GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Fotsvamp

Vad är Egentligen Fotsvamp för Något & Hur Kan Man Behandla Det?

Fotsvamp är en form av infektion som alla kan drabbas av. Vanligtvis så uppstår fotsvamp under foten, mellan och under tårna. De vanliga symptom som kännetecknas att man drabbats av fotsvamp ter sig i form av extrem klåda, sveda och sprickor på hudområdet som i fråga drabbats av infektionen. Om du inte är helt säker på huruvida du drabbats om fotsvamp eller ej samt vill ha tips på vanliga behandlingsmetoder så bör du fortsätta läsa vidare…

På denna sida:

 • Hur Smittas Man Egentligen av Fotsvamp?
 • Vilka Miljöer Trivs Fotsvampen Bäst i?
 • Vanliga Symptom på att Man Blivit Smittad av Fotsvamp
 • Traditionell Fotsvamp Behandling på Egen Hand
 • Ett Sista Ord

Hur Smittas Man Egentligen av Fotsvamp?

Fotsvamp eller tinea pedis som är dess medicinska benämning är en av de vanligaste formerna av svampinfektioner. Själva infektionen inträffar på så sätt att flera grupper av mindre svampar, vilka benämns med termen dermatofyter lyckats tränga in samt successivt penetrera och infektera den översta lagret hos din hud.

När ovanstående inträffar så kommer din hud att bli stressad och producera ett överskott av celler vilket resulterar i att det hudområde som drabbats får en tjockare samt mer fjällande konsistens. Det hela uppenbarar sig i form av en rödaktig kant som belyser själva övergången från frisk till infekterad hud.

Vilka Miljöer Trivs Fotsvampen Bäst i?

Fotsvampen frodas i en fuktig, varm och instängd miljö där skorna brukar utgör en av de vanligaste bovarna till att åkomman uppstår i första taget. Dock så kan man även drabbas av plågan om man går i strumpor vilka råkat bli fuktiga av regn eller på något annat sätt.

Fotsvampen återfinns ofta på allmänna utrymmen såsom golv, duschar och mattor. Framförallt så trivs den i allmänna badhus där svampen lever gott på alla de andra organismerna samtidigt som miljön är både fuktig och varm.

Du riskerar således att smittas av fotsvampen om du oftare befinner dig i allmänna utrymmen än andra vilket är just därför som den kallas för athlete's foot (eng.) eftersom det implicerar på aktiva och idrottsutövande individer.

Vanliga Symptom på att Man Blivit Smittad av Fotsvamp

Symptom på fotsvamp kan påvisa sig i en eller flera olika skepnader. Dock så finns det ett antal vanliga symptom som brukar känneteckna uppkomsten av just fotsvamp vilka vi kortfattat belyser nedan:

 • Huden fjällar samt börjar flagna
 • Huden börjar klia outhärdligt
 • Sprickor uppkommer mellan sula och tår
 • En extrem klåda uppenbarar sig
 • Fotsulan blir mer torr än vanligt
 • Även sidorna hos foten kan bli mer torra

Detta är endast ett axplock utav några av de vanligaste symptomen på fotsvamp som du kan komma att drabbas av. Oftast brukar man uppleva flera av dessa i kombination med andra mindre kända symptom.

Traditionell Fotsvamp Behandling på Egen Hand

Om du fått det bekräftat eller vet med säkerhet att du drabbats av fotsvamp så finns det några vanliga huskurer som du kan anamma för att både behandla men även motverkat uppkomsten av svamp.

Behandling med Tvål

Det bör knappast komma som en överraskning men att regelbundet tvätta av fötterna med en naturlig baserad tvål kan är en vanlig fotsvamp huskur och kan motverka plågan med bravur! Du måste även säkerställa att du även tvättar ordentligt mellan tårna skonsamt och varsamt. Säkerställ att du använder dig av en dedikerad handduk för dina fötter och använd den ej för att torka av resten av kroppen eftersom potentiella infektioner riskerade att spridas till övriga kroppsdelar.

Lufta Fötterna Regelbundet

Undvika att fötterna förblir fångade i extremt fuktiga och trånga miljöer. Unna dig själv en stund där du tar av dig skorna (på en regelbunden basis) där du får gå barfota (ej i allmänna utrymmen). Säkerställ även att skorna är gjorda av naturligt material där dina strumpor inte bör vara producerade med syntetiskt baserat material eftersom det ofta tvinga fötterna svettas mer än vanligt.

Tvätta Strumporna Ofta

Det kan tyckas om en självklarhet men du skulle bli överraskad av hur många som undviker att byta till nya strumpor för varje ny dag som de vaknar till. Oavsett om du gått, tränat eller utövat andra aktiviteter med strumporna på så måste du alltid tvätta dessa i minst 60 grader eftersom denna temperatur säkerställ att svampsporerna elimineras. Notera att tvättmedel ej krävs för att ta kål på just svampsporerna men det rekommenderas starkt eftersom det då även eliminerar andra organismer.

Ett Sista Ord

Fotsvamp kan drabba alla vilket innebär att ingen av oss går säker. Du kan dock minska risken för dess uppkomst avsevärt genom att anamma några enkla metoder vilka diskuterats i denna artikel. I slutändan så är det du själv som bär ansvaret för huruvida du kommer att smittas eller ej och ingen annan. Kom ihåg det nästa gång du bestämmer dig för att gå barfota i allmänna utrymmen där fotsvampen trivs som fisken i vattnet!

Andra intressanta artiklar