• Diskret tjänst

  100% diskret förpackning och fakturering

 • Gratis frakt vid köp över 499 kr

  Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

 • Alltid säkra betalningsmetoder

  Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Huskurer mot hemorrojder

Hemorrojder kan uppkomma när som helst i livet och kan vara riktigt besvärliga. En del märker inte av att de har hemorrojder, men för dig som har besvär och lider av dem finns det många sätt att lösa problemet.

Oftast är det inte farligt att ha hemorrojder, men det kan kännas obehagligt och besvärligt. Som tur är finns det en hel del kända huskurer mot hemorrojder.

Behandling av hemorrojder hemma

 • En receptfri salva som Hemapro kan minska inflammation, klåda och snabba upp läkningsprocessen.
 • Receptfria kapslar och tabletter finns tillgängliga för hemorrojder som är svåra att komma åt med en salva.
 • Kostförändringar som främjar en god och regelbunden tarmtömning kan hjälpa mot hemorrojder.
 • Smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel kan hjälpa dig med både smärtan och svullnaden.
 • Undvik att sitta under längre perioder eftersom detta kan förvärra dina besvär.
 • Drick mycket vatten för att undvika att kroppen blir uttorkad och för att minska trycket på ändtarmen.

Varmt bad

Tappa upp några varmt vatten i ett badkar, se till att det är några centimeter högt. Gör detta tre gånger om dagen i 15 till 20 minuter för att minska inflammationen i hemorrojderna. Det är viktigt att torka av det anala området helt efter varje bad för att minimera irritation av huden som omger anus.

Kostförändringar

Ökat vätskeintag och kostfiber (grovfoder) minskar risken för förstoppning och minskar trycket på ändtarmen och anus vid avföring, vilket minimerar ytterligare svullnad, obehag och blödningar. Kostfibertillskott kan också hjälpa till att göra avföringen mjukare. Blir avföringen för mjuk och rent av flytande kan det dock skapa problem när hemorrojder är närvarande eftersom det kan orsaka inflammation och infektion i anus.

Aktivitetsförslag

Personer med hemorrojder bör inte sitta still under långa tidsperioder. Har du ett stillasittande arbete kan det vara bra att införskaffa en luft- eller gummi donut att sitta på, dessa finns på de flesta lokala apotek.

Motion är till hjälp för att lindra förstoppning och för att minska trycket på venerna. Det uppmuntras även att gå på toaletten och göra nummer 2 så fort behovet uppstår. Att hålla igen under långa perioder kan göra att avföringen blir förstoppad och gör att ansträngning förmodligen krävs vid nästa toalettbesök.

Hemorrojder salva & tabletter

För de allra flesta räcker den med en receptfri och naturlig behandling hemma för att bli av med besvären. Om du redan har provat alla föreslagna huskurer, så finns det både hemorrojder salva och tabletter att välja på.

En hemorrojder salva används med fördel för att behandla yttre hemorrojder som sitter utanför eller precis innanför ändtarmen. De flesta salvor fungerar genom att både stödja läkningen och lugnar den närliggande huden och lindrar de olika besvären, såsom klåda och irritation. Många upplever dessutom att en salva är lätt och smidig att använda i de fall som det inte går att komma åt hemorrojden utifrån.

I de fall som det inte går att komma åt att behandla hemorrojder utifrån, så är kapslar ett populärt alternativ. Kapslarna eller tabletterna innehåller ingredienser som kan användas för att kurera problemen inifrån. Tabletterna kan snabbt och enkelt behandla problemen inifrån, minska de obehagliga symtomen och förhindra att fler uppstår. En naturlig tablettbehandling innehåller ingredienser som hjälper kroppens egna läkningsprocess och reparerar den orsakade skadan.

Om du har hemorrojder som går att behandla med både en salva och kapslar, så är det populärt att använda båda behandlingsmetoderna samtidigt. I många fall är det inte nödvändigt att använda sig av båda metoderna, men för de flesta människor kan det vara ett sätt att snabbare bli av med både hemorrojderna och besvären. De flesta behandlingsalternativ går att kombinera med varandra, men vi rekommenderar att köpa ett färdigt kombi-paket för att vara helt säker.

