GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

ShytoBuy

Tecken på Candida Överväxt och Vad du Kan Göra åt Det

Om du tror att en plötslig ökning av insulinnivåerna, depression, yrsel eller en konstant känsla av trötthet är tillstånd vilka kan härledas helt och hållet till din livsstil så är du helt fel ute. En friskare du ska känna dig full med energi under hela dagen.

Gör du inte det så kan du vara säker att något inte står rätt till och du bör dra åt öronen samt ta reda på vad som orsakar tillståndet i fråga. En av de vanligaste orsakerna till det hela är att du drabbats av en svampinfektion på grund av candida överväxt. Fortsätt läsa vidare om vad denna svamp är för något samt hur det inverkar negativ på ditt allmänna välbefinnande.

På denna sida

 • Vanliga Hudrelaterade Svampinfektioner
 • Vad är Candida Överväxt för Något?
 • Vanliga Symptom på Candida Överväxt
 • Vanliga Orsaker till Candida Överväxt
 • Naturliga Lösningar för att Minska Candida Överväxt
 • Tips för att Förhindra Candida Överväxt
 • Ett Sista Ord

Vanliga Hudrelaterade Svampinfektioner

Av alla kända hudrelaterade åkommor så är just svampinfektioner de vanligast förekommande hos allmänheten i Sverige. Hudrelaterade svampinfektioner orsakar främst av ett flertal grupper av svampar där exempelvis dermatofyter brukar utgör en av dessa. Svamparna livnär sig på ett protein från huden som benämns inom sammanhanget för keratin.

Även om infektionerna sällan medför några allvarliga hälsotillstånd så kan en överdriven tillväxt leda till obehagliga symptom vilka orsakar både smärta och obehag i området som drabbats. Följande är några av de mest vanligaste hudåkomman som tenderar att orsakas av svampar vilka återfinns hos de flesta allmänna utrymmen (bassäng, sauna etc.)

Ringorm

Ett antal olika former av svamparter kan komma att orsaka ringorm. Tinea är den adekvata medicinska termen för ringorm och det är vanligt förekommande hos både män och kvinnor. Ringorm är mer framträdande i hårbotten, armhålan och ljumskområdet än hos andra delar av kroppen. Även om de flesta ringorm infektioner framgångsrikt kan behandlas med läkemedel så beror behandlingens utkomst ofta på var infektionen i fråga uppenbarat sig.

Fotsvamp

Du behöver inte vara en ihärdig och frenetisk utövare av en viss idrott för att bli smittad av fotsvamp. Denna svampinfektion kan drabba vem som helst och är ytterst smittsam. Svampen som orsakar infektionen återfinns oftast i allmänna omklädningsrum, främst på duschgolv och andra gemensamma våtutrymmen. Den smittar oftast delar av foten där vanliga symptom på att man blivit smittad ter si i form av en brännande och smärtande klåda. Tillståndet i fråga är behandlingsbart med svampdödande produkter vilka kan appliceras direkt på den drabbade området men även intas oralt.

Candidiasis

Är i själva verket en form av svamp som angriper olika delar av kroppen och huden. Några av de vanligaste symptomen på Candidiasis är smärta, ömhet, rodnad och klåda hos området som angripits av svampen i fråga. En effektiv behandlingsmetod är att använda sig av receptfria och naturligt baserade medikament.

Sporotrichosis

De flesta individer smittas från svamp drabbad jord, hög, mossa eller rosor. På grund av det så brukar frenetiska trädgårdsmästare och individer som generellt tillbringar mycket tid i trädgården vara således de mest benägna att drabbas av sporotrichosis.

Nagelsvamp

Precis som det låter så angriper svampen nageln under tårna eller fingrarna av en eller flera svamparter. Denna typ av svampinfektion tenderar generellt att vara ytterst smittsam och även om man applicerar en adekvat behandling så är det inte säkert att man lyckas bli av med plågan. Den återfinns oftast i fuktiga miljöer och dess symptom kännetecknas av spröda oc missfärgade men även hårda naglar som ibland även kan gå av. Krämer och homoeopathic lösningar har visat sig traditionellt vara effektiva mot denna typ av infektion.

