GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Vad är psoriasis och vilken psoriasis behandling passar dig?

Psoriasis är en hudsjukdom som 2-3 % av den svenska befolkningen lider av. Sjukdomen är till viss del ärftlig och kan utlösas av läkemedel, infektioner och psykisk stress. Läs mer om olika former av sjukdomen och även om hur du kan behandla psoriasis.

Vad är psoriasis?

Symtomen på psoriasis är ofta rodnande, fjällande och torra fläckar i hårbotten och på huden. Psoriasis drabbar dock inte bara huden, utan kan även påverka flera inre organ och ge problem med till exempel lederna. Detta tillstånd kallas psoriasisarit. Det är olika från person till person, men ofta upplever man först hudbesvär med utslag och klåda först och några år efter kommer ledproblemen som kan leda till en inflammation i lederna. Idag kan den som drabbas lyckligtvis hitta en psoriasis behandling som underlättar sjukdomen.

Olika typer av psoriasis

Det finns flera olika grenar inom sjukdomen psoriasis, här beskrivs symptom och utseende på några av dem.

Plackpsoriasis

Vid detta tillstånd fjällar huden kraftigt och psoriasis inflammationen sitter ofta på knäna och armbågarna. Fläckarna är avgränsade från varandra och de kan vara mellan 1-6 cm stora.

Guttat psoriasis

Det som många gånger utlöser denna typ av psoriasis är streptokockinfektioner. Den drabbade lider av droppformade hudförändringar som kan sprida sig över hela kroppen.

Invers psoriasis

Denna psoriasis är blank och röd, och fjällar sällan. Den håller ofta till i hudveck som armhålor, ljumskar, knäveck och även underlivet.

Pustulös psoriasis

Detta anses vara en allvarlig psoriasis om de sprider sig över hela kroppen. Den består av många små varblåsor som kan flytta ihop och bilda större områden.

Behandling av psoriasis

En sjukdom som psoriasis kan inte botas helt, men i de allra flest fall kan sjukdomen lindras och den drabbade kan leva sitt liv utan större bekymmer. Det är dock olika från person till person vilken psoriasis behandling som ger bäst effekt.

Krämer och salvor

Mjukgörande salvor eller krämer av naturlig karaktär är en vanlig psoriasis behandling, när din hud är mjuk minskar du nämligen risken för psoriasisförändringar. Något som även brukar ha en bra effekt är kortisonsalvor.

Ljusbehandling

Denna behandling har visat goda resultat vad det gäller minskade symptom. Ljusbehandling används ofta när ingen annan psoriasis behandling har fungerat för patient och om sjukdomen är väldigt utbredd över kroppen. Det kan dock ta en längre tid innan man ser resultaten av behandlingen. En del patienter har en typ av psoriasis som lindras av solljus och kan då få ordinerade solresor som behandling.

Folsyrahämmare

En psoriasis behandling som intas oralt och lugnar ner immunförsvaret och därmed tillväxten av cellerna. Ofta kombineras denna behandling med andra och den bör även hållas under uppsikt då den kan påverka levervärdena.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med