ShytoBuy.se

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 499 kr
Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Sambandet mellan fetma & lågt testosteron

I en studie utförd av Buffalo University upptäckte forskarna att ca 40 % av de överviktiga deltagarna hade lägre testosteronnivåer än normalt. Det konstaterades också att när kroppvolymen ökade i fett, minskade testosteronnivåer. Med tanke på att en stor del av vår befolkning är överviktiga, är detta en oroväckande nyhet för dessa män.

Effekter av lågt testosteron

En minskning av testosteronnivåer är en normal del av åldrandet för män. För varje år efter trettio minskar manliga testosteronnivåer med ungefär en procent. Detta betyder att för närvarande har flera miljoner män låga testosteronnivåer. Här kan du läsa mer om tecken på testeronbrist.

Låga testosteronnivåer kan påverka sexuell funktion, inklusive en minskad lust för sex, färre spontana erektioner, och infertilitet. ADA hävdar att 70 % av män med låga testosteronnivåer har erektil dysfunktion, och 63 % har upplevt en minskning av sexlusten. En studie visade dock att män som förlorar betydande i vikt rapporterade att de kände av en bättre sexuell funktion.

Andra fysiska förändringar som kan drabba den som har lågt testosteron är just ökat kroppsfett, minskad styrka och muskelmassa, sköra ben, minskad kroppsbehåring, värmevallningar, och ökad trötthet. Låga testosteronnivåer kan också orsaka sömnstörningar och känslomässiga förändringar, såsom sorg eller depression.

Ålder är inte alltid avgörande

Det är välkänt att testosteronnivåer minskar naturligt hos män när de blir äldre, men fetma verkar vara en viktig faktor för minskade testosteronnivåer oberoende av personens ålder. En studie som publicerades år 2012 i tidskriften Clinical Endocrinology fastslog att överviktiga tonårspojkar inte bara löper större risk för diabetes och hjärtsjukdomar, de har även testosteronnivåer som är mellan fyrtio och femtio procent lägre än sina jämnåriga vänner som är normalviktiga.

I en annan undersökning deltog 25 överviktiga män och tjugofem normalviktiga män i åldern fjorton till tjugo. Deras blod testades för att mäta fritt testosteron. Fritt testosteron är testosteron som inte är kemiskt bundet och därmed tillgänglig för kroppen. I undersökningen kom man fram till att testosteronnivåer vara 50 % lägre i hos de överviktiga unga männen och mängden av fritt testosteron vara 46 % lägre.

Ytterligare konsekvenser

En ny studie som utförts på möss har visat att lågt testosteron och fetma inte bara bidrar till diabetes - det kan också skada hjärnan.

Mössen delades in i tre grupper där varje grupp sates på en diet med hög fetthalt. En grupp hade normala testosteronnivåer, en annan hade låga testosteronnivåer, och en tredje grupp kastrerades men fick testosteronbehandling via kapslar planterade under deras hud. Mössen på fettrik kost blev feta och visade tecken på diabetes, såsom: högt blodsocker och dålig glukostolerans. Efter tester och analyser av hjärnan och hjärnvävnad visade det sig att gruppen med de överviktiga mössen led av hjärninflammation och var mindre kapabla att stödja nervcelltillväxt. Mössen i de andra grupperna, som fortfarande var av normal vikt, visade ingen av dessa förändringar. Här kan du läsa mera om hur du kan gå ner i vikt.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med