GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Orsaker till mörka ringar under ögonen

Är du en av dem som lider av mörka ringar och svullnader runt ögonen? Det finns ingen anledning att oroa dig över det, eftersom dessa inte är ett tecken på utmattning eller allvarlig sjukdom. Det är dock inte så smickrande att ha mörka skuggor under ögonen, därför får du här lite tips på hur du kan bli kvitt dem.

Vad orsakar mörka ringar under ögonen?

Bli av med mörka ringar under ögonen

Mörka ringar under ögonen är vanligt bland både kvinnor och män, men kan se osmickrande ut och det är därför väldigt vanligt att man sminkar över dem för att dölja deras synlighet.

Det är viktigt att vet vad som orsakar just dina mörka ringar under ögonen, för att kunna hitta den effektivaste lösningen på problemet. Här är några orsaker och lämpliga åtgärder som kan hjälpa dig att ta bort mörka ringar under ögonen naturligt:

Mörka ringar under ögonen kan ha flera olika orsaker. För det första så bör du reda på vilken typ av problem som du har under ögonen. Är det blå blodådror som syns igenom, är huden mer gul eller är du helt enkelt mörkare under ögonen? Gulaktiga mörka ringar under ögonen kan bero på solskador och har bildats av melaninet i kroppen.

Blåaktiga ringar beror oftast på ytliga blodkärl, blodansamlingar, som kan uppkomma då du varit uppe sent en kväll, sovit dåligt, är sjuk, skadat huden eller på grund av din genetiska uppsättning. Huden här är mycket tunn och nästan genomskinlig, så att blodet syns lätt igenom. Detta är mest märkbart på morgonen: När vi har varit i horisontellt läge ett tag har vätskor samlats och venerna expanderats för att hålla mer blod. Blå cirklar kan bli värre med åldern. "När vi blir äldre, förlorar vi underhudsfett, som kan maskera blåhet under ytan av huden", säger hudläkare Joshua Zeichner, chef för kosmetiska och klinisk forskning vid Mount Sinai Medical Center i New York. Du kan dock själv behandla detta, med effektiva krämer. Skin Doctors har blivit mycket populär i främst England, där du kan finna Skin Doctors produkter i flera butiker, i allt från deras motsvarighet till Sveriges apotek, till butiker mer inriktad på skönhet.

Ta reda på varför dina mörka ringar har uppkommit genom att försiktigt spänna huden under ögonen. Om detta område blir mörkare beror ringarna förmodligen på grund av genetik eller åldrande. Om färgen inte ändras är förmodligen UV-strålar eller allergier orsaken.

Det genetiska arvet

Genetik är oftast den största boven i dramat i varför du drabbas av mörka ringar under ögonen. Det beror på hur nära blodkärlen ligger under den tunna och transparenta huden under ögat, hur mycket man sover – har du varit ute sent en kväll kan den mörka tonen bli mer framträdande och pigmentering har också betydelse då huden under ögat är mycket tunn. Vill du se naturligt vacker och pigg ut, och slippa sminka över dina mörka ringar under ögonen erbjuder vi effektiva och naturliga behandlingar, från välrenommerade tillverkare. Om du har ärvt den tunna huden under ögonen blir ditt blod mer naturligt synligt just där.

Ålder & Solskador

Ålder är en annan faktor. Med tiden förlorar huden kollagen och tunnar ut sig, då syns dina vener genom huden mer tydligt. Solar du mycket snabbare det upp processen genom att bryta ner kollagen och föråldra din hud. Huden under ögonen är känslig och tunn, och kan därför väldigt lätt skadas. Desto tunnare hud under ögonen man har, desto mer framträdande kan mörka ringar under ögonen bli. Solen kan förtunna huden, vilket tillfälligt kan göra den ljusare. På lång sikt kan detta dock skada huden, och bidra till tidigt åldrande i form av rynkor.

Allergier

Säsongsallergier är även orsaken för många människor. Allergier kan frisätta histaminer i kroppen, vilket i sin tur förstorar upp blodkärlen och orsakar svullnad", säger Ranella Hirsch, en hudläkare i Boston.

Bli av med ringar under ögonen

Vi har alla varit där: ser en glimt av dig själv i spegeln och se två trötta ögon som stirrar tillbaka på dig. Bra sömn kan göra dig gott, men det löser sällan problemet helt.

