GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Naturlig nagelsvamp behandling & symptom

Nagelsvamp eller Onykomykos som det även heter, är en vanlig infektion och orsakas, precis som namnet antyder, av en svampinfektion. De vanligaste symptomen är gula och missfärgade naglar som oftast upplevs som tjockare än normalt. För att bli av med infektionen krävs oftast en nagelsvampbehandling. Ju snabbare du behandlar, desto lättare är det att bli av med nagelsvamp.

Vad är nagelsvamp?

nagelsvamp behandling fingrar

Om du upplever infekterade naglar, så är det en väldigt stor risk att du har fått nagelsvamp eftersom ungefär det ligger bakom ungefär hälften av alla nagelinfektioner. Ett av de första symptomen är att den främre delen av nageln oftast bli fransig, går sönder och upplevs som skör.

Nagelsvamp är en svampinfektion som oftast orsakas av dermatofyter och jästsvampar. Jästsvampar är vanligare i varma och tropiska områden, medan dermatofyter förekommer oftast i Sverige. Men det finns även andra svamparter som kan orsaka nagelsvamp. Det är oftast samma svampinfektion som ligger bakom liknande hudinfektioner såsom till exempel fotsvamp. Som tur är fungerar en nagelsvamp behandling oftast mot alla de vanligaste förekommande svamparter.

Vanliga symptom:

 • Missfärgningar (oftast gul eller gulgrå) på en eller fler naglar. Det kan även hända att nageln får vita fläckar.
 • Nageln går sönder mycket lättare, känns sprödare eller smular sönder
 • Nageln är tjockare än normalt och kan förlora sin naturliga glans.
 • Nagelsvamp gör oftast inte ont, men kan orsaka en känsla av obehag. Den främsta orsaken till smärta vid nagelsvamp är att nageln förtjockar på ett sådant sätt att den trycker på nagelbädden. Det finns även en risk att nageln lossnar om infektionen går obehandlad, vilket kan vara väldigt smärtsamt.

En snabb nagelsvamp behandling är alltid att föredra, för att undvika att smittan sprids vidare. Ju mer svampinfektionen växer, desto svårare blir den att behandla. Det kan till och med ta flera år att bli av med de mer allvarliga svampinfektionerna. För de allra flesta går det relativt snabbt att behandla nagelsvamp, men det är tack vare att rätt behandling sätts in i tid.

Om du väntar med att göra en nagelsvamp behandling, så finns det en risk att nageln blir så pass infekterad att den tillslut lossnar ifrån fingret eller tån. Vilket är något som ofta kan var väldigt smärtsamt ända tills nageln har vuxit ut på nytt.

Smittar nagelsvamp?

Många ställer sig frågan: “smittar nagelsvamp?” och svaret är tyvärr ja. Nagelsvamp är en infektion som orsakas av förekomsten av hudsvamp och nagelsvamp smitta kan sprida sig till både andra delar av kroppen och andra personer.

Samma hudsvamp som orsakar nagelsvamp ligger även bakom många andra liknande hudinfektioner såsom fotsvamp, ringorm och hårbottensvamp. Den största skillnaden mellan dessa hudinfektioner är var på kroppen som infektionen befinner sig. Det innebär även att det är relativt lätt för en nagelsvamp smitta att sprida sig till andra delar av kroppen.

Precis såsom fotsvamp, så smittar nagelsvamp via direktkontakt med smittan och personer som har liknande svampinfektioner. Till exempel så kan fotsvamp utvecklas till nagelsvamp. Det räcker med att komma i kontakt med den orsakade svamparten för att ligga i riskzonen av att få nagelsvamp.

Risken för en nagelsvamp smitta är dessutom större i varma och fuktiga miljöer eftersom det är en miljö som svampen trivs väldigt bra i. Det innebär att det är en större risk att komma i kontakt med en fotsvamp smitta i simhallar, träningslokaler och liknande ställen. Det innebär också att det är en större risk att nagelsvamp infektionen både utvecklas och sprids snabbare om du ofta använder svettiga och instängda skor som inte andas.

Men även om du utsätts för en nagelsvamp smitta så behöver det inte betyda att du kommer att utveckla nagelsvamp. Vissa individer har en större risk av att drabbas av svampinfektioner och detta kan bero på deras immunsystem, tillfälliga sjukdomar, stress eller hur välmående huden är. Dina livsstilsvanor har även en stor påverkan, men innebär även att det finns mycket som du kan göra för att förebygga en nagelsvamp smitta.

Förebygg nagelsvamp smitta

behandla nagelsvamp fötter

En bra nagelsvamp behandling, är att helt enkelt förebygga att en nagelsvamp smitta kan utvecklas till en fullbordad infektion. Det är även rekommenderat att behandla nagelsvamp så fort som du märker de första symptomen, för att dels undvika att smittan sprids och för att snabbare bli av med infektionen. Ju snabbare som du påbörjar behandlingen, desto lättare kommer det att bli att behandla nagelsvamp. Här kan du läsa mer om de olika farorna om du väntar med en nagelsvampbehandling.

Minska risken och nagelsvamp behandling av fötterna:

 • Använd bra skor som andas för att undvika att de blir för varma och svettiga för att behandla nagelsvamp på fötterna. Det är eftersom svampen trivs utmärkt i varma och fuktiga miljöer. Om du ändå måste använda instängda skor (till exempel arbetsskor eller träningsskor), så är det rekommenderat att försöka vädra ut skorna så mycket som möjligt och försök göra rent dem för att ta bort så många svampsporer som möjligt. En vanlig huskur för att få bort lukt och bakterier från skor som är svåra att tvätta, är att hälla bakpulver i skorna när de är torra. Bakpulver kan absorbera både fukt, lukt och göra så att nagelsvampen inte trivs lika bra. Det finns även antibakteriella sprayer att köpa som är till för just skor.
 • Ta hand om dina fötter. Precis som i ett par svettiga instängda skor, så smittar nagelsvamp genom svettiga fötter. En god fotvård är därför avgörande för att både kunna förebygga och genomgå en nagelsvamp behandling av tånaglar. Var noga med att tvätta dina fötter för att bli av med den orsakade svampen och torka alltid fötterna noggrant. Med tanke på
 • Använd strumpor som andas som till exempel bomullsstrumpor. Byt strumpor ofta och tvätta alltid dem i minst 60 grader för att ta död på svampen och på så sätt behandla nagelsvamp.
 • Använd badtofflor eller flipflops i offentliga miljöer såsom simhallar och omklädningsrum för att både undvika förebygga att få och sprida vidare fotsvamp smitta.

Behandla nagelsvamp fingrar & händer

Till skillnad från en svampinfektion av tånaglarna, så smittar nagelsvamp fingrar och naglarna på händerna. Även när det gäller nagelsvamp fingrar, så är det viktigt att behandla och förebygga att smittan sprids så tidigt som möjligt. Det är ännu viktigare vid nagelsvamp på händerna, eftersom händerna används hela tiden till att ta i saker, personer och ytor som lätt kan sprida vidare infektionen.

 • Tvätta händerna ofta och noggrant. Eftersom vi nästan konstant använder oss av händerna för att röra vid föremål, ytor och varandra, så är det särskilt viktigt att du håller händerna rena. Det gäller både när du har drabbats av nagelsvamp fingrar, eller om du vill undvika att bli smittad. Använd en anti-svamp tvål eller kräm för att så fort som möjligt behandla nagelsvamp.
 • Klipp naglarna på dina fingrar för att dels försöka hålla infektionen under kontroll, men även för att nagelsvamp oftast innebär att naglarna ofta spricker. Svampen lever på proteinet, keratin som dina naglar är uppbyggda av. Ju mindre keratin (naglar) som du har, desto mindre kan svampen leva på.
 • Försök att undvika röra gemensamma ytor. Det är naturligtvis omöjligt att helt sluta röra gemensamma saker och ytor, men försök att minska den delen så mycket som möjligt.
 • Undvik att klia & liknande. Eftersom allt som du rör med dina infekterade naglar riskerar att sprida smittan vidare, så är det bra att undvika att klia dig själv. Om du dessutom råkar få ett ytligt sår till följd av att du kliar, så ökar infektionsrisken. Om du har barn som har nagelsvamp fingrar, så kan det hjälpa att klippa barnets naglar så korta som möjligt.
 • Skadade naglar har en större risk att få nagelsvamp. Det innebär att personer som ofta biter på naglarna eller som av olika anledningar lättare skadar naglarna, har en ökad risk att behöva behandla nagelsvamp.

Nagelsvamp & Barn

Det är inte lika vanligt med nagelsvamp för barn även om det såklart händer att även de kan drabbas. I de flesta fall beror nagelsvamp hos barn på en utvecklad fotsvamp som har spridit sig till tånaglarna. Men även om det inte är lika lätt att få nagelsvamp som barn, så är behandlingen densamma som hos vuxna. Använd helst en naturlig behandling för att undvika onödiga kemikalier som kan vara irriterande för barn. När du behandlar både barn och vuxna, så är det bättre att sätta in behandlingen så fort som möjligt.

En av de största utmaningar med att behandla nagelsvamp hos barn är att de, beroende på åldern, inte alltid tänker på att undvika att sprida vidare smittan. Det kan därför vara bra att se till att naglarna på barnet är kortklippta och utan några vassa kanter för att undvika att barnet kliar eller rivs.

Om det är tånaglarna som är infekterade, så är det oftast lättare att hantera smittorisken. Förutom att behandla infektionen, så är det viktigt att alltid hålla fötter torra och rena, samt tvätta alltid strumporna i minst 60 grader för att ta död på svampen.

