GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Våra 8 bästa tips för att bota bakfylla

Vi är många som uppskattar något gott att dricka då och då. En öl på puben eller ett glas vin till middagen är trevliga sätt att slappna av på och socialisera med vänner och familj. Men ibland kan det bli för mycket av det goda och man vaknar dagen efter med bakfyllan från helvetet. Vad hjälper mot baksmälla och finns det det något man kan göra för att förhindra den? Vi har satt ihop en lista med våra bästa bakistips! Och eftersom att vi förstår att du inte kommer vilja lämna hemmet om du inte absolut måste så har vi sett till att alla våra after drink går att prova hemifrån.

Vad orsakar bakfylla?

Kort förklarat så orsakas bakfylla av att man druckit för mycket. De vanligaste sätten som bakfyllan yttrar sig på är bland annat trötthet, illamående, huvudvärk, att man svettas mer än vanligt, diarree, överdriven törst, man kan bli yr och känslig mot starkt ljus och höga ljud. Allt detta orsakas av flera olika faktorer som kommer av ett högt alkoholintag. Dessa faktorer är:

 • Uttorkning
 • Obalans i elekrolyterna
 • Sömnbrist
 • Lågt blodsocker
 • Alkoholabstinens

Hur du botar din bakfylla

Det finns inget snabbt och smidigt botemedel som du kan ta för att magiskt få bakfyllan att försvinna. Men det finns knep att ta till för att lindra besvären av en baksmälla, och på så sätt bota känslan av att vara bakfull, så att du kan ta vara på dagen och inte behöver hänga hemma och ligga i sängen hela dagen!

Våra 8 bästa tips för att bota bakfylla

 1. Drick mycket vatten

  Detta kan kännas som det mest uppenbara tipset och det är för att det faktiskt funkar! Alkohol fungerar vätskedrivande och får kroppen att producera mer urin. Om du har druckit så mycket att du har spytt så kan även detta bidra till vätskebrist och att du blivit av med värdefulla elektrolyter.

  Uttorkning är en av huvudorsakerna till klassiska bakfyllebesvär. Så drick vatten efter en utekväll med mycket alkohol, det hjälper dig att återställa vätskebalansen i kroppen vilket minskar din törst såväl som andra besvär såsom huvudvärk och yrsel.

 2. Sov en stund

  Detta kan kännas som en naturlig och självklar grej. Men många dricker alkohol just på kvällen och natten vilket gör att det har en stor påverkan på deras sömn. Våra kroppar fungerar bäst när vi sover på regelbundna tider och det är under sömnen som kroppen reparerar sig själv så att vi kan hålla oss friska och hälsosamma. När sömnen störs kan det därför ha en stor påverkan på hur vi mår.

  Att dricka alkohol kan leda till sömnrubbningar och en minskad sömnkvalitet. Så om du har möjlighet kan det vara bra att försöka få ett par extra timmar sömn så kommer du att må bättre när du vaknar. Detta kan också bidra till att förbättra din mentala hälsa efter en utekväll och hjälper dig känna dig mindre grinig och irriterad.

 3. Ät en ordentlig frukost

  Efter en utekväll med mycket alkohol kan kroppens blodsockernivåer sjunka rejält. För att lindra bakfyllan och motverka några av alkoholens negativa bieffekter kan det därför vara en bra ideé att äta en ordentlig frukost som är laddad med proteiner, kolhydrater och hälsosamma fetter och sockerarter.

  Det är därför många av oss är sugna på pizza och anna fet mat dagen efter. Det är inte bara för att det smakar gott när vi inte är på topp utan också för att det hjälper till att absorbera alkoholen och får upp vårt blodsocker på normala nivåer. En ordentlig frukost kan ge kroppen nytt bränsle och fylla på med dom vitaminer, mineraler och aminosyror som du tappat sen du tog gårdagens första glas.

 4. Koffein

  Kaffe och te är två av våra mest populära morgondrycker - och det är ofta på grund av koffeininnehållet! Koffein är inte direkt ett botemedel mot bakfylla, men det är en stimulant och kan hjälpa dig genom att ge dig en liten energikick så att du känner dig mindre trött.

  Plus att en härlig, varm kopp kaffe eller te verkligen kan vara en humörhöjare! Och det är precis vad man kan behöva när man känner av effekterna av gårdagens alkoholintag. Men även koffein kan fungera vätskedrivande (och göra så att du kissar mer) så se till att inte dricka för mycket kaffe eller te och balansera upp koffeinintaget med ordentligt med vatten så att du inte förvärrar uttorkningen.

