GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Vad är den bästa rengöringen mot akne?

Akne drabbar både män och kvinnor i alla åldrar och kan vara jobbigt att lida av. Även om det är ofarligt, kan det vara tufft för självförtroende då det påverkar ditt utseende. För att övervinna akne så snabbt som möjligt är det viktigt att bekämpa problemet så fort det uppstår. Vi har nedan samlat lite tips på bra rengöring för akne och hudvård för en aknebenägen hud.

Vad är akne?

hudvård för akne

Akne är ett vanligt problem som drabbar cirka 80 % av alla människor i åldrarna 11-30 år men kan även uppstå senare i livet. Akne gör sig synligt genom tätt sittande finnar och blemmor som främst uppkommer i ansiktet, på bröstet eller på ryggen. Symptomen kan variera mycket från person till person och en del får tidvis akne under exempelvis menstruation eller stress medan andra har det mer kroniskt och permanent i långa perioder. Det kan vara både fysiskt smärtsamt och vara psykiskt jobbigt att lida av akne.

Huruvida man utvecklar blemmor och finnar är ofta genetiskt betingat men det kan även uppkomma och förvärras av yttre faktorer såsom av smuts och makeup. Här har vi samlat lite råd och tips om hur du på bästa sätt kan motverka akne och finnar.

Grundläggande hudvård för akne

Om du har drabbats akne och finnar så kan din rengöring hjälpa dig att hålla huden ren från bakterier som annars tar sig in i tilltäppta porer och orsakar där ett acneutbrott. En bra akne rengöring tar också bort döda hudceller från hudytan, vilket gör det enklare för huden att ta upp dina aknebehandlingar.

Följ denna rutin för hud som drabbas av akne, för att minska antalet nya utbrott och motverka hudirritation:

 • Två gånger om dagen: Tvätta ansiktet efter att du gått upp på morgonen och innan du går och lägger dig på kvällen. Om du har tränat och har blivit svettig, så tvätta, eller åtminstone skölj av ansiktet, så snart som möjligt. Svett kan förvärra din acne.
 • Rengöringsteknik: Ta lite cleanser på fingertopparna. Gnugga försiktigt in det i ansiktet, och skölj sedan med ljummet vatten. Skrubba inte, det skadar och torkar ut huden. Undvik också tvättlappar eller svampar. Dessa kan vara tillräckligt vassa för att irritera huden.
 • Var noggrann: Din hudvårdsrutin gäller inte bara ansiktet. Behandla övriga områden som drabbats av acne på samma sätt.

 • Skydda huden: Hudvården slutar inte i och med att du lämnat badrummet. Använd en hudkräm som är speciellt framtagen att kunna motverka akne och finnar.

Tilltäppta porer kan ofta leda till akne och finnar. Det är därför viktigt att rengöra tilltäppa porer på bästa sätt så att man kan motverka uppkomsten av akne. Nedan hittar du steg som du kan ta för att rengöra tilltäppta porer så att du kan få en fin hy fri från akne och finnar.

1. Bli av med finnar genom rengöring

bra ansiktsrengöring akne

Börja med att tvätta ansiktet. Använd en mild metod för att få ansiktet helt rent utan att irritera huden, något som annars kan få dina porer att verka större:

 • Använd en makeup-remover eller produkt mot akne och tvätta bort ditt smink med lätta rörelser. Avlägsna alla spår av akne produkter ögonskugga, eyeliner, concealer och andra produkter som du använder.
 • Skölj av ansiktet med ljummet vatten. Att använda hett vatten kan göra ansiktet inflammerat och torkar ut huden, så håll dig till ljummet eller kallt vatten för tillfället. Skölj ansiktet flera gånger för att avlägsna eventuella rester av din makeup-remover. Tvätta mer noggrant än när du använder akne rengöring eller sminkborttagning.
 • Använd en mild rengöring om du vill. Om du har torr hud, så behöver du inte använda någon rengöringskräm. Om du ändå vill använda en, se då till att den inte är slipande och att den inte innehåller några kemikalier som torkar ut huden. Det bästa är om du använder en produkt som är framtagen att motverka akne. Produkter mot akne, blemmor och finnar är nämligen framtagna att vara effektiva mot akne men samtidigt inte störa den naturliga balansen i huden.
 • Klappa ansiktet torrt med en mjuk handduk. Gnugga eller skrubba inte. Huden i ansiktet är tunnare och ömtåligare än huden på resten av kroppen, så du måste vara försiktig.

