GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Olika typer av vårtor

Vårtor kan växa överallt på kroppen, och det finns olika typer. Det vanligaste stället är på händerna, men de olika typerna av vårtor kan växa på flera delar av kroppen.

Vad är en vårta?

En vårta är en hud tillväxt som orsakas av vissa typer av virus som kallas humant papillomvirus (HPV). HPV infekterar det övre lagret av huden, vanligtvis in i kroppen i ett område med skadad hud. Viruset gör att det översta lagret av huden växer snabbare och bildar en vårta. De flesta vårtor försvinna på egen hand inom några månader eller år.

Vårtor sprids lätt genom direkt kontakt med andra människor. Du kan även infektera dig själv igen genom att trycka på vårtan och sedan trycka på en annan del av kroppen. Du kan infektera en annan person genom att dela handdukar, rakhyvlar och andra personliga saker. När du har haft kontakt med HPV, kan det ta många månader av långsam tillväxt under huden innan du märker en vårta.

Det är dock osannolikt att du kommer att få en vårta varje gång du kommer i kontakt med HPV. Vissa människor är mer benägna att få vårtor än andra.

Vårtor kommer i en mängd olika former och storlekar. En vårta kan vara en bula med en rå yta, med den kan också vara plan och jämn. Små blodkärl växer in i kärnan av vårtan och förser det med blod. I både vanliga vårtor och fotvårtor kan dessa blodkärl se ut som mörka prickar i vårtans centrum.

Vårtor är vanligtvis smärtfria. Men en vårta som växer på en plats där man lägger tryck, såsom på ett finger eller på undersidan av foten kan vara smärtsamt.

En läkare kan oftast berätta om en tillväxt hud är en vårta bara genom att titta på den. Din läkare kan ta ett prov av vårtan och titta på det under ett mikroskop (en hudbiopsi). Detta kan göras om det inte är uppenbart att tillväxten är en vårta.

Olika typer av vårtor

Det finns fem olika sorters av vårtor som kan uppkomma på olika delar av kroppen och har alla ett distinkt utseende. Till exempel så skiljer sig vårtor i ansiktet mot andra sorters vårttyper.

vårta
Vanliga vårtor

Vanliga vårtor växer oftast på fingrarna och tårna, men kan dyka upp någon annanstans. De har ett grovt, kornigt utseende och en rundad topp. Vanliga vårtor är gråare än den omgivande huden.

fotvårtor
Fotvårtor

Dessa vårtor växer på fotsulorna. Till skillnad från andra vårtor, växer fotvårtor in i huden, inte ovanpå. Det kan även förekomma små svarta prickar på vårtan och orsakas av HPV-viruset. Vårtan kan även liknas vid en mini-blomkål i texturen. Du kan kontrollera om du har en fotvårta om du märker ett litet hål någonstans på foten som är omgivet av hård hud. Fotvårtor är ofarliga men kan göra promenader riktigt obehagligt.

vårta på handen
Platta vårtor

Platta vårtor brukar växa i ansikte, på lår eller armar. De är små och inte omedelbart märkbara. Dessa platta vårtor har en platt topp, som om de har skrapats. De kan vara rosa, brunaktig eller svagt gula och är oftast 1-3 millimeter stora. Det är inte heller ovanligt att en flat vårta kan förekomma i ett kluster med upp till hundratals andra små vårtor på kroppen. Men ju snabbare som du behandlar, desto snabbare stoppar du risken att nya bildas.

vårtor på händerna
Periunguala vårtor

Periungual vårtor växer under och runt tånaglar och fingernaglar. De kan vara smärtsamt och påverkar din nagelväxt. En Periungual vårta kan därför även innebära missbildningar av tånageln.

Behandla vårtor

För att snabbt bli av med en vårta, så bör du använda en produkt för behandla vårtor så fort som möjligt. Det gäller specifikt om du har vårtor som är smärtsamma eller sprids, eller om du besväras med hur den ser ut finns det receptfria behandlingsmetoder att använda dig av.

Om du vill ha en naturlig vårt behandling, så är manuka olja ett bra alternativ. Oljan har stora antibakteriella och antimikrobiella egenskaper som kan behandla vårtan effektivt utan några onödiga kemikalier. Manukaolja används även mot flera andra hudinfektioner såsom bett, mindre sår, svampinfektioner och mjäll. Du kan antingen applicera oljan direkt på vårtan, eller använda en tvål som innehåller manuka. Det är helt upp till dig när det gäller vilken som du föredrar. Vid en större vårta kan det däremot vara fördelaktigt att använda sig av oljan för att så snabbt som möjligt bli av med besvären.

Ett annat alternativ för att behandla vårtor är att använda sig av ett komplett kit med både vårtmedel, verktyg och skyddslösning. Fördelen med att använda sig av ett sådant kit är att du får allt som behövs för att så snabbt och enkelt kunna behandla vårtan. Det räcker dessutom i de flesta fall att applicera vårtmedlet en gång, vilket gör att du slipper hålla på och krångla med det.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med