GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Metoder för att behandla hårsäcksinflammation och inåtväxande hårstrån

Vad är inåtväxande hår? Det är många som inte vet. Ett inåtväxt hår är ett hårstå som lockar sig och tränger in i huden med sin spets vilket orsakar en inflammation. Inåtväxta hårstrån är vanligare bland människor med lockigt hår och förekommer främst i skäggområdet hos män.

Vad är inåtväxande hår och varför får man det?

Har du upplevt irriterade hårsäckar och röda prickar efter rakning, eller när du på annat sätt tagit bort hår från kroppen? En del kallar det rakfinnar, men det du har råkat ut för är förmodligen inåtväxande hår. De flesta människor tycker att de oerhört obehagligt och pinsamt, om de förekommer på platser där de är synliga för andra människor.

Ett innåtväxt hårstrå ser ut som ett gupp, eller en finne som är varfylld. Den innehåller hårstrån som lyckats böja sig och fastna i hårsäcken. Detta förekommer ofta vid bikinilinjen där hårstråna tenderar att vara grövre. Om man rakar sig eller använder andra metoder för hårborttagning är det viktigt att man gör det med eftertanke och försiktighet. Om man inte tar hand om inåtväxta hårstrån ordentligt kan de bli infekterade och därefter skapa ärrbildning.

Den vanligaste symptomen på en inåtväxande hårstrå är en inflammation i huden, dock får olika individer olika symptom. Symptomerna kan vi första anblick se ut som en helt annan hudinfektion än vad det är, därför är det bästa sättet att ta reda på hur du skall behandla detta bäst att gå till en doktor.

Ett inåtväxande hårstrå bildas om håret förhindras från att växa på grund av döda hudceller. Ibland kan håret även växa åt sidan, detta kan i vissa fall orsaka klåda och i vissa fall irriterande smärta. Det kan vara oerhört svårt att bli av med inåtväxande hår och de kan lätt uppstå när du rakar eller vaxar igen. Inåtväxande hår är vanligtvis inte farliga men det kan vara fula och pinsamma för människor som har dem. Vissa människor väljer att använder en pincett som en form av behandling mot inåtväxande hår, detta kan dock vara ytterst smärtsamt och kommer inte hjälpa dig att förhindra att det kommer tillbaka i framtiden. Det finns idag produkter på marknaden som kan hjälpa dig att frigöra hårstråna, minska symtomen och förhindra framtida inåtväxta hårstrån.

Idag finns alla typers behandlingar mot inåtväxta hårstrån till exempel Skind Doctors Ingrow Go. Ett inåtväxt hårstrå brukar oftast läka på egen hand, men om tillståndet är mera kroniskt kan hjälpmedel behöva tas till. Du ska till exempel låta håret växa längre om du i vanliga fall klipper eller rakar det. Ta till hårborttagningsprodukter som är anpassade för inåtväxta hårstrån, detta kan hjälpa hårstrået att ta till en bättre form.

Inåtväxande hår och hårsäcksinflammation - Är det samma sak?

Symtomen vid inåtväxande hår och hårsäcksinflammation är mycket lika och termer kan ibland skapa förvirring. Men hårsäcksinflammation beror inte på inåtväxande hår, detta är en inflammation i hårsäckarna som uppstår efter rakning.

Många tror att det är svårt att undvika hårsäcksinflammation och inåtväxande hår, eftersom du inte kan förhindra att håren växer inåt, men eftersom detta inte är anledningen finns det hjälp till hands. Det är ofta bakterier från munnen och näsan som ger dig hårsäcksinflammation. Det är vanligast ställen som drabbas av hårsäcksinflammation är lår, rumpa, armhålor och nacke. Hårsäcksinflammation och inåtväxande hår kan drabba både män och kvinnor och börjar vanligtvis med värk som avancerar och sedan utvecklas till bölder och inflammation.

Behandla inåtväxta hår - vad kan vi göra åt dem?

Det kan vara förödande att råka ut för inåtväxande hårstrån som riskerar att bli inflammationer då även varbildning kan uppstå. Vill man vara fin får man lida pin sägs det – men behöver det verkligen vara så? För de flesta kvinnor är det en vardagsföreteelse att snabbt raka eller vaxa bort det stubbiga under armarna på morgonen och att ansa bikinilinjen. Män är idag också väldigt duktiga på att ansa sig mer och mer och inte bara i ansiktet – utan också under armar, de privata delarna eller bringa och rygg. De flesta känner även till konsekvenserna av detta – vilket är inåtväxta hårstrån.

