måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
  • Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Olika typer av vårtor

Vårtor kan växa överallt på kroppen, och det finns olika typer. Det vanligaste stället är på händerna, men de olika typerna av vårtor kan växa på flera delar av kroppen.

Vad är en vårta?

En vårta är en hud tillväxt som orsakas av vissa typer av virus som kallas humant papillomvirus (HPV). HPV infekterar det övre lagret av huden, vanligtvis in i kroppen i ett område med skadad hud. Viruset gör att det översta lagret av huden växer snabbare och bildar en vårta. De flesta vårtor försvinna på egen hand inom några månader eller år.

Vårtor sprids lätt genom direkt kontakt med andra människor. Du kan även infektera dig själv igen genom att trycka på vårtan och sedan trycka på en annan del av kroppen. Du kan infektera en annan person genom att dela handdukar, rakhyvlar och andra personliga saker. När du har haft kontakt med HPV, kan det ta många månader av långsam tillväxt under huden innan du märker en vårta.

Det är dock osannolikt att du kommer att få en vårta varje gång du kommer i kontakt med HPV. Vissa människor är mer benägna att få vårtor än andra.

Vårtor kommer i en mängd olika former och storlekar. En vårta kan vara en bula med en rå yta, med den kan också vara plan och jämn. Små blodkärl växer in i kärnan av vårtan och förser det med blod. I både vanliga vårtor och fotvårtor kan dessa blodkärl se ut som mörka prickar i vårtans centrum.

Vårtor är vanligtvis smärtfritt. Men en vårta som växer på en plats där man lägger tryck, såsom på ett finger eller på undersidan av foten kan vara smärtsamt.

En läkare kan oftast berätta om en tillväxt hud är en vårta bara genom att titta på den. Din läkare kan ta ett prov av vårtan och titta på det under ett mikroskop (en hudbiopsi). Detta kan göras om det inte är uppenbart att tillväxten är en vårta.

Olika typer av vårtor

Det finns fem typer av vårtor.Varje typ finns på olika delar av kroppen och har ett distinkt utseende.

Vanliga vårtor

Vanliga vårtor växer oftast på fingrarna och tårna, men kan dyka upp någon annanstans. De har ett grovt, kornigt utseende och en rundad topp. Vanliga vårtor är gråare än den omgivande huden.

Fotvårtor

Dessa vårtor växer på fotsulorna. Till skillnad från andra vårtor, växer fotvårtor in i huden, inte ovanpå. Du kan kontrollera om du har en fotvårta om du märker ett litet hål någonstans på foten som är omgivet av hård hud. Fotvårtor är ofarliga men kan göra promenader riktigt obehagligt.

Flata vårtor

Flata vårtor brukar växa i ansikte, på lår eller armar. De är små och inte omedelbart märkbara. Dessa platta vårtor har en platt topp, som om de har skrapats. De kan vara rosa, brunaktig eller svagt gula.

Trådformade Vårtor

Dessa vårtor växer runt munnen eller näsan och ibland på nacken eller under hakan. De är små och formade som en liten flik eller tagg av hud. Vårtorna är av samma färg som huden.

Periungual Vårtor

Periungual vårtor växer under och runt tånaglar och fingernaglar. De kan vara smärtsamt och påverkar din nagelväxt.

Behandla vårtor

De flesta vårtor behöver inte behandling. Men om du har vårtor som är smärtsamma eller sprids, eller om du besväras med hur den ser ut finns det alternativ behandling:

Frysa vårtan (kryoterapi)

Ta bort vårtan med kirurgi (elektro, skrapning, laserkirurgi)

Behandla enkelt med läkemedel

Vårtbehandling fungerar inte alltid. Även efter att en vårta krymper eller försvinner, kan vårtor komma tillbaka eller spridas till andra delar av kroppen. Detta beror på att de flesta behandlingar förstör vårtan men inte dödar viruset som orsakar vårtor.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden