GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Motverka inåtväxta hårstrån, knölar och finnar efter hårborttagning

Idag är hårborttagning en vanlig del av många män och kvinnors skönhetsrutin. Tyvärr är det många av oss som drabbas av inåtväxta hårstrån, stickiga knölar och finnar efter vaxning och rakning. Det är aldrig roligt när det händer och man vill gärna bli av med ojämnheterna så snabbt som möjligt! Men det kan dock vara svårt att veta hur man ska förebygga eller förhindra just detta. Här har vi därför samlat en mängd tips och trix du kan göra själv hemma för att motverka obehagliga överraskningar efter hårborttagning, såsom till exempel utslag efter vaxning.

Varför får jag knölar & inåtväxta hårstrån efter hårborttagning?

inåtväxta hårstrån

Efter en vaxning eller annan hårborttagning, så finns det alltid en risk att du får kliande och obekväma små knölar, finnar eller inåtväxta hårstrån. Dessa kan vara riktigt smärtsamma och besvärande för vissa och är inte alltid lätt att behandla. Det är därför ett problem som bör undvikas i största möjliga mån för att kunna undvika till exempel finnar efter vaxning.

Inåtväxta hårstrån är ett vanligt problem efter hårborttagning och orsakar av ett det borttagna håret inte kan växa ut som det ska. De orsakas oftast av att död hud, diverse hudoljor eller smuts blockerar poren som håret annars växa ut genom och hårstrået är därför växa en annan väg. De börjat oftast med en liten knöl, som senare blir infekterad tills hårstået tillsut kan lyckas ta sig ut. Det är därför som det kan se ut som du har fått en finne efter vaxning och andra hårborttagningsmetoder.

Fakta om inåtväxta hårstrån:

  • Orsakas oftast av döda hudceller, hudoljor eller diverse orenheter som täpper till porerna och gör det svårare för ett hårstrå att växa ut såsom det ska.
  • Stor risk att drabbas av inåtväxande hår oberoende vilken hårborttagningsmetod som du har valt.
  • Vid vaxning, såsom till exempel en brasiliansk vaxning, så är det inte ovanligt att hårrötterna har försvagats och är svårt att kunna ta sig ut den rätta vägen.
  • Om det vid hårborttagningen orsakades små mikroskador i huden, så innebär det en större risk att bakterier tränger sig in i huden och orsakar en infektion. Det är därför viktigt att försöka minska de “dåliga” bakterierna på huden innan du tar bort håret.

Så kan du behandla inåtväxta hårstrån

finnar efter vaxning

Skulle det vara så att du har märkt att du fått ett inåtväxande hårstrå, så kan du först och främst börja med att använda peeling på det området. En peeling till exempel kan mjuka upp huden och hjälpa till att få bort döda hudceller och smuts från porerna

  • Använd lämplig skrubb för området: Tack vare en skrubb så kan du få bort överflödiga partiklar, såsom döda hudceller och smuts, och på sätt göra det lättare för hårstrået att växa ut den rätta vägen. Skin Doctors Ingrow Go är en skrubb som är speciellt framtagen för att exfoliera och behandla inåtväxta hårstrån.
  • Använd värme: Använd gärna en varm kompress, handduk eller ta ett varmt bad eller dusch för att öppna upp porerna. Det kan inte bara göra det lättare att rengöra porerna, utan kan även underlätta om den manuellt vill ta bort det inåtväxta hårstrån med en pincett. Var bara noga med att sterilisera pincetten för att undvika infektionsrisken och Gräv inte i din hud bara, utan se till att bara få tag i hårstrået.
  • Rengör för att minska infektionsrisken: Använd en lämplig rengöring för att ytterligare få bort smuts och minska bakteriemängden för att kunna minska risken för infektioner.

Hur kan jag förebygga inåtväxta hårstrån?

För att undvika inåtväxande hårstrån i framtiden, se till att du rengör din hud så ofta du kan, så att du får bort döda hudceller, fett och smuts. Det är också smart att använda en bodylotion på din kropp, en aftershave eller någon slags spray efter du har rakat dig. Detta kommer således hjälpa till att motverka inåtväxande hårstrån och andra irritationer på din hud. Läs mer om intim hårborttagning om du vill ha tips för att ta bort hår från kroppens mer känsliga delar.

