GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Klamydia? Så vet du om du har drabbats.

Klamydia är den vanligaste förekommande sexuellt överförbara sjukdomen, framför allt bland unga mellan 19-25 år. De senaste 10 åren har Klamydia ökat något enormt, det är därför viktigt att man tänker på att vara försiktig och vidta rätt åtgärder när man har sexuellt umgänge.

Vad är klamydia och hur smittar det?

Klamydia är en sexuellt överförbar könssjukdom och orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia smittar därför mellan personer och då via oralsex, analsex och vaginalt sex, då bakterien kan fästa och överleva i urinröret, slidan, ändtarmen och mindre vanligt i svalget. Man kan även uppleva klamydia i halsen, detta om du har oralsex. Därför är det viktigt att komma ihåg att använda kondom även då.

Varje år smittas tusentals personer, både kvinnor och män i alla åldrar drabbas, även om klamydia är vanligare bland personer under 30 år. Infektionen kan vara svår att upptäcka och fler går runt och är smittade utan att veta om det, därför fortsätter flera att ha sex även om de smittats i tron om att de inte bär på någon könssjukdom. Därför är det alltid bra att skydda sig vid nya sexuella kontakter.

Det kan inte smitta via gemensamma handdukar eller toaletter, då bakterien inte kan överleva ute i luften. Även om du använder kondom skyddar det inte dig till 100%, även om detta är det säkraste sättet att skydda sig vid samlag och sexuell kontakt. En annan vanlig könssjukdom är kondylom

Hur vet jag om jag har klamydia?

klamydia

Om du drabbas av klamydia får du oftast inga symptom alls och märker därför inte om du är smittad. Ungefär hälften av alla som får klamydia får inga symptom och bär runt infektionen utan att veta om det. Får man symptom kan de uppkomma från och med en vecka efter smittotillfället, men då inkubationstiden kan gå upp mot flera veckor är det säkrast att testa sig fler än en gång om man haft oskyddat samlag eller misstänker att man smittats.

De vanligaste symptomen vid klamydia är sveda vid urinering samt flytningar. För att fastställa att du har smittats av Klamydia bör du ta ett klamydiatest som du antingen kan beställa online eller göra hos en doktor för att kunna säkerställa att du får rätt behandling.

Klamydiatest kan göras på två olika sätt, antingen att man för män tar ett prov i urinröret, eller att prov från underlivet hos kvinnor, båda testerna utförs med en bomullspinne som kan skickas vidare på analys. Ett annat alternativ är urinprov som även detta skickas vidare på analys. Då många drar sig för att gå och testa sig finns nu tillförlitliga hemma tester för klamydia, som säljs av vissa kommuner och landsting samt via olika hemsidor.

Är man registrerad och bor i ett av de områden som säljer klamydiatest utförs testet enkelt i bekvämligheten av det egna hemmet, för att sedan skickas vidare på analys. Visar testet att man blivit smittad av klamydia anmäls detta enligt smittskyddslagen och man får besöka läkare för att få antibiotika och sedan kurator för att uppge de personer man har haft samlag med. Man kan välja att vara anonym, där den man haft samlag med inte får reda på vem det är som smittat honom/ henne eller så kan man välja att berätta det själv.

För personer som inte vill vänta på att få sitt testresultat, finns det numera hemmatester som klamydiatest som ger svar inom en timme. Det finns bekväma klamydiatester för hemmabruk som gör att du slipper skicka dem vidare för analys, och kan själv kontakta de personer som du haft samlag med om det visar sig att testet är positivt. Än så länge är dessa tester främst utvecklade för kvinnor, men då det är en så pass vanlig könssjukdom utvecklas det hela tiden nya tekniker för att kunna testa sig så snabbt och bekvämt som möjligt.

Om det visar sig att du har Klamydia kommer du att behöva en behandling av antibiotika. Om du är i en relation måste du se till att även din partner testar sig för att försäkra er om att ni båda blir friska. Om du inte har någon fast partner och är en sexuellt aktiv man eller kvinna så kommer du att behöva höra av dig till de personer som du haft sexuellt umgänge med så att de kan testa sig. Det enda sättet att förebygga könssjukdomar är att använda den gamla hederliga kondomen. Kondom finns idag att köpa på en mängd olika ställen, på nätet så som i butik, utan några komplikationer.

Vad händer om jag inte testar mig och har klamydia?

Klamydia kan ge biverkningar såsom sveda då man kissar, men det kan även leda till sterilitet. Förr hade många tron om att klamydia alltid gav biverkningar som sveda då man kissar, klåda, smärta m.m men nu när det börjar bli allt mer känt att en klamydiainfektion även kan vara så kallat ”tyst” finns det ingen anledning till att inte testa sig om man tror att man eventuellt kan ha smittats. Metoderna som finns tillhanda gör även det enkelt att testa sig, och vill man inte gå till läkare för att få recept på antibiotika finns det även internetapotek som säljer detta, dock något dyrare.

Undvik könssjukdomar som klamydia!

undvik klamydia könssjukdom

Könssjukdomar är ett ämne som vi bara inte kan undvika, speciellt inte under vår och sommar tid. Precis som djuren befruktar sig under vårperioden sätter våra hormoner automatisk igång när solen tittar fram. Vi spenderar mer tid ute, träffar fler människor och är mer sociala.

En stor del av Sveriges kvinnor använder idag någon form av preventivmedel, såsom p-piller, p-stav eller p-ring. Det enda problemet är att dessa preventivmedel inte har någon som helst möjlighet att skydda dig från könssjukdomar, endast graviditet.

Eftersom att könssjukdomar generellt och Klamydia framför allt har ökat de senaste åren är orsaken förmodligen baserade på att män och kvinnor är mer slarviga med att skydda sig. Detta kan bero på att de faktiskt inte har vetskap om vad sjukdomarna innebär och att vissa av dem kan ha allvarliga konsekvenser.

Rekommenderade Produkter

Dela med