• Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

  Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

 • Alltid säker betalning

  Välj mellan många olika betalningsmetoder

Ringorm symptom, behandlingar & förebyggande åtgärder

Ringorm, även kallad revorm (Tinea corporis) är en hudinfektion som orsakas av svamp och resulterar i kliande cirkulära utslag som kan förekomma på både huden (framförallt på armarna, ansiktet och benen) eller fjällande utslag i hårbotten. Hudsjukdomen har ingenting med ormar att göra, utan namnet kommer ifrån hudutslagen som ofta kännetecknas av en röd ring med normal hud i mitten.

Infektionen är ofarlig och behandlas vanligtvis med en svampdödande kräm. Det är relativt ovanligt att människor drabbas av ringorm, även om det är vanligare hos lantbrukare och personer som vistas mycket runtomkring djur som kor och marsvin. Man bör även vara medveten om att fjällande eller kliande utslag kan bero på andra hudsjukdomar med snarliknande symtom som rosacea, atopiskt eksem eller psoriasis.

den här artikeln kommer vi bland annat att gå igenom olika sorters ringorm symptom, hur du kan förebygga smitta och behandlingsmetoder. Om du direkt vill läsa om ringorm behandling i artikeln så kan du klicka här, eller i någon av länkarna nedanför för att komma till en särskild sektion.

Symptom på ringorm

kvinna kliar sig på armen

Ringorm är en hudinfektion som orsakas av dermatofyter (trådsvamp) och orsakar utslag på både kroppen och i hårbotten. Det vanligaste symptomet är kliande och röda utslag,men på mörkare hud kan utslagen se mer gråvita ut än röda. Ringormsutslag kännetecknas av sina karaktäriska röda och ringformade hudutslag som kan variera i storlek från bara några millimeter till flera centimeter. Ringorm som har angripit hårbotten kallas oftast för hårbottensvamp.

Det typiska utslaget är oftast formad som en ring med en röd och fjällande kant. Kanten på ringen kan även vara något upphöjd jämfört med resten av huden. Huden i mitten av ringen består oftast av vanlig hud som ser ut som vanligt, men kan även den fjälla. Ringen blir ofta större ju längre tiden går och börjar läka i mitten av utslaget, vilket resulterar i huden inne i ringen ofta ser normal ut. För att helt bli av med ringorm, så är det rekommenderat att behandla området med en svampdödande salva.

 • Röda & ringformade utslag som i mitten ser ut som vanlig hud. Ett vanligt symtom är även att de fjällar. Men det är inte alla som får utslag som ser ut som en röd ring.
 • På mörkare hy kan utslagen ibland vara mer vitgrå än röda.
 • Storleken skiljer sig från några millimeter i diameter till flera centimeter.
 • Mängden ringormsutslag kan variera från bara ett enskilt utslag till flera och de kan även överlappa varandra.
 • Kan vara obehagliga, klia och ge klåda både på huden och i hårbotten (hårbottensvamp), men utslagen orsakar sällan stor smärta.

Inkubationstiden

Inkubationstiden för när de första symptomen för ringorm brukar visa sig emellan några dagar och 2 veckor från att du har blivit smittad.

Vad beror ringorm på?

Ringorm, eller revorm som det också kan kallas, beror på att den smittade har kommit i direktkontakt med en hudsvampen dermatofyter. Svampen leder därefter till en hudinfektion i hornlagret, det vill säga hudens yttersta lager och förökar sig oftast på den smittade huden. Hudsvampar lever oftast av proteiner från keratin som finns på den yttersta döda huden. Det är därför ytterst sällsynt att svampinfektionen sprider sig till andra delar av kroppen än i det första hudlagret. Derfatomyter kan inte överleva i slemhinnorna och sprider sig därför inte till munnen och liknande ställen. Hudsjukdomen läker oftast inte av sig självt utan bör behandlas med en svampdödande kräm. I sällsynta fall kan det behövas en behandlingskur med tabletter för att bli av med problemen.

