måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
  • Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Huskurer mot hemorrojder

Hemorrojder kan uppkomma när som helst i livet och kan vara extremt besvärliga. En del märker inte ens av att de har hemorrojder, men för dig som har besvär och lider av dem finns det många sätt att lösa problemet. Läs våra många förslag nedan.

Oftast är det inte farligt att ha hemorrojder, det kan dock känns obehagligt och besvärligt. Som tur är finns det en hel del kända huskurer mot hemorrojder.

Varmt bad

Tappa upp några varmt vatten i ett badkar, se till att det är några centimeter högt. Gör detta tre gånger om dagen i 15 till 20 minuter för att minska inflammationen i hemorrojderna. Det är viktigt att torka av det anala området helt efter varje bad för att minimera irritation av huden som omger anus.

Kostförändringar

Ökat vätskeintag och kostfiber (grovfoder) minskar risken för förstoppning och minskar trycket på ändtarmen och anus vid avföring, vilket minimerar ytterligare svullnad, obehag och blödningar. Kostfibertillskott kan också hjälpa till att göra avföringen mjukare. Blir avföringen för mjuk och rent av flytande kan det dock skapa problem när hemorrojder är närvarande eftersom det kan orsaka inflammation och infektion i anus.

Aktivitetsförslag

Personer med hemorrojder bör inte sitta still under långa tidsperioder. Har du ett stillasittande arbete kan det vara bra att införskaffa en luft- eller gummi donut att sitta på, dessa finns på de flesta lokala apotek.

Motion är till hjälp för att lindra förstoppning och för att minska trycket på venerna. Det uppmuntras även att gå på toaletten och göra nummer 2 så fort behovet uppstår. Att hålla igen under långa perioder kan göra att avföringen blir förstoppad och gör att ansträngning förmodligen krävs vid nästa toalettbesök.

Lindrande läkemedel

Många krämer, salvor och supplement är tillgängliga för symtomlindring och kan användas för komfort. Men de kan inte "bota" hemorrojder. Ofta har de dock en bedövande effekt för att minska inflammation och svullnad, vilket kan vara till stor hjälp.

Blött papper eller handduk

Blöt anus försiktigt med toalettpapper som fuktats med vatten (du kan även använda våtservetter eller en fuktig handduk) efter ett toalettbesök. Detta kyler av och lindrar smärtan tillfälligt. Undvik att gnugga det anala området. Du kan skölja av dig i duschen eller på i bidé istället för att torka dig med toalettpapper. Efter rengöring, torka försiktigt det anala området torrt med en mjuk, absorberande handduk eller trasa. Använd tvål som inte innehåller några parfymer eller färgämnen.

Lindra smärta och klåda

Ta receptfria smärtstillande. Paracetamol kan hjälpa till med smärtan. Aspirin och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen kan också hjälpa till med smärta och svullnad. Se till att du använder läkemedlen på ett säkert sätt och följ alla instruktioner på etiketten.

Läs även på mer om rektal smärta för att ta reda på smärtans ursprung och lättare kunna hitta en fungerande behandling.

Andra komfortåtgärder

Du kan vara bra att ta en dag eller flera i sängläge för att ta bort trycket på inflammerade, irriterade nerver. Om du är gravid, kan det vara bra att ligga på sidan. Om du inte är gravid kan det vara bra att sova på magen med en kudde under höfterna för att minska svullnaden av hemorrojderna.

Försök att inte sitta eller stå under en lång tid när hemorrojderna är irriterade. Om du måste sitta under en lång tid, sitta på en kudde. Undvik att lyfta tunga föremål.

Bär bomullsunderkläder för att förhindra att fukt byggs upp, vilket kan irritera hemorrojder. Bär löst sittande kläder för att tillåta fri rörlighet och för att minska trycket på det anala området.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden