Vad är urininkontinens?
Urininkontinens, eller oförmåga att kontrollera frisättningen av urin från blåsan, drabbar nästan en av 10 personer över 65 år. Inkontinens uppstår när musklerna i urinblåsan som styr över flödet av urin slappnar av och inte längre håller tätt. Detta resulterar i antingen läckage eller okontrollerad urinering.
Urininkontinens kan variera från mindre enstaka läckage till kronisk okontrollerad urinering. Inkontinens i sig självt är inte en sjukdom, utan ett symtom på en underliggande sjukdom. Inkontinens kan vara ett tillfälligt problem som orsakas av en urinvägsinfektion eller vaginal infektion, förstoppning och vissa mediciner, eller så kan det vara ett kroniskt tillstånd.
Om den ovanstående beskrivningen låter bekant, oroa dig inte - du är inte ensam. Mer än hälften av alla kvinnorna hantera dagligen täta urinträngningar. Åldrande, hormonförändringar, graviditet, förlossning, fysisk stress (t.ex. gymnastik), alla kan de vara orsaker till de problem du kan få med överaktiv blåsa. Även andra faktorer, såsom fetma-diabetesepidemin, kan orsaka inkontinensproblem.
De vanligaste orsakerna till kronisk urininkontinens inkluderar:
- Överaktiva blåsmuskler
- Försvagad bäckenbottenmuskulatur
- För vissa män, en förstorad prostata, eller godartad prostataförstoring (BPH)
- Nervskador som påverkar blåskontroll
- Ett funktionshinder eller begränsning som gör det svårt att komma till toaletten snabbt
- Kirurgiska biverkningar
Man bör däremot skilja på tillfällig och ihållande urininkontinens, eftersom tillfälliga problem inte alltid behöver behandlas.
När man lider av dessa problem kan det skapa en hel del dagliga svårigheter. Urininkontinens kan dämpa din entusiasm för motion, sex, arbete, och även deltagandet i sociala aktivitet. Men få kvinnor, och ännu färre män vågar be om hjälp.
Ihållande urininkontinens
Urininkontinens kan vara ett ihållande tillstånd som orsakas av underliggande fysiska problem eller förändringar, bland annat:
- Graviditet: Hormonella förändringar och den ökade vikten av livmodern kan leda till stressinkontinens.
- Förlossning: Vaginal förlossning kan försvaga muskler som behövs för blåskontroll och även skada urinblåsans nerver och stödjevävnad, vilket leder till en tappad (framfall) bäckenbotten. Med framfall kan urinblåsan, livmodern, ändtarmen eller tunntarmen få skjuts ned från sin vanliga position. Sådana förändringar kan förknippas med inkontinens.
- Förändringar med åldern: Åldrande av blåsmuskeln kan minska urinblåsans förmåga att lagra urin.
- Klimakteriet: Efter klimakteriet producerar kvinnor mindre östrogen, ett hormon som hjälper till att hålla slemhinnan i urinblåsan och urinröret friska. Försämring av dessa vävnader kan förvärra inkontinens.
- Hysterektomi: Hos kvinnor stöds blåsan och livmodern av samma muskler och ligament. Alla operation som innefattar en kvinnas reproduktiva systemet, inklusive borttagning av livmodern, kan skada den stödjande bäckenbottenmuskulaturen, vilket kan leda till inkontinens.
- Förstorad prostata: Särskilt hos äldre män uppstår inkontinens ofta från utvidgningen av prostatakörteln, ett tillstånd som kallas benign prostatahyperplasi.
- Prostatacancer: Hos män kan ansträngningsinkontinens eller trängningsinkontinens vara associerad med obehandlad prostatacancer. Men oftare är inkontinens en bieffekt av behandlingar för prostatacancer.
- Obstruktion: En tumör någonstans längs urinvägarna kan blockera det normala flödet av urin, vilket leder till inkontinens.
- Urinstenar: Hårda, stenliknande massor som bildas i urinblåsan - orsakar ibland urinläckage.
- Neurologiska störningar: Multipel skleros, Parkinsons sjukdom, stroke, en hjärntumör eller en ryggmärgsskada kan störa nervsignaler som är inblandade i blåskontroll och orsaka urininkontinens.
Tillfällig urininkontinens
Det finns många olika typer av tillfälliga urininkontinens. Vissa drycker, livsmedel och mediciner kan vara vätskedrivande och stimulera blåsan vilket ökar din volym av urin. Dessa drycker och livsmedel innefattar:
- Alkohol
- Koffein
- Koffeinfritt te och kaffe
- Kolsyrade drycker
- Konstgjorda sötningsmedel
- Glukossirap
- Livsmedel som innehåller mycket krydda, socker eller syra, särskilt citrusfrukter
- Hjärt-och blodtrycksmediciner, lugnande och muskelavslappnande
- Stora doser av vitamin B eller C
Finns det olika typer av urininkontinens?
Förutom ihållande och tillfällig urininkontinens, så finns det många andra benämningar och typer av urininkontinens. Den vanligaste benämns ofta som ansträngningsinkontinens och överaktiv blåsa eller trängningsinkontinens.
Ansträngningsinkontinens
Ansträngningsinkontinens uppstår vid oväntat läckage av urin orsakat av tryck eller plötslig muskelsammandragningar på blåsan. Detta sker ofta under träning, tunga lyft, hosta, nysningar och även skratt. Stressinkontinens är även ett vanligt problem hos unga och medelålders kvinnor. Hos yngre kvinnor, kan tillståndet vara på grund av en inneboende svaghet i bäckenbottenmuskulaturen eller en effekt av stress efter en förlossning. För medelålders kvinnor kan ansträngningsinkontinens börja bli ett problem vid klimakteriet.
Trängningsinkontinens
Trängningsinkontinens, eller överaktiv blåsa (OAB), uppstår när en person känner behov av att urinera, men är oförmögen att hålla tillbaka urinen tillräckligt länge för att hinna till ett badrum. Trängningsinkontinens förekommer ibland hos personer som har haft en stroke eller har kroniska sjukdomar som diabetes, Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom eller multipel skleros. I vissa fall kan trängningsinkontinens kan vara ett tidigt tecken på cancer i urinblåsan. Mindre vanliga typer av inkontinens inkluderar:
Överflödesinkontinens
Detta uppstår när en person är oförmögen att tömma blåsan helt, och det svämmar över när ny urin produceras. Detta inträffar ibland hos män som har en förstorad prostata. Det förekommer även hos personer med diabetes eller ryggmärgsskador.
Total urininkontinens
Detta hänvisar till ständiga läckage av urin från en blåsa som helt enkelt inte har någon lagringskapacitet eller funktion. Detta tillstånd kan bli följden av en anatomisk defekt, en ryggmärgsskada, en onormal öppning i urinblåsan eller som en efter-effekt av urinvägskirurgi.
Vad är riskfaktorerna för urininkontinens?
Faktorer som ökar risken att utveckla urininkontinens inkluderar:
- Kön :Kvinnor är mer benägna att ha ansträngningsinkontinens. Graviditet, förlossning, klimakteriet och kvinnlig anatomin redogöra för denna skillnad. Men män med prostataproblem löper ökad risk för överflödesinkontinens.
- Ålder :När man blir äldre, förlorar musklerna i blåsan och urinröret en del av sin styrka. Förändringar med åldern gör att blåsan inte kan hålla lika tätt och ökar chanserna för ofrivilligt urinläckage.
- Övervikt :Extra vikt ökar trycket på urinblåsan och omgivande muskler, vilket försvagar dem och kan leda till urinläckage under träning eller när man hostar eller nyser.
- Andra sjukdomar :Kärl, njursjukdom, diabetes, Alzheimers sjukdom, multipel skleros, Parkinsons sjukdom och andra tillstånd kan öka risken för urininkontinens.
- Rökning :En kronisk rökhosta kan utlösa eller förvärra stressinkontinens genom att sätta press på urinringmuskeln.
- Sport och rörliga aktiviteter :När du sportar kan du skapa ett plötsligt tryck på blåsan som kan leda till tillfälliga inkontinensepisoder under sportaktiviteter.
Hur förebygger du urininkontinens?
Urininkontinens kan vara mycket besvärande och många upplever att det påverkar deras vardag och sociala liv negativt.
Bli av med urininkontinens:- Gör Kegelövningar:Denna övning stärker bäckenbotten och ringmuskler, vilket har bidragit många kvinnor med ansträngningsinkontinens (exempelvis läckage när-du-nyser ) upplever en förbättring. Du kan göra Kegel övningarna varsomhelst: vid skrivbordet, ute i trädgården, i kö i affären. Att göra Kegel övningar brukar även vara bra för ditt sexliv. Du kan bland annat hitta hjälpmedel för Kegel övningar i vår kategori för vaginal åtstramning.
- Hoppa över "vätskedrivande" drycker :Det är en självklarhet att blåsan kommer att bli väldigt aktiv när du häller i dig en jätteflaska med vatten, det är ju inte så svårt att räkna ut. Men det finns även andra drycker som kan leda till en överaktiv blåsa. Koffein, kolsyrade drycker, konstgjorda sötningsmedel, alkohol, tomater och citrusfrukter kan alla utlösa ett överväldigande behov av att kissa. Så ta det lugnt med dessa drycker och smutta i dig dem långsamt för att slippa springa till toaletten i panik.
- Ta vitamin D:Det finns en stark koppling mellan urininkontinens och låga D-vitaminnivåer. Din läkare kan beställa ett blodprov för att kontrollera dina D-vitaminnivåer
För en "kiss-dagbok."
Under tre dagar, skriv ner vad du gör och när blåsan tappar kontrollen. Leta sedan efter en koppling eller ett samband. Det kan vara så att du hittar mönster som du kan ändra lätt, till exempel kanske du alltid har besvär på eftermiddagarna – precis efter du tar din dagliga Coca cola…. Du kan också hitta samband som din läkare kan hjälpa till med, till exempel en blåsa som alltid blir överaktiv när du kliver ut genom ytterdörren.
Ta hjälp av din läkare
Om kegelövningarna, dagboken och att tänka på vad du dricker inte hjälper, boka en tid hos din läkare. Han eller hon kan kontrollera om det är andra faktorer som kan orsaka dina täta urinträngningar. Allt från receptbelagda medicin (en bieffekt av vissa blodtrycksläkemedel, till exempel) och infektioner kan utlösa urininkontinens.
Behandlingar för inkontinens
Behandlingar inkluderar till exempel: akupunktur, receptbelagda läkemedel (för att lugna överaktiv blåsa) och blåskirurgi.
Det finns även produkter som kan hjälpa till att stabilisera en lömsk blåsa eller dra åt ett läckande urinrör. Utöver detta finns det naturliga hjälpmedel.