GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Motverka grått hår: Varför blir man gråhårig?

Visste du att män och kvinnor oroar sig mer för att få grått hår än att vad de gör för håravfall? Den goda nyheten är att grått hår inte är någonting du behöver leva med. Det finns enkla och effektiva sätt att naturligt hålla kvar din färg utan att behöva spendera en förmögenhet på vanliga färgämnen.

Att få grått hår

Vi hör ofta föräldrar säga detta om sina barn: “Den ungen gör mig gråhårig!”

Detta är något som vi anser som speciellt attraktivt, de flesta människor försöker därför motverka grått hår. Grått hår är något alla vi kommer få med tiden, och chansen att du ska vakna med några gråa hår ökar med 10-20% varje decennium efter att du har fyllt 30.

Det är välkänt att vitt hår inte har något pigment alls, och att grått hår är resultatet av en minskning av pigmentet. Inledningsvis är ditt hår vitt. Det får sin naturliga färg från en typ av pigment som kallas melanin. Bildandet av melanin startar före födseln. Den naturliga färgen på håret beror på fördelningen, typen och mängden av melanin i mellersta lagret av hårstrået eller cortex.

Hår har bara två typer av pigment: mörkt (eumelanin) och ljust (phaeomelanin). De smälter samman för att göra upp det breda utbudet av hårfärger.

Melanin består av specialiserade pigmentceller som kallas melanocyter. De placerar sig vid öppningarna på hudens yta genom vilken håret växer (folliklar). Varje hår växer från en enda follikel. Med åldern kommer en minskning av melanin. Detta gör att du får grått hår som så småningom blir vitt.

Varför får vi grått hår?

Dr. Desmond Tobin, professor i cellbiologi vid University of Bradford i England förklarar att hårsäcken har en "melanogentisk klocka" som saktar in eller stannar av melanocyt aktiviteten, vilket minskar pigmentet som vårt hår har.

Dessutom föreslår Dr Tobin att vi får grått hår på grund av ålder och genetik, genom att generna reglerar konsumtionen av pigmentpotential för varje enskild hårsäck. Detta sker i olika takt i olika hårsäckar. För vissa människor sker det snabbt, vilket då gör att du får grått hår tidigt, och i andra fall sker det långsamt under flera decennier.

Det finns även andra faktorer som kan ändra pigmentering av hår. Forskare har delat in dem i intern och yttre faktorer:

Inre faktorer

 • Genetiska defekter
 • Hormoner
 • Kroppsfördelning
 • Ålder

Yttre faktorer

 • Klimat
 • Föroreningar
 • Toxiner
 • Kemisk exponering

Motverka grått hår

Att motverka grått hår helt är svårt då det styrs av våra gener som. Det finns dock knep för att täcka grått hår och även kurer och naturliga lösningar som har visat sig ge goda resultat.

Här är några exempel på vad du kan göra för att täcka grått hår:

 1. Ljusa slingor i håret

  Blanda ljusare slingor med de andra nyanserna, detta gör att de gråa hårstråna blandas ut och inte syns på samma sätt.

 2. Använd Torrschampo

  Idag finns det torrschampo som innehåller pigment vilket kan vara ett lämpligt alternativ.

 3. Mascara för håret

  Går du och färgar håret hos frisör kan det vara bra att underhålla med en hårmascara mellan varven för att motverka grått hår.

 4. Sjalar

  Det är alltid trendigt att bära scarfs. Här finns det mycket att välja på och du kan dölja precis så mycket hår du själv vill. En annan huvudbonad som också är trendig och kan hjälpa dig att dölja grått hår är hatten – effektiv och snygg!

 5. Hår Gel

  Ett gammalt beprövat knep. Gelé eller vax gör att håret blir mörkare och att dina gråa hårstrån smälter ihop och inte syns lika mycket. Här kan du även se till att styla håret så att du gömmer de gråa hårstråna.

 6. Naturligt kosttillskott

  Kosttillskott kan hjälpa dig att motverka grått hår på lång sikt genom att tillsätta enzymer till håret. Använd dig av en beprövad produkt som är vetenskapligt testad att behandla grått hår. Denna typ av produkter syftar till att upprätthålla melaninproduktionen och öka nivån av enzymet katalas, för att motverka att håret blir grått.

Dela med