GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Tips för att motverka åldrande hud kring ögonen

Alla åldras och alla kommer att få rynkor. Detta är ingenting som du eller någon annan kan stoppa. Men den goda nyheten är, kan du bromsa ner åldrandet i viss utsträckning.

Vad händer med huden när vi blir äldre?

åldrande hud runt

Under tiden vi åldras börjar din hy förlora fukt, bli tunn och börja hänga (speciellt runt ögonen, så kallade ögonpåsar). Solskador (alla dessa år av solning och när du sprang runt utan solskydd som barn), ansiktsuttryck (olika miner och leende), levnadsvanor (rökning, alkohol och kost), och även gravitationen bidrar till åldrandet av huden.

Du kan inte stoppa tiden, men det finns saker du kan göra för att bromsa åldrandeprocessen och reparera en del av skadorna som redan är skedda. Här är de bästa antiageingtipsen för huden för att exempelvis bli av med mörka ringar under ögonen.

Hudvårdsrutin för att bekämpa ålderstecken

ögonhud

Alla vet att en bra hudvårdsrutin kan hjälpa till att bekämpa tecken på åldrande. Alla dessa reklamfilmer och hudvårdsprodukter finns av en anledning, eller hur? Egentligen behöver du inte använda några speciella anti-aging produkter för att lyckas, det kan räcka med en enkel rutin. Att använda dig av ett enkelt rengöringsmedel och en fuktighetskräm dagligen är bättre än att inte göra någonting alls. Du behöver inte den senaste banbrytande hudvårdsprodukten för att förhindra åldrandet, så länge du tar hand om din hud på en grundläggande nivå.

Idag finns det dock många naturliga serum och krämer som kan vara ett bra komplement att lägga till i din dagliga hudvård. Dina händer, hals och ögon (kanske läpparna för vissa människor) är oftast de första områden som börjar visa tecken på åldrande. Oavsett vad du gör för att ta hand om ditt ansikte, göra samma sak för resten av kroppen. Ägna också särskild uppmärksamhet och var extra försiktig och skonsam mot huden runt ögonen, eftersom detta område är ganska känslig.

Peeling för en jämnare hy

För både kvinnor och män, är peeling definitivt ett enkelt sätt att hålla huden fräsch. Praktiskt taget varje skönhetstidning rekommenderar peeling av huden minst en gång i veckan. Du kan exfoliera manuellt, genom att använda en ansiktsscrub eller tvättlapp, eller kemiskt, genom att använda topiska syror eller retinoider. Exfoliering hjälper till att hålla din hud ung genom att ta bort döda hudceller och främja bildandet av nya celler. Kemiska exfolierande kan också minimera uppkomsten av rynkor över tid. Även om peeling inte kan hålla borta rynkor och linjer helt så kan peeling processen hjälpa dig att behålla en jämn och ljus hy, som definitivt ser mycket yngre och friskare ut jämfört med ojämn och flammig hy.

Ät dig till en finare hy

Att leva ett lyckligt och sunt liv är det absolut bästa du kan göra för att bromsa åldrandeprocessen. Detta inkluderar regelbunden motion, bra kost och begränsat intag av alkohol och tobak.

De flesta känner nog till uttrycket “Du är vad du äter” och det stämmer till en stor del. Din kost kan i en stor utsträckning påverka hur din hy mår. Här följer några livsmedel som ska vara extra bra för din hud.

  • Valnötter är rika på omega-3 och ett bra tillskott för vegetarianer som inte äter fisk. Har man brist på dess fettsyror kan man få en torr hud och utveckla exem.
  • Grönkål kan stoppa fria radikaler som bildas i exponering i UV-ljus. Det är ämnena lutein och zeaxantin som kan absorbera och neutralisera det fri radikalerna som gör att din hy föråldras. Dessutom är grönkål fullproppat med vitamin C och A som hjälper huden att behålla sin elasticitet och på så vis motverka rynkor.
  • Olivolja består till 75 procent av enkelomättade fetter som har inverkan på hudens spänst. Även antioxidanterna polyfenoler i olivolja bekämpar fri radikaler i huden som bidrar till att huden håller sig ung längre.
  • Paprika Ät en paprika om dagen och få mindre rynkor kring ögonen.

Antioxidanter som vitamin C, Q10, alfa-liponsyra och grönt/vitt te hindrar fria radikaler från att skada din hud. Fria radikaler är delvis ansvariga för rynkor och påsar under ögonen. C-vitamin är förmodligen den mest kraftfulla antioxidanter för din hud, då det är vetenskapligt bevisat att den stimulerar produktionen av kollagen och en jämnare hudton. Grönt te är en annan populär antioxidant, men dess effektivitet är diskutabel. Vissa människor tror att grönt te-partiklarna är alltför stora för att absorberas och användas av huden, medan andra tycker att det är lika bra att använda sig av en kräm med vitamin C.

Förebygg åldrande med solskydd

solskydd

Solskyddskräm är nummer ett när det kommer till förebyggande mot åldrande. Det är nästan alltid lättare att förebygga ålderstecken än att behandla hud som har åldrats i förtid.

Det hindrar mer om att förebygga tecken på åldrande än att bli av med den hud som redan blivit drabbad. Solkräm skyddar dig mot solens skadliga UV-strålar och förhindrar ännu mer skada (och möjligen cancer).

Blått ljus från skärmar kan åldra huden

HEV-ljus (high energy visible light) även kallat blått ljus är strålning med kortare vågor och hög energi. Vår exponering i HEV-ljus har ökat i takt med den teknologiska utveckling och användning av mobiler, surfplattor, datorer och tv-skärmar. HEV-ljus tränger djupt in i huden ända ner till underhuden. Där bildas fria radikaler som påverkar hudens enzymsystem negativt. För mycket tid spenderad framför datorn kan alltså leda till en hy med dålig elasticitet, pigmentering, för tidigt åldrande hy och försämrad syn då ljuset tränger in hela vägen till gula fläcken.

Det är svårt att sluta använda mobiler och datorer i dagens samhälle för att skydda huden. Däremot gör en medvetenhet skillnad i hur man kan skydda sig. Vissa skärmar på mobilen kan man ställa in till gult-ljus och det kommer mer hudvårdsprodukter på marknaden som kan hjälpa huden att skydda sig mot HEV-ljus.

Dela med