GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Vad orsakar gula tänder och hur kan du förebygga det?

Att ens tänder gulnar och blir missfärgade händer tyvärr oss alla förr eller senare, då ditt en gång bländvita leende missfärgas av ålder. Dricker du dessutom mycket te, kaffe och vin snabbar du ytterligare på tändernas gulnande men misströsta inte det finns en mängd olika saker du kan göra för att motverka missfärgningar av tänderna. Här förklarar vi vad som kan orsaka gulnade tänder men också hur du bäst motverkar missfärgningar av tänderna.

Hur kan jag motverka gula tänder?

Ditt leende är en av de första sakerna som folk lägger märke till hos dig, så det är naturligt att du vill motverka missfärningar avtänderna och hålla dem vita. Det är dock vanligt att tänderna missfärgas med tiden, vilket kan försämra det där bländande leendet. Missfärgningar på tänderna är ett vanligt problem, men lyckligtvis finns det lösningar för att få tillbaka det där glänsande, vita leendet.

Först och främst, vad orsakar gula tänder?

Det finns många orsaker till gula eller missfärgade tänder. Här listar vi några av de vanligaste:

Drycker: Kaffe och rött vin är allmänt kända syndabockar. Men andra drycker med hög surhetsgrad, såsom läsk, juicer och även sportdrycker kan också orsaka missfärgning på tänderna. Inte äns vitt vin kommer undan, eftersom dess tanniner och sura natur tär på tandemaljen.

Vissa livsmedel: Färgglatt godis, isglass och andra färgglada livsmedel kan orsaka missfärgningar med tiden. Tänk på det här sättet - om tungan förändras till en ljusblå färg, är risken att tänderna får ta del av denna missfärgning också. Även hälsosamma livsmedel som bär (blåbär, tranbär, hallon) kan missfärga tänderna. Ketchup, curry och andra såser kan också orsaka missfärgningsproblem med tiden.

Naturligt åldrande: Helt enkelt, gula tänder kommer med tiden. Att den vita emaljen nöts ner med tiden är en naturlig del av åldrandet. Så ju längre du har dina tänder, desto mer sannolikt är det att de blir gula eller missfärgade.

De flesta av oss är skyldiga till åtminstone en del av de ovanstående (och ingen av oss kan stoppa tiden). Men de goda nyheterna är att även om rött vin är en av dina laster och dina tänder ser ut att gulna, så finns det saker du kan göra för att få tillbaka det vita leendet.

Vad kan jag göra för att motverka missfärgningar?

Undvika Vissa Livsmedel/Drycker när det är möjligt: Vi ber dig inte att ge upp morgonkaffet, bara att minska intaget av ovanstående livsmedel så mycket som möjligt. Ibland kan det helt enkelt vara så att ökad medvetenhet kan hjälpa oss att göra bättre val.

Drick vatten: När du har ätit och druckit mat eller dryck som ger missfärgningar på tänderna, försök att omedelbart dricka ett glas vatten efteråt. Att virvla runt vatten i munnen kan drastiskt hjälpa till att rensa bort syror eller missfärgande rester. Denna effektiva åtgärd är både gratis och enkel, och kan drastiskt motverka missfärgningar på tänderna.

Ordentlig tandhygien: Ordentlig borstning, användande av tandtråd, samt regelbundna tandläkarbesök, hjälper tänderna att hålla sig hälsosamma livet ut. Se till att skaffa dig dessa vanor tidigt så blir du mindre benägen att få tandproblem senare i livet.

Tandblekning: Den goda nyheten är att det finns många alternativ som bleker tänderna. Vissa behandlingar för att motverka missfärgningar kan användas hemma medan andra, såsom laserblekning kan göras under ett enda besök på en mottagning. Tandblekning hemma är oftast väldigt mycket billigare än en blekning hos tandläkaren och det finns många olika typer av behandlingar för att motverka missfärgningar för hemmabruk. Är du osäker på vilken metod som är bäst för dig rekommenderar vi att du pratar med din tandläkare för att avgöra vilken lösning som är bäst för dig.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med