GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Skadat hår

Naturliga Lösningar för Rädda Dig från Torrt & Skadat Hår

Om Instagram filter eller Photoshop kunde fixa verkliga problem som torrt, tråkigt och skadat hår, så skulle livet ha varit mindre utmanande för de flesta män och kvinnor. Oavsett om du är ung eller gammal så älskar vi alla vårt hår och de allra flesta av oss hatar det faktum att en dag, så riskerar vi faktiskt att förlora det.

Skadat hår eller sprött hår är ett vanligt problem som leder till håravfall och förtunning. Det måste behandlas omgående så fort du börjar observera de första symptomen. Fortsätt läsa vidare för att få reda på hur du kan reparerar torrt & skadat hår.

På denna sida:

 • Vad Menar Man Med Skadat Hår Egentligen?
 • Vad Orsakar Torrt & Skadat Hår?
 • Hur Hjälper Man Skadat Hår att Växa till Sig Återigen?
 • Huskurer för Skadat Hår
 • Lämplig Diet för Skadat Hår
 • Naturliga Lösningar för Skadat & Torrt Hår
 • Ett Sista Ord

Vad Menar Man Med Skadat Hår Egentligen?

Sprött eller skadat hår beskriver ett hårstrå som är krulligt, går sönder lätt och ser tråkig ut. Torrt och sprött hår kan leda till skador, förtunning och så småningom håravfall, men sprött hår ska dock inte misstas för lockigt eller rakt hår.

Istället så orsakas dess tillstånd av interna och externa faktorer såsom sjukdom, överdriven styling och ålder. Män och kvinnor i alla åldrar kan uppleva sprött eller skadat hår men du kan ta itu med den på ett effektivt sätt genom att applicera rätt produkter, behandling och en förändrad livsstil.

Vad Orsakar Torrt & Skadat Hår?

Torrt & skadat hår är vanligt och skälen till det kan vara många. Kvinnor är mer benägna att drabbas av sprött hår och även om detta kan bero på hårets längd (kvinnor har ofta långt hår) så kan även män kan uppleva samma form av symptom. Övergripande sprött hår är ett tecken på att ditt hår återfuktas dåligt. För att reparera sprött hår måste du återställa dess fuktnivåer och sedan ha en bra kontroll över dessa under ett längre perspektiv.

Vanliga orsaker till sprött hår är för mycket styling och värmeexponering. Moderna frisyrer behöver ofta värme för att kunna förbli eleganta såsom plattång och kraftfulla hårtorkar, men när ditt hår värms upp så gör den också av sig med en del fukt. Du behöver således skära ner på olika former av värmeverktyg och se upp för nedanstående faktorer vilka är traditionellt sett välkända när det kommer till orsaker till torrt skadat hår:

 • Kemiska behandlingar orsakar skador på både hårstråna och hårsäckarna. Kraftiga kemiskt baserade produkter (såsom blekmedel) kan göra håret sprött och skadat under en natt. Färgämnen och kemikalier är en av de främsta orsakerna till torrt & skadat hår.
 • När du schamponerar håret så ska du undvika att gnugga in schampot i håret. Det är inte nödvändigt att ta i för kung och fosterland! Du bör koncentrera dig på hårrötterna främst och varsamt applicera schampot som ett led i att få bort talg och smuts där dessa oftast samlas. Du ska inte behöva rengöra dina Det är ovanligt att hår ändarna behöver rengöras och om du gör så kommer du bara att torka ut dessa.
 • En dålig kost kommer att leda till sprött hår. Om din kropp saknar vitaminer och mineraler vilka främjar ett friskare hår i allmänhet så kommer du att gå omkring med ett hår full av bräckliga och skadade strängar. Som ett led att konsumera rätt näring så kan du prova att inta kosttillskott specifikt framtagna för att motverka torrt hår samtidigt som du återfuktar hårsäckarna effektivt.
 • Brist på vatten eller uttorkning kommer också att påverka dina flätor. Vatten är viktigt, men de flesta av oss dricker inte tillräckligt av det. NHS rekommenderar åtta glas om dagen så säkerställ att du får i dig denna mängd (minimum) eftersom det främjar till att reparera torrt & skadat hår.
 • Förutom de otaliga kemiska behandlingar som vi vet med säkerhet orsakar skador på håret så kan även hormonella förändringar hos kvinnor vilka tar preventivmedel i form av p-piller men även de som är gravida kan uppleva förändringar i hår konsistensen. Dock så är det främst under klimakteriet som kvinnor generellt sett upptäcker förändringar i deras hår. Torrt & skadat hår är ett symptom på en minskad produktion av östrogen i samband med klimakteriet. Östrogen bidrar till att hålla håret friskt vilket innebär att när dess produktionen sjunker, så kommer även ditt vackra hår även göra så.
 • Ett annat medicinskt tillstånd som kan påverka ditt hår är obalans i sköldkörteln. Denna form av obalans kan bidra till torrt hår men även torrare hud, trötthet och få dig att frysa. Torrt skadat hår är ett av de mest uppenbara symptomen på att sköldkörteln inte mår bra. Om du tror att ett visst medicinskt tillstånd kan härledas till de problem som du upplever med ditt hår så är det rekommenderat att prata med en läkare.

Hur Hjälper Man Skadat Hår att Växa till Sig Återigen?

Att tappa hår behöver inte vara världens undergång. Även om det hela kan vara psykiskt påfrestande så måste du komma ihåg att det finns många naturliga metoder vilka både främjar ditt hår men även din hälsa. Just därför så är det lättare att få en mer fylligare, tjockare och mer glänsande hår än vad du faktiskt tror.

Oavsett vilka problem som du upplever med håret så finns det ett antal beprövade och välkända behandlingsmetoder som du kan överväga i form av hårtransplantationer, naturligt baserade piller, schampo och kosttillskott. Om du är särskilt intresserad av de mer naturliga metoderna så rekommenderar vi att du fortsätter läsa vidare för att beskåda de olika fördelarna med dessa.

Huskurer för Skadat Hår

Juice baserad på lök

Denna form av juice smakar förmodligen inte som de mer smakrika traditionella alternativen med den är rik på svavel som bidrar till en ökad kollagenproduktionen vilket sedan främjar nyare återväxt av håret. Applicera denna juice på din hårbotten, låt det stå i 15 minuter och sköljs sedan bort det med hjälp av ett naturligt och milt schampo. Denna process kan göra underverk för både ditt hår men även hälsan i överlag samt främja ett mer tjockare hår. Läs mer om studien som ovanstående baseras på här.

Äppelcidervinäger

Applicering av äppelcidervinäger är väldigt fördelaktigt när det kommer till rengöring av din hårbotten. Samtidigt så bidrar det till att bibehålla pH-balansen i ditt hår. Den kan även främjar en accelererad hårväxt generellt. För att applicera det så behöver du först tvätta av håret och skölja med äppelcidervinäger. Man brukar rekommenderar 75 ml äppelcidervinäger till 1 liter vatten. Läs mer om studien som ovanstående baseras på här.

Bockhornsklöver

En annan välbeprövad och allmänt känd metod för behandling av skadat hår är applicering av bockhornsklöver. Den är även kända för att bidra till ett stabilare och friskare återväxt av håret. Man brukar rekommendera att använda sig av 1 tesked av koncentrerad bockhornsklöver med 2 teskedar kokosmjölk.

Applicera sedan massan över hela hårbotten, låt det hela stå i 30 minuter och skölj sedan bort det hela med ett naturligt milt schampo. Bockhornsklöver är känt för att inte endast stödja accelerationen av hårväxt utan också för att skydda den naturliga färgen hos ditt hår samt motverka skador. Läs mer om studien som ovanstående baseras på här.

Lämplig Diet för Skadat Hår

Som med de flesta aspekter av vår hälsa så kan vår kost kan ha en enorm inverkan på det hela. Oavsett om det har att göra med din hud, hår, naglar eller allmänt välbefinnande så är det oftast något i kosten som behöver förändras för att må bättre. Just därför så kan endast några mindre justeringar i din kost räcka lång när det kommer till uppmuntran av hårtillväxt och repaparton av skadat hår.

Livsmedel som har rikligt med protein såsom kyckling, ägg, tofu, sojabönor och kidneybönor kan vara bra när det kommer till att främja hårets välmående. Vårt hår baseras på en speciell typ av protein som kallas för keratin. Just därför så kan endast särskilda typer av protein stödja produktion av ämnet i fråga samt bidra till att reparerar och främja återväxt av håret.

Vitamin A, B, C och E är bara några av de vitaminer du bör lägga mer fokus på att få i dig. Vitamin B verkar för att stimulera hemoglobin produktionen i vårt blod, som i huvudsak fungerar som syrebärare. En ökning i cirkulationen till hårbotten har ofta den positiva effekten av att stimulera ett friskare hår återväxt.

Några av de livsmedel du bör se upp med inkluderar potatis, banan, kyckling och havregryn. C-vitamin tenderar att stödja kollagenproduktion (något som är viktigt för hårväxt), samtidigt som man verkar effektivt mot fria radikaler. Detta vitamin återfinns i rikliga former hos citrusfrukter som kiwi, apelsin och krusbär.

Naturliga Lösningar för Skadat och Torrt Hår

Du vill inte bara använda dig av de bästa produkterna när det kommer till att får håret att se bra ut utan du önskar även använda produkter vilka både främjar ett friskare och starkare hår, särskilt om du upptäckt symtom på håravfall. Naturliga hårvårdsprodukter förekommer i olika typer och former men några av de vanligaste är balsam, sprayer, geler, schampon – listan kan göras lång.

Generellt sett så innehåller naturliga produkter en betydande mindre mäng kemikalier där ekologiska produkter innehåller inga spår av dessa överhuvudtaget. Dessa kan användas både för styling och tvätt av håret men även motverkat allvarligare tillstånd i form av håravfall. Här nedan så presenterar vi ett antal alternativt och naturliga lösningar när det kommer till att reparera torrt & skadat hår som du bör överväga att ta till dig:

Piller

Kosttillskott eller kapslar för torrt skadat hår hjälper till att stimulera folliklar från rötterna och förser dem med relevant näring för att reparera skadan. Resultaten av tillägget kan skilja sig från person till person, men dessa syftar till att arbeta på folliklar på molekylär nivå och främja reparation av håret och dess tillväxt.

Schampo

Ett bra schampo kommer inte endast att rengöra dina flätor men även bidra till att förse den med ett lyft så att ditt torra och skadade hår lyckas behålla dess naturliga fuktning. En naturligt baserad formula kommer att rengöra håret utan att indirekt leda till några ytterligare problem. Ingredienserna i schampot hjälper till att reparera de skadade strängarna och få dem att se mer fylligare och glänsande.

Andra produkter

Dessa kan komma i form av hårmasker, sprayer, oljor eller krämer vilka hjälper till att stärka varje enskilt hårstrå samt återställda dess tidigare fukt. Det förhindrar också håret från att drabbas av ytterligare skador på grund av föroreningar, sol eller väder. Det finns även serum tillgängliga eller sprayer vilka appliceras efter tvätt av håret vilka i sig hjälper till att hålla din hårbotten frisk!

Ett Sista Ord

Självklart så blir man upprörd när håret blir sprött och torrt men det finns också behandlingar för skadat hår som kan återställa dess tidigare utseende och välmående. Sprött hår behöver hjälp både in- och utifrån och det är aldrig för sent att köra igång återhämtningsprocessen. Naturliga lösningar erbjuder utan tvekan de mest adekvata behandlingsformerna som du kan applicera på håret.

Många av dem använder sig av vegetabiliska ingredienser som gör att du kan få den bästa vården för ditt hår utan att frukta några biverkningar i form av allergier eller irritationer. Naturliga produkter tenderar att vara både milda och allergivänliga, vilket innebär att dessa kan användas av vem som helst, inklusive de med känslig hud och hårbotten. Deras ingredienser handplockas mycket noggrant för att kunna erbjuda ditt skadade hår det säkraste, snällaste men mest effektiva sättet att återfå sin tidigare glans.

Andra intressanta artiklar