GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

ShytoBuy

7 effektiva tips mot baksmälla efter nyårsafton - (nästan garanterat)

Nyårsafton står för dörren, och de flesta av oss kommer förmodligen att hamna i en situation där vi har fått en eller ett par för många drinkar när 2021 blir 2022. Och även om det såklart är härligt att ligga på soffan och titta på backhoppning på TV, medan du äter snabbmat hela 1 januari, så kan du inte låta bli tanken att hela dagen är bortkastad eftersom du har baksmälla.

Med det i åtanke har vi i den här artikeln sammanställt 7 effektiva tips på hur du bäst undviker baksmälla. På så sätt är du väl rustad att göra mer vinst dagen efter en vild resa till staden.

Varför får man baksmälla?

Kort sagt, man blir bakfull för att man druckit för mycket alkohol. Men förklaringen är mer komplex än så, och i grund och botten finns det fyra primära förklaringar till att få baksmälla:

1) Uttorkning: Alkohol är urindrivande och hämmar din förmåga att hålla vatten i kroppen, vilket också är anledningen till att du kissar oftare än vanligt när du är på krogen. En blöt natt lämnar dig snabbt uttorkad och kan leda till vanliga symtom på baksmälla som törst, yrsel och huvudvärk.

2) Nedbrytning av alkohol: Kroppen bryter ner metanolen som finns i alkoholen och under den processen bildas det giftiga ämnet acetaldehyd som leder till huvudvärk, hjärtklappning och illamående.

3) Sömnstörningar: När går du och lägger dig efter en krogtur, och när brukar du gå och lägga dig? Även om du somnar snabbt när du är full, blir sömnen ofta kortare och sämre. Så alkohol påverkar din normala sömnrytm och din REM-sömn blir kortare, vilket kan leda till trötthet och illamående dagen efter en tur till krogen.

4) Alkohol är inte en gåva till magen: Alkohol i stora mängder får produktionen av magsyror och galla att sluta, vilket för många kommer att leda till magsmärtor och illamående.

Den 31 januari är ofta en rolig utekväll med mycket alkohol. Men man skulle mycket väl kunna överleva utan baksmällan den 1 januari.

7 bra tips mot baksmälla

Även om det inte finns något mirakelmedel mot baksmälla, finns det några enkla knep du kan använda för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lindra symtomen (eller till och med förhindra lite) av en baksmälla. På så sätt har du överskott att fortsätta din dagliga rutin utan att behöva tycka synd om dig själv i soffan hela dagen. Och även om dessa 7 tips är effektiva, beror det också mycket på hur mycket du dricker. Förvänta dig inga mirakel om du har druckit en hel flaska Jägermeister kvällen innan.

1) Drick mycket vatten

Eftersom alkohol har en urindrivande effekt är det en bra idé att dricka mycket vatten – både under kvällen och dagen efter – eftersom det kan hjälpa till att lindra symtom som huvudvärk och yrsel. Ett bra råd är också att dricka ett glas vatten med salt, då man tappar mycket salt och viktiga elektrolyter när man kissar mycket.

2) Sov, sov och sov

Det verkar självklart. Men det är en bra idé att ta en längre eftermiddagslur efter en vild och blöt tur kväll på krogen. Detta beror som sagt på att din sömn och dygnsrytm störs, då du ofta går och lägger dig sent, och därför kan en tupplur på soffan vara en av de bästa botemedlen mot baksmälla.

3) Ät en rejäl (och salt) frukost

Ett ökat intag av salt dagen efter nyårsafton kan som sagt göra underverk då alkoholen lett ut vätska ur kroppen och dragit saltet med sig. Dessutom är det viktigt att äta direkt från morgonen då alkohol kan leda till lågt blodsocker. Så ät en rejäl frukost full av protein, kolhydrater och nyttiga sockerarter för att motverka alkoholens effekter – både för att stabilisera ditt blodsocker, men också för att få in ett intag av viktiga vitaminer, mineraler och essentiella aminosyror. Och även om det så klart är viktigt att få i sig sina dagliga vitaminer och mineraler så bör fokus ligga på att äta mat med mycket salt – till exempel snabbmat och chips.

En dag med baksmälla står ofta i snabbmatens tecken, då man vill fylla på sina saltdepåer.

4) Använd ett tillskott för baksmälla

Förutom salt, sömn, vatten och allt annat här på den här tipslistan kan du även ta ett naturligt kosttillskott speciellt framtaget för baksmälla och att rena kroppen efter en vild kväll. Här är Morning D-Tox ett riktigt bra alternativ. Tillskottet innehåller kolin för levern och B-vitaminer mot trötthet och kan tas både innan en tur till krogen för att förse kroppen med viktiga näringsämnen den behöver, eller dagen efter för att återhämta sig från en blöt kväll.

5) Huvudvärkstabletter

Vanliga receptfria smärtstillande mediciner som ett antiinflammatoriskt läkemedel som panodil och ibuprofen kan vara till nytta mot symtom på baksmälla som huvudvärk eller ljud- och ljuskänslighet.

Du bör dock alltid vara extra försiktig när du tar smärtstillande och se till att följa instruktionerna. Det rekommenderas inte att ta paracetamol såsom tylenol eftersom det kan ha en skadlig effekt på levern efter att ha druckit alkohol. Om du inte har konsumerat alkohol kan levern bättre hantera dessa skadliga effekter, så den är säker att använda.

6) Ät mat med antioxidanter

Konsumtion av alkohol är en stor bov när det gäller att skada fria radikaler. Därför kan det vara en bra idé att äta mat med antioxidanter efter en blöt kväll, eftersom det kan bidra till att neutralisera en del av skadan.

Exempel på livsmedel fulla av nyttiga antioxidanter är: blåbär, acaibär, körsbär, vindruvor, granatäpple, nötter, frön, mörk choklad, spenat, ingefära och grönt te. Om det verkar ohanterligt att konsumera dessa livsmedel efter en vild kväll, kanske du vill ta ett naturligt kosttillskott för att fylla på dina depåer.

7) Ta en reparationsöl!

Du kanske har blivit rekommenderad en "reparationsöl" av din pappa eller vänner, och även om det kan låta galet, finns det faktiskt en mening med galenskapen. För när du dricker alkohol konsumerar du både metanol och etanol, och även en liten mängd alkohol förändrar hur metanol bryts ned i kroppen. En liten reparationsöl kommer att fördröja nedbrytningen av metanol och därför kommer färre gifter att samlas i kroppen. Vilket med andra ord betyder att en öl efter dagen en blöt tur på krogen kan hjälpa till att lindra baksmällan.