GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Ringorm symptom, behandlingar & förebyggande åtgärder

Ringorm, även kallad revorm (Tinea corporis) är en hudinfektion som orsakas av svamp och resulterar i kliande cirkulära utslag som kan förekomma på både huden (framförallt på armarna, ansiktet och benen) eller fjällande utslag i hårbotten. Hudsjukdomen har ingenting med ormar att göra, utan namnet kommer ifrån hudutslagen som ofta kännetecknas av en röd ring med normal hud i mitten.

Många tror att det endast är djur som drabbas, men det kan även förekomma hos barn och människor. I den här artikeln kommer vi bland annat att gå igenom olika sorters ringorm symptom, hur du kan förebygga smitta och behandlingsmetoder.

Ringorm symptom

kvinna kliar sig på armen

Ringorm är en svampinfektion i hudens lager som orsakas av dermatofyter (trådsvamp) och kan orsaka utslag på både kroppen och i hårbotten.

Ringorm är relativt ovanligt hos människa, även om det såklart förekommer.

Ringormsutslag kännetecknas av sina karaktäriska röda och ringformade hudutslag som kan variera i storlek från bara några millimeter till flera centimeter. Det vanligaste symptomet är kliande och röda utslag,men på mörkare hud kan utslagen se mer gråvita ut än röda. Ringorm som har angripit hårbotten kallas oftast för hårbottensvamp.

Symtom för ringorm: Människor & Barn

 • Röda & ringformade utslag : Utslagen ser ut som en ring med en röd och/eller fjällande kant. Kanten på ringen kan även vara något upphöjd jämfört med resten av huden. På mörkare hy kan utslagen ibland vara mer vitgrå än röda.
 • Storleken kan variera : Kan skilja sig från några millimeter i diameter till flera centimeter. Ringen blir ofta större ju längre tiden går och börjar läka i mitten av utslaget, vilket resulterar i huden inne i ringen ofta ser normal ut.
 • Mängden ringorm utslag kan variera :Det kan röra sig allt från bara ett enskilt utslag till flera och de kan även överlappa varandra.
 • Kan klia, orsaka klåda och obehag : De kan vara obehagliga, klia och ge klåda både på huden och i hårbotten (hårbottensvamp), men utslagen orsakar sällan stor smärta. Det är inte heller alltid som utslagen orsakar obehag.

Det finns även andra hudinfektioner som kan ge liknande utslag. Psoriasis, rosacea och atopiskt eksem är tre tillstånd som både privatpersoner och läkare utan specialistkunskaper kan förväxla med ringorm. Här kan du läsa mer om andra hudinfektioner.

För att helt bli av med ringorm, så är det rekommenderat att behandla området med en svampdödande salva. Inkubationstiden för när de första symptomen för ringorm brukar visa sig emellan några dagar och 2 veckor från att du har blivit smittad.

Vem får ringorm?

Risken för att drabbas av ringorm, eller revorm som det också kan kallas, är relativt liten och sprids vid direktkontakt med svamparten dermatofyter. De flesta blir får ringorm från att ha klappat eller hanterat smittat djur såsom till exempel hästar, kor och grisar, eller husdjur som marsvin och hundar. Det förekommer även att smittan sprids mellan föremål (kläder & sängkläder osv.) och i särskilda fall även via jord. Men risken för att bli smittad är fortfarande väldigt liten.

Vem drabbas av ringorm: Barn, människor & djur?

 • Människor med husdjur: Eftersom ringorm är vanligare hos djur än människor, så är det vanligare att barn och vuxna drabbas om man har mycket kontakt med husdjur. Husdjur kan även bära på smittan utan att visa några symptom och kan på så sätt sprida den vidare till sin närhet
 • Lantbrukare & Pälsdjursuppfödare: Ringorm är vanligare hos bland annat lantbrukare och pälsdjursuppfödare. Djur och boskap kan vara smittade utan att visa några synliga symtom och kan därför sprida smittan obemärkt. Päls kan även dölja eventuella utslag, vilket gör att hudinfektionen blir svårare att upptäcka.
 • Människor med dåligt immunförsvar: En människa med ett nedsatt immunförsvar (t.ex. äldre personer) har en större risk att drabbas. Det är eftersom kroppen oftast har svårare att hantera infektionen.
 • Brottare & idrottsutövare med mycket hudkontakt: Den ökade hudkontakten med andra, gör att det är en större risk att ringorm sprids vidare till andra.

Framförallt djur, men även vuxna kan ibland bära på hudsvampar utan att ha några besvär. Det beror på att kroppen kan ha utvecklat ett försvar mot svampen och att infektionen därför aldrig utvecklas på till en fullbordad infektion. I de fallen finns det en risk att den vuxna kan obemärkt sprida svampen vidare till framförallt barn och människor med dåligt immunförsvar.

Ringorm behandling: Så blir du av med smittan

East-cape-manuka-cream

Det är oftast väldigt lätt att behandla ringorm, men för att undvika att hudinfektionen sprids vidare så bör behandlingen påbörjas så fort som möjligt. För de flesta räcker det med en vanlig lokalbehandling och utslagen kan försvinna så fort som inom 1-2 veckor efter en påbörjad behandling. Även smittorisken försvinner nästan omedelbart efter en påbörjad behandling. Det kan krävas en tablettbehandling vid en allvarligare infektion eller en svåråtkomlig hårbottensvamp, men det är relativt ovanligt att det krävs.

 1. Hur du använder en ringorm salva

  En av de vanligaste receptfria behandlingar är att använda sig av en ringorm salva. Salvan innehåller ofta någon form av antisvampmedel som tar död på infektionen, så att utslagen därefter kan läka.

  Att använda en ringorm salva är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att rengöra huden och applicera ett tunt lager på huden. Det är viktigt att tänka på att inte en bara applicera krämen på utslagen, utan även runt omkring. Den orsakade hudsvampen kan lätt sprida sig vidare på huden och genom att även applicera den närliggande huden, så kan du minska smittorisken. Varje ringorm salva är lite annorlunda, så följ anvisningar på hur ofta som du bör använda den. Om du följer instruktiuonerna, så kan utslagen försvinna redan efter 1-2 veckor. Men vid en mer allvarlig svampinfektion kan det ta 2-3 veckor för salvan att verka.

  När du väljer en ringorm salva, så är det viktigt att välja en med bra och vårdande ingredienser. Många salvor innehåller kemikalier som kan irritera huden ytterligare. Ringormsutslagen och den närliggande huden är redan känsligare än vanligt på grund av infektionen. Många föredra naturliga alternativ för att bli av med infektionen och ge huden bra förutsättningar för att läka så fort som möjligt.

 2. Naturlig ringorm behandling med manuka olja

  Nail-fungus-treatment-pack

  Manuka olja är en naturlig behandling mot hudsvamp tack vare sina höga antibakteriella egenskaper. Oljan har antibakteriella egenskaper som är effektiv mot olika svampstammar, inklusive den svamptyp som orsakar ringorm. Oljan kan förutom att behandla infektionen, även hjälpa till att snabbt lindra besvären som till exempel klåda och irritation.

  Det finns flera olika metoder för att använda manuka olja som en ringorm behandling. Ett alternativ är att använda sig av en 100% essentiell olja som du applicerar direkt på utslagen och närliggande huden. Men det är även möjligt att späda ut oljan om du har en känsligare hud med andra oljor. Men vid större infektioner så är det oftast rekommenderat att använda en produkt, såsom salva eller en tvål som är specifik doserad mot ringorm. På så sätt kan du vara säker på att doseringen inte blir för svag för att kunna behandla infektionen. Det är viktigt att även behandla huden som ligger lite utanför den synliga rodnaden för att bli av med alla svampsporer i huden.

 3. Viktigt att tänka på vid ringorm behandling

  ringorm-tabletter
  • Fortsätt med behandlingen i ett par veckor efter det sista utslaget har läkt, för att se till att det inte finns kvar några svampsporer på huden.
  • Undvik kläder och material och irriterar huden ytterligare. Huden är extra känslig under en infektion och vissa tvättmedel/sköljmedel kan öka irritationen. Det gäller även kemikalier och material som huden under normala fall inte skulle reagera på.
  • Undvik att klia eller röra området, eftersom det kan sprida infektionen till andra delar av kroppen.
  • Om utslagen sitter på ett ställe som orsakar en extra irritation eller besvär, så går det att täcka området med en kompressor/bandage för att skydda huden från sådant som kan irritera den känsliga huden.
  • Rådgör med din läkare eller vårdcentral om symptomen förvärras efter en påbörjad behandling.

  Smittorisken minskar nästan helt direkt efter behandlingen har påbörjats. Så fort en ringorm behandling har satts in, så kan barn återgå till förskola eller skola. Detsamma gäller för vuxna. I början bör man ändå vara varsam och undvika att hudinfektionen inte kommer i direktkontakt med andra människor eller djur.

Undvik smittan & Förebyggande åtgärder

Det kan vara svårt att undvika att bli smittad, men det går att minska smittorisken för ringorm. Att ta förebyggande åtgärder kan vara särskilt viktigt om man befinner sig i en för tillfället svampepidemi.

 • Ha inte direktkontakt med personer eller djur som du vet är smittade.
 • Tvätta händerna efter du har hanterat eller klappat djur.
 • Tvätta kläder, sängkläder, handdukar och andra material som andra ofta kommer i kontakt med i minst 60 grader för att ta död på infektionen. Glöm inte att tvätta mössor och liknande om det finns en risk för hårbottensvamp.
 • Använd inte någon annans hårborste eller hygienartiklar om det finns en smittorisk.
 • Tänk även på att smittan kan spridas via föremål och var uppmärksam på gemensamma föremål eller ytor.
 • Undersök även eventuella husdjur eller andra djur i din närhet (exempelvis hästar och kor). Det kan se ut som en kal hudfläck utan päls. Men det är inte alltid som de påvisar några symtom, så rådgör med en veterinär om du misstänker ringorm hos djur.

Diagnos

Den bästa metoden för att klargöra att det rör sig av ringorm, är att en läkare gör en medicinsk skrapning av infektionen och tittar närmare på det i ett mikroskop. Det går att säkerställa en diagnos omedelbart förutsatt att läkaren har rätt kompetens. Ett annat alternativ är att göra ett odlingsprov, men det tar ofta 3-4 veckor innan du kan få svar från laboratoriet. I de flesta fall kan det ofta vara värt att börja behandla ringorm och se om det ger ett önskvärt resultat. Många vill gärna bli av med besvären så fort som möjligt istället för att behöva vänta i flera veckor innan behandlingen kan börja.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med