GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Huskurer mot hemorrojder

Hemorrojder kan uppkomma när som helst i livet och kan vara riktigt besvärliga. Lyckligtvis finns det många sätt att bli av med hemorrojder.

Oftast är det inte farligt att ha hemorrojder, men det kan kännas obehagligt och besvärligt. Som tur är finns det en hel del kända huskurer mot hemorrojder.

Behandling av hemorrojder hemma

  • En receptfri salva mot hemorrojder, som HemaGo kan minska inflammation, klåda och snabba på läkningsprocessen.
  • Receptfria kapslar och tabletter finns tillgängliga för hemorrojder som är svåra att komma åt med en salva.
  • Kostförändringar som främjar en god och regelbunden tarmtömning kan hjälpa dig att bli av med hemorrojder
  • Smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel kan hjälpa dig med både smärtan och svullnaden.
  • Undvik att sitta under längre perioder eftersom detta kan förvärra dina besvär.
  • Drick mycket vatten för att undvik att kroppen blir uttorkad och för att minska trycket på ändtarmen.

Varmt bad

TTappa upp lite varmt vatten i ett badkar, se till att det är några centimeter djupt. Gör detta tre gånger om dagen i 15 till 20 minuter för att minska inflammationen i hemorrojderna. Det är viktigt att torka av det området ordentligt efter varje bad för att minimera irritation av huden som omger anus.

Kostförändringar

Ökat vätskeintag och kostfiber minskar risken för förstoppning och minskar trycket på ändtarmen och anus vid avföring, vilket minimerar ytterligare svullnad, obehag och blödningar. Kostfibertillskott kan också hjälpa till att göra avföringen mjukare. Blir avföringen för mjuk och rent av flytande kan det dock skapa problem när hemorrojder är närvarande eftersom det kan orsaka inflammation och infektion i anus.

Aktivitetsförslag

Personer med hemorrojder bör inte sitta still under långa tidsperioder. Har du ett stillasittande arbete kan det vara bra att sitta på något mjukt..

Motion är till hjälp för att lindra förstoppning och för att minska trycket på venerna. Det uppmuntras även att gå på toaletten och göra nummer 2 så fort behovet uppstår. Att hålla igen under långa perioder kan göra att avföringen blir förstoppad och gör att ansträngning förmodligen krävs vid nästa toalettbesök.

Hemorrojder salva & tabletter

För de allra flesta räcker den med en receptfri och naturlig behandling hemma för att bli av med hemorrojder. Om du redan har provat alla föreslagna huskurer, så finns det både hemorrojder salva och tabletter att välja på.

En salva mot hemorrojder används med fördel för att behandla yttre hemorrojder som sitter utanför eller precis innanför ändtarmen. De flesta salvor fungerar genom att både stödja läkningen och lugnar den närliggande huden och lindrar de olika besvären, såsom klåda och irritation. Många upplever dessutom att en salva är lätt och smidig att använda i de fall som det inte går att komma åt hemorrojden utifrån.

I de fall som det inte går att komma åt att behandla hemorrojder utifrån, så är kapslar ett populärt alternativ. Kapslarna eller tabletterna innehåller ingredienser som kan användas för att kurera problemen inifrån. Tabletterna kan minska de obehagliga symtomen och förhindra att fler uppstår. En naturlig tablettbehandling innehåller ingredienser som hjälper kroppens egna läkningsprocess och reparerar den orsakade skadan.

Om du har hemorrojder som går att behandla med både en salva och kapslar, så är det populärt att använda båda behandlingsmetoderna samtidigt. I många fall är det inte nödvändigt att använda sig av båda metoderna, men för de flesta människor kan det vara ett sätt att snabbare bli av med både hemorrojderna och besvären. De flesta behandlingsalternativ går att kombinera med varandra, men vi rekommenderar att köpa ett färdigt kombi-paket för att vara helt säker.

Om du däremot upplever större och allvarligare problem där en receptfri och naturlig behandling av hemorrojder inte riktigt räcker till, så bör du kontakta din vårdcentral. Det finns starkare läkemedel på recept som du kan få utskrivet i allvarligare fall. Men för de allra flesta räcker det med en receptfri behandling hemma.

Lindra smärta och klåda

Många besväras tyvärr av flera olika obehagliga symptom, såsom smärta och klåda. För att bli av med besvären så fort som möjligt, så är det rekommenderat att använda sig av en behandling. Dels så kan en behandling snabba på läkningsprocessen avseendevärt, men de flesta fungerar även för att lindra besvären.

En salva mot hemorrojder innehåller till exempel ingredienser som kan lugna den irriterande närliggande huden och eventuell klåda. Salvan lämpar sig särskilt bra för hemorrojder som går att komma åt utifrån. I de fall som det inte går att komma åt hemorrojden, så finns det tabletter som förutom att behandla hemorrojder, även kan minska svullnaden och smärtan. Många av tablettbehandlingar kan dessutom förebygga problemen om du känner att du är på väg att drabbas. Här kan du läsa mer om vad det finns för produkter för att behandla hemorrojder.

Om du känner att du behöver ytterligare smärtlindring vid särskilt besvärande hemorrojder, så kan du ta receptfria smärtstillande. Paracetamol kan till exempel hjälpa till med smärtan. Aspirin och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen kan också hjälpa till med smärta och svullnad. Se till att du använder läkemedlen på ett säkert sätt och följ alla instruktioner på etiketten.

Undvik att gnugga det anala området. Du kan skölja av dig i duschen eller på i bidé istället för att torka dig med toalettpapper. Efter rengöring, torka försiktigt det anala området torrt med en mjuk, absorberande handduk eller trasa. Använd tvål som inte innehåller några parfymer eller färgämnen.

Andra komfortåtgärder

Du kan vara bra att ta en dag eller flera i sängläge för att ta bort trycket på inflammerade, irriterade nerver. Om du är gravid, kan det vara bra att ligga på sidan. Om du inte är gravid kan det vara bra att sova på magen med en kudde under höfterna för att minska svullnaden av hemorrojderna.

Försök att inte sitta eller stå under en lång tid när hemorrojderna är irriterade. Om du måste sitta under en lång tid, sitt på en kudde. Undvik att lyfta tunga föremål.

Bär bomullsunderkläder för att förhindra att fukt byggs upp, vilket kan irritera hemorrojder. Bär löst sittande kläder för att tillåta fri rörlighet och för att minska trycket på det anala området.

Andra intressanta artiklar