• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Vad är inkontinens och hur förebygger man det?

Vad är det för pinsam hemlighet som många människor lider av i tystnad? Blåsproblem. Vi pratar svårigheter att hålla tätt, plötsliga läckor och streck till badrummet - alla tecken på urininkontinens, inklusive överaktiv blåsa.

Urininkontinens

Om den ovanstående beskrivningen låter bekant, oroa dig inte - du är inte ensam. Mer än hälften av alla kvinnorna hantera dagligen täta urinträngningar. Åldrande, hormonförändringar, graviditet, förlossning, fysisk stress (t.ex. gymnastik), alla kan de vara orsaker till de problem du kan få med överaktiv blåsa. Även andra faktorer, såsom fetma-diabetesepidemin, kan orka inkontinensproblem.

När man lider av dessa problem kan det skapa en hel del dagliga svårigheter. Urininkontinens dämpar din entusiasm för motion, sex, arbete, även deltagandet i sociala aktivitet. Men få kvinnor, och ännu färre män vågar be om hjälp. Här är 5 sätt att stoppa inkontinens och få bättre blåskontroll:

Gör Kegels Denna övning stärker bäckenbotten och ringmuskler, vilket har bidragit till att mer än 80% av kvinnor med ansträngningsinkontinens (exempelvis läckage när-du-nyser ) upplever en förbättring. Du kan göra Kegel övningarna varfsomhelst: vid skrivbordet, ute i trädgården, i kö i affären. Att göra Kegel övningar brukar även vara bra för ditt sexliv.

Hoppa över "vätskedrivande" drycker Det är en självklarhet att blåsan kommer att bli väldigt aktiv när du häller i dig en jätte flaska med vatten, det är ju inte så svårt att räkna ut. Men det finns även andra drycker som kan leda till en överaktiv blåsa. Koffein, kolsyrade drycker, konstgjorda sötningsmedel, alkohol, tomater och citrusfrukter kan alla utlösa en överväldigande lust att kissa. Så ta det lugnt med dessa drycker och smutta i dig dem långsamt för att slippa springa till toaletten i panik.

Ta vitamin D Det finns en stark koppling mellan urininkontinens och låga D-vitaminnivåer. Din läkare kan beställa ett blodprov för att kontrollera dina D-vitaminnivåer (Upp till 75% av befolkningen har låg nivå, särskilt på vintern.)

Håll en "kiss-dagbok." Under tre dagar, skriv ner vad du gör och när blåsan förlorar kontrollen. Leta sedan efter en koppling eller ett samband. Det kan vara så att du hittar mönster som du kan ändra lätt, till exempel kanske du allt har besvär med på eftermiddagarna – precis efter du tar din dagliga Coca cola…. Du kan också hitta samband som din läkare kan hjälpa till med, till exempel en blåsa som alltid blir överaktiv när du kliver ut genom ytterdörren.

Ta hjälp av din läkare Om övningarna med Kegels, drycker och dagboken inte hjälper, boka en tid hos din läkare. Han eller hon kan kontrollera om det är andra faktorer som kan orsaka dina täta urinträngningar. Allt från receptbelagda medicin (en bieffekt av vissa blodtrycksläkemedel, till exempel) och infektioner kan utlösa urininkontinens.

Behandlingar för inkontinens Behandlingar inkluderar till exempel: akupunktur, receptbelagda läkemedel (för att lugna överaktiv blåsa) och blåskirurgi.

Det finns även produkter som kan hjälpa till att stabilisera en lömsk blåsa eller dra åt ett läckande urinrör. Utöver detta finns det naturliga läkemedel så som Kegelmaster att köpa receptfritt på ShytoBuy.