GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Testosteronbrist hos unga män

Testosteronbrist drabbar bara äldre män, så innan 50-årsåldern behöver jag inte oroa mig. Eller? Det är dessvärre en myt att testosteronbrist bara drabbar äldre män. Orsaker som genetik, övervikt och sjukdomar kan bidra till att testosteronnivåerna börjar sjunka tidigt och därför kan även unga män drabbas av testosteronbrist. Här kan du ta del av information om detta plus orsaker och behandlingar vid lågt testosteronvärde hos unga män!

Vad är Testosteron?

Testosteron är ett hormon som först och främst bildas i testiklarna. Det är på grund av ökningen av testosteron som män får skäggväxt, kroppshår och könsorganen utvecklas. Det är under puberteten som testosteronet ökar som mest hos män och bildar spermier och ändrar rösten, Det påverkar även sexlusten och erektionen. När män åldras börjar kroppen naturligt bilda mindre testosteron.

Testosteronbrist

Den kliniska termen för testosteronbrist hos unga män är "hypogonadism." En artikel i Daily Mail rapporterar att ämnen som marijuana eller cannabis kan bidra till impotens bland tonårspojkar. Testosteronnivåerna kan gå ned tillfälligt efter att man har utsatt sig för cannabinoider. Marijuana är emellertid inte det enda bidraget till testosteronbrist hos unga män, det kan inträffa hos yngre men på grund av diverse olika orsaker. Fastän testosteronbrist hos unga män inte är lika vanligt som hos äldre förekommer det ändå. Detta kan dock behandlas.

Orsaker till Testosteronbrist

Den allmänna orsaken till testosteronbrist eller hypogonadism hos unga män är otillräcklig testikelutsöndring av testosteron. Primär och sekundär hypogonadism härstammar från olika biologiska förhållanden. Primär hypogonadism utgår från testikelstörningar, såsom Klinefelters syndrom, nedvandrade testiklar eller hemokromatos. Primär hypogonadism är också känd som primär testikelssvikt. Primär hypogonadism kan vara genetiskt eller orsakas av olyckor eller sjukdomar. Orsaken till sekundära hypogonadism är defekt hypofysfunktion. Hypofysen är ansluten till hjärnan och styr hormonproduktionen. HIV/AIDS, droger och andra sjukdomar kan orsaka detta.

Det kan även finnas andra bakomliggande anledningar till varför unga män lider av testosteronbrist. Övervikt är en vanlig orsak till att vissa lider av lågt testosteronvärde. Det är därför viktigt att man tar hand om sin generella hälsa och ser till att leva en hälsosam och hållbar livsstil. Testosteronbrist och orsakerna bakom kan vara många och olika men det är viktigt att man tar hand om sig själv och sin kropp för att undvika det som går och sedan behandlar på korrekt sätt.

Symptom på låg testosteron

En studie som publicerades i "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism" bedömde vilka symptom som förekommer hos unga män med testosteronbrist. I studien konstateras att testosteronbrist är förknippat med lägre styrka och proteinanabolism hos unga män. Metaboliska processer som muskeltillväxt och återhämtning kräver proteinanabolism. Unga män med lågt testosteron lider även i högre grad av fetma och lägre fettförbränning. Andra symptom på testosteronbrist hos unga män inkluderar impotens, förlust av libido och oförmåga eller dålig förmåga att koncentrera sig. Många vill göra testosterontest hemma men det enklaste sättet är att kolla om du stämmer in på några av dessa symtom och ta kontakt med en läkare.

  • Känslor av utmattning och långvarig trötthet kan vara tecken på testosteronbrist. Det är vanligt att känna sig lite trött ibland men det är inte normalt att alltid ha låg energi och/eller svårt med sömnen. Insomnia eller andra anmärkningsvärda ändringar i ditt sömnbeteende är exempel på symtom. Detta kan vara ett tecken på testosteronbrist och det är viktigt att kontakta och rådfråga en läkare om det är ett långvarigt besvär.
  • Förändringar i humöret kan även visa sig vara kopplat till låga testosteronnivåer. Brist på motivation, depression och ett allmänt lågt humör som inte funnits där tidigare är symtom på testosteronbrist.

Många av de symptomen som uppstår i samband med testosteronbrist kan vara lätta att förvirra med annat. Det är enkelt att tro att man sover dåligt eller har lågt humör på grund av andra orsaker och viktuppgång och låg koncentrationsförmåga kan också förvirras med andra orsaker. Det är därför viktigt att vara medveten om vad dessa symtom kan betyda och rådfråga en läkare om de uppstår så du kan få ditt testosteronvärde ordentligt testat. Här kan du läsa mer om olika testosteronbrist symptom.

Associerade tillstånd

Testosteronbrist hos unga män är förknippad med andra tillstånd. En historia av testosteronbrist i en ung mans familj kan tyda på en underliggande genetiska grund för låga testosteronnivåer. Genetiska syndrom som Klinefelters syndrom är associerat med hypogonadism. Giftiga exponering såsom strålning eller kemoterapi kan bidra till testikelssvikt som orsakar testosteronbrist. Endokrina brister såsom central hypotyreos eller sekundär binjurebarksvikt bidrar till även testosteronbrist hos unga män.

Diagnos

Diagnosering av testosteronbrist hos unga män innebär kliniska laboratorietester som utvärderar hormonnivåerna och försöker identifiera eventuella bidragande förhållanden. Det går oftast till så att en läkare genomför tester på hormonnivån i början av dagen, eftersom testosteronnivåerna är högst på morgonen. En analys av sädesvätskan och testikelbiopsi kan visa på en testikelstörning. Därefter kan en hypofysutvärdering hjälpa till att identifiera avvikelser inom detta område. Genetiska studier kan också avslöja genetiska avvikelser som kan bidra till en otillräcklig hormonproduktion.

Behandling

Behandling för hypogonadism hos unga män innebär substitutionsbehandling med testosteron. Substitutionsbehandling kan innebära testosteroninjektioner. Utvärtes behandlingar kan innefatta testosterontabletter eller gel. Olika former av terapi såsom humant koriongonadotropin eller stimuleringsterapi kan även vara något att prova. Det finns även kapslar som kan tas. Annars finns tropinfrisättande hormonpumpbehandling, som kan gynna unga män med testosteronbrist som är intresserade av en fungerande fertilitet.

Ibland kan låga värden av testosteron vara på grund av en sämre livsstil och ens generella hälsa. En del livsstilsförändringar kan därför påverka testosteronnivåer hos män. Vissa typer av träning, som till exempel tyngdlyftning, kan hjälpa unga män att påverka testosteronbrist. Att gå ner i vikt är även något som kan hjälpa i vissa fall, men det är bäst att rådfråga en läkare om det är rätt beslut för dig innan du försöker gå ner i vikt. Något som är rekommenderat är även att se till att få ordentligt med sömn och ta hand om sitt välmående generellt.

Andra intressanta artiklar