GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Är dina eksem & utslag tecken på ett bakomliggande hälsoproblem?

Intensiv klåda eller ett flagnande utslag är verkligen inte kul alls. Det är inte ovanligt med eksem och man kan få eksem i ansiktet och på hela kroppen utan att det behöver vara något farligt. Men visste du att eksem och utslag också kan vara tecken på bakomliggande hälsoproblem? Din hud är första försvaret i din kropps skyddsmekanism och som sådant kan förändringar i hudens ton eller textur vara ett tecken på något allvarligare!

Det finns olika typer av hudutslag, några av de vanligaste är bland annat fotsvamp, atopiskt eksem, skabb, ringorm, psoriasis, nässelfeber och seborroisk dermatit. Andra tecken och symptom vid utslag är blåsor, fjällning eller flagning, sårbildning, svullnad, rodnad och förändringar i hudtonen. Sådana här utslag kan bero på flera faktorer såsom allergener i miljön, stress, bakteriella infektioner eller så kan det vara en bieffekt av en medicin. Oavsett hur ditt utslag ser ut är det bra om du tar reda på vad det faktiskt beror på.

Här är 3 vanliga dermatologiska diagnoser du bör känna till

1. Stresseksem

Alla kan drabbas av stresseksem någon gång i livet. Stressrelaterade eksem orsakas ofta av att immunsystemet reagerar på en allergen men det kan också orsakas av en sjukdom, en virusinfektion eller på grund av en utlösningsfaktor i din omgivning, eller helt enkelt av stress som kan orsaka klåda på hela kroppen. Om du redan har en hudsjukdom, som till exempel rosacea, psoriasis eller atopiskt eksem, så kan den förvärras av stress och leda till eksem och utslag.

Varför blir det så?

Det är för att när du är stressad så frigör din kropp neurotransmittorer och neuropeptider som kan förändra din kropps reaktioner. Den här förändringen kan utlösa inflammationer i huden och leda till klåda och ökad känslighet. Men om du får knottror som är svullna, inflammerade och kliande så kan du ha fått nässelfeber, det kan man som tur är lindra med manukaolja.

2. Allergieksem

Eksem på grund av allergi kan ge klåda, rodnad, knottror eller blåsor. Den här typen av eksem uppstår när din hud kommer i kontakt med något du är allergisk mot, det kan vara till exempel kemikalier, pälsdjur, kläder, starka tvålar, nickel, smycken eller växter som giftsumak. Vissa livsmedel kan också orsaka klåda, knottror och eksem från allergi.

Det enklaste sättet att undvika att få eksem på grund av allergi är helt enkelt att undvika exponering för sådant som du är allergisk mot. Du kan också prova någon receptfri salva mot eksem eller antihistaminer mot klåda.

3. Fjälliga eller flagnande eksem

Om du har fjällande eller flagnande hud som kliar och känns obehaglig kan det vara så att den bara är torr. Det yttre hudlagret skyddas av naturliga oljor och döda hudceller och när det skiktet skadas kan det leda till uttorkning och att cellförnyelsen fördröjs. Även solbränna, starka kemikalier och vissa mediciner kan orsaka fjälliga och flagnande utslag som kliar.

När är ett utslag mer än bara eksem?

Ett mindre utslag kan du enkelt behandla med reparerande hudspray, essentiella oljor eller särskild salva mot eksem. Men om du har något av följande symptom är det bra om du pratar med en läkare eller specialist:

  • Smärta och feber i samband med eksem
  • Ett utslag som får blåsor
  • Ett ihärdigt fjällande eksem som inte blir bättre av receptfri salva
  • Svullnad eller blåmärken kring utslaget
  • Vätskande eller varande eksem
  • Utslag som snabbt sprider sig
  • Utslag som är cirkulära i formen
  • Gulnad hud
  • Förändringar i hudtonen eller texturen

Vad kan du göra idag?

Sammanfattning

Beroende på vad ditt eksem beror på och vilken diagnos du får kan du få specialiserad salva eller medicin utskrivet på recept och om du har problem med torr hud kanske det räcker med en vårdande och lugnande salva med manukaolja!

Om du har dermatit, nässelfeber eller atopiskt eksem kan det behövas receptbelagd kräm med kortikosteroider för att lindra klådan och torrheten. Om du har eksem på grund av allergi så kan det bli bättre med hjälp av antihistaminer i tablettform. Svampinfektioner såsom fotsvamp och ringorm behandlas med topiska salvor och intensiv klåda från insektsbett kan lindras av topiska antihistaminer.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med