GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Hudvård för ansiktet – så skiljer det sig mellan olika hudtyper

Vi har alla olika typer av hy, och i och med detta behöver vi olika typer av hudvård för att kunna glänsa. Hitta din hudtyp och följ tipsen på hur du bäst tar hand om din hud.

Så skiljer sig hudvård mellan olika hudtyper

hudvård för ansiktet

Eftersom olika hudtyper har olika texturer och egenskaper, kan hudvårdsvanor och även valet av hudvårdsprodukter skilja sig. Hudtyper delas ofta in i kategorierna normal, fet, torr och känslig hy. Vissa människor har också en kombination av hudtyper inom olika områden av deras hud. Din hudtyp kan förändras över tiden. Till exempel, är yngre människor mer benägna än äldre att ha en normal hudtyp. Därför är det av stor vikt att hålla koll på sin hudtyp så att du kan få bästa möjliga hudvård för ansiktet.

Hudtyper varierar beroende på en kombination av faktorer. De omfattar hudens:

 • Fukthalt, vilket påverkar hudens komfort och elasticitet.
 • Lipidinnehåll (olja), vilket påverkar hudens mjukhet och näring.
 • Känslighet, vilket påverkar hudens tolerans mot vissa ämnen

Normal hudtyp

Detta är en väldigt balanserad hudtyp, den har en friskt lyster med en fin textur och inga öppna porer. Den utvecklar sällan fläckar eller blanka områden. Den är mjuk, slät, ofta acne-fri, ren och utan flagiga områden. I själva verket är det ganska ovanligt att hitta en normal hudtyp, särskilt eftersom allas hud tenderar att bli något torrare när du blir äldre.

Om du har en normal hudtyp har du turen att ha en bra balans och rätt mängder fukt och lipider. Normal hud har oftast: Inga eller några brister, ingen allvarlig känslighet, knappt synliga porer och en strålande lyster.

Tips för normal hud:

 • Tvätta ansiktet två gånger om dagen; en gång på morgonen och en gång innan du går till sängs. Rengör huden regelbundet med en bra cleanser. Ta bort allt smink innan du går och lägger dig. Smink täpper till porerna om det lämnas för länge, vilket kan orsaka akne och pormaskar.
 • Om du använder tungt smink, undvik smink och låt huden andas åtminstone en gång i veckan.
 • Återfukta alltid din hud. Detta kommer att förhindra uttorkning och rynkor.
 • Använd peeling regelbundet, detta avlägsnar döda hudceller, vilket i sin tur främjar tillväxten av nya, friska hudceller.
 • Använd en ansiktsmask som vårdar huden en gång i veckan.

Torr hudtyp

bäst hudvård för torr hy

Torr hud kännetecknas av fjällningar på kinderna och stramhet. Huden saknar smidighet underifrån och känns därför grov, tät och kliande efter tvätt. Torr hud orsakas av för lite talg i det nedre skiktet av huden, och för lite fukt i de övre nivåerna. När du har torr hud kan huden flagna, spricka, bli kliande, irriterad eller inflammerad. Om din hud är väldigt torr, kan den även bli grov och fjällig.

Även om du kan vara mer benägen till torr hy, så finns det mycket som du kan göra för att ta hand om din hud och motverka framtida problem. Genom att tillföra tillräckligt med fukt och vara försiktig med vilka produkter som du använder, så kan du göra en stor skillnad för din torra hy.

Tips för torr hud:

 • Rengör endast huden en gång, i slutet av dagen. Detta tar bort smuts och fett, men kommer att förhindra ytterligare uttorkning. På morgonen, är en skvätt vatten och lite fuktkräm allt du behöver.
 • Peeling är viktigt för torr hud. När du väljer din ansiktsscrub, undvik sådana som är gjorda på frön eller salt - dessa kan ha skarpa kanter som kan riva sönder torr hud, och ge den ökad vätskeförlust.
 • Utsätt aldrig huden för riktigt varmt vatten. Det torkar ut huden ännu mer. Ta hellre kortare duschar och bad, inte mer än en gång per dag.
 • Torka aldrig huden helt. Gnugga inte heller mot huden när du badar eller torkar dig. Ett av de bästa sätten att återfukta torr hud är bara att klappa den med handduken efter tvätt, sedan tillämpa fuktighetskräm för att täta den med extra fukt.
 • Applicera en rik fuktighetskräm direkt efter tvätt. Salvor och krämer kan fungera bättre än lotion för torr hud. Applicera vid behov under dagen.
 • Använd gärna naturliga och milda tvålar eller rengöringsmedel för att inte irritera huden ytterligare.
 • Använd en luftfuktare och låt inte inomhustemperaturen bli för varmt.
 • Öka ditt intag av fet fisk eller ta ett tillskott av essentiella fettsyror. En av de viktigaste tecken på brist på dessa viktiga näringsämnen är torr, fjällande hud.
 • Använd gärna naturliga produkter utan ingredienser som kan irritera den redan känsliga huden.

