GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

En penis livscykel

Med åren sker förändringar i våra kroppar, både inuti och utanpå. Detta gäller även våra könsorgan. Här kan du läsa mer om den resa en mans penis gör igenom från 30 års ålder och uppåt.

Ålder och sexuella funktioner

Det är ingen hemlighet att en mans sexuella funktion försämras med åldern. I takt med att testosteronnivån sjunker kan det ta längre tid att få erektion. Många män upplever svårigheter med att bli ordentligt upphetsad, en längre tid att uppnå en erektion, en längre tid att uppnå orgasm och även svårigheter med att efter en orgasm åter bli upphetsad igen. Ålder ger även markerade nedgångar i spermavolym och spermakvalitet. Erektil dysfunktion, eller impotens, är tydligt kopplad till män i medelåldern och över; studier visar att mellan åldrarna 40 och 70 ökar minskar potensen hos män från 60 % till ca 30 %.

Män upplever också en gradvis nedgång i urin funktionen. En mans urinstråle försvagas över tiden som en följd av försvagade muskler runt i urinblåsan och i många fall även prostataförstoring.

Penisförändringar

Ny forskning bekräftar även vad män länge har misstänkt och i vissa fall, fruktat. Penisen genomgår stora förändringar under medelåldern. Dessa förändringar drabbar de allra flesta män och börjar redan runt 30 års ålder. Dessa förändringar är i stora drag:

Utseende

Det finns två stora förändringar: Ollonet förlorar gradvis sin lila färg, till följd av minskat blodflöde. Sedan tillkommer en långsam förlust av könshår. Eftersom testosteronet avtar går penisen gradvis tillbaka till sitt pre pubertala, hårlösa, tillstånd.

Penisstorlek

Viktökning är vanligt bland män som blir äldre. Eftersom fettet ackumuleras på nedre delen av buken upplever många skenbara förändringar på penisstorleken. En grövre bukfetma gör att penisskaftet ser kortare ut. I vissa fall kan män med större buk nästa begrava penisen, så de själva inte ser den alls och upplever att deras pernisstorlek minskat.

Förutom denna uppenbara krympning (som är mer av en synvilla) tenderar penisen på äldre män att genomgå en verklig (och oåterkallelig) minskning i storlek. Minskningen – både i längd och tjocklek - är normalt sett inte så dramatisk men den kan trots allt vara märkbar.

Vad är då orsaken till att penisen krymper? Minst två mekanismer är inblandade: En orsak är att den långsamma depositionen av fettämnen (plack) inuti små artärer i din penis, vilket försämrar blodflödet till organet. Denna process, som kallas åderförkalkning, är detsamma som bidrar till blockeringar inuti hjärtats kranskärl - en ledande orsak till hjärtattack. Den andra orsaken är en gradvis uppbyggnad av hårt kollagen (ärrvävnad) som omger erektionskamrarna. Erektioner inträffar när dessa kammare fylls med blod. Blockeringar i penis artärer innebära mindre erektioner.

I takt med att penisstorlek förändras drabbas även testiklarna. Läkare hävdar att testiklarna definitivt börjar krympa i 40-års åldern. Testiklarna hos en 30-årig man kan mäta 3 centimeter i diameter, men mäter förmodligen bara två centimeter när han fyller 60 år. Många män som upplever denna förändring överväger att göra en penisförstoring.

Krökning

Om penisens ärrvävnad trycks ihop ojämnt, kan penis bli böjd. Detta tillstånd, som kallas Peyronies sjukdom, förekommer oftast i medelåldern. Det kan orsaka smärtsamma erektioner och göra samlag svårt. Tillståndet kan kräva operation.

Känslighet

Ett flertal studier har visat att penisen blir mindre känslig med tiden. Detta kan göra det svårare att uppnå en erektion och att få en orgasm.

Andra intressanta artiklar