GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Är det din tandkräm som orsakar dålig andedräkt? (Det trodde man ju inte!)

Dålig andedräkt är aldrig trevligt, särskilt inte för omgivningen! Man uppskattar att ungefär 25% av befolkningen har problem med dålig andedräkt så om du har dålig andedräkt är du i alla fall inte ensam om problemet! Så vad orsakar dålig andedräkt trots att man borstar tänderna? Man kan få dålig andedräkt från magen, halsen och flera andra orsaker såsom starkt luktande mat, dålig munhygien och olika medicinska åkommor, men visste du att också din tandkräm kan orsaka dålig andedräkt? Om du vill förstå hur ditt val av tandkräm kan vara orsaken till lukten och lära dig vad man kan göra mot dålig andedräkt ska du läsa vidare!

Hur kan din tandkräm orsaka dålig andedräkt?

Att borsta tänderna med tandborste och tandkräm varje dag anses vara det absolut minsta och mest grundläggande man kan göra för sin munhygien. Men visste du att tandkräm, och då särskilt blekande tandkrämer, kan vara en av anledningarna till att du har dålig andedräkt? Här är 4 orsaker till hur:

 1. Uttorkande ingredienser

  En stor anledning till dålig andedräkt är torr mun då du inte producerar tillräckligt med saliv för att motverka de stinkande bakterierna. Många billiga blekande tandkrämer är gjorda enbart för att bleka tänderna och bidrar inte till din övriga munhygien. Därför kan de torka ut tungan vilket låter bakterierna föröka sig hej vilt. En del tandkrämer innehåller till och med alkohol som är känt för att vara uttorkande.

 2. Irriterande rengöringsmedel

  Om din tandkräm innehåller starka rengöringsmedel som sodium lauryl sulfat (SLS) kan det ge dig bekymmer med andedräkten. SLS tillsätts ofta i billiga tandkrämer för att göra så att de löddrar och skummar mer men det det kan leda till irritationer, allra helst om du har en känslig mun. Irritationerna kan leda till små, mikroskopiska sår som kan ge upphov till dålig lukt om de inte får läka.

 3. Otrevliga pesticider

  Anledningen till att vi alltid säger att du ska välja naturliga produkter när det kommer till hygien- och kroppsvård är för att du ska undvika riskerna som kommer med starka kemiska ingredienser. Vissa blekande tandkrämer innehåller ett ämne som heter triclosan och är mer känt som ett insektsdödande medel. Precis som med rengöringsmedel kan detta orsaka fler problem än det löser.

 4. Obekväm sand

  Det kanske låter konstigt men en del tandkrämer innehåller faktiskt sand! Vissa tandkrämer, särskilt de blekande, innehåller en ingrediens som heter silica, eller kiseldioxid, och det är vad sand huvudsakligen består av. Det kan torka ut din mun och leda till dålig andedräkt. Andra tandkrämer innehåller också micaskärvor som har samma effekt som silica.

Vad kan man göra mot dålig andedräkt?

Nu vet du vad du ska tänka på att undvika när du köper tandkräm nästa gång för att undvika att den ger dig dålig andedräkt. Nu ska vi gå vidare med huskurer och tips på vad du kan göra för att få en fräsch andedräkt

 1. Använd en tandkräm med naturliga ingredienser

  Välj en tandkräm med naturliga ingredienser, istället för starka kemikalier, för att undvika att den torkar ut din mun och ger dålig andedräkt. Kolla alltid ingredienslistan och undvik ingredienser såsom alkohol, rengöringsmedel, pesticider och silica. Leta istället efter naturliga ingredienser såsom antibakteriell tea treeolja för att bekämpa illaluktande bakterier, eller pepparmint för en fräsch mintdoft.

  Om du vill ha en blekande effekt ska du kolla efter ingredienser som organisk kokosolja, bikarbonat eller aktivt kol. För bästa resultat bör du använda en tandkräm med aktivt kol med dessa ingredienser och borsta tänderna två gånger om dagen!

  De bästa naturliga tandkrämsingredienserna om du vill motverka dålig andedräkt

  Peppermintsolja
  Tea Treeolja
  Organisk Kokosolja
  Sodium Bikarbonate
  Aktivt Kol
 2. Använd en tungskrapa

  Din tunga är en hetzon för bakterietillväxt så använd en tungskrapa för att göra rent tungan efter att du borstat tänderna. Att bara borsta tänderna hjälper inte så mycket om orsaken till din dåliga andedräkt är bakterier på tungan så att skrapa den kan verkligen göra skillnad. De flesta tandborstar kommer nu med en tungskrapa på borsthuvudet, annars kan du köpa en separat.

 3. Använd en antibakteriell & alkoholfri munskölj

  Efter att du borstat tänderna och skrapat tungan är det dags att skölja med en munskölj för att bli av med de sista bakterierna och smuts som du kan ha missat. Se till att välja en alkoholfri munskölj eftersom att alkohol kan torka ut din mun och göra din andedräkt värre. Men leta efter en som marknadsför sig som antibakteriell då bakterier är den främsta orsaken till dålig andedräkt.

 4. Få vita tänder med aktivt kol

  Om du undrar hur du kan råda bot på dålig andedräkt permanent så är ett av de bästa sätten att välja en tandkräm med aktivt kol. Aktivt kol är utmärkt för en sund munhygien på grund av sin absorberande förmåga som avlägsnar såväl toxiner som lukt och orenheter. Aktivt kolpulver är också toppen om du vill få vitare tänder då det hjälper till att avlägsna fläckar och missfärgningar. Använd pulvret ihop med en bambutandborste med kolstrån för att få ett optimalt resultat.

Sammanfattning

Nu vet du vad du kan göra för att förhindra dålig andedräkt och hur ditt val av tandkräm faktiskt kan vara orsaken till din dåliga andedräkt utan att du vet om det! För att undvika dålig andedräkt är det bara att följa våra enkla tips så kommer du att få rena, klara tänder och en fräsch mun på nolltid!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med