Vad är Candida Överväxt för Något?

Candida är en typ av svampinfektion som samexisterar med bakterier vilka återfinns i dina tarmar, hud och slemhinnor. Detta är en logisk förklaring till varför candida inte är skadligt så länge den förekommer i kontrollerade mängder men vid överväxt av candida så kan obehagliga infektioner uppenbara sig.

När svampen får tillgång till de rätta förutsättningarna att föröka sig så kommer den att börja växa i storlek. En överdriven tillväxt av candida brukar ofta börja med matsmältningssystemet och gradvis förflytta sig över hela kroppen vilket i slutändan mynnar ut i olika former av hudrelaterade svampinfektioner och närbesläktade åkommor.

Av de 20+ typer av candida som naturligt återfinns i människans kropp så är just candida albicans den som är ansvarigt för de olika svamp relaterade hud infektionerna. En överväxt av candida kan även komma att påverka olika organ såsom hjärnan och njurarna och i vissa fall leda till kroniska sjukdomar. Den hålls även ansvarigt för att orsaka de flesta vaginala- och munrelaterade infektioner.

Vanliga Symtom på Candida Överväxt

Symptomen på candida överväxt brukar ofta förväxlas med andra hälsotillstånd vilket gör den svår att upptäcka och vidta adekvata behandlingsformer för att bli av med åkomman. Några av de vanligaste symptomen på candida överväxt inkluderar följande symptom:

 • Irritation och humörsvängningar
 • Yrsel
 • Ihållande sockerbegär
 • Intensivt sug efter kolhydrater och bearbetade livsmedel såsom pasta och bakverk
 • Depression och ångest
 • Låg libido
 • Blåsor och sår i munnen
 • Trötthet och nedstämdhet under hela dagen
 • Svamprelaterade hudinfektioner såsom eksem, psoriasis eller akne
 • Kliande och ömmande hud
 • Nagelinfektioner
 • Vaginala svampinfektioner
 • Diarré, uppblåsthet, gaser, uttorkning och andra matsmältningsproblem
 • Brist på fokus och uppmärksamhet

När du förstår orsakerna till Candida överväxt så kommer du enklare och lättare kunna relatera till symptomen eller diagnostisera tillståndet mycket effektivare än tidigare.

Vanliga Orsaker till Candida Överväxt

Antibiotika

De flesta läkemedel eller antibiotika tenderar att även ta kål på de vänliga bakterier vilka återfinns i kroppen tillsammans med de skadliga. Dessa goda bakterier ser till att candida ej löper amok och börjar växa okontrollerat. Just därför så kan en drastisk minskning av dessa indirekt leda till candida överväxt. Människor som använder antibiotika ofta är mer benägna att jäst infektioner på grund av candida överväxt.

P-piller

P-piller kan vara en välsignelse men de har även sina nackdelar. Studier visar att östrogen från p-piller kan främja svamp tillväxten och därmed potentiellt leda till candida överväxt. Just därför så är kvinnor vilka använder p-piller på en regelbunden basis mer benägna att drabbas av candida överväxt och infektioner. En kombination av kost rik på socker tillsammans med p-piller kan främja candida överväxt avsevärt.

Kost

En kost rik på socker fungerar som en grogrund för candida virus och är en vanlig orsak till candida överväxt. Det är just därför som du känner intensiva sockerbegär när candida frodas eftersom den börjar växa till sig i tarmen först. När du konsumerar en diet rik på socker så främjar du risken för candida överväxt i kombination med ett försvagat immunförsvar. Man har kunnat konstatera att alla individer med ett motståndskraftigt immunförsvar sällan påverkas av sockerrika livsmedel än de utan. Undvik således raffinerat socker, alkohol och halvfabrikat eftersom dessa är kända för att inverka negativt på de goda bakterierna i tarmen och kan således bidra till en potentiell candida överväxt.

