måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
  • Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Testosteronbrist hos unga män

Testosteronbrist drabbar bara äldre män, så innan 50 årsåldern behöver jag inte oroa mig. Eller? Det är dessvärre en myt att testosteronbrist bara drabbar äldre män. Orsaker som genetik, övervikt och sjukdomar kan bidra till att testosteronnivåerna börjar sjunka tidigt.

Testosteronbrist

Den kliniska termen för testosteronbrist hos unga män är "hypogonadism." En artikel i Daily Mail rapporterar att ämnen som marijuana eller cannabis kan bidra till impotens bland tonårspojkar. Testosteronnivåer kan gå ned tillfälligt efter att man har utsatt sig för cannabinoider hos marijuana. Marijuana är emellertid inte det enda bidraget till testosteronbrist hos unga män.

Orsaker

Den allmänna orsaken till testosteronbrist eller hypogonadism hos unga män är otillräcklig testikelutsöndring av testosteron. Primär och sekundär hypogonadism härstammar från olika biologiska förhållanden. Primär hypogonadism utgår från testikel störningar såsom Klinefelters syndrom, nedvandrade testiklar eller hemokromatos. Primär hypogonadism är också känd som primär testikelssvikt. Orsaken till sekundära hypogonadism är defekt hypofysen funktion. Hypofysen är ansluten till hjärnan och styr hormonproduktionen.

Symptom

En studie som publicerades i "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism" bedömde vilka symptom som förekommer hos unga män med testosteronbrist. I studien konstateras att testosteronbrist är förknippat med lägre styrka och proteinanabolism hos unga män. Metaboliska processer som muskeltillväxt och återhämtning kräver proteinanabolism. Unga män med lågt testosteron lider även till högre grad av fetma och lägre fettförbränning. Fetma avser fettdepåer i kroppen och fax oxidation hänvisar till den metaboliska process som "bränner" fett som energi. Andra symptom på testosteronbrist hos unga män inkluderar impotens, förlust av libido och oförmåga eller dålig förmåga att koncentrera sig.

Associerade tillstånd

Testosteronbrist hos unga män är förknippad med andra tillstånd. En historia av testosteronbrist i en ung mans familj kan tyda på en underliggande genetiska grund för låga testosteronnivåer. Genetiska syndrom som Klinefelters syndrom är associerat med hypogonadism. Giftiga exponering såsom strålning eller kemoterapi kan bidra till testikelssvikt som orsakar testosteronbrist. Endokrina brister såsom central hypotyreos eller sekundär binjurebarksvikt bidrar till även testosteronbrist hos unga män.

Diagnos

Diagnos testosteronbrist hos unga män innebär kliniska laboratorietester som utvärderar hormonnivåerna och försöker identifiera eventuella bidragande förhållanden. Det går oftast till så att en läkare genomför tester på hormonnivån i början av dagen, eftersom testosteronnivåerna är högst på morgonen. En analys av sädesvätskan och testikelbiopsi kan tyda på en testikelstörning. Därefter kan en hypofys utvärdering hjälpa till att identifiera avvikelser inom detta område. Genetiska studier kan även avslöja genetiska avvikelser som kan bidra till en otillräcklig hormonproduktion.

Behandling

Behandling för hypogonadism hos unga män innebär substitutionsbehandling med testosteron. Substitutionsbehandling kan innebära testosteron injektioner. Utvärtes behandlingar kan innefatta testosteronplåster eller gel. Olika former av terapi såsom humant koriongonadotropin eller stimuleringsterapi kan även vara något att prova. Annars finns tropinfrisättande hormon pumpbehandling, som kan gynna unga män med testosteronbrist som är intresserade av fertilitet.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden