måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
  • Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Lär dig mer om hårväxtcykeln!

Hår är mycket mer komplicerat än det verkar på ytan. Vi vet alla att det inte bara spelar en viktig roll för både män och kvinnor, vilket gör att en begynnande förlust av hår kan skapa en jobbig kris. Lär du dig att förstå hårets livsförlopp kan det vara lättare att förhindra denna kris redan innan den slår ut fullt.

Hårets uppkomst

Redan i vecka 22 har ett växande fosters alla hårsäckar bildats. I detta skede av livet finns cirka 5 miljoner hårsäckar på kroppen. Det finns sammanlagt en miljon på huvudet, med hundra tusen av dessa folliklar bosatta i hårbotten. Detta är det största antalet hårsäckar en människa någonsin kommer att ha, eftersom vi inte generera nya hårsäckar senare under våra liv.

De flesta människor kommer att märka att tätheten av hårbotten hår reduceras när de växer ifrån barndomen till vuxenlivet. Anledningen: Våra skalper expandera samtidigt som vi växer. Detta kan bli en känslig övergång för många, en lindring så gör att du kan behålla ditt hår längre är spectral DNC.Detta är en naturlig lösning som räddar dig från för tidigt håravfall.

Hårfolliklar

Hår har två distinkta strukturer - först, follikeln själv, som är bosatt i huden, och den andra, axeln, vilket är den som är synlig ovanför hårbotten.

Hårsäcken är ett tunnelliknande stycket som sträcker sig nedåt. Strukturen innehåller flera skikt som alla har separata funktioner. Vid basen av follikeln finns något som kallas papilla, som innehåller små blodkärl vars uppgift är atts ge näring till cellerna. Den "levande" delen av håret är bottendelen som omger papillen, denna kallas bulb. Cellerna i bulben delar sig varje 23-72 timmar, anmärkningsvärt snabbare än någon annan cell i kroppen. Två sidor, en inre och yttre mantel, omger follikeln. Dessa strukturer skyddar och bildar det växande hårstrået.

Hårskaften

Hårets axel är tillverkad av ett hårt protein som kallas keratin och är indelat i tre skikt. Detta protein är faktiskt dött, så håret som du ser är inte en levande struktur. Det inre skiktet kallas medulla. Det andra skiktet är cortex och det yttre skiktet är nagelbanden. Cortex utgör majoriteten av hårstrået. Nagelbanden är en tätt formad struktur av singel-liknande överlappande fjäll. Det är både cortex och medulla som håller hårets pigment, vilket ger det dess färg.

Hårväxtcykeln

Hår på hårbotten växer ungefär 0,3-0,4 mm / dag eller ca 6 cm per år. Till skillnad från andra däggdjur, är mänskligt hårväxt och utsöndring slumpmässig och inte säsongsbetingad eller cyklisk.

Anagena fasen

Den anagena fasen är växtfasen vilken varar i genomsnitt 1000 dagar, men kan variera mellan 3 och 6 år. Under den anagena fasen är hårcellerna mycket produktiva. Hårstrået växer i diameter och når sin maximala längd.

Vissa människor har svårt att växa sitt hår över en viss längd, eftersom de har en kort aktiv tillväxtfas. Å andra sidan, personer med mycket långt hår har en lång aktiv tillväxtfas. Håret på armar, ben, ögonfransar och ögonbryn har en mycket kort aktiv tillväxtfas på cirka 30 till 45 dagar, vilket förklarar varför det håret är så mycket kortare än hårbotten hår.

Katagena fasen

Den catagena fasen varar endast 1 till 2 veckor – det är ett övergångstadium innan vilofasen inträder. Det är nu håret slutar att växa.

Telogena fasen

Den telogena fasen är vilofasen som varar ca 5 till 6 veckor. Cirka 10% av håret är i denna telegena fas. Det är under denna fas som håravfall uppstår.

Åter till Anagena fasen

När det gamla hårstrået är i den telogena fasen börjar hårsäcken aktiveras igen. Ett nytt hårstrå i den anagena fasen utvecklas och tvingar ut det gamla hårstrået.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden