GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Checklista för kvinnlig hygien (10 tips för intimhygien varje tjej måste känna till)

Att hålla efter sin intimhygien är precis lika viktigt som att hålla kropp och sinne hälsosamt lyckligt . Så om du vill veta hur man håller en sund och god hygien i underlivet ska du följa dessa 10 enkla tips för att få in en bra intimvård i din dagliga rutin.

1. Byt binda minst var sjätte timma

Detta är den mest grundläggande regeln för kvinnlig intimhygien under mensen. Om du har ett normalt blodflöde ska du byta binda minst var sjätte timma. Det ska även de som har ett mindre flöde göra. Men om du blöder rikligt rekommenderas det att du byter var tredje till fjärde timma.

Om du föredrar tampong ska även den bytas minst var sjätte timme och tvätta dig varje gång du är på toaletten. Om du tycker att det verkar jobbigt att hålla på och byta binda eller tampong kan du istället prova en menskopp. Det är ett fräscht, enkelt och läckagefritt alternativ som du kan ha inne i upp till 12 timmar! Det hjälper dig att undvika utslag och illaluktande doft samtidigt som du skyddar dig från infektioner som kan orsakas av att du inte byter binda eller tampong tillräckligt ofta.

2. Tänk på pH-balansen

Underlivet rengör sig själv helt naturligt och håller sig fri från svamp- och bakteriella infektioner genom en särskild pH-balans. Det ideala pH-värdet i underlivet ligger mellan 3, 8 till 4,5. Starka tvålar och andra rengöringsprodukter fulla med kemikalier kan rubba den känsliga pH-balansen och leda till oönskade infektioner och bakterietillväxt. Så byt ut tvålen till en mild intimtvätt med en skonsam formula som rengör utan att rubba ditt underlivs naturliga pH-balans.

3. Tvätta underlivet efter sex

Gör det till en vana att tvätta underlivet varje gång du haft sex. Det förebygger urinvägsinfektion som kan orsakas av kroppsvätskor, smuts och bakterier som kan hamna i underlivet under sex. Anväd en mild intimtvätt och vatten när du tvättar ditt underliv för att skydda det från bakterier och svampinfektioner.

4. Avlägsna könshår regelbundet

Håll ditt könshår kort och ditt underliv rent. Men undvik att använda rakhyvel eftersom att det kan öka risken för skärsår. Sår kan bli infekterade och underlivet är det sista stället som du vill ha ett infekterat skärsår på. Du kan vilja trimma ditt könshår om du inte avlägsnar allt.


5. Torka dig alltid framifrån och bak

Ingen intimhygiensguide är komplett utan detta viktiga tips. När du har varit på toa ska du alltid torka dig framifrån och bak. Gör inte misstaget att torka dig bakifrån och fram eftersom att det kan förflytta skadliga bakterier från ditt anus fram till ditt underliv. Så om du vill undvika underlivsinfektioner som kräver antibiotika behöver du få in den här tekniken när du torkar dig.

6. Skölj inte slidan

Att skölja slidan är ett stort nej när det kommer till kvinnlig intimhygien. Detta är för att det riskerar att rubba underlivets känsliga pH-balans och ökar risken för vaginala infektioner. Lita på din slidas självrengörande egenskaper istället för att skölja den med vatten som kan tvinga upp smuts och bakterier i livmodertappen.


7. Ha säkert sex

Oskyddat sex ökar risken att drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar och vaginala infektioner så använd alltid skydd när du har sex.

8. Ät ren mat

Du kanske inte visste detta men skräpmat och läsk kan påverka din underlivshälsa. Friterad mat, skräpmat, läsk och kaffe kanske ger dig tillfällig lycka men din kropp blir lidande i längden. Genom att äta ren och bra mat hjälper du din kropp att hålla ditt underliv fräscht med en frisk doft och ett balanserat pH-värde.

9. Tänk på vätskebalansen

Ditt dagliga intag av kaffe och läsk kan rubba ditt underlivs naturliga bakteriebalans så se till att dricka ordentligt med vatten för att hjälpa din kropp att skölja ut toxiner. Tänk på vätskebalansen och håll ditt underliv rent och hälsosamt!

10. Ignorera inte tecken på en vaginal infektion

Till sist kommer vi till det allra viktigaste tipsen på denna lista med tips för kvinnlig intimhygien: ignorera aldrig några tecken på en vaginal infektion såsom illaluktande flytningar, samlagssmärtor, klåda, brännande känsla eller stinkande underkläder. Rådfråga din läkare direkt eftersom att detta kan vara tecken på något bakomliggande problem eller sjukdom.

Följ dessa tips för kvinnlig intimhygien för att försäkra dig om ett hälsosamt underliv!

Rekommenderade Produkter

Dela med