Försvagat Immunförsvar

Ett försvagat immunförsvar är det mest gynnsamma villkoret för candida överväxt. De flesta av dina celler vilka ansvarar för att främja ett motståndskraftigt immunförsvar huserar i tarmen vilket är även där candida samexisterar med dessa. Ett försvagat immunförsvar tyder på att det inte finns tillräckligt med goda bakterier i tarmen vilket i sig kan leda till candida överväxt.

Nagelsvamp

Om du upplever kronisk stress under en lång tid så kan det ha en negativ inverkan på ditt allmänna hälsotillstånd. Stress är känt för att orsaka inflammation i kroppen och därigenom försvaga ditt immunförsvar. Detta leder ofta till episoder av oönskad candida överväxt. Dessa är några av de viktigaste orsakerna till candida överväxt men dock inte de enda. En ökad produktion av östrogen under graviditeten, folksjukdomar såsom diabetes och en obalans hos pH-nivåer i slidan kan också leda till svampinfektioner eller candida överväxt.

Effekter av Candida Överväxt

Candida överväxt påverkar den övergripande tillståndet hos tarmen. Om din tarm inte skulle vara i optimalt skick på grund av diverse anledningar så kommer det hela även att även inverka negativt på ditt fysiska välbefinnande. Här nedan så anger vi några av de negativa effekterna av candida överväxt som kroppen tenderar att drabbas av:

 • Vaginala svampinfektioner är ett av de första negativa resultaten vid candida överväxt. En illaluktande, tjock, och vit vätska observeras ofta, vilket är en att många kvinnor påverkas både fysiskt och psykiskt.
 • Säsongsbaserade allergier kan ofta uppkomma oftare när du exponeras för en överväxt av candida. Om du upplever att kroppen avger dålig lukt under ett par veckor ås kan det hela bero på en överväxt av candida. De individer som lider av svampinfektioner klagar ofta på att de upplever en obehaglig, pinsam och kraftig lukt.
 • Eftersom en överväxt av candida initieras hos matsmältningssystemet så är ofta diarré en annan bieffekt som brukar uppenbaras hos den som drabbats.
 • Oförklarlig trötthet och nedstämdhet är också ett tecken på candida överväxt. Det kan påverka en individs förmåga att ägna sig åt vardagliga åtagande såsom jobb, träning, sportaktiviteter etc. under hela ens vakna tid. Tillståndet förbättras sällan av vila och man behöver vanligtvis söka adekvat medicinsk hjälp för att bli av med problemet.
 • Candida överväxt är också ansvarig för den hormonella obalansen som kan uppkomma och kan även inverka negativt på sexlusten. Dålig lukt, infektioner och klåda i underlivet brukar ofta avskräcka kvinnor från att ägna sig åt sexuell intimitet.

Alla ovanstående element kan också medföra ett antal negativa psykologiska effekter beroende på individen i fråga. De kan exempelvis leda till social skygghet, stress, depression, irritationer och trötthet.

Naturliga Lösningar för att Minska Candida Överväxt

När du har kommit underfund med att det är candida överväxt som påverkar din hälsa så måste du agera omedelbart för att undvika att det hela utvecklar sig till en kronisk åkomma. Nedan följer ett antal åtgärder som du kan vidta för att minska candida överväxt och samtidigt återställa tarmens välbefinnande:

Rening av Candida

Denna metod innebär att spola ut den överdrivna candida mängden från tarmen. Detta fungerar som en form av detox där du konsumerar naturliga livsmedel vilka är allmänt kända för sin förmåga att verka effektivt mot skadliga svampinfektioner och bakterier. Dessa kan handskas med överdriven tillväxt av candida, bekämpa svampinfektioner och återställa tarmens välbefinnande. Några av dessa återfinns i form av grönsaker såsom vitlök, selleri, grönkål, morötter eller betor. Detoxen varar oftast under minst en vecka och kräver även att du håller kroppen hydrerad samt håller dig endast till en kost rik på fiber utan processade livsmedel.

