måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
 • Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

  Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

 • Alltid säker betalning

  Välj mellan många olika betalningsmetoder

Håravfall

Välj kategori

Välj kategori

Kategori
Håravfall (27) Skäggvård (1) Tunt hår (27)
Varumärke
Betyg
 
Majoritet av alla män och kvinnor drabbas av håravfall någon gång i livet. 75 % tror att det inte går att behandla men på grund av forskning och utveckling som finns idag har man kunnat ta fram ett stort urval för dig som behöver hjälp med att behandla, reducera och förebygga håravfall.
Majoritet av alla män och kvinnor drabbas av håravfall någon gång i livet. 75 % tror att det inte går att behandla men på grund av forskning och utveckling som finns idag har man kunnat ta fram ett stort urval för dig som behöver hjälp med att behandla, reducera och förebygga håravfall.
Visa som
Sortera efter

Vad är håravfall?

Hår växer överallt på den mänskliga huden, utom på handflatorna och fotsulorna. Men många hårstrån är så fina de är praktiskt taget är osynliga. Hår består av ett protein som kallas keratin som produceras i hårsäckarna i det yttre lagret av huden. Som folliklar produceras nya hårceller och byter ut de gamla cellerna. Dessa knuffas ut genom ytan av huden med en hastighet på omkring sex cm per år. Så det hår du kan se är faktiskt en sträng av döda keratin celler.

Varje follikel har sin egen livscykel som kan påverkas av ålder, sjukdom, och ett stort antal andra faktorer. Denna livscykel är indelad i tre faser

 • Anagen - aktiv hårväxt som varar mellan två till sex år
 • Katagen - övergångs hårväxt som varar två till tre veckor
 • Telogen - vilofasen som varar cirka två till tre månader; vid slutet av vilofasen faller håret av, ett nytt hår ersätter det och den växande cykeln startas på nytt.

Håret består av två delar en rot som sitter på hjässan och en hårstråns del. Håret består till störta delen av keratinprotein som bygger upp själva håret, det är samma byggsten som naglar till större delen består av och även finns i huden. Generellt växer håret cirka 12 centimeter per år men det kan variera något individuellt från person till person och år till år. Varje hårstrå växer i steg mellan 2-6 år innan det gör ett uppehåll och roten vilar ett par månader. Ibland faller hårstråt av under denna viloperiod och lämnar plats till nya hårstrån och ibland sitter det kvar och fortsätter att växa efter viloperioden, en del människor har anlag till att få tjockt långt hår medan andra nästan aldrig kan uppnå långt hår. Håret växer i cykler och mellan varje cykel gör hårstråt ett uppehåll och vilar, ett hårstrå blir cirka 20 – 80 centimeter innan det slutar växa. Hur många hårstrån man har på huvudet kan variera beroende på hårtyp allt emellan 50,000 – 200,000 är normalt och generellt tappar man mellan 50 - 100 hårstrån per dag alltså lider man inte av håravfall och man tappar 50 - 100 hårstrån per dag det är helt normalt.

Olika typer av håravfall

Det finns många typer av håravfall, även kallad alopecia:

Involutional alopeci är ett naturligt tillstånd där håret gradvis tunnar med åldern. Fler hårsäckar gå in i vilofasen, och de återstående håret blir kortare och färre till antalet.

Hairmax laserband

Androgen alopeci är en genetisk sjukdom som kan drabba både män och kvinnor. Män med detta tillstånd, som kallas manligt håravfall, kan börja lida av håravfall så tidigt som tonåren eller tidiga 20-åren. Det kännetecknas av ett vikande hårfäste och gradvis försvinnande av hår från kronan och främre hårbotten. Kvinnor med detta tillstånd, upplever inte märkbar gallring fören i 40-årsåldern eller senare. Kvinnor upplever en allmän gallring över hela hårbotten, med det mest omfattande håravfallet sker på kronan.

Alopecia areata börjar ofta plötsligt och orsakar fläckvis håravfall hos barn och unga vuxna. Detta tillstånd kan resultera i fullständig skallighet (alopeci totalis). Men hos ca 90 % av personerna med sjukdomen, återgår håret till det normala inom några år.

Alopecia universalis orsakar avfall av allt kroppshår, inklusive ögonbryn, ögonfransar, och könshår.

Trichotillomani ses ofta hos barn, är en psykisk störning där en person tvångsmässigt sliter av sitt eget hår.

Telogen effluvium är en tillfällig gallring över hårbotten som uppstår på grund av förändringar i tillväxtcykeln av hår. Ett stort antal hårstrån går in i vilofasen vid samma tidpunkt, vilket orsakar håravfall och efterföljande förtunning.

Tappar du mycket hår?

Tappar du mer hår än normalt och känner hur ditt hår tunnas ut och faller av mer än vad det växer nytt kan det hända att du lider av håravfall. Det kan finnas flera orsaker till att man drabbas och det finns lika många behandlingsalternativ för att få tillbaka ditt vanliga hår. Håravfall hos män och kvinnor kan variera lite i karaktär. Män tappar ofta hår mitt på hjässan eller vid pannan som skapar fåror som drar sig upp mot hjässan. Kvinnor däremot drabbas ofta mer av jämt håravfall som trillar av över hela huvudet som tunnar ut håret i allmänhet.

Vad orsakar håravfall?

Den främsta anledningen till att män tappar hår är en överproduktion av hormonet DHT. Denna överproduktion är ärftligt betingad men det betyder inte att det inte går att behandla. Det finns både kosttillskott, laserbehandlingar och implantat som kan motverka att du tappar håret eller kirurgiskt placera ut nya hårsäckar på de kala områdena. Håravfall hos män beror inte alltid på DHT hormon utan kan även orsakas av sjukdom, läkemedel, stress eller näringsbrist.