 5. Ta något receptfritt smärtstillande

  Vanliga receptfria, smärtstillande tabletter såsom ipren och ibuprofen kan vara lämpliga mot bakfyllebesvär som huvudvärk och känslighet mot ljud och ljus

  Men man ska alltid vara försiktig när man tar någon typ av smärtstillande och alltid följa anvisningar och rekommenderad dos. Och se upp med alvedon och andra smärtstillande som innehåller paracetamol. Dessa är vanligtvis säkra att ta men efter en utekväll kan det vara ansträngande för levern som redan arbetar mer än normalt för att hantera alkoholintaget.

 6. Antioxidantrik mat

  Alkohol är en stor orsak till att det frigörs fria radikaler som kan skada våra celler. Det kan därför vara fördelaktigt att lägga till livsmedel som är rika på antioxidanter i din kost, särskilt efter att du druckit alkohol, så kan dessa neutralisera en del av skadorna.

  Exempel på livsmedel som är fullpackade med antioxidanter är bland annat: blåbär, acaibär, körsbär, vindruvor, granatäpple, nötter, frön, mörk choklad, spenat, ingefära och grönt te. Om du inte gillar dessa livsmedel eller av någon annan anledning inte enkelt kan lägga till dem till din kost kan du istället överväga att prova ett kosttillskott baserade på den här typen av livsmedel för att ta del av alla kraftfulla antioxidanter.

 7. Ta ett tillskott mot baksmälla

  Ett smidigt och utmärkt sätt att få i sig såväl antioxidanter som andra viktiga vitaminer, mineraler och aminosyror är att ta ett tillskott mot baksmälla, så kallade “bakistabletter”. För om vi ska vara ärliga så vill vi ju inte behöva tänka på att äta specifika livsmedel för att få i oss viktiga näringsämnen när vi är bakis. Med ett tillskott får du allt det där i en tablett så att du kan lägga dig i soffan och beställa pizza istället.

  Det är därför tillskott mot baksmälla har blivit så populära. De innehåller ofta B-vitaminer som minskar trötthet och ger energi, C-vitamin för en normal och energigivande matsmältning, essentiella aminosyror som bidrar till en normal leverfunktion, antioxidanter som skyddar, och växtextrakt som ingefära och kamomill som lugnar en orolig mage.

 8. Ta ett till glas!

  Detta är ett populärt alternativ bland många men det är omdebatterat bland experterna om det verkligen fungerar eller inte. Det kallas också för en “återställare” och många som tar ett till glas morgonen efter säger att det hjälper mot baksmällan.

  Många säger att det är för att om de inte slutar dricka så blir de heller inte bakfulla. Men det är inte riktigt så det fungerar. Vetenskapen bakom denna bakiskur är att det är när alkoholnivån i blodet sjunker snabbt och når noll som baksmällan blir som värst. Därför kan ett till glas på morgonen höja alkoholnivån en aning och lätta på besvären. Det är som sagt en populär metod men många säger också att det är bäst att helt låta bli alkohol dagen efter, så det är upp till dig hur du vill göra!

Hur man förhindrar baksmälla

Det bästa sättet att hantera en baksmälla på är att inte bli bakfull till att börja med! Det kanske inte alltid är så enkelt men här är ett par snabba och enkla tips för hur man förhindrar baksmälla (eller i alla fall gör den lindrigare):

 • Begränsa ditt alkoholintag
 • Blanda inte olika typer av alkoholhaltiga drycker
 • Drick inte på tom mage
 • Alternera med alkoholfria drycker (allra helst vatten)
 • Undik kongener (finns i mörkt färgade drycker)
 • Drick ordentligt med vatten innan du går och lägger dig
 • Gå och lägg dig i rimlig tid

Sammanfattning

Kort sagt så finns det ingen snabb och 100 procentig lösning och alla reagerar olika på alkohol. Men om du provar dessa 8 tips så kommer i alla fall du hjälpa dig själv att slippa de värsta bakisbesvären! Men kom ihåg att dricka måttligt. Ett överdrivet alkoholintag är förknippat med flera hälsorisker så se till att begränsa ditt alkoholintag om du upplever att det är okontrollerat eller om du får problem.

Andra intressanta artiklar

Dela med