GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Vad är orsaken till vårtor i ansiktet?

En vårta i ansiktet är en hemsk upptäckt, det kan vi alla hålla med om. Läs vidare för att lära dig mer om vad som orsakar vårtor, hur du kan bli av med dem och framför allt hur du kan undvika att de sprider sig.

De mest förekommande typerna av vårtor du kan hitta i ansiktet är platta vårtor och trådformiga vårtor. Vuxna som plötsligt ser en stor vårta i sitt ansikte bör besöka hudläkare för att säkerställa att det är egentligen inte en leverfläck, finne eller någon annan typ av böld som behöver kollas upp ytterligare. På barn kan vanligtvis dessa typer av vårtor komma och gå. Vårtorna är ofarliga och försvinner efter en tid om de lämnas i fred.

Fakta om vårtor

Vårtor orsakas av humant papillomvirus (HPV). Vanliga vårtor som du hittar på ansikte, händer och fötter är av en särskild stam av viruset. Det finns mer än 150 olika typer av HPV – att identifiera just den som orsakar ansiktsvårtor är osannolik.

Orsaken till vårtor är i allmänhet ett yttre symptom på ett dåligt immunförsvar. Personer med starkt immunförsvar kan normalt kämpa emot virus som orsakar ansiktsvårtor. Du kan stärka ditt immunförsvar genom att ta hand om din kropp. För att ta hand om din kropp på bästa sätt bör du se till att få i dig rätt kost, dricka rikligt med vatten och äta vitamin- och mineraltillskott regelbundet.

Identifiering av vårtor

Vårtor är vanligtvis färglösa eller hudfärgade. De syns som upphöjda små gupp, vanligtvis i en rad men de kan även uppkomma ensamma. Bruna, upphöjda bulor i ansiktet eller på andra delar av kroppen är ofta mollusker snarare än vårtor. Besök en hudläkare eller en hudspecialist om du är osäker.

Hur länge har man vårtor?

Olika vårtor växer och försvinner olika fort. Trådformiga vårtor i ansiktet kan växa mycket snabbt, ibland flera millimeter ovanför huden. Platta vårtor i ansiktet växer långsammare och lägger sig ofta platt mot hudytan. Dessa vårtor kan bli två eller flera millimeter i diameter. Om vårtorna lämnas i fred, det vill säga att ingen kliar och tar på dem regelbundet, så kommer de försvinna av sig självt. Barn har ofta svårt att låta bli vårtorna, vilket kan göra att de sprider sig till andra delar av kroppen. De flesta vårtor försvinner inom några månader, det kan dock vara besvärligt om vårtorna börjar sprida sig eftersom hela processen då tar längre tid.

Lösningar

Vårtorna kommer att försvinna på egen hand, men det kan ta lång tid. Besök din hudläkare eller allmänläkare om vårtorna är särskilt fula eller verkar sprida sig hastigt. Tänk på att om du tar bort vårtor ofta kan det orsaka ärrbildning, så vänta gärna 1-2 månader och se om de kan försvinna av sig själva innan du tar till starkare behandlingar mot vårtor.

Expertråd

Försök aldrig att skära bort en vårta. Detta kan istället göra så att den sprider viruset till andra delar av ansiktet. Det kan även orsaka ytterligare infektioner i området där du har gjort snittet. Om du är en man som rakar sitt ansikte, tänk på att rakning skär bort vårtor, vilket eventuellt kan sprida dem över ansiktet eller till andra delar av kroppen.

Andra intressanta artiklar