GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Klåda i underlivet - Så blir du av med besvären!

Besvär såsom klåda i underlivet är något som många kvinnor kommer att behöva uppleva minst en gång i livet. Som kvinna är det nästan oundvikligt att inte uppleva några problem i underlivet. Klåda, obalans, irritation... Listan är lång. Många kvinnor tänker inte på att man skall vara lika noga med att sköta om sitt underliv som resten av kroppen. Även män kan få problem med klåda, men det är vanligare hos kvinnor. Orsakerna kan vara många och inkluderar bland annat svampinfektion, bakteriell obalans och könssjukdomar. Oberoende orsak så kan klåda i underlivet och analen vara mycket besvärande.

Därför får du klåda i underlivet

klåda i underlivet

Besvärande symtom såsom klåda i underlivet och analen är tyvärr något som de flesta kvinnor kommer att uppleva någon gång i sitt liv. Andra vanliga symptom är att det kliar, orsakar illaluktande flytningar och att den närliggande huden är röd och/eller irriterande. Dessa är de vanligaste symptomen:

 • En besvärande klåda i underlivet.
 • Kan uppleva en rodnad eller sveda i eller runt underlivet eller analen
 • Slemhinnorna kan vara torra och irriterande.
 • Det finns även en risk att det kliar i underlivet.
 • Kan drabba både män och kvinnor.
 • Kvinnor upplever ofta illaluktande flytningar i kombination med att det kliar i underlivet.

Det finns flera orsaker som kan ligga bakom varför ditt underliv kan drabbas av den irriterande och obehagliga klådan.

Vanliga orsaker till klåda i underlivet:

 • Svampinfektion
 • Bakteriell vaginos, det vill säga en intim bakterieinfektion
 • Irriterade slemhinnor:
 • Könssjukdomar: Gonorre, skabb och hepatit B kan alla orsaka klåda.
 • För kvinnor som har genomgått klimakteriet, så beror klåda i underlivet oftast på torra slemhinnor. Det beror på att kroppen producerar mindre östrogen efter klimakteriet, som i sin tur leder till torrare slemhinnor som kan klia och orsaka klåda.

Svampinfektion i underlivet

En vanlig orsak till att det kliar i underlivet är en svampinfektion. Det förekommer oftast olika svamparter både på och i våra kroppar. Det är fullt normalt och inget som du behöver behandla så länge svampen inte förökar sig onormalt mycket eller sprider sig till fel ställen i kroppen. Men det är något som oftast är väldigt lätt att märka eftersom du då kommer att drabbas av diverse symptom.

Under normala förhållanden så kan kroppen själv hålla svampen under kontroll, men om du har fått ett nedsatt immunförsvar (antingen tillfälligt eller långvarigt) eller du inte har tillräckligt många av de bra mjölksyrabakterierna i underlivet, så kan svampen föröka sig. Det är även särskilt vanligt efter eller i samband med en antibiotika kur eftersom antibiotikan inte kan ske skillnad på “bra” eller “dåliga” bakterier. Detta kan då orsaka en svampinfektion och den främsta symtomen är klåda i underlivet. Risken att du som har en svampinfektion i underlivet kommer att smitta andra är väldigt liten.

Om du är gravid och misstänker att du har en svampinfektion, så bör du kontakta din läkare istället för att använda receptfria behandlingar. Det är eftersom vissa anti-svamp behandlingar kan irritera livmodertappen.

Bakteriell vaginos

kliar i underlivet

Den vaginala infektion som påverkar kvinnors intima hygien mest är tillståndet bakteriell vaginos. Det uppkommer och kan utvecklas då det finns för mycket av elakartade bakterier i underlivet, och kan skapa symptom som klåda i underlivet, en känsla av att det bränner, illaluktande flytningar vilket alla kan påverka hur ren och fräsch en kvinna känner sig. Om du har en sådan infektion, kan det vara svårt att bli av med en sådan infektion i underlivet, och den kan blossa upp utan förvarning. Forskning har visat att 1 av 4 kvinnor lider av bakteriell vaginos, men endast hälften märker av och känner att symtomen påverkar deras intimhygien.

Bakteriell Vaginos och flera av dessa symptom kan enkelt behandlas med en hypoallergenisk underlivstvätt. Då vaginala infektioner kan förbättras, kan du även fortsätta att använda intimtvätt produkten för att förhindra framtida utbrott av bakteriell vaginos och klåda i underlivet. Eftersom tillståndet orsakas av en obalans av de goda och dåliga bakterier, så är det viktigt att minska de dåliga bakterierna utan att skapa ytterligare irritationer.

ShytoBuy erbjuder lösningar för intim hygien problem, som till exempel olika intimtvålar för det känsliga underlivet, och kan hjälpa dig att känna dig fräsch och ren dygnet runt.