Ändringar i Kosten

Ett sätt att bekämpa svampinfektioner på ett naturligt sätt är att äta mer grönsaker vilka främjar ett starkare immunförsvar. Dessa återfanns i frukter och osötade juicer och är något som motverkar candida överväxt. Du kan även välja att ersätta dessa med livsmedel utan stärkelser såsom broccoli, tomater eller svamp .Tranbär anses också vara en så kallad superfrukt som är extremt effektivt mot candida överväxt. Dessa antioxidanter spolar ut svampinfektioner med råge samtidigt som den förhindrar dessa från att växa sig tillbaka i slidan.

Kosttillskott

Kosttillskott i form av eteriska oljor kan lindra symtomen på candida överväxt. Lavendelolja, kryddnejlika olja och kokosolja anses specifikt effektiva när man kämpar med svampinfektioner. Kosttillskott berikade med mjölktistel eller Vitamin C hjälper till att rengöra levern och minskar symtom på infektionen.

Personliga hygienprodukter

Medan du använder ovanstående lösningar för att minska candida överväxt så kan du med hjälp av läkemedel eller växtbaserade tvålar och krämer också bekämpa svampen effektivt. Naturliga krämer kan hjälpa till att hantera hudinfektioner som orsakas på grund av candida överväxt och förhindra klåda och ytterligare infektioner. Växtbaserade tvålar bidrar till att upprätthålla pH-balansen runt slidan och lugnar även den infekterade huden.

Tips för att Förhindra Candida Överväxt

Att kämpa emot candida överväxt är inte lätt. Den bästa försvarsmekanismer är att förhindra uppkomsten av den i första taget. Även om du inte kan undvika att använda dig av p-piller eller antibiotika helt och håller så kan du göra några mindre justeringar i dina dagliga vanor för att hålla svampinfektion i schack. Här nedan så delar vi med oss några tips för att förhindra candida överväxt:

 • Eliminera raffinerat socker från kosten är utan tvekan det bästa sättet att hålla candida tillväxten i schack. Begränsa bröd, pasta, frukter med hög sockerhalt, alkohol och kolsyrade drycker.
 • Att lägga till probiotika till din kost kan också bidra till att förbättra de goda bakterierna i tarmen och hjälpa dig att bli av med candida överväxt.
 • Kolhydratfattiga livsmedel och grönsaker såsom morötter, squash och pumpa minskar dina sockerbegär och därmed reglerar effektivt mängden av socker som återfinns i din kost.
 • Regelbunden träning och tillräckligt med sömn främjar en hälsosam balans mellan arbete och privatliv, något som visats sig effektivt när det kommer till reducering av stress och således en indirekt minskning av candida överväxt.
 • Tvålar eller rengöringsprodukter vilka produceras av naturliga ämnen hjälper till att upprätthålla en adekvat personlig hygien samtidigt som de håller alla typer av svampinfektioner borta.

Ett Sista Ord

Ett svagt immunförsvar är som att be om att drabbas av candida överväxt. Även om det finns många hudrelaterade svampinfektioner som kan hjälpa till att lindra symptomen så ligger en stor del av ansvaret på att själv anamma de olika behandlingsmetoderna för att bli av med eländet.

När det kommer hudrelaterade svamp så ska man alltid upprätthålla en adekvat personlig hygien, se till att inga områden av kroppen återfuktas konstans samt aldrig dela personliga tillhörigheter såsom handduk och strumpor med andra. För en inre candida överväxt så kan mindre justeringar i din kost och dina vardagliga vanor gör susen. Dock så kan du drabbas av candida överväxt även om du gjort allt rätt i första taget!