Använd en efterbehandling efter hårborttagning

Vi rekommenderar att alltid använda en efter-behandling efter hårborttagning, oberoende om du har använt dig av vaxning, rakning, en hårborttagningskräm eller en anna metod. En efter-behandling kan hjälpa till att lindra eventuell hudirritation, vårda huden och förebygga framtida problem såsom inåtväxta hårstrån.

Aloe Vera

aloe vera

Aloe Vera krämer är också väldigt bra att använda sig av när dessa ojämnheter har dykt upp. Detta tack vare de antiinflammatoriska ämnen som Aloe Vera har. Skulle du vilja göra det lite mer exotiskt, då kan du köpa hem en Aloe Vera planta och därefter ta vätskan som finns i bladen när det behövs på din hud som blivit irriterad. Idag finns det väldigt många olika lotions med just Aloe Vera i sig, men se till att du hittar en så naturlig som möjligt om du inte väljer att köpa en planta. Det kan tyvärr vara väldigt svårt att hitta en högkvalitativ och ren aloe vera produkt på grund av dess relativt korta hållbarhet. De flesta aloe vera produkter är därför tyvärr fullpackade med kemiska tillsatser.

Kokosolja sockerskrubb

Ett annan recept med ren kokosolja som innefattar socker, och tillsammans kan de förvandlas till en skrubb! Detta är en fantastisk behandling för kvinnor som alltid har knölar efter vaxning. Om du alltid har undvikit vaxning på grund av knölar, är det dags för dig att börja igen. Denna åtgärd kommer att hjälpa dig med dina problem som troligen skulle inträffat under efterbearbetningen. Blanda 2 matskedar socker och 2 msk farinsocker med 4 msk kokosolja. Du kan även lägga till en matsked honung för att göra blandningen bättre. Tillämpa detta på specifika områden och låt det dra ett litet tag. Skölj sedan bort när du tar en dusch och känn din hud förnyas! Idag finns det således väldigt många olika recept på skrubbs och lotions som du istället kan göra hemma. Detta är både bra för din hud och din plånbok kommer dessutom bli glad!

Använd manuka olja & Minska infektionsrisken

Ju fler “dåliga” bakterier som du har på din hud, desto större är risken att hårsäckarna blir infekterade. För att minska risken, så bör du använda dig av naturligt bakteriedödande produkter såsom till exempel Manuka olja, som är en helt naturlig antibakteriell olja mot olika hudproblem och infektioner. Oljan har antibakteriella egenskaper och detta gör den perfekt mot till exempel finnar efter vaxning. På så sätt bidrar den till att bekämpa bakterierna och kan minska risken för till exempel utslag efter vaxning från början.

För att använda oljan mot inåtväxta hårstrån, så kan du applicera oljan på den infekterade huden eller direkt efter hårborttagning för ett förebyggande syfte i ett par dagar. Det kan även hjälpa att använda sig av en bakteriehämmande olja eller produkt som t.ex. Manuka oljan direkt efter vaxningen eller hårborttagningen.

Vad finns det för alternativ för hårborttagning?

Vad finns det för alternativ för hårborttagning?

Oberoende vilken produkt för hårborttagning som du föredrar att använda, så har vi på ShytoBuy ett stort utbud av bland annat hårhämmande produkter, laserbehandlingar och efterbehandlingar.

Men vilken metod är rätt för just dig och dina behov? Rakning är helt klart en av de vanligaste och enklaste metoden för hårborttagning, men kan tyvärr vara relativt tidskrävande eftersom håret snabbt växer ut igen. Vaxning kan däremot vara en bra hårborttagningsprodukt för den som inte vill ägna sig åt hårborttagning för ofta eftersom håret tar längre tid att växa ut än efter rakning. Ett annat alternativ kan vara att använda sig av eshutterston HPL permanent laser hårborttagning för den som vill ha långvariga resultat.

Andra hårborttagningsprodukter som motverkar att du behöver vaxa eller raka lika ofta är hår hämmande behandling såsom Skin Doctors Hair No More™ spray. Sprayen går in på djupet och hämmar återväxten av hårstrån. Du kan således använda dessa produkter på din hy så ofta du vill, då de inte torkar ut eller förstör din hy på något sätt. Så väljer du att vaxa dig, se iallafall till att du smörjer in dig och din hy ordentligt, så att den mår bäst men också så att din hy inte skapar några ojämnheter eller irritationer på din hy igen.

Dela med