Naturlig nagelsvamp behandling

Naturlig nagelsvamp behandling med manuka olja

Eftersom svampinfektionen lätt sprider sig är det viktigt att påbörja en nagelsvamp behandling så fort som möjligt. Om det dessutom är dina tånaglar som är infekterade, så är det en stor risk att infektionen utvecklas till fotsvamp. En tidig behandling är därför att föredra.

För att kunna behandla nagelsvamp så är det viktigt att använda medel som tar död på och försvårar för svampen att öka i tillväxt. Många receptfria alternativ på marknaden kan visserligen ta död på svampinfektionen, men de innehåller även kemikalier som kan irritera huden.

En naturlig nagelsvamp behandling innehåller kraftfulla naturliga ingredienser som kan behandla svampinfektioner, medan den är så skonsam för huden och miljön som möjligt.

Precis som manuka honung, så har även oljan från samma planta stora antibakteriella och anti-svamp egenskaper. Manuka olja är därför ett väldigt populärt och effektivt naturligt alternativ för att behandla nagelsvamp, fotsvamp och andra hudinfektioner. Oljan kan både ta död på den orsakade svampinfektionen och förhindra att svampen förökar sig.

Kombi-paketet Manuka Naturals Foot and Nail Combo innehåller både en 100% manuka olja, manuka kräm och manuka tvål för att kunna behandla nagelsvamp och andra hudinfektioner. Applicera antingen krämen eller några droppar av manuka oljan på och runt det infekterade området. Använd gärna tvålen varje gång du tvättar händerna för att undvika att smittan sprids vidare.

Det största problemet med att behandla nagelsvamp är att bli av med all orsakande svamptillväxt. Även om du inte upplever några symtom, så kan svampen ha spridit sig till andra delar av kroppen eller till ytor i din närhet (till exempel handdukar, badrumsgolv etc.). För att behandla nagelsvamp helt och hållet krävs det att alla hudsvamp försvinner. Annars finns det alltid en risk att svampinfektionen kommer tillbaka igen och igen.

Genom att kombinera olika behandlingsmetoder kan du behandla nagelsvamp på bästa möjliga sätt och bli av med nagelsvamp smitta.

Att tänka på vid en nagelsvamp behandling:

 • Under en nagelsvamp behandling är det viktigt att ta bort så mycket av den infekterade nageln som möjligt, för att underlätta för behandlingen att komma åt så mycket av svampinfektionen som möjligt.
 • Om du har nagelsvamp på tånaglarna, så kan det i många fall bero på fotsvamp som har spridit sig. I så fall, bör du även behandla fötterna för att bli av med all hudsvamp. En av fördelarna med att använda sig av en naturlig produkt för att behandla nagelsvamp, är att den går att använda på flera kroppsområden utan onödiga kemikalier.
 • Det är viktigt att behandla nagelsvamp med ett anti-svamp medel, samtidigt som du minimerar smittorisken i den närheten. För att undvika att nagelsvamp smitta och för att verkligen bli av med all svamptillväxt, så krävs det oftast att du även gör vissa förändringar i hemmet. Tvätta allt som har varit i kontakt med hudsvampen (till exempel handdukar och strumpor) i minst 60 grader för att ta död på svampen.

Nagelsvamp & Fotsvamp

Det finns flera samband mellan nagelsvamp och fotsvamp. För det första så är det oftast samma hudsvamp som orsakar både fotsvamp och nagelsvamp. För det andra så sprids samma infektion mellan både tånaglarna och fötterna.

I många fall kan nagelsvamp bero på en pågående fotsvamp infektion som har spridit sig. Det innebär även att det i de fallen inte räcker att behandla enbart nagel eller naglarna, eftersom det i så fall inte skulle ta död på hela svampinfektionen. Du bör behandla hela området där du misstänker att du har en svampinfektion. I vissa fall, kan du även ha en mildare fotsvamp, utan att ha drabbats av några symptom.

Vissa människor har dessutom lättare att få och utveckla både nagelsvamp och fotsvamp, som till exempel vissa sjukdomar och livsstilsval. Några av de vanligaste faktorerna som kan påverka risken att du får både fotsvamp och nagelsvamp är:

 • Ett försämrat immunförsvar (på grund av t.ex. sjukdomar, förkylningar och stress) kan även öka risken.
 • Dåligt blodcirkulation kan också göra att risken öka och att det kan krävas en snabb nagelsvamp behandling.
 • Personer över 60 har ofta en större risk för nagelsvamp, vilket kan bero på att de oftare har en sämre blodcirkulation och kan ha bakomliggande sjukdomar som påverkar deras immunförsvar.
 • Dina livsstilsval spelar även en stor roll, eftersom både fotsvamp och nagelsvamp sprids lättare i vissa miljöer, såsom till exempel simhallar, offentliga omklädningsrum och träningslokaler. Det är eftersom den orsakade hudsvampen trivs i varma och fuktiga miljöer.

Andra intressanta artiklar