Vem får ringorm?

Risken för att drabbas av ringorm är relativt liten och sprids vid direktkontakt med svamparten dermatofyter. De flesta blir smittade från att ha klappat eller hanterat boskap som till exempel hästar, kor och grisar, eller husdjur som marsvin och hundar. Det förekommer även att smittan sprids mellan föremål (kläder & sängkläder osv.) och i särskilda fall även via jord. Men risken för att bli smittad är fortfarande väldigt liten.

ringorm ko
Lantbrukare & Pälsdjursuppfödare - Det är framförallt individer som har mycket kontakt med djur som blir drabbade, såsom till exempel lantbrukare och pälsdjursuppfödare. Djur och boskap kan ha ringorm utan att visa några synliga symtom och kan därför sprida smittan obemärkt. Päls kan även dölja eventuella utslag, vilket gör att hudinfektionen blir svårare att upptäcka.
ringorm katt
Människor med husdjur - Vuxna och barn med husdjur som till exempel marsvin och hund, löper också en större risk för svampinfektioner som revorm. Även husdjur kan bära på smittan utan att visa några symptom och kan på så sätt sprida den vidare till sin närhet.
aldre kvinna
Människor med dåligt immunförsvar - Äldre människor och personer som har ett nedsatt immunförsvar löper också en större risk att drabbas. Det är eftersom kroppen oftast har svårare att hantera den initiala infektionen.
ringorm brottare
Brottare & idrottsutövare med mycket hudkontakt - Ringorm är också vanligare hos brottare som har mycket hudkontakt och därmed en ökad risk att sprida vidare smittan. Många brottare har blivit drabbade minst en gång under sin idrottskarriär och vissa klubbar har till och med ringormskontroller för att kunna begränsa hudsjukdomen.

Smittorisk & förskola

Det förekommer smitta mellan människor, även om det är ovanligt. Smittan kan endast spridas via direktkontakt med hudsvampen och den kan komma ifrån människor, djur, föremål eller i särskilda fall från jord.

Smittorisken minskar nästan helt direkt efter behandlingen har påbörjats. Så fort en ringorm behandling har satts in, så kan barn återgå till förskola eller skola. Detsamma gäller för vuxna. I början bör man ändå vara varsam och undvika att hudinfektionen inte kommer i direktkontakt med andra människor eller djur.

Framförallt djur, men även vuxna kan ibland bära på hudsvampar utan att ha några besvär. Det beror på att kroppen kan ha utvecklat ett försvar mot svampen och att infektionen därför aldrig utvecklas på till en fullbordad infektion. I de fallen finns det en risk att den vuxna kan obemärkt sprida svampen vidare till framförallt barn och människor med dåligt immunförsvar.

Undvik smittan & Förebyggande åtgärder

Det kan vara svårt att undvika att bli smittad, men det går att minska smittorisken för ringorm. Att ta förebyggande åtgärder kan vara särskilt viktigt om man befinner sig i en för tillfället svampepidemi.

 • Ha inte direktkontakt med personer eller djur som du vet är smittade.
 • Tvätta händerna efter du har hanterat eller klappat djur.
 • Tvätta kläder, sängkläder, handdukar och andra material som andra ofta kommer i kontakt med i minst 60 grader för att ta död på infektionen. Glöm inte att tvätta mössor och liknande om det finns en risk för hårbottensvamp.
 • Använd inte någon annans hårborste eller hygienartiklar om det finns en smittorisk.
 • Tänk även på att smittan kan spridas via föremål och var uppmärksam på gemensamma föremål eller ytor.
 • Undersök även eventuella husdjur eller andra djur i din närhet (exempelvis hästar och kor). Det kan se ut som en kal hudfläck utan päls. Men det är inte alltid som de påvisar några symtom, så rådgör med en veterinär om du misstänker ringorm hos djur.

Diagnos

Ringorm diagnostiseras oftast med hjälp av sina typiska cirkulära utslag, men det finns även andra vanligare hudinfektioner som kan ge liknande utslag. Psoriasis, rosacea och atopiskt eksem är tre tillstånd som både privatpersoner och läkare utan specialistkunskaper kan förväxla med ringorm. Här kan du läsa mer om andra hudinfektioner.

Den bästa metoden för att klargöra att det rör sig av ringorm, är att en läkare gör en medicinsk skrapning av infektionen och tittar närmare på det i ett mikroskop. Det går att säkerställa en diagnos omedelbart förutsatt att läkaren har rätt kompetens. Ett annat alternativ är att göra ett odlingsprov, men det tar ofta 3-4 veckor innan resultatet kommer tillbaka från laboratoriet. I sådana fall kan det ofta vara värt att börja behandla ringorm och se om det ger ett önskvärt resultat. Många vill gärna bli av med besvären så fort som möjligt istället för att behöva vänta i flera veckor innan behandlingen kan börja.

Ringorm behandling

East-cape-manuka-cream

Det är oftast väldigt lätt att behandla ringorm, men för att undvika att hudinfektionen sprids vidare så bör behandlingen påbörjas så fort som möjligt. Eftersom svampinfektionen endast angriper det yttersta hudlagret så räcker det oftast att använda en produkt eller kräm mot hudsvamp. För de flesta räcker det med en vanlig lokalbehandling och utslagen kan försvinna så fort som inom 1-2 veckor efter en påbörjad behandling. Även smittorisken försvinner nästan omedelbart efter en påbörjad behandling. Det kan krävas en tablettbehandling vid en allvarligare infektion eller en svåråtkomlig hårbottensvamp, men det behövs inte i de flesta fall.

Ringorm salva

Det finns flera olika receptfri behandling på apotek av salva och krämer att välja på. De innehåller ofta någon form av antisvampmedel som tar död på infektionen, så att utslagen därefter kan läka. En bra salva tar inte bara död på infektionen, utan innehåller ingredienser som hjälper till att både lindra symptomen och hjälpa läkningsprocessen. Applicera enligt de angivna instruktionerna och utslagen kan försvinna redan efter 1-2 veckor, men det kan även ta 2-3 veckor för salvan att verka vid en kraftigare svampinfektion.

När du väljer en ringorm salva, så är det viktigt att välja en med bra och vårdande ingredienser. Många salvor innehåller kemikalier som kan irritera huden ytterligare. Ringormsutslagen och den närliggande huden är redan känsligare än vanligt på grund av infektionen. Många föredra naturliga alternativ för att bli av med infektionen och ge huden bra förutsättningar för att läka så fort som möjligt.

Nail-fungus-treatment-pack

Naturlig ringorm behandling med manuka olja

Manuka olja är en naturlig behandling mot hudsvamp tack vare sina höga antibakteriella egenskaper. Oljan har antibakteriella egenskaper som är effektiv mot olika svampstammar, inklusive den svamptyp som orsakar ringorm. Oljan kan förutom att behandla infektionen, även hjälpa till att snabbt lindra besvären som till exempel klåda och irritation.

Det finns flera olika metoder för att använda manuka olja som en ringorm behandling. Ett alternativ är att använda sig av en 100% essentiell olja som du applicerar direkt på utslagen och närliggande huden. Men det är även möjligt att späda ut oljan om du har en känsligare hud med andra oljor. Men vid större infektioner så är det oftast rekommenderat att använda en produkt, såsom salva eller en tvål som är specifik doserad mot ringorm. På så sätt kan du vara säker på att doseringen inte blir för svag för att kunna behandla infektionen. Det är viktigt att även behandla huden som ligger lite utanför den synliga rodnaden för att bli av med alla svampsporer i huden.

