Gratis frakt vid köp över 599 kr

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 13:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Håravfall behandling: Medel mot håravfall för män och kvinnor

Majoritet av alla män och kvinnor drabbas av håravfall någon gång i livet. 75% tror att det inte går att behandla, men på grund av forskning och utveckling som finns idag har man kunnat ta fram ett stort urval för dig som behöver hjälp med att behandla, reducera, förebygga och motverka håravfall. För att bäst kunna behandla håravfall, så underlättar det att känna till vad som är orsakerna till att just du tappar håret. Det är eftersom behanlindlingen oftast varierar beroende på de bakomliggande orsakerna.

Vad är håravfall & hur växer håret?

Hår växer överallt på den mänskliga huden, utom på handflatorna och fotsulorna. Men många hårstrån är så fina de är praktiskt taget är osynliga. Precis som våra naglar, så består håret av ett protein som kallas keratin och som produceras i hårsäckarna i det yttre lagret av huden. Som folliklar produceras nya hårceller och byter ut de gamla cellerna. Dessa knuffas ut genom ytan av huden med en hastighet på omkring sex cm per år. Så det hår du kan se är faktiskt en sträng av döda keratin celler.

Varje follikel har sin egen livscykel som kan påverkas av ålder, sjukdom, och ett stort antal andra faktorer. Denna livscykel är indelad i tre faser:

 • Anagen fas - Det är under den här fasen som hårstrået skapas, utvecklas och växer sig långt. Den aktiva hårväxten pågår oftast mellan två till åtta år, när det gäller håret på huvudet. Hur snabbt håret växer och hur lång tid som den anagena fasen pågår, kan bero på faktorer såsom både genetik och din specifika livsstil (stress, kost, sömnproblem osv.). Håret kan oftast växa snabbare om du förser hårrötterna med rätt näringsämnen och ger dem de bästa möjliga förutsättningarna.
 • Katagen fas - Efter håret har växt färdigt under den anagena fasen, så påbörjar hårrötterna förbereda för en viloperiod (den telogena fasen) för hårrötterna. Hårsäcken slutar producera hår och hårfollikeln krymper oftast. Den här fasen pågår normalt mellan allt ifrån tre dagar till flera veckor.
 • Telogen fas - Den sista telogena fasen består av en viloperiod, då hårrötterna inte längre producerar mer keratin för att hårstråna ska kunna bli längre. Hårstrået har helt enkelt slutat växa, men sitter kvar i hårroten. Det kommer fortfarande dröja ett tag innan du tappar det specifika hårstrået. Hur länge som håret befinner sig i den inaktiva fasen varierar oftast mellan några veckor till några månader. Men för de flesta varar det runt 2-3 månader. Vid slutet av vilofasen faller håret av, ett nytt hår ersätter det och den växande cykeln startas på nytt.

Håret består av två delar: Hårroten som sitter på hjässan och hårstrået som växer utifrån huvudet. Håret består till största delen av keratinprotein som bygger upp själva håret, det är samma byggsten som naglar till större delen består av och även finns i huden. Generellt växer håret cirka 12 centimeter per år men det kan variera något individuellt från person till person och år till år. Varje hårstrå växer i steg mellan 2-6 år innan det gör ett uppehåll och roten vilar ett par månader. Ibland faller hårstråt av under denna viloperiod och lämnar plats till nya hårstrån och ibland sitter det kvar och fortsätter att växa efter viloperioden, en del människor har anlag till att få tjockt långt hår medan andra nästan aldrig kan uppnå långt hår. Håret växer i cykler och mellan varje cykel gör hårstrået ett uppehåll och vilar, ett hårstrå blir cirka 20 – 80 centimeter innan det slutar växa. Hur många hårstrån man har på huvudet kan variera beroende på hårtyp allt emellan 50,000 – 200,000 är normalt och generellt tappar man mellan 50 - 100 hårstrån per dag alltså lider man inte av håravfall och man tappar 50 - 100 hårstrån per dag det är helt normalt.

