GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Farorna med att ignorera nagelsvamp

Det är många som i det tysta lider av svampinfektioner på fötterna och naglarna. Du kanske tror att det bara är en liten skönhetsfläck, men sanningen är att obehandlad nagelsvamp lätt sprider sig och kan därför bli betydligt värre än bara ett estetiskt problem. Här berättar vi om farorna med en obehandlad svampinfektion och vad du kan göra för att motverka och behandla nagelsvamp.

Även den minsta färgförändring på dina tånaglar kan vara ett tecken på nagelsvamp och även om det inte känns som en stor sak kan det vara lika bra att uppsöka sjukvården för hjälp innan situationen förvärras. Här nedan förklarar vi mer om varför och hur du bör få hjälp med att bota nagelsvampen.

Bland alla allvarligare hälsovarningar och risker, såsom cancer och diabetes, kan en missfärgad tånagel upplevas som en ganska oansenlig hälsorisk. Eftersom nagelsvamp (onychomycosis) oftast inte är en särskild smärtsam åkomma låter många människor bli att söka hjälp, hävdar Peter Joseph, doktor och fotvårdsspecialist vid Allegheny Health Network i Pittsburgh, USA. Många drabbade som annars har en god allmänhälsa ignorerar symptomen av svampinfektionen och ser det mest som ett kosmetiskt problem, dock kan obehandlad nagelsvamp ha oanade konsekvenser för hälsan.

Här nedan listar vi några av de möjliga komplikationer som kan orsakas av en svampinfektion på tånaglarna:

Fotsmärtor. På lång sikt kan en svampinfektion av nageln leda till att nageln blir tjock och deformerad samt orsakar mycket smärta, enligt Dr. Joseph. Den nationella föreningen för fotvårdsspecialister i USA (American Podiatric Medical Association) menar till och med att det i särskilt svåra fall kan det göra svårt för den drabbade patienten att gå eller röra sig på ett normalt sätt.

Svampinfektioner som sprider sig. Ibland kan svampinfektioner på tånaglarna sprida sig till den omgivande huden. Detta kan leda till att man drabbas av fotsvamp, en infektion som ger kliande, röd och ibland sprucken hud. ”Om du har en svampinfektion på en utav dina naglar och du har på dig skor och strumpor hela dagen kan infektionen med lätthet sprida sig då svampinfektioner trivs och frodas i en varm, mörk och fuktig miljö”, fortsätter Dr Joseph. Svampinfektioner kan också sprida sig till könsorganen och det omgivande området som ljumsksvamp, en åkomma som kan drabba både män och kvinnor, enligt Amerikas förening av fotvårdsspecialister.

Allvarlig spridning av svampinfektion. Denna typ av komplikation i samband med nagel- eller fotsvamp är särskilt vanligt hos människor med diabetes eller andra kroniska sjukdomar som leder till ett lägre immunförsvar. Om svampinfektionen från en nagel sprider sig till huden och orsakar sprickor har olika bakterier möjlighet att ta sig in i huden. Detta kan, enligt artiklar publicerade i det amerikanska nationella medicinska biblioteket, orsaka en cellulitinfektion* (*en bakteriell sjukdom som drabbar de undre hudlagren inte att misstas för celluliter som enbart är en estetisk åkomma) som ger svullen, skör, rödflammig hud som måste behandlas med antibiotika. I särskilt svåra fall av cellulitinfektion kan infektionen spridas in i blodet vilket kan ha dödliga konsekvenser. Det hela “kan starta med något så enkelt som en vanlig svampinfektion”, säger Dr Peter Joseph.

Professorer på American Osteopathic College of Dermatology förklarar att infekterade tånaglar kan leda till att nageln släpper från nagelbädden och i värsta fall trillar av helt och hållet, detta symptom kallas för onycholysis. Den som drabbas av denna typ av svampinfektion behöver operera bort åtminstone en bit av nageln. Även om den drabbade nageln inte känns lös kan den fortfarande behöva opereras bort om inte traditionella behandlingsmetoder hjälper. I dessa fall genomförs en så kallad avulsions operation vilken innebär att man helt enkelt tar bort nageln. I somliga fall måste nageln tas bort permanent detta görs genom en procedur som kallas matrixectomy. Denna operation fungerar genom att den antingen kirurgiskt eller kemiskt förintar nagelns tillväxtcentrum mitt på nageln vilket förhindrar nageln från att växa tillbaka.

Behandla nagelsvamp.

Om du misstänker att du har drabbats av nagelsvamp, vänta inte med att behandla det! Pröva först med receptfria medel som skonsamt men effektivt kan behandla nagelsvamp. Var under behandling noggrann med att följa anvisningarna på preparatet och undvik i den mån det är möjligt att gå runt med instängda, svettiga och varma fötter då detta lätt förvärrar eller sprider infektionen.

Går inte din svampinfektion över eller kommer tillbaka efter en rekommenderad kur av ett receptfritt läkemedel bör du uppsöka sjukvården. Din husläkare kan med enkelhet skriva ut ett recept på ett antisvampmedel som passar dig och dina symptom. Även med en receptbelagd behandling är det viktigt att du följer anvisningarna och försöker att hålla fötterna så torra som möjligt behandling. Om dina problem trots detta förvärras rekommenderar Dr Jones att du uppsöker en fotvårdsspecialist för att kunna hjälpa dig vidare. Det är viktigt att man inte bara ignorerar fotsvamp då svåra fall som sagt kan leda till allvarliga fysiska besvär och andra hälsorisker.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med