måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 799 kr
Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Motverka & behandla åderbråck

Åderbråck är ett vanligt problem och särskilt när vi börjar bli lite till åren men oavsett din ålder behöver du inte finna dig med denna obekväma åkomma, det finns hjälp att få! Här har vi samlat intressant fakta och behjälpliga tips för vad du kan göra för att behandla åderbråck.

Vad är åderbråck?

Bli av med åderbråck symptom

Åderbråck drabbar runt hälften av den vuxna befolkningen och är för somliga endast ett kosmetiskt problem medan andra lider av smärta och obehag. Oavsett om du har åderbråck och hur illa de är finns det saker du själv kan göra för att motverka åderbråck.

Åderbråck är svullna eller förstorade blodådror som syns tydligt genom huden på grund av sin blåa eller nästan lila färg. De kan även ses som knotiga, vidgade blodkärl som oftast förekommer på benen. De drabbar nästan hälften av den vuxna befolkningen. Åderbråck anses bland annat orsakas av trycket i venerna som med tiden försvagas och skadar kärl ventiler och väggar.

Förutom den distinkta färgen är åderbråck vanligen lite knöliga, utbuktande och böjda i formen. Den som lider av åderbråck märker även ofta av symtom såsom värk, tunga ben samt svullna fötter och anklar. Åderbråck sätter sig allt som oftast på benen då det är den del av kroppen som utsätts för mest tryck men det är inte ovanligt att även andra kroppsdelar drabbas.

De flesta människor tycker åderbråck och ådernät (deras mindre, kapillära kusiner) bara är ett kosmetiskt problem men de kan också göra det smärtsamt att stå och gå och i extrema fall, kan de orsaka hudsår. Medan det inte finns något säkert sätt att förhindra uppkomsten av åderbråck, finns det ett antal saker du kan göra för att minska dina chanser att få dem.

Varför får jag åderbråck?

Till skillnad från vad många tror är det inte bara äldre personer som drabbas åderbråck, trots att det är vanligare att få åderbråck allt eftersom vi blir äldre finns det många yngre som också drabbas. Det finns en hel uppsjö av olika orsaker som sägs ligga bakom åderbråck så det är svårt att säga varför vissa får åderbråck medan andra helt kommer undan. Hursomhelst vet man att det främst är två olika faktorer som orsakar åderbråck.

Fysiska faktorer som leder till åderbråck

 • Faktorer som påverkar omgärdande tryck på dina blodådror.
 • Faktorer som påverkar hur starka dina blodådrornas väggar är.

Dessa två grupper påverkar alltså i att slutändan samma problem men från två olika håll. Båda typerna av faktorer kan bero på livsstil och ärftlighet. Som vi senare ska gå igenom är även livsstilsförändringar ett bra vis behandla åderbråck.

Var medveten om riskfaktorerna

Vissa människor är mer benägna att utveckla åderbråck än andra. Att känna till riskfaktorerna för att utveckla åderbråck hjälper dig att välja hälsosammare levnadsvanor. Om du har flera riskfaktorer, är det en bra idé att konsultera med din läkare om hur man ska hantera din risk.

 • Ålder - Ålder är en viktig faktor för om du kan utveckla åderbråck. Åldrande orsakar venerna att förlora en del av sin elasticitet. Ventilerna i dina ådror fungerar inte lika effektivt som tidigare och detta kan få åderbråck att utvecklas.
 • Biologiskt kön - Kvinnor är mer benägna att utveckla åderbråck. Detta kan bero på hormonella förändringar till exempel klimakteriet och graviditet.
 • Genetik - Om en medlem av din närmaste familj har åderbråck, kan du löpa större risk att utveckla det. Om du är född med svagare ven ventiler, löper du också större risk för att utveckla åderbråck.
 • Fetma - Övervikt kan sätta en hel del extra press på dina ådror. Detta kan leda till utveckling av åderbråck.
 • Brist på rörelse - Om du står eller sitter stilla under längre perioder, kan du löpa större risk att utveckla åderbråck. Att vistas i samma position för länge sätter extra press på dina ådror för att pumpa blod till hjärtat.
 • Ben traum - Om du har haft tidigare trauma eller skador, såsom blodproppar, löper du större risk att utveckla åderbråck.

Behandla åderbråck receptfritt

Som du kan se här ovanför finns det faktorer som kan påverka om man drabbas av åderbråck. Faktorer som ärftlighet och biologiskt kön kan man inte göra mycket åt men genom att göra vissa åtgärder och förändringar i sin livsstil för att man kan både motverka och behandla åderbråck om man ligger i riskzonen. Att göra förändringar för en sundare livsstil är inte bara bra för att motverka smärtan och symptomen av åderbråck utan kan även förbättra din allmänhälsa, ditt immunförsvar och ge dig mer energi.

Det finns olika behandlingar både krämer, piller och lösningar. Vilken typ av behandling man föredrar är självklart väldigt individuellt. Många väljer att kombinera en kräm med till exempel tabletter, för att kunna behandla åderbråck samtidigt ifrån både utsidan och insidan. När man har hittat den behandling som man tycker fungerar bäst för ens individuella behov bör man fortfarande tänka på att ha en sund livsstil och god kosthållning för att motverka att problemen kommer tillbaka.

Kräm mot åderbråck & liknande produkter

Som ett tillägg till en sund livsstil kan man också använda sig av en receptfri behandling såsom den mycket populära Varesil ™ Motverka Åderbråck som kan användas både för att motverka och behandla åderbråck. Receptfria behandlingar hjälper kroppen att få igång blodcirkulationen i benen och stärka blodådrorna.

Dess anti-inflammatoriska egenskaper hjälper dessutom mot dilatation av venerna som är det som orsakar de drabbade ådrornas upphöjda och förvrängda utseende. En kräm är därför en väldigt vanlig metod för att både motverka och behandla åderbråck. De flesta krämer innehåller ingredienser som fungerar genom att tränga sig in i huden och arbetar för att behandla åderbråck.

Behandla åderbråck & ytliga blodkärl från insidan

Det går även att behandla åderbråck inifrån med tabletter, eftersom ytliga blodkärl kan orsakas av försämrade blodådror. Genom att främja en god blodcirkulation och hälsosamma blodkärl, så kan du inte bara behandla åderbråck, utan även förebygga uppkomsten av nya. Många av våra tabletter är dessutom naturliga och kan lindra eventuella besvär såsom smärtsamma och trötta ben.

Många väljer att kombinera både en kräm och tabletter för att kunna behandla åderbråck så fort som möjligt. Genom att samtidigt behandla både från insidan och utsidan, så kan du inte bara snabba upp behandlingen, men det gör även att du kan behandla båda orsakande faktorerna.

För den som vill behandla åderbråck är det också viktigt att man ser till att försöka att leva hälsosamt för att förbättra cirkulationen samt stärka venernas väggar. Försök även få gott om motion och hålla dig till en sund livsstil.

Behandla åderbråck & minska trycket på dina blodådror

behandla åderbråck hemma

Eftersom det främst finns två typer av faktorer som gör att man drabbas av åderbråck det är alltså viktigt att försöka motverka båda typerna av omständigheter för att på allvar både bli av med smärtan och med de osmickrande utbuktande venerna. Exempelvis råder ofta läkare den som lider av åderbråck att bära stödstrumpor, detta hjälper utmärkt mot smärtan men för att motverka uppkomsten av fler bråck bör man även vidta andra åtgärder.

 • Undvik för tajta kläder - Mycket tajta kläder kan påverka och försämra blodcirkulationen
 • Sov med fötterna i en högre vinkel - Det kan att förbättra cirkulationen. Du kan exempelvis prova att lägga några kuddar under fötterna innan du somnar.
 • Undvik att stå under allt för långa perioder - Om du behöver stå eller hålla samma position under lång tid som del av din arbetsdag bör du investera i ett par riktigt bra skor samt att röra på fötterna för att få igång cirkulationen.
 • Se till att dricka ordentligt med vatten - Att ha en jämn vattenkonsumtion under dagen hjälper till att uppehålla kroppens naturliga funktioner på ett normalt sätt.
 • Försöka att hålla en hälsosam kroppsvikt - Att ha en hälsosam vikt minskar trycket både på dina blodådror och på dina fötter vilket förbättrar cirkulationen samt lindrar smärta. Övervikt sätter onödig press på dina ben och cirkulationssystemet. Om du är överviktig trycket att minska om du lyckas gå ned i vikt och därmed kan du förhindra åderbråck i framtiden eller åtminstone minska riskerna betydligt.
 • Träna - Det är viktigt att träna men också att du gör det på ett sätt som är snällt mot din kropp. Promenader och jogging förbättra cirkulationen i benen och cirkulation kan hjälpa till att motverka och behandla åderbråck. Motion kan också minska högt blodtryck överlag och stärker hela cirkulationssystemet. Att jogga är bra för att förhindra åderbråck på benen eftersom det förbättrar cirkulationen. Tänk bara på att du inte ska ta i för hårt om du inte är en van motionär.

Även Stödstrumpor kan vara ett bra hjälpmedel för den som lider av åderbråck och kan effektivt hjälpa mot smärtan och obehaget som åderbråck kan innebära. Nuförtiden finns det till och med moderiktiga varianter av den gamla trotjänaren. Förutom att motverka smärta och värk kan de öka cirkulationen i dina ben.

Motverka åderbråck & stärka venernas väggar

Ett annat sätt för att kunna motverka och behandla åderbråck är genom att ta hand om din hälsa och dina blodådror. Receptfria behandlingar för åderbråck kan göra att du slipper dina besvär, men vi rekommenderar att du ändå tar hand om dina blodkärl. Några av sakerna som du kan göra för att behandla åderbråck är att:

 • Undvik överdriven värme - Det innkluderar bland annat bastubad, solande och att ta allt för varma duschar.
 • Undvik p-piller om det är möjligt - Det finns en uppsjö av preventivmedel som inte har samma effekter som traditionella p-piller exempelvis kopparspiral eller kondom. För mer information konsultera din gynekolog.
 • Använd hälsosamma naturliga kosttillskott - för att förbättra cirkulationen och få en allmänt mer hälsosam livsstil.
 • Sluta röka - Du kommer inte bara att minska risken för att drabbas av åderbråck om du fimpar utan minskar även risken för andra livsfarliga sjukdomar såsom hjärt-och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Studier har visat att det höga blodtrycket i samband med rökning också orsaka åderbråck. Rökning är dessutom även förknippat med "nedre extremiteterna venös insufficiens”, vilket betyder att blodet inte flyter på rätt sätt och kan skapa som små pölar i benen.
 • Undvik p-piller med hög östrogendos - Långvarig användning av p-piller som innehåller höga halter av östrogen och progesteron kan öka risken att utveckla åderbråck. Hormonbehandling kan ha liknande effekter. Tala med din läkare om det bästa alternativet för dig för att förhindra åderbråck i samband med att du tar preventivmedel. Långvarig användning av östrogen och progesteron kan försvaga ventilerna i dina ådror och ändra cirkulationen i benen. Preventivmedel som använder lägre doser av östrogen är att föredra eftersom de inte är lika troliga att leda till åderbråck eller blodprop

Ät hälsosam mat och försök att ha en varierad kost

En god kosthållning har en bevisad effekt mot hjärt-och kärlsjukdomar och du kommer dessutom känna dig mycket friskare.För att på ett så effektivt sätt som möjligt motverka och behandla åderbråck bör du både stärka dina blodådrors väggar samtidigt som ökar blodcirkulationen för att minska trycket på dina blodådror. Överlag kan man säga att det bästa man själv kan göra för att försöka överkomma sina problem med åderbråck är att leva sunt. En god kosthållning och rikligt med vardagsmotion är ju dessutom inte bara bra för cirkulationen utan även för allmänhälsan och generellt välbefinnande.

Undvik mat med högt kaloriinnehåll och låg halt näring. Ät istället en kost som är rik på fibrer och vitaminer. Vissa studier tyder på ett samband mellan en diet låg på fiber och utveckling av åderbråck. Dieter som är höga i fiber kan också hjälpa till att sänka ditt kolesterol och blodtryck. Liksom för kolesterolet bör du även för att försöka förhindra åderbråck undvika salt när det är möjligt. Att minska ditt saltintag av kan bidra till att minska svullnaden vid åderbråck. Det kan dessutom minska kroppens vätskeansamling som lägger ökat tryck på både venerna och kroppen, särskilt hos kvinnor under till exempel graviditet.

Håll dig borta från solen

För ljushyade människor kan överdriven solexponering orsaka ådernät. Exponering för solen innebär också risker såsom risk att utveckla hudcancer. Både Läkemedelsverket och strålskyddsmyndigheten rekommenderar att du alltid använder solskyddskräm när du vistas utomhus. Var därför särskilt noggrann med solskyddsfaktor på benen för att motverka åderbråck. Tänk speciellt på detta om du har lätt att bränna dig samt har många riskfaktorer för att utveckla åderbråck. Se också till att håll dig borta från solen under lunchtid, när solen är som högst och starkast.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med