Olika typer av håravfall

Det finns många typer av håravfall, även kallad alopecia och både symptomen och behandlingen varierar beroende på vilken typ du är drabbad av:

Involutional alopeci är ett naturligt tillstånd där håret gradvis tunnar ut som en naturlig del av att bli äldre. Det sker främst eftersom den anagena fasen förkortas, det vill säga då håret utvecklas och växer, samtidigt som håret spenderar mer tid i den telogena eller katagena fasen. Under en längre tid, så resulterar det i att det finns färre hårstrån i den aktiva tillväxtfasen. Fler hårsäckar gå in i vilofasen, och de återstående håret blir kortare och färre till antalet. För unga män och kvinnor så befinner sig ungefär 90% av håret i en tillväxtfas, men den procentandelen sjunker oftast ju äldre du blir. Det är därför som det kan vara svårt (eller omöjligt) att få tillbaka håret som man hade som ung. En kortare anagen fas, innebär även att håret inte kan växa lika långt som innan.

Androgen alopeci är en genetisk sjukdom som kan drabba både män och kvinnor. Män med detta tillstånd, som kallas manligt håravfall, kan börja lida av håravfall så tidigt som tonåren eller tidiga 20-åren. Det kännetecknas av ett vikande hårfäste och gradvis försvinnande av hår från kronan och främre hårbotten. Kvinnor med detta tillstånd, upplever inte märkbar gallring fören i 40-årsåldern eller senare. Kvinnor upplever en allmän gallring över hela hårbotten, med det mest omfattande håravfallet sker på kronan.

Det finns flera orsaker till håravfall såsom androgenic alopecia såsom till exempel ärftlighet, stress, dålig kost och hormonrubbningar. Men en vanlig orsak för androgenic alopecia är en överkänslighet eller ett överflöd av hormonet dihydrotestosteron (ofta förkortas DHT). DHT kan påverka hårsäckarna och resulterar i att den anagena tillväxtfasen blir kortare och håret därför blir tunnare över tiden. Det är fortfarande lite oklart om exakt varför dihydrotestosteron påverkar hårsäckarna, men flera studier har påvisat ett samband mellan DHT och håravfall. En bra behandling för håravfall kan därför vara att behandla överkänsligheten eller överflödet av DHT. Du kan läsa mer om androgen alopeci och vad det finns för medel mot håravfall lite längre ner i artikeln.

Alopecia areata börjar ofta plötsligt och orsakar fläckvis håravfall hos barn och unga vuxna. Den främsta orsaken är en autoimmun sjukdom som resulterar i att hårsäckarna går in i den sista telogena vilofasen. Detta tillstånd kan resultera i fullständig skallighet (alopeci totalis). Men hos ca 90 % av personerna med sjukdomen, återgår håret till det normala inom några år.

Alopecia universalis är håravfall av allt kroppshår, inklusive ögonbryn, ögonfransar, och könshår. Hår som ögonfransar, ögonbryn och näshår har som funktion att skydda kroppen och känsliga organ (t.ex. ögonen) mot yttre påfrestningar. Till exempel så har man utan ögonfransar, en större riska att få in damm och smuts i ögonen.

Trichotillomani ses ofta hos barn, är en psykisk störning där en person tvångsmässigt sliter av sitt eget hår.

Telogen effluvium är en tillfällig gallring över hårbotten som uppstår på grund av förändringar i tillväxtcykeln av hår. Ett stort antal hårstrån går in i vilofasen vid samma tidpunkt, vilket orsakar håravfall och efterföljande förtunning.

