GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Hemorrojder

Hemorrojder - varför får jag dem (igen)?

Upplever du smärta när du går på toaletten för att tömma tarmen så oft att du faktiskt helst undviker att gå på toaletten alls? Har du märkt blod i avföringen flera gånger? Eller upplever du att det kliar och är ömt runt ändtarmen, kanske till och med någon form av flytningar, vilket absolut inte vara fallet?

Om svaret är ja, så är sannolikheten stor att du har hemorrojder. Den goda nyheten är dock att hemorrojder sällan är farliga och lätt kan behandlas, och de är faktiskt mycket vanligare än man tror - så här finns det inget att skämmas över!

Men om du har upptäckt en hemorrojd, då har du kommit helt rätt. Läs med och lär dig vad hemorrojder är, hur de uppstår och vad du kan göra ganska lätt och enkelt för att både bli av med dem och förhindra att de kommer tillbaka.

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder beskrivs mycket kortfattat som ett utbrett fenomen som består av utbuktande blodkärl, placerade i ändtarmen eller runt anus, och som kan vara både symtomfritt och ha symtom. Hemorrojder är oftast ganska ofarliga och just för att de inte alltid har symtom behöver de inte alltid vara obekväma eller irriterande.

Det är dock svårt att mer exakt än så här säga vad hemorrojder faktiskt är - speciellt eftersom det är svårt att säga varför de uppstår. För det mesta är det inte känt vad som leder till plötslig uppkomst av hemorrojder, men det finns några faktorer som ofta är förknippade med att uppleva hemorrojder:

  • Förstoppning, antingen allvarlig eller frekvent, kan öka risken för återkommande hemorrojder

  • På basis av ökat tryck i bukhålan, som ofta orsakas av övervikt (och graviditet)

  • Arbetsförhållanden där du står stilla länge och/eller tungt arbete ökar också risken för hemorrojder

  • Ett antal störningar eller sjukdomar, såsom förstorad prostata hos män eller vissa typer av cancer, kan också öka risken för hemorrojder

  • Sist men inte minst kan graviditet öka risken för hemorrojder

Det är därför svårt att peka ut exakt vad du ska vara medveten om, eller hjälpa dig att hitta en förklaring till varför just du fick en hemorrojd (igen)

Det vi kan göra är att hjälpa dig förstå vad hemorrojder är och vad du kan göra och bör göra för att behandla det. Det finns två typer av hemorrojder, och fler olika stadier som hemorrojderna kan vara i - något som är avgörande för hur du på bäst sätt kan bli av med dem och förhindra att de kommer tillbaka.

Hemorrojder delas in i inre eller yttre hemorrojder. Som namnen antyder är inre hemorrojder belägna inuti (eller uppåt, om du vill) ändtarmen. Denna typ av hemorrojder kan varken ses eller kännas direkt, och är nästan aldrig till besvär för individen. Symtomen som följer med dessa hemorrojder är oftast blod i avföringen, men inget annat.

Externa hemorrojder är den typ av hemorrojder som oftast har symtom och som man faktiskt märker eftersom de sitter nära ändtarmen. Det är också den typ av hemorrojder du kommer att behöva behandla och de du märker kommer tillbaka.

För att avgöra hur “dålig” din hemorrojd är kan du jämföra den med de fyra stadierna:

  1. Detta kan blöda lite, men det buktar inte ut ur ändtarmen och det kan inte ses vid undersökning av området runt ändtarmen. Hemorrojder är ofta i detta skede och kommer att försvinna av sig själv naturligt.

  2. Hemorrojder i denna buktar fortfarande ut från ändtarmen så att du kan känna dem. De kommer vanligtvis att bukta ut när du går på toaletten och trycka för att bli av med avföring, men kommer sedan att glida tillbaka in i ändtarmen

  3. När hemorrojder är i detta skede kommer de hela tiden att bukta ut ur ändtarmen och du måste därför själv trycka tillbaka den i ändtarmen

  4. I detta skede kommer det inte längre att vara möjligt att trycka hemorrojden tillbaka i ändtarmen, vilket oftast kommer att orsaka besvär och obehag för en individ. När hemorrojder buktar ut hela tiden är det också större risk för smärta, bildning av sår och svårigheter med ordentlig hygien

Men som sagt - hemorrojder är inte farlig och de är långt mer utbredda än man vet, så även om det låter illa så har man ingen anledning att oroa sig.

Hemorrojder definieras utifrån fyra olika stadier

Hur man behandlar dem

Även om hemorrojder är ganska normala och ofarliga, kan de vara både obekväma och oattraktiva att ha. Därför skulle de flesta vilja behandla dem för att bli av med dem (och det fysiska och/eller psykiska obehag) de kommer med.

Det är dock viktigt att behandla hemorrojden efter vilket stadium den befinner sig i. Första stadiets hemorrojder kan enkelt behandlas med milda salvor som HemaGo för att lindra och läka. Denna är enkel och säker att använda, eftersom den är dermatologiskt testad, baserad på naturliga ingredienser, och speciellt utvecklad för att ha en lugnande och återfuktande effekt. Likaså kan du använda ett laxermedel eftersom detta också kan hjälpa till att bli av med hemorrojder i detta skede.

Hemorrojder i stadie 2, 3 eller 4 kan oftast behandlas med en metod som kallas “gummi elastiska metoden”, som görs av en läkare, eller avlägsnas genom ett kirurgiskt ingrepp. Det rekommenderas oftast att använda ett kirurgiskt ingrepp för steg 3 och 4 hemorrojder, för att få det bästa och mest permanenta resultatet på det mest smärtfria sättet.

Men om du har en hemorrojd som du inte är säker på i vilket stadium den befinner sig i, och du väntar på att träffa läkaren för att få den kontrollerad, kan du nytta av att behandla den som stadie 1 till att börja med. Dessutom kan det både lindra och minska symtomen om du använder mjuka underkläder som inte stramar, undviker parfym och tvålar med många kemikalier, minimerar användningen av toalettpapper och undviker att repa området.

Många gånger kan ett hälsosamt matsmältningssystem och en balanserad kost vara tillräckligt för att lindra och förebygga hemorrojder

Hur förhindrar jag hemorrojder?

Eftersom det som sagt inte är klart vad som orsakar hemorrojder är det också svårt att peka ut exakt hur man kan förebygga dem. Det finns dock många saker som tyder på att ett antal enkla åtgärder kan förhindra uppkomsten av hemorrojder, oavsett om du har haft dem tidigare eller inte.

Här är våra bästa tips för att förebygga hemorrojder på ett mycket enkelt och naturligt sätt:

  • Se till att ha hälsosamma matvanor, med mat som är rik på fibrer för att stimulera bra tarmrörelser och givetvis mycket vätska så att du är återfuktad och förebygger/minskar risken för förstoppning

  • Se till att du rör dig i ditt dagliga liv så att du varken står stilla för länge eller sitter ner i samma ställning för längre, eftersom det kan orsaka onödigt tryck på ändtarmen

  • Använd näringstillskott för att hjälpa din kropp att förebygga hemorrojder, såsom HemaPro kapslar, som bidrar till ett hälsosamt matsmältningssystem, så du undviker förstoppning och risken för hemorrojder det bidrar till

  • Håll koll på vikt och försök att hålla en hälsosam form så att övervikt inte är anledningen till att du får hemorrojder (igen)

  • Tänk dock på att hemorrojder är mycket vanliga och kan drabba alla och alla när som helst.

Andra intressanta artiklar