GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Få bort bristningar snabbt och enkelt

Hudbristningar kan uppstå överallt på kroppen, men det är vanligast att vilja få bort bristningar på magen, låren och rumpan. Bristningar, eller striae som de även kallas, är en helt ofarlig och smärtfri hudåkomma. Men många upplever de som besvärande rent utseendemässigt och vill därför få bort hudbristningar snabbt och enkelt. Här tar vi även upp metoder på hur du kan motverka bristningar oberoende om du är gravid, i puberteten eller håller på och får hudbristningar.

Vad är bristningar och varför får man bristningar?

bristningar på magen, låren och rumpan

Bristningar på magen, låren eller övriga kroppen kan vara frustrerande, men är helt ofarliga. En bristning orsakar verkligen smärta eller fysiska obehag, men många upplever de som ett kosmetiskt bekymmer. De ser oftast ut som ett streck eller rand i huden som ofta skiftar i blått, rött eller lila när de bristningen först uppstår. Men allteftersom tiden går, så bleknar de oftast och ser mest ut som streck i huden som är ljusare än resten av huden.

 • Ser ut som streck eller en rand som i början oftast är blå, lila eller röd. Men en bristning bleknar allt eftersom och blir oftast ljusare, vit eller grå-aktiga. Kan även bli både smalare och mindre när den läker.
 • Texturen på en bristning är oftast lite annorlunda än den närliggande huden.
 • Det är vanligaste att få bristningar på magen, låren, rumpan och brösten. Men de kan förekomma på de allra flesta ställen på kroppen. Andra relativt vanliga ställen som är vanliga att få hudbristningar på är runt höfterna och buken.
 • Bristningar kan vara olika stora, breda och vara olika formade. Exakt hur en bristning ser ut beror på hur och var på kroppen som bristningen uppstod.

Varför får man bristningar?

Bristningar på magen, låren och andra ställen på kroppen uppstår när huden töjs ut för snabbt. Det kan finnas flera olika orsaker till varför hudbristningar uppkommer, men de främsta anledningarna är en förhållandevis snabb viktökning, graviditet, träning (större muskler) eller hormonella förändringar.

 • Bristningar uppstår när huden sträcks ut snabbt och kroppen inte hinner kompensera med tillräckligt mycket kollagen och/eller elastin.
 • Beror oftast på en snabb viktuppgång, hormoner eller att kroppen genomgår en stor förändring såsom vid en graviditet eller puberteten.
 • När huden töjs ut för snabbt, så uppstår det fysiska bristningar i hudens mellanlager (läderhuden), vilket resulterar i att blodkärlen syns igenom. Det är även därför bristningar oftast är röda, lila eller blå från början.
 • Hudbristningar kan liknas vid en ärrbildning i huden.
Få bort bristningar naturligt

För att förklara lite mer detaljerat, så består huden av tre olika lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden. När huden sträcks ut för snabbt vid till exempel en snabb viktuppgång, så hinner inte hudens mellanlager (läderhuden) att producera tillräckligt med kollagen och elastin. Både kollagen och elastin är nödvändig för att hålla huden elastisk. För att motverka bristningar så är det därför viktigt att ta hand om sin hud.

När huden töjs ut för snabbt och det inte finns tillräckligt mer kollagen så uppstår det små bristningar i läderhuden. En bristning i läderhuden innebär att det djupaste hudlagret, underhuden inklusive dess blodkärl, syns igenom. Det är även därför som bristningar oftast är röda, blåa eller lila i början. Efter en längre tid (oftast flera månader), så börjar blodkärlen dras ihop under hudbristningarna, vilket innebär att de bleknar och det ljusare underfettet börjar ses igenom istället.

Även kroppens produktion av kollagen, elastin kan vara en orsakande faktor. Detsamma gäller om du har slarvat med maten, vilket kan innebär att du har ett underskott av viktiga mineraler och vitaminer som din hud behöver för att vara välmående.

Vem får bristningar på magen, låren & rumpan?

Det finns flera olika faktorer som spelar in om du kommer att drabbas av bristningar eller inte.

 • En snabb viktuppgång: Om du snabbt har ökar i vikt, så är det möjligt att huden inte hinner med och resulterar i streck eller ränder i huden.
 • Hormonella förändringar: Hormoner kan dels påverka hur elastisk huden är och kan även stimulera andra förändringar i kroppen. Det är till exempel vanligt att att tonåringar får bristningar eftersom deras kroppar oftast genomgår stora förändringar vid puberteten. Tjejer vid puberteten drabbas oftast av bristningar på låren, höfter och mage.
 • Bristningar & Graviditet: Det är väldigt vanligt att drabbas av hudbristningar som gravid eftersom kroppen genomgår flera stora förändringar under en förhållandevis kort tid. Den främsta orsaken är att kroppen blir större av naturliga skäl, men även hormonförändringarna kan påverka. För gravida är det särskilt vanligt att få bristningar på magen. Här kan du läsa mer om hur du kan behandla och motverka bristningar vid graviditet.
 • Kroppsbyggare: Träning i sig självt påverkar inte risken av att drabbas, men en snabb och kraftig muskelökning kan gör att huden töjs ut snabbare än normalt. Det gäller framförallt bodybuilders och andra som ökar snabbt i muskler. Det kan även finnas en koppling mellan anabola steroider och bristningar.
 • Mediciner: Vissa mediciner kan påverka kroppens förmåga att producera kollagen och kan därför vara en bidragande orsak. Prata med din läkare om du om du misstänker att dina mediciner ger dig sådana biverkningar. Det är möjligt att det finns andra alternativa mediciner som du kan prova istället.
 • Genetiska orsaker: Dina gener kan spela en roll i varför man får bristningar eftersom den kan påverka kroppens kollagen & elastin produktion. Tyvärr, så är det en faktor som du inte kan göra för att förändra dina gener. Men du kan motverka bristningar genom att påverka de andra bakomliggande faktorerna.
 • Ditt kön påverkar: Kvinnor drabbas oftare än män, även om båda könen kan drabbas. Det beror antagligen på att kvinnor oftare genomgå större kroppsförändringar än män både vid puberteten och vid en eventuell graviditet. Det är även vanligare att kvinnor får bristningar på magen, låren, rumpan och brösten.

Få bort bristningar med kräm & andra produkter

Få bort hudbristningar

Om även de är helt ofarliga och orsakar inga fysiska problem, så är det väldigt vanligt att vilja få bort bristningar på magen, låren, rumpan och andra ställen på kroppen. Många väljer att försöka få bort hudbristningar på grund av utseendet, medan andra väljer att acceptera sin förändrade kropp. Det är helt upp till dig vad som känns mest rätt för dig.

För de människor som väljer att få bort bristningar, så finns det fler olika behandlingar att välja mellan. De fungerar oftast genom att hjälpa den egna huden att reparera skadan och Kan öka mängden kollagen i huden. Oljor och krämer mot bristningar hjälper även till med att förse huden med välbehövd fukt och näring.

Här på ShytoBuy har vi krämer, oljor och apparater för hudbristningar och andra hudproblem. Ta gärna en titt på vårt kompletta sortiment som kan hjälpa dig att både motverka och få bort bristningar.

Kräm mot bristningar

En kräm mot bristningar är ett väldigt populärt behandling eftersom det är relativt lätt att använda och kan ge snabba resultat. En kräm kan användas för att både kunna behandla och motverka hudbristningar. Det kan därför vara en särskilt bra behandling för gravida och andra som även vill förhindra att nya hudbristningar uppstår.

En kräm mot bristningar innehåller ingredienser som kan återfukta och hjälper till att öka både hudens elasticitet och produktionen av kollagen. På så sätt kan en kräm mot bristningar ge huden de bästa möjliga förutsättningar för att läka hudbristningarna. Hur välmående och elastisk huden är kan nämligen spela en väldigt stor roll. En hud som är mer elastisk kan oftast töjas ut mer utan att få bristningar än en oelastisk hud.

På så sätt kan en kräm både behandla och motverka. Många krämer fungerar dessutom genom att lägga sig som ett tunt och diskret lager över bristningen för att kunna hjälpa dem att läka över en längre tid. Både en olja och kräm mot bristningar är väldigt populära behandlingar mot hudbristningar.

Olja mot bristningar

En olja mot bristningar fungerar oftast på ett liknande sätt som en kräm, men den största skillnaden är konsistensen. Precis som en kräm, så fungerar en olja mot bristningar genom att ge huden de bästa möjliga förutsättningar för att motverka och få bort bristningar. En olja kan hjälpa till att hålla huden återfuktad och elastisk, samtidigt som de flesta oljor även innehåller ingredienser som kan läka en bristning i huden.

Det är framförallt upp till dig om du skulle föredra att använda dig av en olja eller kräm mot bristningar. Vissa föredrar att använda sig av en olja och andra föredrar att använda sig av en kräm. En kräm sjunker generellt snabbare in i huden än en olja, men de fungerar på samma sätt för att kunna motverka och få bort bristningar.

Dermaroller & Bristningar

Ett annat populär metod är att använda sig av en dermaroller för få bort bristningar på magen, rumpan, låren och andra ställen på kroppen. En dermaroller är en mindre roller med tusentals små mikronålar som kan stimulera och öka produktionen av kollagen. Den kan användas både i ansiktet och på kroppen för att få bort hudbristningar. Att använda sig av den kan även öka blodcirkulationen som i sin tur kan hjälpa huden att läka olika sorters hudskador. En dermaroller kan även användas för att behandla andra hudåkommor, såsom akneärr, rynkor och celluliter tack vare att den kan öka mängden kollagen i huden.

En dermaroller mot bristningar, kan dessutom öka absorptionen av andra hudprodukter som appliceras efteråt. På så sätt kan du få bort hudbristningar snabbare genom att kombinera dermarollern med en kräm mot bristningar.

Motverka bristningar

Det är oftast lättare att motverka bristningar än att behandla. Men det är inte alltid som det är möjligt att motverka bristningar helt och hållet vid till exempel en graviditet, puberteten eller av medicinska skäl. Men det går att ge huden de bästa möjliga förutsättningar för hantera förändringarna. De flesta metoder för att motverka bristningar fungerar genom att återfukta huden, öka elasticiteten och främja produktionen av kollagen.