Tyvärr är det ofta så att när man rakar, vaxar eller epilerar bort hår stannar döda hudceller kvar och förhindrar att nya hårstrån växer fram. Istället kan de nya hårstråna börja växa inåt eller åt sidan och bildar en onaturlig ficka under huden där det växer och samlar på sig smuts. Oftast både märks de och syns efter man kliat sig, klämt lite på den ömma pricken eller helt enkelt upptäckt en växande varbildande hårsäck som kallas hårsäcksinflammation. Oftast kan man bli irriterad på de röda prickarna som har en förmåga att komma tillbaka och försöker peta upp hårstråna med hjälp av en pincett. Det kan både vara smärtsamt och risken finns att de inåtväxta hår kommer tillbaka lika snabbt igen när man rakar sig nästa gång.

Att ha hårstrån som växer inåt är inte bekvämt och ibland kan man tycka att det ser fult ut om benen är fulla av röda prickar. Som tur är finns det sofistikerade produkter som behandlar hudåkomman från grunden och även förebygger framtida inåtväxande hårstrån. Det finns många olika sätt att behandla inåtväxta hårstrån, det gör inte ont och det går att fixa snabbt. Produkter som till exempel Skin Doctors Ingrow Go motverkar uppkomsten av inåtväxta hårstrån och inflammerade hårsäckar. Den återfuktar även huden vilket gör att den känns len och mjuk efter rakning. Den fungerar både för kvinnor och män och kan användas över hela kroppen, om du till exempel rakar bort din tre dagars skäggstubb eller vaxar dina ben så kan du smörja in med Skin Doctors Ingrow Go efteråt för att få en bättre hårutväxt.

Det finns även en gel, CC After Depilation , som lugnar huden och lindrar utslag och klåda som uppstår vid inåtväxta hårstrån, samtidigt har den desinfekterande och fuktgivande egenskaper. CC After Depilation är en produkt som är speciellt utvecklad för bikinilinjen, där är huden oftast skörare och därmed mer känsliga. Även den här produkten bör appliceras direkt efter att håret tagits bort. Tänk så mycket lättare det är att smörja in dig med en gelé eller kräm efter att du rakat dig och på så sätt förebygga att håret växer in, än att sitta där ett par dagar senare och peta med en pincett för att försöka få bort hårstråna. Du besparar dig själv både tid och smärta om du använder produkter som är utvecklade just för att du ska ha det så bra som möjligt.

Motverka inåtväxande hår & hårsäcksinflammation

Du kan enkelt undvika inåtväxta hårstrån och hårsäcksinflammation genom att följa dessa steg:

  • Rengöring av redskap: Se alltid till att din rakhyvel är ren och fräsch. Håller du den inte ren har du en större risk för skärsår och irritationer. Tvätta eller desinficera den i kokande vatten efter varje användning för att avlägsna bakterier.
  • Rena handdukar: Eftersom det är bakterier från munnen och näsan som ger dig hårsäcksinflammation (och kan även irritera inåtväxande hår), är det viktigt att de handdukar som du använder i ansiktet före och efter rakning, är rena. På så sätt minskar antalet bakterier som din hud kommer i kontakt med och du kan undvika dessa irritationer.
  • Rakkräm och aftershave: Att använda raklödder när du rakar dig göra att du minskar risken för skärsår och skrubbsår. När du är klar och har tvättat området som du har använt rakhyveln på så är det lämpligt om du tar på lite lotion för att döda bakterier som kan vara kvar. Detta kan förhindra inåtväxande hårstrå och hårsäcksinflammation.
  • Använd alltid dina egna grejer: För att förhindra hårsäcksinflammation och irritation vid inåtväxande hår bör du också undvika att låna andras rakhyvlar eller handdukar så att du inte utsätts för deras bakterier.
  • Exfoliera huden: Eftersom problemet uppkommer på grund av tilltäppta hårsäckarna och döda hudceller, kan det vara en bra idé att exfoliera huden regelbundet.

Du kan också använda en spray eller en kräm som är speciellt utvecklade för att förhindra problemet. Skin Doctors har utvecklat den exklusiva Sprayen Ingrow Go som har blivit mycket populär och omnämnd.

Letar du efter en hårborttagningsmetod med låg risk för att utveckla inflammation och inåtväxande hår så du bör prova IPL eller HPL laser hårborttagning. Inte bara att dessa är mer skonsamma mot huden, det är även en metod som kan ge dig permanent hårborttagning.

Dela med