GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Hantera dina problem med svettningar

Problem med extrema svettningar kan få vem som helst att må dåligt, det finns dock många sätt att tackla problemet. Här får du tips på hur du hanterar dina svettningar och återfår ditt självförtroende!

Vad är normala svettningar och vad är extrema svettningar?

Alla människor svettas, men när, var och hur mycket varierar från person till person. Faktorer som orsakar att de flesta människor svettas inkluderar

  • Ansträngande träningspass
  • Varmt väder
  • Nervositet, ångest eller stress

Svett som är utlöst på grund av känslor uppstår mest sannolikt i ditt ansikte, i armhålorna, på handflatorna och på fotsulorna. Hur mycket du svettas och även hur din svett luktar kan påverkas av ditt humör, din kost, vissa läkemedel och medicinska tillstånd, och även dina hormonnivåer. Som i många andra fall är livet även här lite orättvist- vissa människor ärver nämligen en tendens att svettas kraftigt, speciellt på fotsulor och handflator.

Eftersom det är nästan omöjligt att definiera vad som kan anses vara normal svettning och kroppslukt, då så många olika faktorer spelar in, försök lära dig vad som är normalt för dig. Det kommer att hjälpa dig att upptäcka om några förändringar sker.

När du bör kontakta läkare

Kontakta din läkare om du upplever något av följande:

  • Du börjar plötsligt svettas mycket mer eller mycket mindre än vanligt
  • Svettningar stör din dagliga rutin
  • Du upplever nattliga svettningar utan uppenbar anledning

Om du märker att din kroppslukt förändras kan detta vara ett tecken på ett medicinskt tillstånd som behöver behandlas av läkare, såsom diabetisk ketoacidos eller njursvikt.

Lösningar

Om du är orolig för svettning och kroppslukt, kan lösningen vara enkel: en antiperspirant och deodorant.

Antiperspirant Antiperspiranter innehåller aluminium-baserade föreningar som temporärt blockerar svettporerna, vilket minskar mängden svett som når huden.

Deodorant Deodoranter kan eliminera lukt men inte svett. De är oftast alkohol-baserade och förvandlar din huds syra, vilket gör det mindre attraktivt för bakterier. Deodoranter innehåller ofta parfymdofter avsedda att dölja lukten av svett och används på händer och fötter samt underarmar.

Om antiperspiranter inte hjälper dig att kontrollera din svettning, kan din läkare ordinera aluminiumklorid. För bästa resultat, applicera antiperspirant på natten till de områden som är mest utsatta för svettning. Receptbelagda antiperspiranter är starka lösningar som kan orsaka röda, svullna och kliande hud hos vissa personer.

Enkla vardagsknep

Förutom deodoranter antiperspiranter, kan följande tips hjälpa dig att minska svettningar och tillhörande kroppslukt:

Duscha dagligen Regelbundet duschande hjälper till att hålla antalet bakterier på huden i schack

Torka av fötterna noga när du har badat/duschat Mikroorganismer trivs i fuktiga utrymmen mellan tårna. Använd fotpulver för att absorbera svett.

Välj skor och strumpor tillverkade av naturmaterial Skor gjorda av naturliga material som läder, kan hjälpa till att förhindra fotsvett genom att låta dina fötter andas.

Alternera mellan dina skor Använda skor kommer inte att torka över natten, så försök att inte använda samma par två dagar i rad, för att undvika lukt.

Bär rätt strumporBomull- och ullstrumpor hjälpa till att hålla fötterna torra, eftersom de absorberar fukt. När du är aktiv är fukttransporterande atletiska strumpor är ett bra val.

Byt strumpor ofta Byt strumpor en eller två gånger om dagen, torkar fötterna ordentligt varje gång. Många föredrar även strumpbyxor med bomullsulor.

Lufta fötterna Gå barfota när du kan, eller ta åtminstone av dig dina skor då och då.

Välj naturliga fiber kläder Bär naturmaterial såsom bomull och ull, vilket gör att huden andas. När du tränar, kanske du föredrar högteknologiska tyger som tar bort fukt från huden.

Tänk på vad du äter Undvik om möjligt saker som kan göra det värre, såsom värme eller kryddstark mat.

Prova avslappningstekniker Testa avslappningstekniker såsom yoga, meditation eller biofeedback. Dessa kan hjälpa dig att kontrollera stress som utlöser svett.

Förutom att tala med din läkare, kanske du vill prata med en psykolog eller en kurator, för att få bukt med de psykiska problem svettningar kan orsaka. Det kan även vara till hjälp att prata med andra människor som lider av extrema svettningar. Gå in och sök efter forum för detta på nätet, det kan hjälpa att prata med dem som är i samma situation och utbyta erfarenheter med varandra.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med