Om du däremot upplever större och allvarligare problem där en receptfri och naturlig behandling av hemorrojder inte riktigt räcker till, så bör du kontakta din vårdcentral. Det finns starkare läkemedel på recept som du kan få utskrivet i allvarligare fall. Men för de allra flesta räcker det med en receptfri behandling hemma.

Receptfria läkemedel mot hemorrojder

Receptfria läkemedel är ett annat alternativ för att bli av med hemorrojder hemma och lindra symptomen. Det är inte alltid som det räcker med att använda sig av huskurer som kostförändringar och motion. Ibland kan det krävas hjälp med olika läkemedel för hemorrojder för att bli av med problemen.

Det finns framförallt två olika produkter för hemorrojder; salvor och tabletter. Båda alternativen fungerar genom att behandla och lindra symptomen. En hemorrojdsalva kan vara särskilt bra om du kan komma åt det drabbade området för att applicera salvan. De flesta salvor innehåller ingredienser som förutom att behandla hemorrojderna, också kan snabbt lugna irritationer och andra symtom. Många upplever därför en snabb förbättring med receptfria läkemedel.

I de fall som man antingen inte vill eller kan använda sig av en salva, så finns det tabletter som har liknande egenskaper. En av de största fördelarna med tabletter är att man kan behandla områden som man annars kanske inte skulle kunna åt. Tabletter fungerar genom att dels förebygga och behandla uppkomsten av hemorrojder, samt mildra symptomen. Det går även att kombinera tabletter med en salva för att kunna öka effektiviteten.

Lindra smärta och klåda

Många besväras tyvärr av flera olika obehagliga symptom, såsom smärta och klåda. För att bli av med besvären så fort som möjligt, så är det rekommenderat att använda sig av en behandling. Dels så kan en behandling snabba på läkningsprocessen avseendevärt, men de flesta fungerar även för att lindra besvären.

En hemmorojd salva innehåller till exempel ingredienser som kan lugna den irriterande närliggande huden och eventuell klåda. Salvan lämpar sig särskilt bra för hemorrojder som går att komma åt utifrån. I de fall som det inte går att komma åt hemorrojden, så finns det tabletter som förutom att behandla hemorrojder, även kan minska svullnaden och smärtan. Många av tablettbehandlingar kan dessutom förebygga problemen om du känner att du är på väg att drabbas. Här kan du läsa mer om vad det finns för produkter för att behandla hemorrojder.

Om du känner att du behöver ytterligare smärtlindring vid särskilt besvärande hemorrojder, så kan du ta receptfria smärtstillande. Paracetamol kan till exempel hjälpa till med smärtan. Aspirin och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen kan också hjälpa till med smärta och svullnad. Se till att du använder läkemedlen på ett säkert sätt och följ alla instruktioner på etiketten.

En annan teknik för att tillfälligt lindra besvären, är att blöta anus försiktigt med toalettpapper som fuktats med vatten (du kan även använda våtservetter eller en fuktig handduk). Detta kyler av och lindrar smärtan tillfälligt. Undvik att gnugga det anala området. Du kan skölja av dig i duschen eller på i bidé istället för att torka dig med toalettpapper. Efter rengöring, torka försiktigt det anala området torrt med en mjuk, absorberande handduk eller trasa. Använd tvål som inte innehåller några parfymer eller färgämnen.

Andra komfortåtgärder

Du kan vara bra att ta en dag eller flera i sängläge för att ta bort trycket på inflammerade, irriterade nerver. Om du är gravid, kan det vara bra att ligga på sidan. Om du inte är gravid kan det vara bra att sova på magen med en kudde under höfterna för att minska svullnaden av hemorrojderna.

Försök att inte sitta eller stå under en lång tid när hemorrojderna är irriterade. Om du måste sitta under en lång tid, sitta på en kudde. Undvik att lyfta tunga föremål.

Bär bomullsunderkläder för att förhindra att fukt byggs upp, vilket kan irritera hemorrojder. Bär löst sittande kläder för att tillåta fri rörlighet och för att minska trycket på det anala området.

Rekommenderade Produkter