GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Vad orsakar grått hår?

Vårt hår kommer tids nog oundvikligen att bli grått, men finns det något man kan göra åt det? Att förstå varför håret blir grått hos män och kvinnor är ett första steg mot att sakta ned processen. Läs vidare för att ta reda på orsakerna till grått hår och ta del av några intressanta fakta för att hjälpa dig hantera det.

Vad är det som gör att håret blir grått?

Varje individuell hårfollikel har ett pigment som heter melanin. Detta är ett naturligt ämne som ger håret dess färg. Allt eftersom att vi åldras, och på grund av olika livsstilsfaktorer, kan melanincellerna börja dö ut.

Resultatet blir att nytt hår börjar växa ut ljusare och till slut vitt eller grått. När en follikel väl har slutat producerat melanin kommer den inte längre att utveckla färgat hår. Detta är anledningen till att du kan börja upptäcka några enstaka gråa strån här och där (trots att du plockar dem) och så småningom blir de fler och fler.

Vad orsakar grått hår?

Den allra vanligaste orsaken till grått hår är ålder och det är därför oundvikligt att håret blir grått så småningom. Det finns också flera andra faktorer som kan påskynda processen och göra att melaninproduktionen avtar tidigare. Dessa faktorer är bland annat:

Stress

Till skillnad från vad många tror så gör inte stress i sig att håret blir grått. Däremot kan stress leda till att du tappar hår upp till 3 gånger snabbare än normalt och att det nya håret växer ut grått

Genetik

Gener spelar en stor roll för ditt hår och det är sannolikt att om dina föräldrar och familjemedlemmar får grått hår vid en viss ålder, så kommer du också att få det.

Rökning

Rökning påverkar hela kroppen och det sägs att rökare har en 2 ½ gånger högre sannolikhet att få grått hår innan 30 års ålder, jämfört med de som inte röker. Rökningen kan också få det gråa håret att se gulare ut

Etnicitet

I allmänhet tenderar personer av olika etnicitet att få grått hår vid olika åldrar. Vita personer brukar generellt få gråa hår i 35-årsåldern, asiater kring 40 och personer av afrikanskt ursprung vid 45.

Brist på Vitamin B12

Brist på denna vitamin kan orsaka problem med produktionen av röda blodkroppar. Den hittas i källor så som kött, ägg och mejeriprodukter så brist på den är vanligast bland veganer och vegetarianer.

Sjukdom

Tråkigt nog kan många sjukdomar leda till att håret grånar, exempel på sådana sjukdomar är: problem med sköldkörteln, vissa tumörer och vitiligo som förstör pigmentproduktionen i skalpens celler.

Alopecia

Detta vanliga tillstånd gör att man tappar hår, vanligtvis fläckvis eller i klumpar. Det kan uppenbara sig som plötsligt grått hår eftersom att håret som blir kvar ofta är vitt eller grått i färgen

Hur man tar hand om sitt gråa hår naturligt

Om du inte vill täcka över ditt gråa hår kan du fortfarande ta hand om det! Grått hår är ofta torrare än normalt så använd hårolja och djupverkande balsam för att motverka intrycket av ett torrt, grått hår och ge håret nytt liv.

Du kan också ta ett kosttillskott mot grått hår som innehåller naturliga ingredienser särskilt utvalda för att stötta hårpigmenteringen, motverka grått hår och skydda hårstråna från insidan så att de fortsätter att se vackra och hälsosamma ut. Om du istället vill förbättra och förstärka färgen på dina gråa hår för den där grånande tinningarnas charm så kan ett lilatonat silverschampo vara ett utmärkt sätt att få en jämn och vackert silvergrå färg.

Hur man täcker grått hår

Om du bara har ett par enstaka gråa strån kan du först prova att täcka eller dölja dem. Varför inte prova en snygg hatt eller en ny frisyr? Du kan också färga håret för att få bort grått hår. Antingen så kan du gå till frisören eller så kan du prova någon av de många hårfärgerna som finns att köpa för hemmabruk. Det finns tillochmed hårfärger som är specialiserade för gråa hårstrån.

Dela med