måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
  • Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Klamydia

Varje år smittas tustentals personer, både kvinnor och män i alla åldrar drabbas, även om klamydia är vanligare bland personer under 30 år. Infektionen kan vara svår att upptäcka och fler går runt och är smittade utan att veta om det, därför fortsätter flera att ha sex även om de smittats i tron om att de inte bär på någon könssjukdom. Därför är det alltid bra att skydda sig vid nya sexuella kontakter.

Vad är klamydia och hur smittar det?

Klamydia är en sexuellt överförbar könssjukdom och orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia smittar mellan personer och då via oralsex, analsex och vaginalt sex, då bakterien kan fästa och överleva i urinröret, slidan, ändtarmen och mindre vanligt i svalget. Det kan inte smitta via gemensamma handdukar eller toaletter, då bakterien inte kan överleva ute i luften. Även om du använder kondom skyddar det inte dig till 100%, även om detta är det säkraste sättet att skydda sig vid samlag och sexuell kontakt.

Hur vet jag om jag har klamydia?

Ibland ger infektionen inte några symptom över huvud taget, vilket är vanligast och fler än hälften av alla som bär på klamydia infektionen bär runt på den utan att veta om det. Får man symptom kan de uppkomma från och med en vecka efter smittotillfället, men då inkubationstiden kan gå upp mot flera veckor är det säkrast att testa sig fler än en gång om man haft oskyddat samlag eller misstänker att man smittats.

Klamydiatest kan göras på två olika sätt, antingen att man för män tar ett prov i urinröret, eller att prov från underlivet hos kvinnor, båda testerna utförs med en bomullspinne som kan skickas vidare på analys. Ett annat alternativ är urinprov som även detta skickas vidare på analys. Då många drar sig för att gå och testa sig finns nu tillförlitliga hemma tester för klamydia, som säljs av vissa kommuner och landsting samt via olika hemsidor.

Är man registrerad och bor i ett av de områden som säljer klamydiatest utförs testet enkelt i bekvämligheten av det egna hemmet, för att sedan skickas vidare på analys. Visar testet att man blivit smittad av klamydia anmäls detta enligt smittskyddslagen och man får besöka läkare för att få antibiotika och sedan kurator för att uppge de personer man har haft samlag med. Man kan välja att vara anonym, där den man haft samlag med inte får reda på vem det är som smittat honom/ henne eller så kan man välja att berätta det själv.

För personer som inte vill vänta på att få sitt testresultat, finns det numera hemmatester som klamydiatest som ger svar inom en timme. Cobeco Pharma har utvecklat bekväma klamydia tester för hemmabruk som gör att du slipper skicka dem vidare för analys, och kan själv kontakta de personer som du haft samlag med om det visar sig att testet är positivt. Än så länge är dessa tester främst utvecklade för kvinnor, men då det är en så pass vanlig könssjukdom utvecklas det hela tiden nya tekniker för att kunna testa sig så snabbt och bekvämt som möjligt.

Vad händer om jag inte testar mig och har klamydia?

Klamydia kan ge biverkningar så som sveda då man kissar, men det kan även leda till sterilitet. Förr hade många tron om att klamydia alltid gav biverkningar som sveda då man kissar, klåda, smärta m.m men nu när det börjar bli allt mer känt att en klamydiainfektion även kan vara så kallat ”tyst” finns det ingen anledning till att inte testa sig om man tror att man eventuellt kan ha smittats. Metoderna som finns tillhanda gör även det enkelt att testa sig, och vill man inte gå till läkare för att få recept på antibiotika finns det även internetapotek som säljer detta, dock något dyrare.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden