GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Mat att undvika om du har candida

Mat att undvika om du har candida

Candida är en jästsvamp som finns naturligt i munnen, magen och underlivet. Att ha normala nivåer av candida är bra för kroppen men om det blir en överväxt kan de ge upphov till olika problem, bland annat kronisk svampinfektion i underlivet. Tack och lov så finns det olika sätt att återfå en balanserad candidanivå i kroppen. Ett av de mest populära alternativen är en diet som renar kroppen från candida. Som en del i denna diet ingår det att undvika vissa livsmedel som kan orsaka en överväxt av svampen.

 1. Mat med mycket socker

  sugary-foods

  Candida och andra jästsvampar lever främst på socker (eller glukos som det heter) så det kan vara bra att undvika socker om du vill bli av med dina candida- och svampinfektioner. Socker finns såklart i uppenbara livsmedel som läsk, kakor och godis men det kan också finnas i oväntade produkter som salladsdressing, proteinbars och tillochmed i sötningsmedel.

 2. Fruktjuice och torkad frukt

  fruit-juice-dry-fruits

  En vanlig källa till de sockerarter som candidasvampen lever på är frukt. På lång sikt är frukt helt klart nyttigt för dig eftersom att det ger en mängd olika nyttigheter och viktiga näringsämnen. Men kortsiktigt kan det vara bra att skära ned på fruktintaget medans du försöker bli av med candida.

 3. Gluten och spannmål

  gluten-and-grains

  Alla spannmål, inklusive gluten, bryts ned till enkla sockerarter i matsmältningsprocessen. Och som vi vet är det socker som candidasvampen lever på. Det är därför bäst att undvika dem om du kan, eller åtminstone skära ned på dem, under en period tills dina symptom av candida har avtagit.

 4. Fermenterad mat och dryck

  fermented-foods

  Olika typer av fermenterad mat och dryck, såsom kefir, kombucha, surkål och miso, är hälsosamma och fördelaktiga för dig eftersom att de fungerar som prebiotika. Det betyder att de främjar bakteriefloran i din mage. Men de kan tyvärr också främja tillväxten av candida. Så det är bäst att vänta med dem tills din svampinfektion har läkt ut.

 5. Öl och vin

  beer-wine

  Både öl och vin är fermenterade drycker som kan förvärra överväxten av candida. Öl innehåller också ofta gluten och vin har en hög sockerhalt, och som vi vet är detta sådant som candidasvampen lever på. Alkohol kan också förvärra problem med läckande tarm och leda till att candidasvampen läcker ut i blodet.

 6. Stärkelserika grönsaker

  starchy-vegetables

  Vanligtvis är stärkelserika grönsaker som potatis och rotfrukter bra för din kropp, men inte när du har problem med en svampinfektion. Det är på grund av att de är en källa till kolhydrater som bryts ned till sockerarter som candidasvampen sen kan leva på. Så när du genomgår en behandling mot candida är det bättre att fokusera på gröna bladgrönsaker istället.

 7. Mejeriprodukter

  dairy

  Mejeriprodukter anses vara inflammatoriska livsmedel och kan därför vara skadliga för kroppen när du har en candidainfektion. Inflammationer i kroppen kan orsaka mikroskador i tarmen och leda till läckande tarm så att candidasvampen sprids ut i blodsystemet. Det får immunförsvaret att aktiveras och gå till attack vilket kan försvaga din naturliga motståndskraft.

Sammanfattning

Många undrar över hur man kan bota candida- och svampinfektioner naturligt och permanent, och ett av de bästa sätten är genom en candidadiet. Men kom ihåg att en candidadiet där du undviker ovanstående livsmedel bara ska följas under en kort period tills att din tillväxt av candidasvamp är på en hälsosam nivå igen. Att långsiktigt följa en sådan här diet skulle leda till en brist på viktiga näringsämnen och är inte att rekommendera. Om du vill ha en mer långsiktigt lösning som motverkar att dina problem och svampinfektioner återkommer kan du prova att ta ett naturligt kosttillskott mot candida som innehåller ingredienser som hjälper dig att hålla candidasvampen i schack.

Rekommenderade Produkter

Dela med