måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 799 kr
Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Testosteronbrist hos unga män

Testosteronbrist drabbar bara äldre män, så innan 50 årsåldern behöver jag inte oroa mig. Eller? Det är dessvärre en myt att testosteronbrist bara drabbar äldre män. Orsaker som genetik, övervikt och sjukdomar kan bidra till att testosteronnivåerna börjar sjunka tidigt och därför kan även unga män drabbas av testosteronbrist. Här kan du ta del av information om detta plus orsaker och behandlingar vid lågt testosteronvärde hos unga män!

Vad är Testosteron?

Testosteron är ett hormon som först och främst bildas i testiklarna. Det är på grund av ökningen av testosteron som män får skäggväxt, kroppshår och könsorganen utvecklas. Det är under puberteten som testosteronet ökar som mest hos män och bildar spermier och ändrar rösten, Det påverkar även sexlusten och erektion hos män. När män åldras börjar kroppen naturligt bilda mindre testosteron.

Testosteronbrist

Den kliniska termen för testosteronbrist hos unga män är "hypogonadism." En artikel i Daily Mail rapporterar att ämnen som marijuana eller cannabis kan bidra till impotens bland tonårspojkar. Testosteronnivåer kan gå ned tillfälligt efter att man har utsatt sig för cannabinoider hos marijuana. Marijuana är emellertid inte det enda bidraget till testosteronbrist hos unga män. Med åldern är det helt normalt att kroppen producerar mindre och mindre testosteron. Men det kan även inträffa hos yngre men på grund av diverse olika orsaker. Fastän testosteronbrist hos unga män inte är lika vanligt som hos äldre förekommer det ändå. Detta kan dock behandlas.

Testosteronbrist & Orsaker

Den allmänna orsaken till testosteronbrist eller hypogonadism hos unga män är otillräcklig testikelutsöndring av testosteron. Primär och sekundär hypogonadism härstammar från olika biologiska förhållanden. Primär hypogonadism utgår från testikel störningar såsom Klinefelters syndrom, nedvandrade testiklar eller hemokromatos. Primär hypogonadism är också känd som primär testikelssvikt. Primär hypogonadism kan vara genetiskt eller orsakas av olyckor eller sjukdomar. Orsaken till sekundära hypogonadism är defekt hypofysen funktion. Hypofysen är ansluten till hjärnan och styr hormonproduktionen. HIV/AIDS, droger och andra sjukdomar kan orsaka detta.

Det kan även finnas andra bakomliggande anledningar till varför unga män lider av testosteronbrist. Övervikt är en vanlig orsak till att vissa lider av lågt testosteronvärde. Det är därför viktigt att man tar hand om sin generella hälsa och ser till att leva en hälsosam och hållbar livsstil. Testosteronbrist och och orsakerna bakom hos unga män kan vara många och olika men det är viktigt att man tar hand om sig själv och sin kropp för att undvika det som går och sedan behandlar på korrekt sätt.

Symptom på låg testosteron

En studie som publicerades i "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism" bedömde vilka symptom som förekommer hos unga män med testosteronbrist. I studien konstateras att testosteronbrist är förknippat med lägre styrka och proteinanabolism hos unga män. Metaboliska processer som muskeltillväxt och återhämtning kräver proteinanabolism. Unga män med lågt testosteron lider även till högre grad av fetma och lägre fettförbränning. Fetma avser fettdepåer i kroppen och fax oxidation hänvisar till den metaboliska process som "bränner" fett som energi. Andra symptom på testosteronbrist hos unga män inkluderar impotens, förlust av libido och oförmåga eller dålig förmåga att koncentrera sig. Många vill göra testosteronbrist test hemma men det enklaste sättet är att kolla om du stämmer in på några av dessa symptomer och ta kontakt med en läkare.

  • Känslor av utmattning och långvarig trötthet kan vara tecken på testosteronbrist. Det är vanligt att känna sig lite trött ibland men det är inte normalt att alltid ha låg energi och/eller svårt med sömn. Insomnia eller andra anmärkningsvärda ändringar i ditt sömnbeteende är exempel på symptomer. Detta kan vara ett tecken på testosteronbrist och det är viktigt att kontakta och rådfråga en läkare om det är ett långvarigt besvär.
  • Förändringar i humöret kan även visa sig vara kopplat till låga testosteronnivåer. Brist på motivation, depression och ett allmänt lågt humör som inte funnits där tidigare är symptomen på testosteronbrist.

Många av de symptomen som uppstår i samband med testosteronbrist kan vara lätta att förvirra med annat. Det är enkelt att tro att man sover dåligt eller har lågt humör på grund av andra orsaker och viktuppgång och låg koncentrationsförmåga kan också förvirras med andra orsaker. Det är därför viktigt att vara medveten om vad dessa symptomer kan betyda och rådfråga en läkare om de uppstår så du kan få ditt testosteronvärde ordentligt testat. Här kan du läsa mer om olika testosteronbrist symptom.

Associerade tillstånd

Testosteronbrist hos unga män är förknippad med andra tillstånd. En historia av testosteronbrist i en ung mans familj kan tyda på en underliggande genetiska grund för låga testosteronnivåer. Genetiska syndrom som Klinefelters syndrom är associerat med hypogonadism. Giftiga exponering såsom strålning eller kemoterapi kan bidra till testikelssvikt som orsakar testosteronbrist. Endokrina brister såsom central hypotyreos eller sekundär binjurebarksvikt bidrar till även testosteronbrist hos unga män.

Diagnos

Diagnos testosteronbrist hos unga män innebär kliniska laboratorietester som utvärderar hormonnivåerna och försöker identifiera eventuella bidragande förhållanden. Det går oftast till så att en läkare genomför tester på hormonnivån i början av dagen, eftersom testosteronnivåerna är högst på morgonen. En analys av sädesvätskan och testikelbiopsi kan tyda på en testikelstörning. Därefter kan en hypofys utvärdering hjälpa till att identifiera avvikelser inom detta område. Genetiska studier kan även avslöja genetiska avvikelser som kan bidra till en otillräcklig hormonproduktion.

Behandling

Behandling för hypogonadism hos unga män innebär substitutionsbehandling med testosteron. Substitutionsbehandling kan innebära testosteron injektioner. Utvärtes behandlingar kan innefatta testosterontabletter eller gel. Olika former av terapi såsom humant koriongonadotropin eller stimuleringsterapi kan även vara något att prova. Det finns även kapslar som kan tas. Annars finns tropinfrisättande hormon pumpbehandling, som kan gynna unga män med testosteronbrist som är intresserade av fertilitet.

Ibland kan låga värden av testosteron vara på grund av en sämre livsstil och ens generella hälsa. En del livsstilsförändringar kan därför påverka testosteronnivåer hos män. Vissa typer av träning, som till exempel viktlyftning, kan hjälpa unga män att påverka testosteronbrist. Att gå ner i vikt är även något som kan hjälpa i vissa fall, men det är bäst att rådfråga en läkare om det är rätt beslut för dig innan du försöker gå ner i vikt. Något som är rekommenderat är även att se till att få ordentligt med sömn och ta hand om sitt välmående generellt.

Andra testosteronbrist behandlingar

Förutom behandlingar för testosteronbrist finns det ett flertal naturliga sätt att hjälpa kroppen med ökning av testosteron. Se till att maten du äter är rik på både zink och vitamin D. Spenat, nötter, bönor, kött och skaldjur är fem typer av mat fyllda med zink.

Om man lider av testosteronbrist och detta påverkar ens prestation eller sexlust kan man även försöka behandla dessa problem. Det finns flera naturliga tillskott för män som förbättrar prestation och sexlust vilket kan vara hjälpsamt vid dessa symptomer. TestRX™ är ett örttillskott för män som verkar för att ge män en naturlig boost som kan märkas av i sovrummet. Prosolution Gel hjälper dig till starkare och hårdare erektion och kan öka sexlusten hos män. Det kan även vara en idé att testa en penispump som Erection Inducer Device.

I fallet av testosteronbrist är det alltid bäst att söka råd och hjälp från läkare innan du går vidare med behandling. Ring upp din husläkare för att göra en undersökning och få den hjälp som just du behöver!

Möjliga biverkningar av behandling

En vanlig oro hos män är vad biverkningar vid behandling av testosteronbrist kan vara. Det är relativt få som drabbas av allvarliga biverkningar av testosteron behandlingar. Det är alltid en skillnad i hur folk reagerar på behandlingar och därför beror både effekt och biverkningar på personen i fråga. Biverkningar är även olika beroende på om det är gel, injektion eller kapslar som används som behandling.

Ibland kan den behandlade få akne utan behandlingen. Detta är oftast något som går över av sig själv men om det inte gör det är akne något som kan behandlas vid sidan av. Män kan även märka av att brösten blir större utav behandlingen. Ett högt antal röda blodkroppar är vanligt i vissa fall som till exempel vid användning av injektioner.

De specifika biverkningar som uppstår vid enskilda behandlingar kommer alltid stå med medicinen i fråga. Det är viktigt att läsa igenom alla dessa så du vet vad du ska ha koll på. I de flesta fallen är de mest vanliga biverkningarna inget farligt och går över av sig själva. Det är dock bra att ha koll på vad behandlingen har för biverkningar så att man kan rådfråga sin läkare om man märker av dem.

Andra intressanta artiklar