GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Lågt testosteron och infertilitet

När testosteron nivån är låg kan det orsaka symtom såsom lägre sexlust, brist på energi eller ökad trötthet, minskad muskelstyrka eller uthållighet, mindre starka erektioner och en lägre känsla av välbefinnande eller lycka. I vissa fall kan även fertiliteten drabbas.

Testosteronbrist hos män

En låg nivå av testosteron kan resultera i ett antal symtom hos män. Testosteron är ett hormon som produceras främst i en mans testiklar. Om du har en eller flera av symtom på att du lider av en låg testosteronnivå bör du prata med din läkare om att få din nivå av testosteron kontrollerad. Det är normalt att testosteronnivåerna gradvis minska när du blir äldre. Men om du har en låg testosteronnivå och har symptom i samband med detta kan du ändå överväga dina alternativ för behandling. Utöver problem med fertilitet finns det en rad olika nackdelar för att man att ha testosteronbrist, därför är det viktigt att hitta en lösning på problemet.

Men innan du börjar behandlingen är det viktigt att ha en diskussion om dina framtida fertilitetsplaner eftersom intaget av testosteron kan minska mängden spermier som dina testiklar producerar.

Alternativ för män med lågt testosteron

Det finns testosteron geler som gnuggas in i huden dagligen. Det finns också testosteronplåster du kan använda på din hud. Vissa män föredrar att få testosteron injektioner en till två veckor i stället för att använda dagliga geler eller plåster. Injektionerna ges vanligen i skinkorna och måste ges av en läkare. Det är dock rekommenderat att testa med enklare varianter innan.

Någon av de behandlingar kommer att återställa din testosteronnivå till en normal eller hög nivå, men de har den bieffekt att det kan minska mängden spermier som testiklarna producerar vilket kan resultera i infertilitet. Så länge du intar rent testosteron minskar du spermieproduktionen, en långvarig behandling kan även leda till permanent sterilitet. Om du ännu inte har några barn är det viktigt att diskutera denna fråga med din läkare innan behandlingen påbörjas. Det finns alternativ, som frysa din sperma, innan testosteronbehandlingen påbörjats. Detta gör att du kan ha friska spermier sparade till ett senare tillfälle. Du kan också överväga att använda naturliga läkemedel som boostar testosteronhalten, så som TestRX, som inte har biverkningar av att sänka din spermaproduktion. Detta är ett naturligt medel som är säkert att använda och använts av tusentals män världen över.

Testosteronbrist kan orsaka låg sexdrift

Testosteron är inte det enda bränslet för en mans sexdrift och prestanda. Men lågt testosteron kan minska din förmåga att ha tillfredsställande sex och att kunna uppnå erektion. Brist på sexdrift och erektil dysfunktion är sexuella problem som kan uppstå av testeronbrist. Om lågt testosteron är orsaken kan behandling hjälpa till med det.

Lågt testosteronsymptom inkluderar inte alltid att du känner att du inte har någon sexdrift. Vissa män upprätthåller sexuell lust vid relativt låga testosteronnivåer. För andra män kan libido försämras även med normala testosteronnivåer. Lågt testosteron är emellertid en av de möjliga orsakerna till låg libido. Om testosteron sänks tillräckligt långt, kommer nästan alla män att uppleva viss nedgång i kön.

Testosteron och fertilitet

Testosteron spelar en viktig roll i din spermaproduktion. Eisenberg beskriver förhållandet mellan testosteron och spermieproduktion som en del av en "återkoppling." Såhär fungerar systemet:

Din hjärna producerar speciella hormoner, som kallas gonadotropinfrisättande hormoner (GnRH). Dessa hormoner signalerar till testiklarna att producera mer testosteron.

När du får substitutionsbehandling med testosteron, läggs testosteron in i blodomloppet genom plåster, geler eller andra behandlingsmetoder.

Din hjärna tolkar denna ökning av testosteronnivåerna som ett tecken på att du nu har tillräckligt med testosteron. Så det slutar skicka signaler till testiklarna att göra mer testosteron. Men när dina testiklar inte gör mer testosteron, går din spermieproduktion ner, och ett lågt spermieantal gör det svårare att sedan skaffa sig ett barn. Om du har någon form av reproduktiva mål, bör du därmed inte vara att använda dig av rena testosteronbehandlingar.

Andra intressanta artiklar