Könssjukdomar som orsakar klåda i underlivet

Det finns flera könssjukdomar som kan ligga bakom klådan. Gonorre, skabb och Hepatit B är 3 exempel på dessa.

Gonorré

Om du misstänker att din klåda i underlivet beror på en könssjukdom, så är det en stor risk att det är gonorre som ligger bakom.

Gonorré är en könssjukdom som orsakas av bakterien gonokocken och som börjar bli vanligare runt om världen (inkl. Sverige). Bakterieinfektionen sätter sig oftast i underlivet, såsom urinrör, slidan och i analen. Även om den smittar via samlag, så kan den också sprida sig via händer och mun. Det är en relativt smittsam bakterieinfektion och du behöver alltså inte ha haft sexuellt samlag med någon för att drabbas. Vanliga symptom är illaluktande eller ovanligt mycket flytningar, klåda i underlivet och det kan även svida när man urinerar.

Om du misstänker att du har gonorré, så bör du kontakta din läkare för att säkerställa diagnosen. Den vanligaste behandlingsformen för gonorre är dessutom antibiotika som behöver skrivas ut från en läkare.

Skabb

Skabb är ett väldigt litet djur som kan leva på vår hud och ett av de ställen som de gillar är runt könsorganen. Att drabbas av skabb är inte det minsta farligt, men symptomen som ett ständigt kliande och klåda i underlivet kan vara mycket frustrerande. Det smittas genom närkontakt med någon människa eller djur som redan har skabb.

Om du misstänker att din klåda i underlivet beror på skabb så kan din närmaste vårdcentral hjälpa dig att bekräfta dina misstankar. Det finns sedan receptfria behandlingar på apoteketet som du kan köpa för att bli av med din klåda i underlivet. Det är även rekommenderat att behandla alla som du bor med samtidigt för att minska att skabb sprids fram och tillbaka mellan er. Du bör även regelbundet tvätta alla sängkläder, handdukar och liknande i minst 60 grader för att ta död eventuella parasiter.

Hepatit B

Hepatit B kan visserligen orsaka klåda i underlivet, men i många fall upplever drabbade även klåda på andra delar av kroppen. Det orsakas av ett virus som i sin tur resulterat i en inflammation i levern. Det går att vaccinera sig mot Hepatit B och måste antingen göras innan du smittas eller inom 24 timmar ifrån att du misstänker att du har blivit smittad.

Hur går en undersökning till om du söker hjälp?

En undersökning är näst intill obligatorisk för att man skall kunna fastställa symptomen. Gynekologen tar prover på slidsekretet och inspekterar slida och livmoderhals och tar hänsyn till dess karaktär, lukt och färg. Efteråt kan gynekologen rekommendera bästa möjliga behandling för att du skall bli frisk igen.

Partner

Viktigt att tänka på om du är i en fast relation är att även om du genomgår undersökning och behandling så kanske din partner behöver göra det också. Detta kan kännas pinsamt att behöva ta upp, så om du genomgått behandling efter upptäckt sjukdom och blivit frisk men därefter upptäcker någon form av symptom igen, så kan det ligga hos din partner och är då värt att ta upp – för er bådas skull.

Idag finns enkla och effektiva behandlingar receptfritt i hälsokostbutiker på nätet eller apotek. Om man vill slippa generande besök hos apoteket eller i butik kan du beställa hjälpmedel diskret och anonymt hos till exempel ShytoBuy.

Behandla för klåda i underlivet

bli av med klåda i underlivet

Alla kvinnor vill känna sig fräscha, även intimt sätt. Detta kan dock vara svårt att uppnå ibland och kan påverkas av flera olika faktorer. Det kan vara din menscykel, typ av underkläder eller vädret som påverkar hur fräsch och ren du känner dig. Det finns flera produkter för intimhygien tillgängliga, och varierar från våtservetter till tvålar och sprayer. Dessa kan rubba din naturliga PH balans då de ofta innehåller uttorkande och irriterande ämnen som parfymer. Genom att använda högkvalitativa produkter anpassade för underliv och intim hygien kan det hjälpa dig att känna dig fräschare och undvika illaluktande flytningar så att du känner dig trygg med din kropp.

Det finns vissa saker du kan göra för att behålla och framförallt förbättra din intima hygien, som att tvätta ditt underliv dagligen, och bära bomullstrosor. Utöver detta kan man även använda produkter som är specifikt anpassade för kvinnors intimhygien. Dessa är hypoallergeniska och innehåller inte parfymer eller ämnen som kan torka ut eller irritera den känsliga vävnaden. Detta gör att du både kan tvätta dig, men ändå behålla din naturliga PH balans som förhindrar att elakartade bakterier kan bildas, som kan orsaka oönskade dofter och flytningar.

Rekommenderade Produkter

Dela med