GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Top 10 superfoods som hjälper dig smidigt genom klimakteriet

När det kommer till den övergångsålder som kallas klimakteriet, och drabbar alla kvinnor någon gång under livet, finns det många symptom som vi kan behöva lite hjälp med. Det kan röra sig om värmevallningar, trötthet, nattliga svettningar, torrhet i underlivet och hormonförändringar. Tänk om det fanns livsmedel du kunde lägga till i din kost för att hjälpa dig med klimakteriets symptom och besvär? Ja, som tur är så finns det det! Här är vår top 10 lista över superfoods som hjälper dig genom klimakteriet!

 1. Sojabönor och Edamamebönor

  Sojabönor kan du få i dig antingen genom att äta växtbaserade produkter såsom tofu och tempeh eller genom att äta dem som de är i form av edamamebönor (gröna och omogna sojabönor)

  Både sojabönor och edamamebönor är utmärkta för klimakteriet inte bara eftersom att de är fullpackade med nyttiga vitaminer, mineraler och proteiner utan också för att de är rika på fytoöstrogen, mer känt som sojaisoflavin. Detta härmar effekten av naturligt östrogen och är därför utmärkt för de som genomgår klimakteriet.

 2. Fet fisk

  Fet och oljerik fisk såsom lax och mackrill rekommenderas som ett regelbundet inslag i din dagliga kost. Är det inte redan det så är det definitivt något du bör lägga till om du är i klimakteriet!

  De är rika på hälsosamma omega 3 fettsyror som sägs hjälpa mot värmevallningar och nattliga svettningar, två av de vanligaste besvären vid klimakteriet. Om du inte gillar fisk kan du fortfarande ta del av alla fördelar genom att ta ett kosttillskott med fiskleverolja eller krilloljekapslar

 3. Linfrön

  Precis som från fet fisk kan du också få i dig nyttiga omega 3 fettsyror från linfrön. Dessa små, bruna frön är fullpackade med dem och kan därför vara enastående för de som är i klimakteriet.

  Linfrön innehåller också en förening som kallas lignaner som fungerar som naturliga fytoöstrogener. Det sägs att linfrön innehåller 800 gånger mer lignan än annan växtbaserad mat, vilket gör det till en av de bästa och mest kraftfulla lignankällorna som finns.

 4. Mjölk & ost

  Mejeriprodukter som mjölk och ost är jättebra för kvinnor i klimakteriet eftersom att denna övergångsålder kan påverka skelettet och öka risken för frakturer och benbrott.

  Det är på grund av sitt höga innehåll av kalcium såväl som fosfor, kalium, magnesium och vitamin D och K som de kan bidra till en förbättrad benhälsa och resultera i högre bendensitet.

  Dessutom tror man aminosyran glycine som hittas i mjölk och ost kan ge förbättrad sömnkvalitet, vilket är ett vanligt problem hos kvinnor i klimakteriet.

 5. Bär

  Smakfulla och saftiga bär som jordgubbar, hallon och tranbär är alla toppen att äta under klimakteriet då de sägs vara rika på fytoöstrogener.

  Eftersom att de sägs vara en särskilt rik källa kan de vara utmärkta för att hjälpa östrogennivåerna inuti kroppen.

  Utöver det så är de också proppfulla med vitaminer, mineraler och också antioxidanter som stöttar vår hälsa. Antioxidanter fungerar som ett skydd mot oxidativ stress i cellerna och kan hjälpa mot tecken på förtidigt åldrande.

 6. Ägg

  Ägg är en naturlig källa till protein som inte alltid nämns som ett bra livsmedel vid klimakteriet. Men det borde de! Man tror att minskningen av östrogen på grund av klimakteriet kan leda till minskad muskelmassa och benstyrka.

  Därför kan proteinkällor såsom ägg (men också nötkött, kyckling och andra köttsorter) vara bra för att stärka musklerna. Ägg kan också vara en bra källa till kollagen som kan hjälpa till att stärka ben och leder och bidra till att motverka de effekter klimakteriet kan ha på kroppen.

 7. Broccoli

  Korsblommiga grönsaker som broccoli är rika på fytoöstrogener vilket vi vet är utmärkta för kroppen när man genomgår klimakteriet. Broccoli är särskilt fördelaktigt eftersom att det också innehåller secoisolariciresinol som är en typ av lignanfytoöstrogen.

  För att göra det ännu bättre är broccoli också proppad med fantastiska vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som är fördelaktiga för kroppen och kan hjälpa kvinnor med besvär och symtom kopplade till klimakteriet.

 8. Jättenattljusolja

  Denna olja hittar man oftast i form av jättenattljusolja kapslar. Det är en unik ingrediens som är väldigt populär som ett naturligt stöd för de som går igenom klimakteriet.

  Detta är på grund av att det är en naturlig källa till fettsyran omega 6 såväl som Alfa Lipoinsyra och Alfa-Linolensyra. Alla tre spelar en stor roll för kroppens hormonfunktioner och kan därför hjälpa mot klimakteriesymtom som värmevallningar, nattliga svettningar, torrhet i underlivet och humörsvängningar.

 9. Vindruvor

  Vindruvor är en annan utmärkt frukt som är rik på naturliga fytoöstrogener som kan hjälpa kvinnor i klimakteriet. Röda vindruvor innehåller också en förening kallad resveratrol som är extra rik på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen inifrån.

  Plus att man har sett att de som dagligen tar ett kosttillskott med vindruvsfröextrakt kan uppleva bättre sömn, lägre nivåer av trötthet och depressioner och färre värmevallningar.

 10. Fullkorn

  Sist men inte minst på vår lista över superfoods som kan hjälpa under klimakteriet är fullkorn. Detta inkluderar mörkt ris, korn, quinoa och råg. Kvinnor som går igenom klimakteriet kan dra fördel av fullkorn eftersom att det är rikt på fibrer.

  Det gör dem utmärkta för att stötta en hälsosam matsmältning och en hälsosam kropp. De är fulla med näringsämnen, särskilt B vitaminer, som kan förse dig med naturlig energi och hjälpa dig ta dig igenom dagen.

Sammanfattning

När man går igenom klimakteriet sker det ett antal stora förändringar i din kropp och detta kan leda till vissa obehagliga och oönskade besvär och symtom. Det finns flera receptfria klimakterie behandlingar och mediciner man kan ta för att hantera dem, men det kan fortfarande finnas symptom som du får uppleva i alla fall. Så att komplettera din kost med några av dessa 10 superfoods som du kan hitta i kosttillskott för klimakteriet kan hjälpa dig att hantera symtomen och leva ett hälsosamt och lyckligt liv!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med