GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Håravfall

Håravfall hos kvinnor och män – orsak och behandling

Har du börjat tappat håret eller har problem med skallighet? Eller känner du någon i din närhet som börjar bli lite smalare i toppen?

Håravfall kan komma i många olika former och det kan finnas flera orsaker och olika behandlingsmetoder. Håravfall och uttunnat hår påverkar inte bara självkänslan utan kan även skapa andra problem, som att du inte längre kan ha samma frisyr som tidigare, eller så skäms du och hellre bara vill gömma håret under hatt eller keps hela året runt.

Det är såklart ingen hållbar lösning i längden, speciellt inte om man ska följa Emma Gads ”Takts og Tone” där man enligt henne inte kan ha hatt på sig hela tiden (vilket mång arbetsplatser idag också inte tillåter).

Med det i åtanke tänkte vi att vi i den här artikeln skulle fokusera på håravfall hos kvinnor och män, varför man börjar tappa hår, vilka olika typer av håravfall som finns och vilka behandlingsmetoder man kan ta mot håravfall.

Håravfall kan drabba både män och kvinnor, och är helt normalt. Det finns dock mycket du kan göra för att motverka håravfallet.

Hur växer håret?

För att hitta en förståelse för varför man får problem med håravfall och skallighet är det först viktigt att förstå hårets livscykel. Generellt sett kan livet för varje hårstrå delas in i tre olika faser, varav de enskilda faserna är viktiga i förhållande till ditt hårs hälsa och styrka, och de tre faserna är följande:

 • Den anagena fasen – även kallad tillväxtfasen där ditt hår växer. Denna fas varar mellan 2-5 år, och här växer ungefär 90% av allt hår på huvudet vid varje given tidpunkt. Det är också denna fas som är avgörande för hur långt ditt hår kan bli. Så om du vill ha friskt och långt hår är det viktigt att förlänga den anagena fasen med vitaminer för håret och rätt hårvårdsprodukter.
 • Katagen fasen – kallas också för övergångsfasen. I denna fas slutar håret att växa, hårsäckarna inaktiveras och håret börjar lossna från hårbotten. Det gör också att håret inte tillförs viktiga näringsämnen. Fasen vara i ca 4-6 veckor.
 • Telogen fasen – även kallad avslagsfasen. Detta är den sista fasen och varar i cirka 2-4 månader. Här går håret i dvala innan det faller av och det är ofta därför man börjar tappa hårstrån.

Hårets livscykel är uppdelad i 3 olika faser: tillväxtfasen, övergångsfasen och avstötningsfasen.

Vad är orsaken till håravfall?

Håravfall hos både män och kvinnor kan bero på många olika faktorer och nedan kan du få en översikt över de vanligaste orsakerna till håravfall, tun hår och skallighet.

Hormonella obalanser: Hormonella förändringar och obalanser kan leda till håravfall hos både kvinnor och män. Det kan antingen vara relaterat till klimakteriet (klimakteriet för kvinnor och andropausen för män), brist på testosteron hos män, graviditet hos kvinnor eller andra tillstånd där hormonerna är i obalans.

Genetiskt: En av de främsta orsakerna till håravfall är genetik. Har dina föräldrar tunt hår eller problem med håravfall? Då är sannolikheten stor att du också får det någon gång i livet.

Stress/trauma: Är du stressad i ditt arbetsliv eller vardag? Det kan leda till håravfall – antingen permanent eller tillfälligt. Dessutom kan du med trauma – som dödsfall i familjen – också få problem med plötsligt håravfall.

Sjukdom: Autoimmuna sjukdomar, svampinfektion, hårbotten infektioner eller andra hudåkommor kan orsaka permanent håravfall om de inte behandlas.

Medicin: Vissa mediciner kan orsaka en hormonell obalans, medan andra har håravfall som en bestämd bieffekt. Om du upplever håravfall på grund av medicinering bör du rådfråga din läkare, som kanske kan skriva ut en annan typ av medicin åt dig.

Felaktig hårvård: En annan stor bov när det kommer till håravfall är felaktig eller dålig hårvård. Begränsa din användning av starka hårvårdsprodukter, undvik att använda locktång och liknande så mycket som möjligt, eftersom det kan hjälpa till att förkorta hårväxtcykeln. Dessutom är det viktigt att du tar hand om ditt hår inifrån och ut med rätt näringsämnen, vilket du kan göra med vitaminer för håret som till exempelvis Biotin Tablets som innehåller vitamin B7 som är en av de viktigaste vitaminerna för friskt hår och hårväxt.

Nedsatt immunförsvar: Nedsatt immunförsvar kan påverka hårsäckarna och därmed hårets förmåga att växa. Därför är ett starkt immunförsvar viktigt för att ha friskt och vackert hår.

Diet/livsstil: Alkohol och rökning kan skada hårväxten och därför är det en bra idé att dra ner på konsumtionen av dessa. Dessutom kan en dålig kost också leda till håravfall då du inte ger håret de näringsmässigt bästa växt förutsättningarna om du inte äter hälsosamt och varierat. En ohälsosam kost kan orsaka dålig hårväxt, fett hår och ja, håravfall.

Det finns många olika orsaker till håravfall: genetik, kost, dålig hårvård, försvagat immunförsvar, sjukdom, stress/trauma.

Finns det olika typer av håravfall?

Håravfall är inte bara håravfall, och det kan faktiskt delas in i flera underkategorier – varav några går att åtgärda, medan andra typer av håravfall är irreparabel. Nedan hittar du de primära typerna av håravfall hos män och kvinnor och vad du kan göra för att antingen fördröja, förhindra eller fördröja håravfall.

Telogen effluvium: Telogen Effluvium är också känt som plötsligt eller tillfälligt håravfall, där hårsäckarna går in i ett tillstånd av vila. Tillståndet kan bero på till exempel stress, dålig kost, hormonell obalans (förlossning klimakteriet) eller en traumatisk upplevelse och kan göra att du fäller för mycket och tappar hår över hela huvudet. Lyckligtvis är det ett tillfälligt tillstånd och hårväxten såväl som tjockleken kommer ofta tillbaka när du har rättat till den bakomliggande orsaken.

Vad kan du göra åt plötsligt och tillfälligt håravfall för att hjälpa hårväxten att komma tillbaka på rätt spår?

 • En bra hårvård med ett skonsamt schampo och balsam som ger håret näring att bli friskt och starkt.
 • En hår & scalp roller från Foligain, som stimulerar hårbotten och som bidrar till hårväxt.
 • Var noga med att äta vitaminer för ditt hår, till exempel biotinvingummin, som är speciellt framtagna för håravfall och hårväxt, eftersom biotin hjälper till att ta hand om ditt hår inifrån och ut.

Androgenic Alopecia: Androgenic alopecia (AGA) kallas även skallighet, och kan drabba både män och kvinnor, även om det ofta kallas för ”manligt håravfall”. Det är ärftligt håravfall och tillståndet minskar tiden som håret lägger på att växa. Androgen alopeci gör hårsäckarna mindre och med tiden ersätts ditt normala hår av tunnare och finare hårstrån.

Vad kan du göra åt androgen alopeci för att hjälpa hårväxten att komma tillbaka på rätt spår?

 • Tillståndet går inte att stoppa, men du kan göra mycket för att eventuellt fördröjd håravfall genom att se till att vårda ditt hår med biotin (antingen i form av schampo, balsam eller kosttillskott)
 • Använd en scalproller för att stimulera hårväxten eller ha en skonsam hårvårdsrutin.

Alopecia areata: Alopecia areata är en autoimmun sjukdom som orsakar prickigt eller fullständigt håravfall, och som också kan leda till håravfall. Denna typ av håravfall kan inträffa under en mycket kort tidsperiod, men ofta kommer håret att växa ut igen efter 3-6 månader. Det är dock en riktigt bra idé att bli undersökt av din läkare som du upplever plötsligt håravfall.

Vad kan du göra åt alopecia areata för att hjälpa ditt hår att växa ut igen?

 • Med alopecia areata växer håret ofta ut igen. Så följ råden ovan om att använda en scalproller, äta vitaminer för håret och ta hand om håret med rätt schampo och balsam.

Håravfall på grund av över styling: Vem älskar inte att styla hår med vackra frisyrer och förlängningar? Det kan dock orsaka håravfall och för att undvika permanenta skador bör du istället fokusera på frisyrer som är mindre skadliga för håret. Dessutom kan det vara en bra idé att använda kosttillskott eller schampon med Trioxidil, eftersom det hjälper till att återaktivera dina hårsäckar och på så sätt bidra till att främja mer voluminöst, fylligare och starkare hår.

Vad kan du göra åt håravfall som uppstår på grund av över styling?

 • Välj en frisyr som inte sträcker ut håret (eller är mindre skadligt för håret)
 • Använd kosttillskott eller schampon med Trioxidil eftersom det hjälper till att återaktivera dina hårsäckar och på så sätt bidrar till att främja mer voluminöst, fylligare och starkare hår.

Håravfall kan stoppas i specifika fall, medan det i andra fall är något man måste acceptera.

Finns det någon behandling för håravfall?

Håravfall är mycket vanligt och många båda män och kvinnor kommer att uppleva det någon gång i livet. Som nämnt ovan finns det flera olika orsaker till håravfall, och även om håravfall kan vara både ärftligt, permanent eller tillfälligt, betyder det inte att man behöver acceptera håravfallet. Det är upp till dig om du vill ta upp kampen mot håravfall, eller om du vill omfamna din framtida skallighet (som också kan ha sin charm).

Om du vill ta upp kampen och vill skjuta upp eller behandla håravfall finns det flera olika sätt att gå tillväga. En hårtransplantation är en permanent lösning, och idag kan man faktiskt få bra resultat genom att transplantera håret, trots att det är en dyr lösning. En annan lösning är att använda de två godkända läkemedel som finns på marknaden: nämligen Minoxidil och Finasteride, som båda kan stimulera hårväxt. Problemet med dessa lösningar är dock att det är två mycket hårda medicinska preparat och därför är det en bra idé att rådgöra med din läkare innan användning, eftersom det finns flera biverkningar förknippade med dessa.

Vitaminer för hår och hårbotten som alternativ behandling?

Ett annat och för många bättre alternativ är att vårda håret med rätt näringsämnen och hårvårdsrutin. Här är dagligt intag av ”hårvitaminet”, även mer känt som biotin, ett riktigt bra val, då biotin är nödvändigt för normal hårväxt. Här kan vi speciellt rekommendera Biotin Complex som har ett högt dags innehåll på hela 10 000 mcg biotin per kapsel och som dessutom är berikat med zink som också är viktigt för hårväxten.

En bestämd hårkur kan också vara en bra idé och här kan vi speciellt rekommendera Foligain Trioxidil som finns för både män och kvinnor och som är speciellt framtagen för att stärka hårsäckarna och få de bästa förutsättningarna för en sund hårväxt.

Ett tredje och sista behandlingsalternativ för tunt hår och håravfall är en hår & scalp roller från Foligain, som är en revolutionerande metod för hårväxt som använder microneedling för att stimulera hårbotten, och är ett billigare alternativ än en hårväxt kur på en klinik.

Andra intressanta artiklar