Om dina mörka ringar under ögonen mörklägger även resten av ditt liv är det läge för en förändring. Prova någon av dessa upplysande strategier för att minimera dina mörka ringar.

Hur du ska tackla dina mörka ringar beror på deras färg. Titta rakt i en spegel i dagsljus, sänk sedan hakan en aning för att exponera skuggorna under ögonen. På så sätt ser du tydligt om dina ringar är mer blå eller mer brun.

Små saker så som sömn, kost och motion kan påverka ditt utseende och därmed dina mörka ringar under ögonen. Det bästa du kan göra för att få bort mörka ringar under ögonen är att gå till botten med det och ta reda på källan till problemet.

Om dina cirklar är resultatet av vaskulära problem se till att ligga högt på natten, kanske med fler än en kudde, för att stoppa blodet från att byggas upp under ögonen. På morgonen kan du även lägga en kall kompress i cirka fem minuter för att tygla blodkärlen, säger Jeannette Graf, professor i dermatologi vid Mount Sinai School of Medicine i New York City. Använd en ögonkräm med koffein, som hjälper dig att dämpa den mörka färgen.

Krämer mot mörka ringar under ögonen

Kräm mot mörka ringar

Krämer med stimulerande ingredienser, som koffein kan tygla blodkärl och tillfälligt öka cirkulationen. Potenta hydrators, såsom hyaluronsyra, driver upp huden och bort tar bort det synliga blodet. Krämer som innehåller retinoinsyra gör istället det yttre lagret av huden tjockare för att dölja skuggor.

Oom tunn hud är problemet går det att förbättra genom att använda en kollagenskapande kräm. Två topp ingrediens är retinol och eyeseryl som bidrar till att öka produktionen av kollagen. Den senare av dessa två är en av huvudingredienserna i Skin Doctors Instant Eye Lift som har visat sig verka effektivt mot mörka ringar under ögonen. Detta serum har en uppstramande effekt på den känsliga ögonhuden och stimulerar blodcirkulationen vilket gör att den omedelbart reducerar mörka ringar under ögonen samt ger ett piggare intryck. De återfuktar även huden, och kan i vissa fall ta bort fina linjer och inte endast missfärgningen. Alla krämerna har ett naturligt innehåll, och listas som cosmeceuticals.

Vitamin C uppmuntrar också produktionen och kan ge dig en ljusare hudton. Se även till att använda solskyddskräm om du vistas utomhus under varmare dagar, man kan aldrig skydda sig tillräckligt mot något så starkt UV-ljus som solen. Det finns flera orsaker till att du kan bli mörk under ögonen, varav vissa vitaminer kan hjälpa till att motverka detta.

Kostförändringar

Du kan justera din kost också. Mörk choklad (ett mindre bit per dag) och livsmedel som är fulla av omega-3-fettsyror (lax, valnötter) kan förbättra blodflödet till huden, säger Lisa Drayer, en dietist i New York City.

Professionella behandlingar

Mörka ringar under ögonen kan även minska avsevärt genom en behandling som kallas Thermage, vilket innebär att du tar bort ringarna genom att använda dig av högteknologiskt handhållen radiofrekvens enhet. Detta är ett icke-kirurgiskt ingrepp som är tänkt att öka produktionen av kollagen för att bygga upp och stramar åt huden.

Även Arnica-baserade krämer (finns på hälsokostbutiker), som anses ha anti-inflammatoriska egenskaper, kan minska uppkomsten av mörka ringar under ögonen.

Ögonkrämer med grönt te eller druvkärneolja bidrar till att stärka kapillärväggarna.

Sminka över mörka ringar

Vill du bara kamouflera dina mörka ringar lite snabbt kan du tillämpa ögonkräm och låta den torka i några minuter. Sedan tar du på en krämig concealer som matchar din hudfärg. Toppa med ett skikt av löst pulver, som hjälper till att att släta ut och förhindra klumpiga veck. Smink kan dock vara uttorkande, och innehåller ofta konserveringsmedel, parfym och olika färgämnen. Därför kan det vara bättre att använda en kräm som anpassats för att användas kring de känsliga ögonen som tar bort orsaken till uppkomsten av ringarna och reducerar synligheten så att du inte behöver täcka över detta utan får en mer naturligt vacker hy.

Dela med