 • Ta hand om huden så den är återfuktad, elastisk och främja en god kollagen produktion.
 • Drick tillräckligt mycket vätska eftersom en återfuktad hud är mer elastisk. Det är särskilt viktigt om du dricker mycket kaffe eller svart te, eftersom koffeinet kan ha en mild vätskedrivande effekt.
 • En hälsosam kost som är rik på bland annat vitamin A, C, D och zink kan förse kroppen med nödvändiga byggstenar för en hälsosam hud. Det kan även främja en hälsosam vikt och på så sätt undvika en snabb viktuppgång.
 • Motion kan inte bara motverka bristningar genom att undvika en snabb viktuppgång, utan kan även främja både blodcirkulationen till huden och minska stresshormonet kortisol. Kortisol påverkar huden negativt och kan göra så att du får bristningar.

Hudvård & kräm mot bristningar

Kräm mot bristningar

En bra start för att motverka bristningar är att ta hand om huden och se till att den är återfuktad, spänstig och är så elastisk som möjligt. Att ta huden är ett av de bästa sätten att motverka bristningar om du är gravid eller genomgår större kroppsförändringar (t.ex. puberteten) som du inte kan eller bör påverka.

Det kan du göra genom att både regelbundet smörja in huden och förse kroppen med alla vitaminer och mineraler som är viktiga för huden. När det gäller en kräm mot bristningar, så fungerar många genom att både kunna förebygga och behandla hudbristningar. Det kan därför vara en bra ide att använda sig av en speciellt framtagen kräm oberoende om du vill motverka eller behandla.

Motverka bristningar med dermaroller

En dermaroller kan vara en bra metod för att både behandla och motverka bristningar. Dermarollern består av tusentals mikronålar som kan stimulera kroppens egna produktion av kollagen och förnya huden. På så sätt kan den både reparera tidigare hudskador och motverka bristningar avsevärt.

Att använda sig av en dermaroller, eller mikrodermabrasion som det även kan kallas, är en populär behandlingsmetod. Genom att använda sig av dermarollern, så kan den effektivt stimulera produktionen av både kollagen och elastin. Den kan även öka blodcirkulationen till huden, vilket i sin tur hjälper hudens egna läkningsprocesser. På så sätt kan en dermaroller motverka bristningar och behandla de som redan har uppkommit.

En annan fördel med att använda sig av en dermaroller för bristningar är att den kan hjälpa till med absorptionen av andra produkter såsom till exempel krämer, serum och oljor. I och med absorptionen av de andra produkter förbättras, så kan även produkternas effektivitet öka i och med att de verksamma ingredienserna kan tränga in djupare i huden.

Att få bort bristningar tar oftast lite tid. Det är därför väldigt vanligt att använda dermarollern i kombination med till exempel en kräm mot bristningar, eftersom det kan öka effektiviteten av båda behandlingsmetoderna. Genom att öka effektiviteten på behandlingen, så kan du få bort bristningar snabbare.

Vikt & hälsa för att motverka bristningar

Det är alltid viktigt att ta hand om din kropp när det gäller både utsidan och insidan. Att ta hand om dig själv, kan förutom att ge en förbättrad hälsa, även motverka bristningar. Att äta hälsosamt och röra på dig, kan inte bara förhindra en snabb viktuppgång, utan även hålla kroppen välmående.

För att kunna motverka bristningar så är det viktigt att du förser huden med rätt näring som den behöver får att må bra och vara elastisk. Några av dessa viktiga mineraler och vitaminer för huden är bland annat vitamin A, C, D och zink. Men om du är gravid så bör du konsultera med din läkare innan du tar tillskott.

En kräm mot bristningar innehåller oftast flera av dessa vitaminer för att kunna hjälpa huden att kunna motverka och få bort bristningar. De flesta krämer innehåller även andra ingredienser som hjälper till att öka hudens elasticitet och minska risken för framtida hudproblem

Ett annat sätt som du kan motverka bristningar är genom att försöka förhindra en snabb viktuppgång om det är möjligt. Det gäller naturligtvis inte om du är gravid och i så fall är det vanligare att regelbundet smörja in huden med en olja en kräm för att hålla huden så välmående som möjligt.

Om du vill gå upp i vikt, så kan du försöka att göra det under en längre tid för att låta huden hinna med och motverka bristningar.

Att leva med hudbristningar

Det är inte möjligt att få bort bristningar över natten och hudens läkningsprocesser behöver ett tag för att hinna läka skadan i huden.

Även om hudbristningar kan kännas jobbigt att behöva leva med, så är det viktigt att komma ihåg att det enbart är ett kosmetiskt tillstånd. En bristning orsakar ingen smärta eller fysiska besvär som kan påverka din livskvailité.

Men oberoende om du håller på med en behandling eller om du har accepterat din nya kropp, så bör du inte låta dina hudbristningar påverka ditt liv negativt. Klä dig som du vill och lev livet till fullo med eller utan hudbristningar. Vi på ShytoBuy finns här om du väljer att behandla dina hudbristningar.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med