2. Fyll en gryta med vatten och ställ den på spisen

Slå på plattan och låt vattnet bli varmt. Så snart vattnet är så varmt att det börjar ånga, så kan du ta av det från plattan.

 • Du kan sedan välja att hälla upp vattnet i en stor skål eller lämna det i grytan under ångbehandlingen.
 • Blanda sedan i grönt te, pepparmintste, kamomillte eller något annat örtextrakt i vattnet. Använd tea tree olja för att behandla acne.

Det fungerar även att använda en ångmaskin om du har en sådan. Dessa brukar användas för att rengöra huden vilket är en effektiv behandling mot tilltäppta porer och fungerar utmärkt som aknebehandling.

3. Häng en handduk över huvudet och luta dig över det ångande vattnet

behandla akne med ånga

Häng handduken över axlarna så att den bildar ett tält över det ångande vattnet så att ångan riktas mot ditt ansikte. Fortsätt behandlingen under 10 minuter.

 • Det är viktigt att du utför dessa steg i tur och ordning. Du måste tvätta ansiktet grundligt innan du försöker att ånga huden. Ångan får ingrodd smuts att lossa men du behöver ta bort så mycket som möjligt innan.
 • Det är också viktigt att undvika att ånga huden för mycket. Detta kan leda till att huden torkar ut och sedan överkompenserar genom att bli extra fet och oljig. Ånga inte ansiktet oftare än en gång i veckan, efter en grundlig rengöring, och max 5 till 10 minuter varje gång.

4. Skölj ansiktet i kallt vatten

Tvätta bort de partiklar som lossnat från porerna med kallt vatten. Det kalla vattnet kommer även att få huden att dra ihop sig igen. Applicera fuktighetsgivande ansiktskräm för att förhindra uttorkning. Att tvätta ansiktet i kallt vatten efter rengöring är bra mot akne, eftersom det gör porerna mindre.

5. Använd en ansiktsskrubb mot akne

Geler, krämer, akne skrubb, rengöringskrämer och skrubbkrämer med små partiklar som exfolierar ditt ansikte.

6. Prova Mikrodermabrasion eller peeling

Denna behandling erbjuds på salonger och innebär att hudvårdsterapeuten applicerar en kemikalie på huden, som avlägsnar det övre hudlagret och exfolierar på djupet. På så sätt avlägsnas smuts som ligger djupt nere i porerna. Denna behandling ska användas sparsamt, eftersom den kan skada huden om den används för ofta. Den fungerar även utmärkt mot problemhy och om du har problem med akne.

Vilken aknerengöring ska man välja?

behandla akne med mat

Lider du av akne bör du leta efter en aknebehandling som klarar av att avlägsna smuts och hålla huden ren. Undvik starka tvålar som kan ta bort för mycket av hudens naturliga oljor. Starka rengöringar och skrubbar kommer bara ge dig röd och irriterad hud och kan på så vis orsaka ytterligare utbrott av akne.

Du kan välja en billig rengöring eller, om du har möjlighet att kosta på dig dyrare produkter. Det spelar ingen roll hur mycket produkten kostar, det viktiga är att den fungerar. Vissa tvålmärken är väldigt basiska med lågt PH, vilket kan vara irriterande och uttorkande för huden och det kan därför vara en bra idé att använda naturliga produkter mot akne.

