GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Vad kan hända om man inte behandlar inåtväxta hårstrån?

Problem med inåtväxta hårstrån och röda prickar efter rakning är ett jobbigt besvär som de flesta av oss någon gång har drabbats av i samband med hårborttagning. Inåtväxta hårstrån bildas då ett hårstrå inte kan tränga igenom huden, utan växer inåt under hudens yta. Inåtväxta hårstrån beror vanligtvis på din hårborttagningsmetod, men även svettning och friktion från kläder kan förvärra problemet. Vad händer om man inte behandlar knottrorna som bildas på huden då ett hårstrå växer inåt? Läs vidare för att ta reda på mer.

Infektioner

Ett av de största problemen som kan uppstå om du bara ignorerar ett inåtväxt hårstrå eller utslag efter rakning är en infektion. Risken att drabbas av en infektion ökar ofta om du själv försöker klämma på området eller ta bort hårstrået själv. En infektion leder ofta till att en större böld bildas, vilket kan orsaka rodnad, irritation samt smärta och obehag i det drabbade området.

Bölder

Ett inåtväxt hårstrå som blir infekterat ser först ut som en liten finne, men kan utvecklas till en öm, rödaktig böld. Om du inte behandlar en hårsäcksinflammation kan bölden öka i storlek och bli väldigt smärtsam. I vissa fall måste man uppsöka en läkare för behandling.

Pigmentfläckar

Efter att det inåtväxta håret har växt ut och området har läkt kan du lägga märke till att området har fått en mörkare brunaktig färg. För att undvika pigmentförändringar är det bäst att behandla besväret så fort du lägger märke till att du har fått irriterad hud efter rakning eller vaxning.

Tips på hur du hanterar problem med inåtväxta hårstrån

Inåtväxta hårstrån efter vaxning eller rakning orsakar klåda och obehag. Därför är det viktigt att behandla området på rätt sätt, istället för att försöka plocka ut hårstråna med en pincett. Här är en lista på hur du kan bli av med inåtväxta hårstrån med skonsamma metoder, i tryggheten av ditt eget hem:

 1. Använd en hudvårdsprodukt

  Att använda produkter som är utformade specifikt för detta ändamål kan vara till stor hjälp. Du kan använda ett naturligt medel mot inåtväxta hår för att exfoliera området och mjuka upp huden på djupet.

  Några ingredienser som är kända för att ha en milt exfolierande effekt är glykolsyra, bensoesyra och salicylsyra. En högkvalitativ hudvårdsprodukt för inåtväxta hårstrån kan hjälpa håren att växa ut i rätt riktning.

 2. Använd en varm kompress

  Ett inåtväxt hårstrå bildar vanligtvis först en liten hård knöl på huden, som blir mjukare och rödare, tills hårstrået till sist blir synligt. Applicera ett varmt (inte hett) omslag på området. Det kan öka blodcirkulationen och öppna porerna för att påskynda läkningsprocessen. Detta kan även lugna irritationen och rodnaden samt lindra klåda.

 3. Sluta raka dig

  Många försöker raka bort stråna så fort de växer ut, även om huden fortfarande är irriterad. Om du får röda prickar efter rakning är det dock bäst att låta huden lugna sig ordentligt före du rakar dig igen. Om du inte kan låta bli att ta bort håret kan du prova en annan hårborttagningsmetod, som hårborttagningskräm, vaxning eller laserbehandling. Var noga med att låta det inåtväxta hårstrån växa ut innan du rakar samma område igen.

Så här undviker du inåtväxta hårstrån

 1. Välj en skonsam hårborttagningsmetod

  Inåtväxta hårstrån beror oftast på rakning, därför kallas de ofta även för rakfinnar. Om du föredrar rakning som hårborttagningsmetod finns det några knep som kan göra rakningen skonsammare för huden.

  Exfoliera huden före rakning och använd alltid rakgel, -skum eller -kräm för mindre friktion. Raka i den riktning som håret växer och undvik att raka flera gånger på samma område.

 2. Raka dig mer sällan

  Det är vanligt med röda prickar och utslag efter rakning av könshår, eftersom huden är extra känslig och hårstråna grövre på detta område. Att raka dig för ofta irriterar huden och ökar risken för inåtväxta hårstrån. Det kan vara svårt att låta bli att raka sig, speciellt på sommaren, men du kan använda andra hårborttagningsmetoder mellan varven, så att du inte behöver raka dig lika ofta.

 3. Ta bort håret med laser

  För att undvika inåtväxta hårstrån måste du bli av med hårsäckarna helt. Detta är endast möjligt med laser. Hårborttagning med laser kan göras både på en salong eller hemma, med en hårborttagningsapparat för hemmabruk. Även om hårborttagning med laser är ett dyrare alternativ kan det vara lönsamt i längden, eftersom resultatet kan vara permanent och du inte behöver lägga tid på rakning eller oroa dig för inåtväxta hår i framtiden!

 4. Exfoliera mera

  Att exfoliera huden regelbundet, speciellt före rakning, kan hjälpa dig att slippa inåtväxta hårstrån och röda prickar efter rakning.

  Genom att exfoliera huden kan du rengöra porerna och avlägsna överflödig olja och smuts från huden. När du skrubbar bort döda hudceller som täcker över hårsäckarna kan håret växa ut i rätt riktning, istället för att böja sig under huden.

 5. Återfukta huden

  Du bör alltid återfukta huden efter hårborttagning, oavsett vilken hårborttagningsmetod du använder. Detta ger huden fukt och näring och gör den mjukare. Det är även rekommenderat att applicera en hudkräm efter att man duschat för att återfukta huden. Applicera en mild och naturlig kräm, som inte irriterar huden, på det rakade området.

Sammanfattning

Inåtväxta hårstrån är ett vanligt problem som orsakar klåda och obehag. Det finns många enkla och effektiva metoder för att behandla problemet. Var noga med att behandla inåtväxta hårstrån och utslag efter rakning så fort du lägger märke till dem. Du kan förebygga problemet och undvika att drabbas igen genom att använda högkvalitativa och naturliga produkter för inåtväxta hår.

Dela med