?

Om du är orolig, och bestämmer dig för att träffa en läkare, kommer de flesta specialister göra en noggrann analys.

Bland frågorna kan du förvänta dig:

  • Svettas du överdrivet från vissa små områden av kroppen eller hela?
  • När märker du själv att du svettas? Kan du beskriva situationen?
  • Vilka mediciner tar du regelbundet?
  • Har du nyligen börjat ta nya mediciner?
  • Har du genomgått några operationer nyligen som gett problem med svettningar?
  • Är du i klimakteriet?
  • Har du familjemedlemmar som klagar på överdriven svettning?

Dela med