Vad är det som gör att vissa människor lider av håravfallsproblem? Läkare vet inte varför vissa hårsäckar är programmerade att ha en kortare tillväxtperiod än andra. Emellertid kan ett flertal faktorer påverka håravfall:

 • Hormoner, såsom onormala nivåer av androgener (manliga hormoner som normalt produceras av både män och kvinnor)
 • Gener, både manliga och kvinnliga föräldrar, kan påverka en persons benägenhet för manliga eller kvinnliga mönster till skallighet.
 • Stress, som till exempel sjukdom och förlossning kan orsaka tillfälligt håravfall.
 • Läkemedel, inklusive cytostatika som används vid cancerbehandling, blodförtunnande medel, betareceptorblockerare som används för att kontrollera blodtrycket, och p-piller, kan orsaka tillfälligt håravfall.
 • Brännskador och övriga sår kan orsaka tillfälligt håravfall. I dessa fall återgår vanligen hårväxten till normalt tillstånd när skadan läker.
 • Autoimmun sjukdom kan orsaka Alopecia areata. I alopecia areata, försvagas immunsystemet av okänd anledning och påverkar hårsäckarna. Hos de flesta människor med Alopecia areata växer håret tillbaka.
 • Kosmetiska procedurer, såsom schamponering för ofta, permanenter, blekning och färgning av håret kan bidra till håravfall genom att göra håret svagt och skört. Tight flätor, varma papiljotter, samt plattning och lockning kan också skada och bryta ner håret. Men dessa förfaranden bör inte orsaka skallighet. I de flesta fall växer håret tillbaka normalt om källan till problemet tas bort. Men det kan fortfarande ge allvarliga skador på håret eller hårbotten och i värsta fall orsaka permanenta kala fläckar.
 • Medicinska tillstånd som sköldkörtelsjukdom, lupus, diabetes, järnbrist, ätstörningar, och anemi kan orsaka håravfall, men när den underliggande orsaken behandlas kommer håret oftast tillbaka.
 • Vissa dieter kan göra att du tappar ditt hår. En låg-protein diet eller kraftigt kalorifattig kost leder många gånger till tillfälligt håravfall.
 • Ett faktum är även att när människor åldras så, saktar hårväxten ner. Detta är något man kan acceptera och leva med. Många vill dock behålla sin hårväxt i sin fulla glans. Hos ShytoBuy.se har vi det enkla hjälpmedlet Spectral DNC som ger dig chansen att behålla ditt hår där du vill ha det.

Orsaker till håravfall hos kvinnor

Kvinnligt håravfall kan även det bero på DHT överproduktion. En över produktion av DHT gör att hårsäckarna krymper och inte får tillräckligt med syre vilket gör att håret faller av. Det kan även orsakas av sjukdom såsom Alopeci, medicinering som hämnar hårets tillväxt, genetiskt anlag, närings- eller vitaminbrist, eller stress och ångest eller övriga hormonförändringar. Många kvinnor tappar hår under klimakteriet eller efter graviditeten då hormonbalansen förändras.

Hur kan man behandla man håravfall?

Idag finns det en rad av behandlingsmetoder mot håravfall på marknaden kosttillskott, läkemedel, laserbehandlingar, kirurgiska ingrepp et cetera. Det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av utbud. Läs mer om de olika alternativ som finns nedan;

Kosttillskott: Det finns flera olika kosttillskott på marknaden som främjar hårväxt. Vilket kosttillskott som passar just dig bäst kan variera beroende på vad ditt håravfall beror på. Beror det på vitamin eller näringsbrist behöver du troligtvis ett tillskott av biotin och B-vitamin som främjar ett sund hårhälsan och bidrar till att håret. Beror problemet på DHT överproduktion så behöver du ett kosttillskott som minskar DHT hormonet i blodet som öppnar upp dina hårsäckar och syre tillförseln i hårsäckarna.

Läkemedel: Tappar du hår på grund av hormonrubbningar eller är en biverkning av ett läkemedel som du äter rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare för att se vilka lösningar som kan vara aktuella för just dig. Det finna olika receptbelagda läkemedel som kan motverka ditt håravfall.

Laserbehandlingar: Laserbehandlingar mot håravfall är ofta väldigt effektiva då de punkt behandlar det aktuella området. Man kan laser-behandla sin hårbotten både på salong och med laserkammar för hemmabruk. Laserteknik gör det möjligt att direkt motverka DHT hormon i hårbotten och öppna upp follikerna i hårsäckarna för att håret syre och näring på cellnivå. Laserbehandlingar motverkar både håravfall och stimulerar till hårväxt.

Kirurgi: Hår-implantat utförs genom att ta hårsäckar från ett område där håret växer tätt och är friskt och plantera in dem på det kala eller tunnhåriga området så att de växer där istället. Så man flyttar hårsäckar från ett område till ett annat. Denna form av kirurgi är ofta effektiv men kostsam.

Vad kan jag själv göra?

Ät en varierad kost så att du minimerar riskera att drabbas håravfall på grund av näringsbrist eller vitaminbrist.

Tvätta inte håret varje dag. Använd balsam efter varje schamponering för att återfukta håret. Använd en hår-inpackning regelbundet som är anpassat till din hårtyp.

Om du fönar håret, lockar eller plattar det så bör du använda värmeskydd men använd inte värmetänger på ditt hår dagligen det skadar håret.

När håret är blött är det extra skört. Det bästa är att vänta med att kamma igen håret tills det är torrt, alternativt använda en glestandad kam och försiktig kamma igen håret bit för bit.

Massera hårbotten någon gång i veckan för att öka blodcirkulationen i hårbotten vilket främjar hårhälsan och ger hårrötterna mer syre.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden