GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Lär dig mer om hårväxtcykeln!

Hår är mycket mer komplicerat än det verkar på ytan. Vi vet alla att det inte bara spelar en viktig roll för både män och kvinnor, vilket gör att en begynnande förlust av hår kan skapa en jobbig kris. Lär du dig att förstå hårets livscykel kan det vara lättare att förhindra denna kris redan innan den slår ut fullt.

Så växer håret

Redan i vecka 22 har ett växande fosters alla hårsäckar bildats. I detta skede av livet finns cirka 5 miljoner hårsäckar på kroppen. Det finns sammanlagt en miljon på huvudet, med hundra tusen av dessa folliklar bosatta i hårbotten. Detta är det största antalet hårsäckar en människa någonsin kommer att ha, eftersom vi inte generera nya hårsäckar senare under våra liv. De flesta människor kommer att märka att tätheten av hårbotten hår reduceras när de växer ifrån barndomen till vuxenlivet. Anledningen: Våra skalper expandera samtidigt som vi växer.

Hårfolliklar - ett måste för hårväxt

Hår har två distinkta strukturer - först, follikeln själv, som är bosatt i huden, och den andra, hårstrået, vilket är den som är synlig ovanför hårbotten.

Hårsäcken är ett tunnelliknande stycket som sträcker sig nedåt. Strukturen innehåller flera skikt som alla har separata funktioner. Vid basen av follikeln finns något som kallas papilla, som innehåller små blodkärl vars uppgift är att ge näring till cellerna. Den "levande" delen av håret är bottendelen som omger papillen, denna kallas bulb. Cellerna i bulben delar sig varje 23-72 timmar, mycket snabbare än någon annan cell i kroppen. Två sidor, en inre och yttre mantel, omger follikeln. Dessa strukturer skyddar och bildar det växande hårstrået.

Hårskaftens funktion

Hårstrået består av ett hårt protein som kallas keratin och är indelat i tre skikt. Detta protein är faktiskt dött, så håret som du ser är inte en levande struktur. Det inre skiktet kallas medulla. Det andra skiktet är cortex. Cortex utgör majoriteten av hårstrået. Det yttersta skiktet har en tätt formad struktur av överlappande fjäll. Det är både cortex och medulla som håller hårets pigment, vilket ger det dess färg.

Hårväxtcykeln. Så växer ditt hår!

Hår på hårbotten växer ungefär 0,3-0,4 mm / dag eller ca 6 cm per år. Till skillnad från andra däggdjur, är mänskligt hårväxt slumpmässig och inte säsongsbetingad eller cyklisk.

Anagena fasen

Den anagena fasen är en hårväxtfas som varar 3-6 år. Under denna fas är cellerna oerhört effektiva och produktiva.

Vissa människor har svårt att få sitt hår att växa över en viss längd, eftersom de har en kort aktiv tillväxtfas. Å andra sidan, personer med mycket långt hår har en lång aktiv tillväxtfas. Håret på armar, ben, ögonfransar och ögonbryn har en mycket kort aktiv tillväxtfas på cirka 30 till 45 dagar, vilket förklarar varför det håret är så mycket kortare än håret på skalpen.

Katagena fasen

Denna period/fas är bara en till två veckor. Man brukar säga att detta är en övergång innan en vilofas börjar. Detta är en period då ditt hår slutar växa.

Telogena fasen

Den telogena fasen är vilofasen som varar ca 5 till 6 veckor. Cirka 10% av håret är i denna telogena fas. Det är under denna fas som håravfall uppstår.

Åter till Anagena fasen

När den telogena fasen startar igen så kan hårsäckarna börja aktiveras åter igen. När nya hårstrån börjar komma så tvingas de gamla hårstråna bort.

Andra intressanta artiklar