En torr hud kan även orsakas eller förvärras av:

 • Genetik
 • Hormonförändringar
 • Väder som vind, sol eller kyla eller ultraviolett (UV) strålning
 • Uppvärmning
 • Långa varma bad och duschar
 • Ingredienser i tvålar, kosmetika eller rengöringsmedel
 • Mediciner

Fet hudtyp

Denna hudtyp har vanligtvis öppna porer och en oljig yta, med en tendens till finnar och pormaskar. Detta beror på överproduktion av den oljiga substansen, som kallas talg, genom oljekörtlar i de lägre hudlagren. Tyvärr är denna hudtyp en av de mest benägna att utveckla akne. Goda nyheter är att denna oljiga yta kommer att göra att din hy ser yngre ut längre.

Fet hud är vanligare hos ungdomar. Det inträffar när körtlar i huden utsöndrar för mycket olja (lipider). Fet hud kan resultera i: förstorade porer, matt eller blank, tjock hy, fläckar, finnar eller andra blemmor. Fet hud kan orsakas eller förvärras av hormonella obalanser, såsom till exempel puberteten eller stress. Andra orsaker som kan förvärra en fet hud är exponering för värme eller för mycket fuktighet.

Tips för fet hud:

 • Rengör inte huden mer än två gånger om dagen, och efter att du svettas kraftigt. Oftare rengöring kan utlösa en ännu oljigare hy.
 • Använd en mild rengöringsprodukt och skrubba inte.
 • Se till att alla dina produkter - även ditt smink- är oljefritt.
 • Skär ner på snabbmat. Nej, fett orsakar inte fett, men studier visar att jod i snabbmat kan bidra till fläckar på fet hud. Om du får smärtsamma röda fläckar, lindrar det om du baddar lite lavendelolja på det drabbade partier av huden.
 • Kläm inte eventuella finnar. Detta förlänger läkningstiden. Akne orsakas bland annat från olja i huden som täpper till porerna och tillåter överväxt av hudbakterier. Populära behandlingar mot akne inkluderar Antibiotika, bensoylperoxid, salicylsyra, retinoider.

Känslig hudtyp

Känslig hud kan ofta orsakas av allergier eller irritationer. Om du är allergisk, så gör ditt immunförsvar antikroppar mot vissa ämnen, vilket orsakar en reaktion. En hudläkare kan utföra tester för att se om du är allergisk mot ett ämne som en doft eller konserveringsmedel. Du kan också vara känsliga för irriterande. Det är viktigt att inse att även naturliga eller ekologiska ingredienser, såsom essentiella oljor och doft, kan orsaka reaktioner hos känslig hud.

Om din hud är känslig, är det bra att ta reda på varför så att du kan hålla dig borta från saker som gör att den reagerar. Känslig hud kan bland annat visa sig som: rodnad, klåda, brännande och torrhet.

Kombinerad hudtyp

hudvård ansiktet för kombinerad hud

En kombinerad hud behöver särskild uppmärksamhet eftersom den har en blandning av oljiga och torra fläckar. Mittpanelen eller T-zonen, över pannan och ner på näsan och hakan, tenderar att vara fet, och måste behandlas som fet hud. Men de andra områdena är benägna till torrhet och flagning på grund av brist på fukt, och måste behandlas som torr hud.

En kombinerad hudtyp kan vara torr eller normal i vissa områden, och fet i andra, till exempel T-zonen. T-zonen är näsan, pannan och hakan. En Kombinerad hud kan producera: alltför detaljerade porer, glansig hy. Denna typ av hud är ett resultat av genetiska eller hormonella faktorer som orsakar en obalans i hur mycket, och var lipider produceras. Huden kan också variera sig, beroende på vädret.

Tips för en kombinerad Hud:

 • Skrubba inte oljiga områden för mycket - det irriterar huden och ökar oljeproduktionen.
 • Behandla inte hela ansiktet samtidigt. Din T-zon kommer antagligen att kräva rengöring två gånger om dagen, medan kinderna bara behöver göras en gång. Här kan du läsa mer om hur en bra rengöring kan vara den bästa akne behandling.
 • Efter att ha använt pore strips, applicera tea tree olja på näsan. Den kan minska rodnad och bakterienivåerna i porerna.
 • Undvik leave-in balsam. Ingredienser i dessa blockera porer i pannan vilket gör redan fet hy värre.

Andra intressanta artiklar

Dela med