GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Vad beror illaluktande flytningar på?

Oftast är det inget vi grubblar över men faktum är att många lider av problem i underlivet som till exempel illaluktande flytningar och dem gör det i tystnad. Det kan tyckas pinsamt och därför försöker många ignorera besvären. Det är inte förens man själv upplever problem som man inser hur skört underlivet är, men som tur är finns det behandlingar som kan lösa dina problem. Viktigt att veta är att du inte är ensam. Nästan alla kvinnor upplever någon gång något typ av besvär i underlivet. Allt från klåda, flytningar, irritation, sveda eller smärta. Det finns mängder av olika besvär men som tur är finns det även massvis med behandlingar.

Vad är flytningar?

illaluktande flytningar orsaker

Det finns många saker som kan påverka underlivet på en kvinna och orsaka illaluktande flytningar. Ibland kan något så enkelt som för mycket tvättning eller parfymerade mensskydd skapa problem som rikliga flytningar, obehaglig lukt eller klåda i underlivet. När detta händer kan skadliga bakterier växa sig större och sedan leda till infektion och ytterligare irritation och obalans i underlivet.

Det är vanligt att börja märka av flytningar när du hamnar i puberteten. Detta är dock inget dåligt tecken, flytningar håller slemhinnorna fuktiga och skyddar dig från infektioner. Flytningarna ändrar ofta utseende och mängd beroende på var i din menscykel du befinner dig. Det är dock vanligt att de är lite vitaktiga och har en lite sur, filmjölkslikande lukt.

Du bör vara vaksam om du börjar få extremt illaluktande flytningar och om de ändrar färg och blir mer gul-gröna. Det kan även vara något som inte står riktigt rätt till om du plötsligt får väldigt tjocka och rikliga flytningar. I de allra flesta fall är det inget allvarligt som orsakar förändringarna.

De vanligaste orsakerna är: svamp och bakteriell vaginos. Alla dessa kan enkelt behandlas. Hos oss hittar du behandlingar mot svamp och bakteriell vaginos.

Vanliga orsaker till illaluktande flytningar

Illaluktande flytningar är ett extremt vanligt problem som drabbar tusentals kvinnor i Sverige varje år. När man känner att det luktar illa där nere blir man ofta undrandes om det har med ens hygien att göra, vilket i sin tur gör att det känns ännu jobbigare att söka upp en behandling. Här nedan kommer vi att beskriva de vanligaste orsakerna till problemet och förhoppningsvis hjälpa dig i vad just du kan göra för att bli av med lukten.

  • En överdriven rengöring: Om du tvättar dig för mycket så finns det en risk att du rubbar balansen av de “goda” bakterierna och kan därför orsaka andra problem.
  • Parfym: Vaginal ömhet och illaluktande flytningar kan orsakas av användning av parfymerade tvålar, bubbelbad och lotion. Rengör aldrig din vagina med något starkt doftande. Använd en mild intimtvål och varmt vatten för att försiktigt tvätta runt ditt könsorgan.
  • Svampinfektion: Svamp orsakas av en obalans i det vaginala pH-värdet. Svamp påträffas ofta efter att du har tagit medicin, överdriven konsumtion av sockerhaltiga livsmedel, graviditet eller en hormonell förändring. Svampinfektion kan i de flesta fall förebyggas och behandlas med ett antisvamp-tillskott som candidatabletter.
  • Könssjukdomar: Sexuellt överförbara sjukdomar orsakade av bakterier.

Tajta kläder kan ge problem i underlivet

Du kanske blir du förvånad, men en av de allra vanligaste orsakerna till illaluktande flytningar är för att många tjejer och kvinnor använder alldeles för tighta underkläder. Anledningen till att detta gör att man luktar illa är för att man svettas väldigt mycket runt vaginan, som i sin tur gör att det bildas bakterier när underlivet inte luftas. Det är bakterierna som gör att det sen börjar lukta illa. Undvik därför allt för åtsittande underkläder, tänk på vilket material dina underkläder är gjorda av. Bomull är till exempel mycket bättre än spets, och ”vanliga” trosor är bättre än string. Att sova utan trosor är också ett tips, då får underlivet luftas maximalt.

En överdriven rengöring kan ge illaluktande flytningar

Det här kanske kommer som en överraskning, men att tvätta sig för ofta där nere kan också leda till dålig lukt. Det här är därför att för mycket rengöring gör att kroppens naturliga PH värde hamnar ur balans. Man brukar kalla ämnena för underlivets naturliga flora, vilket är jätteviktigt att behålla för att underlivet ska må bra. Bäst är att bara tvätta sig med vatten där nere, men vill du gärna tvätta dig med något annat också så ska du använda en intimtvål som inte är parfymerad. Får du problem även med intimtvålen så bör du uppsöka en gynekolog.

Jästinfektioner kan ge illaluktande flytningar

Det här är en väldigt vanlig orsak till att flytningarna luktar illa. Jästinfektioner i sig är orsakad av mängder av olika faktorer, till exempel diabetes eller graviditet. Illaluktande flytningar är inte det enda symptomen till en jäst infektion, men anar du att du har det så kan du använda en behandling för infektionen och den kommer att ta bort alla symptom.

Obalans i underlivet

Om du har en obalans i underlivet i form av ostabilt pH-värde eller en infektion kan det leda till vaginala problem som torra slemhinnor, vilket kan vara oerhört obekvämt under samlag. Ett obalanserat pH-värde ger även rikliga och illaluktande flytningar. För att komma tillrätta med med ditt pH-värde bör du använda en neutral intim tvål varje gång du duschar, starkare oljor kan förvärra situationen.

Har du en infektion, såsom bakteriell vaginos, jäst eller svamp är det viktigt att du behandlas så snart som möjligt. Här på sidan hittar du naturliga behandlingar som kan lindra både infektioner samt intimtvätt som hjälper dig att hålla koll på ditt pH-värde.

Behandla illaluktande flytningar

Behandla illaluktande flytningar

Om du vill behandla för att bli av med dina illaluktande flytningar, så är det bra att först börja fundera på varför just du drabbades ifrån första början. Det finns alltid en risk att dina problem kommer att komma tillbaka om du inte behandlar de orsakande faktorerna. Finns det några förändringar som du kan göra för att minska risken för problem i underlivet? Kanske kan du ändra till bomullstrosor som andas bättre? Eller så kan du behandla jästinfektionen som kanske orsakar dina problem?

När du väl har funderat över vad som kan vara den orsakande faktorn, så är ett bra tips att använda sig av en ekologisk och skonsam intimtvål för att kan tvätta bort de oönskade bakterierna. Var bara noga med att den är PH-balanserad, skonsam och återfuktande för att den inte ska resultera i fler problem.

Yes Intimtvål är ett av de mest kända märkena när det gäller intimprodukter i Storbritannien och är mycket populär tack vare att den kan rengöra dina mest intima delar på ett skonsamt sätt.

Brist på sexlust

Om dina vaginala problem handlar om bristande sexlust så ska du leta efter en stimulerande gel. Intimgel från 2seduce är särskilt lämplig för dem som behöver extra stimulans. Produkten är baserad på naturliga och ekologiska ingredienser som inte går in och ändra bakteriefloran - så du riskerar inte att få problem med rikliga och tjocka flytningar vid användning.

Rekommenderade Produkter

Dela med