• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Myter om solning, vad är sant och vad är falskt?

Så fort sommarsäsongen är här kastar vi kläderna och steker i solen och som vanligt blossar debatten om solning och solbränna upp igen. Är solandet verkligen så dåligt för oss? Vad är det för fel med att vilja få lite färg? Och om vi är för upptagen för att sola utomhus, vilken skada kan några sessioner i ett solarium göra?

Solning har alltid varit omdebatterat, men numera finns en extra styrka i debatten. I för sommaren brukar det bildas två läger, de som anser att det finns en tydlig koppling mellan solning och melanom (den dödligaste formen av hudcancer), och de som anser att detta är en överdrift och myt.

Med dessa två grupper slåss, kan man ibland lämnas förvirrad mitt i mellan. Vad är egentligen sant och vad är påhitt?

Myter och sanning om solning

Solariesolning orsakar inte hudcancer

Falskt

"Det finns en hel del studier där ute och en hel del motstridiga uppgifter om vad som orsakar melanom", säger John Overstreet, verkställande direktör för Indoor Tanning Association i Washington, DC, en branschgrupp. "Det finns många faktorer inblandade med melanom hudcancer", säger han, och tillägger att ärftlighet är en viktig faktor. För dem med en familjehistoria av melanom till exempel , säger han, "råder vi er verkligen att varken sola inomhus eller utomhus."

Forskare säger att sambandet mellan ultraviolett exponering från solen eller solarier och melanom är odiskutabelt. "Det finns ingen tvekan om att ultraviolett exponering förknippas med en ökad risk för melanom", säger David E. Fisher, MD, PhD, ordförande i dermatologi och chef för melanom programmet vid Massachusetts General Hospital vid Harvard Medical School, Boston.

Fisher pekar på en studie publicerad i International Journal of Cancer mars 2007 som granskat 19 publicerade studier om associering av solarier och hudcancer. De fann att användning av solarier före 35 års ålder ökade risken för melanom med 75%.

När det gäller påståendet att de flesta melanom-fall är förknippad med en familjehistoria, stämmer det inte, säger Fisher. "De allra flesta är vad vi kallar sporadiska melanom."

Solning utomhus orsakar hudcancer

Sant

Flera studier har visat ett samband mellan UV-exponering och en ökad risk att utveckla hudcancer, enligt en rapport som offentliggjordes i maj 2008 i Journal of American Academy of Dermatology, även om detaljerna i föreningen är olika för melanom och icke-melanom hudcancer.

Du behöver solljus för att få tillräckligt med vitamin D

Falskt

Det finns inga tvivel om att exponering för solljus producerar D-vitamin, och det finns inte heller några tvivel om att D-vitamin är viktigt. En ström av nya studier har även visat att tillräckliga nivåer av D-vitamin kan leda till förbättrad hjärthälsa och skydda mot bröstcancer.

"Jag har inget argument mot den potentiella nyttan av vitamin D," säger Fisher.

Begränsad exponering för naturlig sol – det vill säga att utsätta huden för omkring 2 till 10 minuter per dag utan solkräm - rekommenderas av vissa experter som ett sätt att producera tillräckligt med D-vitamin, men alla håller inte med om att det är det bästa alternativet. Enligt Fisher finns det flera lösningar utan solning . "Det finns ingen anledning att få din vitamin D från UV-strålning, du kan få den från ett piller. Många livsmedel är också berikade med D-vitamin, såsom mjölk.” Säger Fisher.

Brandith Irwin, MD, hudläkare och taleskvinna för American Academy of Dermatology, håller med. "Det är lätt att komplettera utan solning" Säger Irwin. "Även med solkräm på kan du producera vissa vitamin D, men inga solskydd blockerar alla UV-strålar."