måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
 • Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

  Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

 • Alltid säker betalning

  Välj mellan många olika betalningsmetoder

Hur du bäst bli av med åderbråck

Åderbråck är ett vanligt problem och särskilt när vi börjar bli lite till åren men oavsett din ålder behöver du inte finna dig med denna obekväma åkomma, det finns hjälp att få! Här har vi samlat intressant fakta och behjälpliga tips för vad du kan göra för att behandla åderbråck.

Vad är åderbråck?

Åderbråck är svullna eller förstorade blodådror som syns tydligt genom huden på grund av sin blåa eller nästan lila färg. Förutom den distinkta färgen är åderbråck vanligen lite knöliga, utbuktande och böjda i formen. Den som lider av åderbråck märker även ofta av symptom såsom värk, tunga ben samt svullna fötter och anklar. Åderbråck sätter sig allt som oftast på benen då det är den del av kroppen som utsätts för mest tryck men det är inte ovanligt att även andra kroppsdelar drabbas.

Varför får jag åderbråck?

Tillskillnad från vad många tror är det inte bara äldre personer som drabbas åderbrock, trots att det är vanligare att få åderbråck allt eftersom vi blir äldre finns det många yngre som också drabbas. Det finns en hel uppsjö av olika orsaker som sägs ligga bakom åderbråck så det är svårt att säga varför vissa får åderbråck medan andra helt kommer undan. Hursomhelst vet man att det främst är två typer av fysiska faktorer som leder till åderbråck;

 • Faktorer som påverkar omgärdande tryck på dina blodådror.
 • Faktorer som påverkar hur starka dina blodådrors väggar är.

Dessa två grupper påverkar alltså i slutändan samma problem men från två olika håll. Båda typerna av faktorer kan bero på livsstil och ärftlighet. Som vi senare ska gå igenom är även livsstilsförändringar ett bra vis att behandla åderbråck.

Så vad kan jag göra för att motverka åderbråck?

Så vi har kommit fram till att det främst finns två typer av faktorer som gör att man drabbas av åderbråck det är alltså viktigt att försöka motverka båda typerna av omständigheter för att på allvar både bli av med smärtan och med de osmickrande utbuktande venerna. Exempelvis råder ofta läkare den som lider av åderbråck att bära stödstrumpor, detta hjälper utmärkt mot smärtan men för att motverka uppkomsten av fler bråck bör man även vidta andra åtgärder.

Här nedan följer handfasta tips för hur man dels reducerar trycket på venerna samt hur man kan stärka insidan av blodådrornas väggar för att sammantaget effektivt angripa åderbråcket.

För att minska trycket på dina blodådror bör du:

Träna! Men efter dina förutsättningar! Det är viktigt att träna men också att du gör det på ett sätt som är snällt mot din kropp, sådan träning kan till exempel vara yoga, simning och raska promenader.

Försöka att hålla en hälsosam kroppsvikt. Att ha en häsosam vikt minskar trycket både på dina blodådror och på dina fötter vilket förbättrar cirkulationen samt lindrar smärta.

Undvik att ha på dig för tajta kläder då detta kan försämra blodcirkulationen.

Pröva att sova med fötterna i en högre vinkel för att förbättra cirkulationen. Du kan exempelvis pröva att lägga några kuddar under fötterna innan du somnar.

Undvik att stå under allt för långa perioder. Om du behöver stå eller hålla samma position under lång tid som del av din arbetsdag bör du investera i ett par riktigt bra skor samt att röra på fötterna för att få igång cirkulationen.

Använd stödstrumpor, nu för tiden finns det till och med moderiktiga varianter av den gamla trotjänaren. Förutom att motverka smärta och verk kan de öka cirkulationen i dina ben.

Se till att dricka ordentligt med vatten! Att ha en jämn vattenkonsumtion under dagen hjälper till att uppehålla kroppens naturliga funktioner på ett normalt sätt.

Ha en hälsosam och varierad kost.

För att stärka venernas väggar bör du:

Undvik överdriven värme såsom bastubad, solande och att ta allt för varma duschar.

Undvik p-piller om det är möjligt. Det finns en uppsjö av preventivmedel som inte har samma effekter som traditionella p-piller exempelvis kopparspiral eller kondom. För mer information konsultera din gynekolog.

Använd hälsosamma naturliga kosttillskott för att förbättra cirkulationen och få en allmänt mer hälsosam livsstil.

Sluta röka! Du kommer inte bara att minska risken för att drabbas av åderbråck om du fimpar utan minskar även risken för andra livsfarliga sjukdomar såsom hjärt-och kärlsjukdomar, cancer och diabetes.

Ät hälsosam mat och försök att ha en varierad kost. ! En god kosthållning har en bevisad effekt mot hjärt-och kärlsjukdomar och du kommer dessutom känna dig mycket friskare.

För att på ett så effektivt sätt som möjligt motarbeta ditt åderbråck bör du både stärka dina blodådrors väggar samtidigt som ökar blodcirkulationen för att minska trycket på dina blodådror. Överlag kan man säga att det bästa man själv kan göra för att försöka överkomma sina problem med åderbråck är att leva sunt. En god kosthållning och rikligt med vardagsmotion är ju dessutom inte bara bra för cirkulationen utan även för allmänhälsan och generellt välbefinnande.

Finns det andra sätt att behandla åderbråck?

Förutom att själv försöka leva hälsosamt så finns det hjälpa att få mot sina problem. En del lider så mycket av sitt bråck att de tar till kirurgiska ingrepp. Den som inte känner sig redo att lägga sig under kniven kan med fördel använda receptfria läkemedel exempelvis det mycket populära Varesil ™ kräm mot åderbråck. Det finns olika behandlingar både krämer, piller och lösningar. Vilken typ av behandling man föredrar är självklart väldigt individuellt. Somliga föredrar att injiceras med en receptbelagd injektionsvätska m edans andra föredrar helt naturliga behandlingsmetoder. När man har hittat den behandling som man tycker fungerar bäst för ens individuella behov bör man fortfarande tänka på att ha en sund livsstil och god kosthållning för att motverka att problemen kommer tillbaka.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden