• Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

  Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

 • Alltid säker betalning

  Välj mellan många olika betalningsmetoder

Vad innebär inkontinensproblem?

Problem blåskontroll kan vara pinsamt, men att förstå vad som orsakar inkontinens kan öka dina chanser att få det under kontroll.

Vad är Urininkontinens?

Urininkontinens, eller oförmåga att kontrollera frisättningen av urin från blåsan, drabbar nästan en av 10 personer över 65 år. Inkontinens uppstår när musklerna i urinblåsan som styr över flödet av urin slappnar av och slutar att fungera ofrivilligt. Detta resulterar i antingen läckage eller okontrollerad urinering.

Inkontinens kan variera från mindre enstaka läckage till kronisk okontrollerad urinering. Inkontinens i sig självt är inte en sjukdom, utan ett symptom på en underliggande sjukdom. Inkontinens kan vara ett tillfälligt problem som orsakas av en urinvägsinfektion eller vaginal infektion, förstoppning och vissa mediciner, eller så kan det vara ett kroniskt tillstånd. De vanligaste orsakerna till kronisk inkontinens inkluderar:

 • Överaktiva blåsmuskler
 • Försvagade bäckenbottenmuskulatur
 • För vissa män, en förstorad prostata, eller godartad prostataförstoring (BPH)
 • Nervskador som påverkar blåskontroll
 • Ett funktionshinder eller begränsning som gör det svårt att komma till toaletten snabbt
 • Kirurgiska biverkningar

Finns det olika typer av urininkontinens?

Det finns många olika typer av urininkontinens, den vanligaste benämns ofta som ansträngningsinkontinens och överaktiv blåsa eller trängningsinkontinens.

Ansträngningsinkontinens uppstår vid oväntat läckage av urin orsakat av tryck eller plötslig muskelsammandragningar på blåsan. Detta sker ofta under träning, tunga lyft, hosta, nysningar och även skratt. Stressinkontinens är även ett vanligt problem hos unga och medelålders kvinnor. Hos yngre kvinnor, kan tillståndet vara på grund av en inneboende svaghet i bäckenbottenmuskulaturen eller en effekt av stress efter en förlossning. För medelålders kvinnor kan ansträngningsinkontinens börja bli ett problem vid klimakteriet.

Trängningsinkontinens, eller överaktiv blåsa (OAB), uppstår när en person känner behov av att urinera, men är oförmögen att hålla tillbaka urinen tillräckligt länge för att hinna till ett badrum. Trängningsinkontinens förekommer ibland hos personer som har haft en stroke eller har kroniska sjukdomar som diabetes, Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom eller multipel skleros. I vissa fall kan trängningsinkontinens kan vara ett tidigt tecken på cancer i urinblåsan.

Mindre vanliga typer av inkontinens inkluderar:

Överflödesinkontinens: Detta uppstår när en person är oförmögen att tömma blåsan helt, och det svämmar över när ny urin produceras. Detta inträffar ibland hos män som har en förstorad prostata. Det förekommer även hos personer med diabetes eller ryggmärgsskador.

Funktionell inkontinens: Denna typ av inkontinens har mindre att göra med en blåssjukdom och mer att göra med logistiken att komma till ett badrum i tid. Det brukar uppstå hos äldre eller funktionshindrade personer som har normal blåskontroll, men kan inte komma till toaletten i tid på grund av rörlighets begränsningar eller förvirring.

Total inkontinens: Detta hänvisar till ständiga läckage av urin från en blåsa som helt enkelt inte har någon lagringskapacitet eller funktion. Detta tillstånd kan bli följden av en anatomisk defekt, en ryggmärgsskada, en onormal öppning i urinblåsan eller som en efter-effekt av urinvägskirurgi.

Vilka är riskfaktorerna för urininkontinens?

De vanligaste riskfaktorerna för inkontinens inkluderar:

Att vara Kvinna: Kvinnor upplever ansträngningsinkontinens dubbelt så ofta som män. Män, å andra sidan, löper större risk för lust och överflödesinkontinens.

Stigande ålder: När vi blir äldre försvagas våra blåsmuskler vilket kan resultera i återkommande och oväntade uppmanar att urinera.

Överskott av kroppsfett: Extra kroppsfett ökar trycket på urinblåsan och kan leda till urinläckage under träning eller när man hostar eller nyser.

Andra kroniska sjukdomar: Kärl, njursjukdom, diabetes, Alzheimers sjukdom, multipel skleros, Parkinsons sjukdom och andra villkor kan öka risken för urininkontinens.

Rökning: En kronisk rökhosta kan utlösa eller förvärra stressinkontinens genom att sätta press på urinringmuskel.

Sport och rörliga aktiviteter: När du sportar kan du skapa ett plötsligt tryck på blåsan som kan leda till tillfälliga inkontinensepisoder under sportaktiviteter.

Hjälpmedel Native Remedies Bladderwell är ett effektivt och naturligt hjälpmedel som ger dig möjlighet att slappna av och slippa tänka på dina problem med läckage och täta trängningar.