När du letar efter rengöring för aknebenägen hud ska du hålla utkik efter följande:

 • Välj en mild, icke skrubbande, och alkoholfri rengöring.
 • Fråga din hudläkare om hjälp för att hitta en aknerengöring som passar aknebehandlingen som du följer. Leta efter en rengöring som passar din hudtyp – fet hud, torr hud eller en kombination av de båda.
 • Vissa aknerengöringar och ansiktstvålar har ingredienser som motverkar acne och förbättrar hudens utseende. Medicinska cleansers innehåller acnebekämpande ingredienser som salicylsyra, sodium sulfacetamid, och benzoylperoxid, dessa kan få huden att se klarare ut samtidigt som de rengör den. Salicylsyra rengör tilltäppta porer och minskar svullnad och rödhet. Benzoylperoxid, exfolierar huden och dödar bakterier och sodium sulfacetamid motverkar bakterietillväxt.
 • För att hålla huden återfuktad bör du leta efter cleansers som innehåller mjukgörande ämnen som petrolatum, lanolin, mineralolja och ceramider, eller återfuktande ämnen som glycerin som håller kvar fukten i huden, eller exfolierande ingredienser som alfahydoxidsyror för att göra ojämna områden slätare.

Andra hudvårdsprodukter som du kan lägga till din rutin:

 • Efter rengöring kan du välja att använda en toner för att återställa hudens naturliga pH-balans.
 • Exfoliera huden regelbundet för att avlägsna döda hudceller och för att hålla dina porer öppna. Detta ger hudens naturliga oljor en chans att dräneras innan dessa täpper till porerna och skapar nya acneutbrott.

Efter rengöring av ansiktet bör du använda en ansiktskräm märkt ”icke-komedogen”, vilket innebär att krämen inte täpper till porerna. En återfuktande kräm kommer att förhindra att din hud torkar ut, något som är särskilt viktigt om du använder produkter som motverkar acne, eftersom vissa av ingredienserna i såna produkter har en tendens att torka ut huden. Om du har fet hud kan det vara så att cleansern innehåller all den återfuktning du behöver.

Det är viktigt med en balans, och en rutin där du tvättar huden på samma sätt med samma produkter varje dag. Använd en mild produkt som är framtagen för just din hudtyp, är du osäker kan du antingen fråga din doktor eller höra med de som jobbar på ditt apotek. Det är viktigt att du väljer rätt produkter som varken torkar ut eller orsakar fet hud utan skapar balans. Genom att två gånger om dagen morgon och kväll rengöra din hud så motverkar du att bakterier och smuts täpper till porerna så att inflammationen i talgkörtlarna uppstår. Var noga med att tvätta huden efter träning eller om du har svettats mycket under dagen då svett tränger in i porerna och täpper till, vilket senare leder till dålig hud och finnar.

Tänk igenom din kost

Akne och finnar uppstår ofta på grund av osund kost så innan vi börjar prata om vilken mat som är den bästa för huden så ska vi ta en titt på vad du istället bör undvika. Halvfabrikat och för mycket mjölkprodukter, exempelvis glass, ost och mjölk bör undvikas, men också mat som innehåller mycket olja, fett och socker. Och med fett menas mättade fetter som finns i exempelvis köpta kakor, smör och i godis och inte naturligt fett som finns i bland annat avokado och nötter.

Så vad kan man göra? Det är enkelt, byt ut dåliga onaturliga fetter mot bättre naturliga, exempelvis vegetabilisk olja, nötter och oliver. Strunta i skräpmat och halvfabrikat och köp mer magert kött, färska grönsaker och frukt. Det är inte bara huden som kommer tacka dig för att du struntar i cheeseburgare och chips utan hela din kropp kommer att stråla med energi och må bättre.

Så vad kan man göra? Det är enkelt, byt ut de dåliga fetterna mot de bättre, till exempel vegetabilisk olja. Strunta i skräpmaten och köp mer magert kött, färska grönsaker och frukt. Det är inte bara huden som kommer tacka dig för att du struntar i cheeseburgaren och chipsen utan hela din kropp kommer att stråla med energi.

Alkohol är som redan känt för att vara dåligt för din kropp både på insidan och utsidan och inte minst för din hud. Försök dra ner på alkoholen och håll dig till en kväll i veckan och öka istället intaget av vatten. Experter rekommenderar att man dricker minst två liter vatten om dagen. Alla de här rekommendationerna är såklart svåra att anpassa sig till, speciellt för de som har ett stressigt jobb. Men att bara byta ut läsken till lunchen mot ett glas vatten kan i alla fall vara en början.

Som man säger skönhet kommer från insidan och det stämmer ofta vad det gäller just huden så förebygg uppkomst av akne och finnar genom en god balanserad kost.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med