Androgen alopeci & Håravfall män

Hairmax laserband

Androgen alopeci, eller manligt håravfall som det oftast kallas för är en vanlig åkomma hos män, men det förekommer även hos kvinnor. Symtomen är oftast ett bakåt krypande hårfäste och att håret börjar bli tunnare på framförallt den främre delen av hjässan. Det kan ofta se ut som ett bakåtvänt U. Det kan ofta ta 15-25 år från att du först märker att du börjar tappa hår, till att du blir skallig. Men det varierar helt från person till person. Vissa män kan bli skalliga redan efter 5 år efter sina första symptom, medan andra aldrig kommer att tappa håret helt och hållet. Det beror även mycket på vilka åtgärder som du gör, så fort du upptäcker dina första symptom.

Orsaker till manligt håravfall:

 • Håravfall är i många fall ärftligt och om många män i din närmaste släkt har drabbats av håravfall, så är tyvärr risken större att även du kommer att drabbas. Som tur är finns det åtgärder som du kan göra för att förbättra dina förutsättningar för att behålla håret, men du kan inte påverka dina genetiska faktorer.
 • En överkänslighet eller ett överflöd av det manliga hormonet Dihydrotestosteron (förkortats DHT) i hårsäckarna. Även kvinnor har hormoner som liknar DHT och kan därför också drabbas av håravfall på grund av liknande orsaker som för män. Det är dock viktigt att påpeka att håravfall på grund av DHT oftast inte beror på en hormonobalans, utan för att hårsäckarna helt enkelt är extra känsliga. Dihydrotestosteronet påverkar hårfolliklarna och gör att hårets tillväxtfas (anagen) förkortas och så småningom resulterar i ett ökat håravfall.
 • En ökad mängd av signalsubstansen prostaglandin D2 (PGD2) i hårsäckarna. Det är fortfarande oklart exakt hur signalsubstansen påverkar hårtillväxten, men studier har visat män som är drabbade av håravfall ofta har en högre mängd PGD2 i hårbotten. Substansen tros ha en bromsande effekt och är vanligare hos människor med håravfall.
 • Andra vanliga orsaker till manligt håravfall är samma som vid andra sorter av alopecia är stress, ålder, dina kostvanor, depression, anabola steroider, sjukdomar och vissa läkemedel.

En läkare kan ibland diagnosera orsaken genom att studera ditt hår, men för många män är det ett kombination av orsaker som resulterar i att de börjar förlora håret.

Androgen alopeci & Håravfall kvinnor

Även om androgen alopeci (manligt håravfall) är vanligare hos män, så kan även kvinnor drabbas av åkomman. Det finns oftast några skillnader mellan hur män och kvinnor tappar håret. För kvinnor drabbar de oftast av antingen en minskad hårvolym och/eller att håret inte växer lika långt som förut. Män drabbas oftast i början på hjässan, eller vid tinningarna, medans kvinnor ofta förlorar håret över hela huvudet. Resultatet blir att håret ofta upplevs tunnare överallt, men att kvinnor blir ofta inte tunnhåriga på samma sätt som män. De flesta kvinnor tappar håret gradvis under en lång tid, men det är individuellt och kan variera mellan olika personer.

Orsaker till håravfall för kvinnor:

 • Ärftlighet - Precis som många andra åkommor, så spelar dina gener en stor roll i om och till vilken grad som du som kvinna kan drabbas av håravfall. Men som tur är, är dina gener inte den enda orsaken och det finns andra faktorer som du kan påverka för minska risken för kvinnligt håravfall.
 • Graviditet eller amning - Det är även vanligare att drabbas av tunnare hår i samband vid en graviditet eller amning på grund av hormon skillnader och att kroppen prioriterar att ge näringen till barnet/embryot istället för ditt hår. Det är mycket vanligt att kvinnor tappar hår under de första tre månaderna efter förlossningen. Men håret växer ofta ut igenom av sig självt när hormonnivåerna har börjar återställas.
 • Hormonella förändringar - Precis som för män, så spelar hormoner en väldigt stor roll för håravfall. Ett exempel detta är till exempel en graviditet som nämndes här ovanför. Även användningen av p-piller kan ha en påverkan på kvinnors hår och orsaka att de tappar håret.
 • Näringsbrist - Din kost och näring sammansättningen kan spela en stor roll när det gäller håravfall för kvinnor. Det är vanligare att kvinnor drabbas av järnbrist, vilket kan leda till att kvinnor blir tunnhårig. Järn är nämligen en viktigt komponent vid hårtillväxt och hjälper till att stimulera en ny tillväxt. I de fall som du lider av järnbrist, så kommer kroppen att bortprioritera håret eftersom de finns viktigare funktioner i kroppen som också behöver järn. En av de största fördelarna med håravfall på grund av järn- eller näringsbrist är att det oftast är väldigt lätt att åtgärda. Så fort du åtgärdar näringsbristen, så åtgärdar du ofta även orsakerna till att du tappar håret.
 • Andra orsaker - Precis som vid andra manligt håravfall, så finns det många liknande orsaker som kan ligga bakom att du tappar håret. Stress, infektioner, ålder och matvanor kan spela en stor roll.

Hur kan man behandla håravfall?

Idag finns det en rad av behandlingsmetoder mot håravfall på marknaden kosttillskott, läkemedel, laserbehandlingar, schampo mot håravfall, kirurgiska ingrepp et cetera. Det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av utbud. Läs mer om de olika alternativ som finns nedan;

Kosttillskott - Det finns flera olika kosttillskott som kan främja hårväxt. Vilket kosttillskott som passar just dig bäst kan variera beroende på vad ditt håravfall beror på. Beror det på vitamin eller näringsbrist behöver du troligtvis ett tillskott av biotin och B-vitamin som främjar ett sund hårhälsan och bidrar till att håret. Beror problemet på DHT överproduktion så behöver du ett kosttillskott som minskar DHT hormonet i blodet som öppnar upp dina hårsäckar och syretillförseln i hårsäckarna.

Läkemedel - Tappar du hår på grund av hormonrubbningar eller är en biverkning av ett läkemedel som du äter rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare för att se vilka lösningar som kan vara aktuella för just dig. Det finns olika receptbelagda läkemedel som kan motverka ditt håravfall.

Laserbehandlingar - Laserbehandlingar mot håravfall är ofta väldigt effektiva då de punkt behandlar det aktuella området. Man kan laserbehandla sin hårbotten både på salong och med laserkammar för hemmabruk. Laserteknik gör det möjligt att direkt motverka DHT hormon i hårbotten och öppna upp follikerna i hårsäckarna för att håret syre och näring på cellnivå. Laserbehandlingar motverkar både håravfall och stimulerar till hårväxt.

Kirurgi - Hår-implantat utförs genom att ta hårsäckar från ett område där håret växer tätt och är friskt och plantera in dem på det kala eller tunnhåriga området så att de växer där istället. Så man flyttar hårsäckar från ett område till ett annat. Denna form av kirurgi är ofta effektiv men kostsam.

Vad kan jag själv göra?

Ät en varierad kost så att du minimerar riskera att drabbas håravfall på grund av näringsbrist eller vitaminbrist.Tvätta inte håret varje dag. Använd balsam i varje tvätt för att återfukta håret. Använd en hår-inpackning regelbundet som är anpassat till din hårtyp.

När håret är blött är det extra skört. Det bästa är att vänta med att kamma igen håret tills det är torrt, alternativt använda en glestandad kam och försiktig kamma igen håret bit för bit. Om du fönar håret, lockar eller plattar det så bör du använda värmeskydd men använd inte värmetänger på ditt hår dagligen det skadar håret. Även att massera hårbotten några gånger i veckan för att öka blodcirkulationen i hårbotten kan främjar hårhälsan och ger hårrötterna mer syre.

Det finns även olika sätt att tillfälligt täcka de tunnhåriga områden - t.ex. med hjälp av hårfiber.

Tappar du mycket hår?

Tappar du mer hår än normalt och känner hur ditt hår tunnas ut och faller av mer än vad det växer nytt kan det hända att du lider av håravfall. Det kan finnas flera orsaker till att man drabbas och det finns lika många behandlingsalternativ för att få tillbaka ditt vanliga hår. Håravfall hos män och kvinnor kan variera lite i karaktär. Män tappar ofta hår mitt på hjässan eller vid pannan som skapar fåror som drar sig upp mot hjässan. Kvinnor däremot drabbas ofta mer av jämt håravfall som trillar av över hela huvudet som tunnar ut håret i allmänhet.

Vad orsakar håravfall?

Den främsta anledningen till att män tappar hår är en överproduktion av hormonet DHT. Denna överproduktion är ärftligt betingad men det betyder inte att det inte går att behandla. Det finns både kosttillskott, laserbehandlingar och implantat som kan motverka att du tappar håret eller kirurgiskt placera ut nya hårsäckar på de kala områdena. Håravfall hos män beror inte alltid på DHT hormon utan kan även orsakas av sjukdom, läkemedel, stress eller näringsbrist.

Vad är det som gör att vissa människor lider av håravfallsproblem? Läkare vet inte varför vissa hårsäckar är programmerade att ha en kortare tillväxtperiod än andra. Emellertid kan ett flertal faktorer påverka håravfall:

 • Hormoner, såsom onormala nivåer av androgener (manliga hormoner som normalt produceras av både män och kvinnor)
 • Gener, både manliga och kvinnliga föräldrar, kan påverka en persons benägenhet för manliga eller kvinnliga mönster till skallighet.
 • Stress, som till exempel sjukdom och förlossning kan orsaka tillfälligt håravfall.
 • Läkemedel, inklusive cytostatika som används vid cancerbehandling, blodförtunnande medel, betareceptorblockerare som används för att kontrollera blodtrycket, och p-piller, kan orsaka tillfälligt håravfall.
 • Brännskador och övriga sår kan orsaka tillfälligt håravfall. I dessa fall återgår vanligen hårväxten till normalt tillstånd när skadan läker.
 • Autoimmun sjukdom kan orsaka Alopecia areata. I alopecia areata, försvagas immunsystemet av okänd anledning och påverkar hårsäckarna. Hos de flesta människor med Alopecia areata växer håret tillbaka.
 • Kosmetiska procedurer, såsom schamponering för ofta, permanenter, blekning och färgning av håret kan bidra till håravfall genom att göra håret svagt och skört. Tight flätor, varma papiljotter, samt plattning och lockning kan också skada och bryta ner håret. Men dessa förfaranden bör inte orsaka skallighet. I de flesta fall växer håret tillbaka normalt om källan till problemet tas bort. Men det kan fortfarande ge allvarliga skador på håret eller hårbotten och i värsta fall orsaka permanenta kala fläckar.
 • Medicinska tillstånd som sköldkörtelsjukdom, lupus, diabetes, järnbrist, ätstörningar, och anemi kan orsaka håravfall, men när den underliggande orsaken behandlas kommer håret oftast tillbaka.
 • Vissa dieter kan göra att du tappar ditt hår. En låg-protein diet eller kraftigt kalorifattig kost leder många gånger till tillfälligt håravfall.
 • Ett faktum är även att när människor åldras så, saktar hårväxten ner. Detta är något man kan acceptera och leva med. Många vill dock behålla sin hårväxt i sin fulla glans. Hos ShytoBuy.se har vi det enkla hjälpmedlet Spectral DNC som ger dig chansen att behålla ditt hår där du vill ha det.

Orsaker till håravfall hos kvinnor

Kvinnligt håravfall kan även det bero på DHT överproduktion. En över produktion av DHT gör att hårsäckarna krymper och inte får tillräckligt med syre vilket gör att håret faller av. Det kan även orsakas av sjukdom såsom Alopeci, medicinering som hämnar hårets tillväxt, genetiskt anlag, närings- eller vitaminbrist, eller stress och ångest eller övriga hormonförändringar. Många kvinnor tappar hår under klimakteriet eller efter graviditeten då hormonbalansen förändras.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med