Tablettbehandling vid stora infektioner

ringorm-tabletter

För de allra flesta så räcker det med att göra en svampdödande behandling hemma eller att använda en ringorm salva. Men om infektionen är svårbehandlad, så kan det behövas en tablettbehandling. I så fall krävs det ett recept från läkare och tabletterna kan även ha negativa biverkningar som magproblem och andra utslag. Det kan därför vid vanliga besvär vara fördelaktigt att använda sig av antingen en salva eller andra naturliga behandlingar mot ringorm. Om du äter tabletter mot hårbottensvamp så är det viktigt att inte använda en hårolja i håret samtidigt eftersom det kan påverka effektiviteten.

Viktigt att tänka på vid behandling

 • Fortsätt med behandlingen i ett par veckor efter det sista utslaget har läkt, för att se till att det inte finns kvar några svampsporer på huden.
 • Undvik kläder och material och irriterar huden ytterligare. Huden är extra känslig under en infektion och vissa tvättmedel/sköljmedel kan öka irritationen. Det gäller även kemikalier och material som huden under normala fall inte skulle reagera på.
 • Undvik att klia eller röra området, eftersom det kan sprida infektionen till andra delar av kroppen.
 • Om utslagen sitter på ett ställe som orsakar en extra irritation eller besvär, så går det att täcka området med en kompressor/bandage för att skydda huden från sådant som kan irritera den känsliga huden.
 • Rådgör med din läkare eller vårdcentral om symptomen förvärras efter en påbörjad behandling.

Ringorm & Djur

ringorm-djur

Djur som till exempel häst, katt och hund kan bära på svampen som orsakar ringorm utan att uppvisa några besvär eller symptom. Det innebär att djur kan smitta sin omgivning utan att ägaren eller skötare märker det. I de fall som ett djur lider av infektionen, så besväras de oftast av klåda och hårlösa fläckar i pälsen. Det är även därför som smittan ofta kommer ifrån just husdjur och boskap. Om du misstänker att ett djur är infekterat med ringorm, så är det viktigt att du rådgör med en veterinär om vilken behandling som är lämplig.

Det är också viktigt att hålla rent runt omkring djuret för att undvika att smittan sprids vidare via deras omgivning såsom till exempel sovplatser osv. Kontakta din veterinär för råd när det gäller ringorm hos djur.

Ringorm & hårbottensvamp

Ringorm kan delas upp i två kategorier, tinea corporis och tinea capitis, beroende på var utslagen befinner sig.

Revorm & Tinea Corpis

Tinea Corpis är det medicinska namnet för svampinfektioner på kroppen som ringorm, eller revorm som det också kan kallas. Hudutslagen kan förekomma över hela kroppen, men det är vanligast att få röda utslag på armarna, benen, kroppen och i ansiktet. Smittan sprids främst vid närkontakt med hudsvampen dermatofyter och infektionen uppstår oftast på samma ställe som du blev smittad. Även om ringorm kan sprida sig både mellan människor och föremål, så är det vanligast att smittan kommer ifrån kontakt med djur eller boskap. Det går även att dela in Tinea Corpis i 3 underkatergorier beroende på var smittan kommer ifrån. Antropofila infektioner innebär att smittan kommer ifrån människor, zoofila är ifrån djur och geofila är smitta från jord.

Hårbottensvamp

Hårbottensvamp (tinea capitis) kan bland annat orsakas av samma svampart som ringorm och ger oftast kliande och fjällande utslag i hårbotten. Ett vanligt symtom för svamp i hårbotten är fjällande fläckar med hårstrån som har brytits av. Men det är även möjligt att infektionen i hårbotten ibland kan bero på andra svamparter än dermatofyter. Precis som för ringorm på kroppen så kan storleken variera emellan både flera centimeter stora och bara några millimeter. Barn och människor med nedsatt immunförsvar har en större risk att drabbas av hårbottensvamp. Smittan är även vanligare utomlands och många kan blir drabbade under en utlandsvistelse.