• Diskret tjänst

  100% diskret förpackning och fakturering

 • Gratis frakt vid köp över 499 kr

  Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

 • Alltid säkra betalningsmetoder

  Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Kan solning orsaka hudcancer och andra skadliga effekter?

Här på norra halvklotet lyser solen med sin frånvaro under stora delar av året. Då känns solarium som ett bra komplement för att behålla brännan, eller?

Vad är UV-strålning?

Innan man kan diskutera skadliga effekterna av solning och ökad solexponering, måste man ha koll på komponenterna i ultraviolett ljus och hur de påverkar huden. Solljus innehåller två typer av ultraviolett (UV) ljus: UVA och UVB. UVA-strålar består av längre våglängder som tränger djupt in i det dermala skiktet av huden. Begränsad exponering mot UVA-strålar ger huden solbränna. De flesta experter är överens om att överexponering inför UVA kan leda till andra långsiktiga hudskador. UVB-strålarnas våglängder är mycket kortare, och påverkar de yttersta skikten av huden. UVB-strålar är kända som "brännande strålar" och anses farligare. Solarier och sollampor avger i allmänhet 93% till 99%.

Vad är skillnaden mellan en solbränna och solbränna?

Det är också viktigt att veta vad som händer på huden när den är ”solbränd” eller ”bränd” och vad de långsiktiga effekterna kan vara. UVB-strålar är mest ansvariga för ett yttre brännande. De långvågiga UVA-strålar har helt olika påverkan på huden. UVA-strålarna tränger in i huden, och melaninet kan göra att huden sedan blir gyllenbrun.

Solens strålar får oss att må bra, och på kort sikt, får oss att se bra ut. Men denna kärleksaffär är inte en tvåvägskommunikation. Exponeringen för solen orsakar de flesta av våra rynkor och åldersfläckar i våra ansikten. Tänk på detta: En kvinna i 40 års åldern som har skyddat sin hud från solen kan ha hy likt en 30-årig!

Vi förknippar ofta en glödande hy med god hälsa, men en solbränd hy snabbar faktiskt på effekterna av åldrande och ökar risken för att utveckla hudcancer.

Solexponering orsakar de flesta av de hudförändringar som vi tänker på som en normal del av åldrandet. Med tiden skadar solens ultravioletta (UV) ljus fibrerna i huden som kallas elastin. När dessa fibrer bryts ner förlorar huden sin förmåga att gå tillbaka till sin plats efter en utsträckning. Även blåmärken uppstår lättare, och tar längre tid att läka. Så även om solens skador på huden inte är så uppenbara när man är ung, kommer de definitivt att visa sig senare i livet.

Den solbränna som anses vara helt säker från UV-strålar är de lyxiga Brun utan sol-alternativ som finns på marknaden idag.

Hur kan solen förändra min hud?

Exponering för solen orsakar:

 • Pre-cancer (aktinisk keratos) och cancer (basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom) samt hudskador - på grund av minskningar i hudens immunförsvar
 • Godartade tumörer
 • Fina och grova rynkor
 • Fräknar
 • Missfärgade områden i huden, som kallas fläckiga pigment
 • Glåmighet- en gul missfärgning av huden
 • Telangiectasias - utvidgning av små blodkärl under huden
 • Elastos - upplösning av den elastiska kollagenvävnaden (vilket orsakar linjer, rynkor och slapp hud)

Vad orsakar hudcancer?

Hudcancer är en av de vanligaste formerna av cancer och antalet fall fortsätter att stiga. Orsaken till hudcancer är den okontrollerade tillväxten av onormala hudceller. Den snabba tillväxten medför tumörer, som antingen är godartade (noncancerous) eller elakartad (cancer).

Det finns tre huvudsakliga typer av hudcancer: basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom. Basalcells och skivepitelcancer är mindre allvarliga typer, även kallade icke-melanom hudcancer, de kan båda oftast botas när de behandlas tidigt. Melanom, som består av onormala hud pigmentceller som kallas melanocyter, är den allvarligaste formen av hudcancer och orsakar 75% av alla dödsfall av hudcancer. Obehandlad kan denna cancer även sprida sig till andra organ och är svår att kontrollera.